Nem csak a tévedéseken múlik a Fradi aranya, de...

Publikálás dátuma
2018.05.25. 07:50
BÜNTETŐ HELYETT SÁRGA LAP JÁRT - Gorriaran tizenegyesre számított Fotó: Vajda József

Megosztó játékvezetői ítéletekből nem volt hiány a labdarúgó NB I bajnoki címéért a Videotonnal versengő, két mérkőzéssel az idény vége előtt hárompontnyi hátránnyal második Ferencváros tavaszi mérkőzésein.

Azt követően, hogy a legutóbbi játéknapon, a Budapest Honvéd otthonában 1-1-re végződő bajnokin egy véleményes tizenegyes borzolta a kedélyeket, a klubhonlapon előbb kommentár nélkül közölték a 24. forduló óta összegyűjtött eseteket, később pedig olyan korábbi kiváló játékosok mondták el a véleményüket, mint Mucha József vagy éppen a Népszava hetente jelentkező Totóderbi-játékának állandó tagja, Szokolai László. Lapunk a vezetőedző, a kispesti találkozó után egy mérkőzésre eltiltott Thomas Doll távollétében csütörtökön Máté Csaba másodedzőt kérdezte: a vitatott ítéletek miatt távolodott el a Ferencváros az aranyéremtől?

„Természetesen nem csak a vitatható ítéleteken múlott, hogy ponthátrányban vagyunk, hiszen elegendő helyzetet dolgoztunk ki minden mérkőzésen ahhoz, hogy megnyerjük azokat – jelentette ki a szakember. – Ugyanakkor úgy gondolom, azt sem szabad elbagatellizálni, hogy az utóbbi időszakban rengeteg olyan ítélet sújtotta a csapatot, amellyel az adott mérkőzéseken hátrányba kerültünk. Igazából ha ez eloszlott volna az egész szezon folyamán, talán senki nem foglalkozna ennyit ezzel az üggyel, itt ugyanakkor arról van szó, hogy éles harc van két csapat között az elsőségért, és ebbe szóltak bele a sorozatos tévedések. Aki sportolt valaha bármilyen szinten, tisztában lehet vele, hogy ebben a periódusban, amikor ilyen kiélezett küzdelem zajlik, minden apró részletnek jelentősége van. Lehet mondani, hogy később minket is segített egy-egy ítélet, viszont ha a a vitás szituáció előbb van, az onnantól kezdve egy teljesen más mérkőzés.”

A március végi, Újpesten lejátszott párharc óta nyolc bajnoki alapján bár veretlen az FTC, a vizsgált időszakban csak két mérkőzést nyert meg, tehát az elérhető 24 pontból csupán 12-t szerzett. Vitatható ítéletek ide vagy oda, mindez kevés egy aranyéremről és nemzetközi kupaszereplésről ábrándozó csapattól: amennyiben a rivális a vasárnap sorra kerülő 32. körben megnyeri a maga meccsét, a Ferencváros eredményétől függetlenül lezárja a bajnoki versenyfutást.

Szerző
Témák
Fradi NB I

Bélát már Kevinnek hívják

Publikálás dátuma
2018.05.25. 07:47
FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER
Galla Miklós új lemeze teljesíti vállalásait: sokoldalú és szórakoztatni akar. Azt pedig a hallgatóra bízza, mennyire kell komolyan venni. Kapaszkodókat azért kapunk: nem túlzottan.

A sokoldalúság gyönyörködtet. Remélhetően a közönséget is, de a művészt mindenképpen. Ez élteti Galla Miklóst, aki most újabb produkcióval állt elő. Alig fél évvel azután, hogy megjelent könyve - a sokatmondó Különbusz Kristóf, avagy száz csónak is egy a vége címen, odavésve még az is: a NAGY szóvicckönyv -, most dupla lemezt adott ki. Ami persze nem meglepő, hiszen egykor zenélt - 1981-től öt éven át működött a GM49 együttes -, s rendszeresen írt zenei témájú cikkeket (a többi közt lapunkba is).

Galla Miklós, GrundRecords, 2018

Galla Miklós, GrundRecords, 2018

Új albuma - nevezzük így - ugyanolyan komolyan veendő, mint könyve, előadóestjei, vagy Victor Vasarelyre hajazó képzőművészeti alkotásai. Még akkor is, ha azt sem lehet kizárni, viccnek szánta az egészet. Ott van például a Mentők című szám, amely lényegében egy öngyilkos-jelölt dala, ugrás közben a ki tudja hányadik emeletről. Aztán a kínrímek is ezt támasztják alá (pl. paradicsom - hazaviszom, vagy leves - a lábaimről levesz). A Dalolj című opusz bizonyos részei is ide tartoznak, miszerint mindig énekelni kell, még az esetben is, ha akasztanak. A címadó - Bélát itt ne keressék - című számban ugyan semmi tréfa nincs, ha csak az nem, hogy a második CD-n, amelyen szerzőnk angolul is előadja néhány dalát, Bélát már Kevinnek hívják.

