A maláj gépet az orosz légierő egysége lőtte le

Publikálás dátuma
2018.05.24 16:06
A lelőtt repülőn utazó áldozatok nevei egy emlékművön, Hollandiában. Fotó: Remko de Waal / ANP / AFP
Fotó: /
Az MH17-est eltaláló, 298 embert megölő rakéta az orosz légierő 53-as légvédelmi egységétől származott - állapította meg a holland vizsgálóbizottság. Nagyjából száz személynek lehetett köze a katasztrófához - erről bővebb részleteket csak a végéhez közeledő vizsgálat lezárulta után hoznak nyilvánosságra.
Egy kiállított Buk M1-es. Fotó: Valeriy Melnikov / RIA Novosti / Sputnik

Egy kiállított Buk M1-es. Fotó: Valeriy Melnikov / RIA Novosti / Sputnik

A holland vizsgálóbizottság részletes vizsgálata megállapította, hogy az orosz hadsereg Buk-M1-es légvédelmi rendszerével pusztították el Kelet-Ukrajna felett a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító repülőgépét 2014. július 17-én - írja a Sky News alapján az Index.hu. A gép fedélzetén 298-an utaztak, főleg holland, malajziai és ausztrál állampolgárok - a történteket senki sem élte túl.

Az orosz főügyészség tavaly augusztusban adta át a holland hatóságoknak a kért kiegészítő dokumentumokat. A légtér állapotát rögzítő elsődleges rádiólokációs adatok elemzését követően "utolsó fázisába lépett" a vizsgálat - mondta Fred Westerbeke, a vizsgálóbizottság vezetője.

"Minden eredmény a korábbi feltételezést erősítette meg, miszerint az MH17-es járatot az orosz hadsereghez tartozó Buk-M1-es rakétarendszer semmisítette meg" - mondta Jennifer Hurst, az ausztrál szövetségi rendőrség parancsnoka, derül ki az Euronews cikkéből.

Wilbert Paulissen, a holland rendőrségtől azt közölte, hogy a Boeing 777-est eltaláló rakéta az orosz légierő 53-as, Kurszkban állomásozó légvédelmi egységétől származik.

Nagyjából 100 személy játszott közvetve vagy közvetlenül szerepet abban, hogy a tragédia megtörténhetett, állítják a holland hatóságok. Neveket vagy más részleteket még nem hoztak nyilvánosságra ezzel kapcsolatban.

Oroszország a kezdetek óta tagadja, hogy bármi köze lenne az utasszállító lelövéséhez.

Szerző
2018.05.24 16:06

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08