Ugyanakkor néhány mű a hétköznapokról szól (Kötőde, Barkácskészlet, Kefír) és ezek szintén nem vicces számok. Galla megpróbálkozik hazai- és világslágerek ugyancsak komoly előadásával is. Hallható a CD-n a Szörényi-Bródy páros Koncz Zsuzsának írt Előre nézz, babám című szerzeménye, az Egyszer szeretsz, mindig szeretsz című Ralph Siegel-Robert Jung-dal, valamint Charles Trenet A tenger című száma is, kivételesen nem az előadó, hanem Bradányi Iván magyar szövegével.

S bár Galla kedvenc számai még az egykori GM49-es korszakhoz kapcsolódnak, új hangszereléssel, elektronikus effektekkel hallhatók. Ha pedig ezekhez hozzá képzeljük az előadó jellegzetes mimikáját, akkor még azt is elfelejthetjük, hogy hangja és éneke nem vetekszik a legnagyobbakéval. Tartsuk tehát magunkat mi is a Gyomrom című szám alapigazságához, miszerint "gyomrom mindent bevesz".

Gallát azért kedveljük, mert sokoldalú, és mindig szórakoztatni akar. E vállalásait pedig új albumával is teljesíti.

Szerző
Témák
Galla Miklós

Hatalmas online üzlet a védett állatok trófeája

Publikálás dátuma
2018.05.25. 07:38
FOTÓ: ANDREW MATTHEWS / POOL / AFP
Nagy számban találhatók európai országok webes hirdetései között védett, illetve veszélyeztetett állatok, valamint azok trófeái. Egy vizsgálat szerint 4 millió dollár értékben 12 000 állatot találtak.

A Nemzetközi Állatjólléti Alapítvány (Ifaw) kutatói hat hetet töltöttek az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Oroszország 106 internetes piacterének átvizsgálásával. Több mint ötezer olyan hirdetést találtak, amikben olyan állatokat, illetve állatoktól származó termékeket árusítottak, amelyekkel a Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Egyezménye szerint csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem szabad kereskedni - írta a The Guardian.

Az eladásra kínált tételek összesített értéke meghaladta a 4 millió dollárt, azaz a több mint 1 milliárd forintot. A kínálat „változatossága" szomorú és egyben zavarba ejtő. Voltak élő gepárdok, orángutánok, medvék, elefántcsont, jegesmedvebőr, valamint sok hüllő és madár.

A szervezet végzet már egy hasonló, 16 országra kiterjedő felmérést 2014-ben, azóta pedig olyan online kereskedő portálokkal működött együtt, mint az eBay, a Gumtree és a Beloved, ennek köszönhetően a mutatókban javulás mutatkozott.

Ez év március 21-én a Google, az eBay, az Etsy, Facebook és az Instagram csatlakoztak a WWF, az Ifaw és a TRAFFIC által kezdeményezett globális egyezményhez, amely a vadállatok online kereskedelmének beszüntetését tűzte ki célul. Elkötelezték magukat amellett, hogy 2020-ig 80 százalékkal csökkentik az illegális online állatkereskedelmet. „Nagyszerű, hogy valóban fontos beavatkozásokat végeztünk a kereskedelem megakadályozása és megszüntetése érdekében, de az árusítás mértéke továbbra is hatalmas” – mondja Tania McCrea-Steele az Ifaw munkatársa. Az általuk átnézett hirdetések 20 százalékában kínáltak elefántcsontot, és míg Angliában és Franciaországban esett az eladások száma, Németországban növekedés mutatkozott, és új kódszavakat is találtak ki a hirdetések tárgyának álcázására.

Illegális kereskedőktől lefoglalt elefántcsontokat égetnek a kenyai nemzeti parkban FOTÓ: CARL DE SOUZA/AFP

Illegális kereskedőktől lefoglalt elefántcsontokat égetnek a kenyai nemzeti parkban FOTÓ: CARL DE SOUZA/AFP

Az Egyesült Királyság szigorítja az elefántcsont-kereskedelmet szabályozó törvényeit, az afrikai országok ennek láttán nyomás alatt tartják az EU-t, hogy kövesse a példát. A hüllőhirdetések 37 százalékot tettek ki, ezek között nagy számban voltak élő teknősöket kínálók. A veszélyeztetett madarak is 31 százalékkal szerepelnek a listán, leggyakoribbak az eladásra kínált papagájok. A nagytestű állatok, medvék, leopárdok, gepárdok, jaguárok piacát Oroszország vezeti, ahol ezeket a ragadozókat státuszszimbólumként tartják. Emellett találtak majomhirdetéseket Angliában, ahol a legfeltűnőbb a nagymacskák bőrének árusítása volt.

Ha tenyészetből származnak, a veszélyeztetett állatfajok árusítása nem illegális, azonban ez a kitétel gyakran segít elfedni a vadon befogott példányokkal folyó kereskedelmet.

Az Ifaw munkatársai 327 nyilvánvalóan törvénysértő hirdetést találtak, az ezekről szerzett információikat megosztották a hatóságokkal.

McCrea-Steele szerint az online vadállat-kereskedelem nagy üzletté vált. „Tanúja voltam egy nyomozásnak, amikor a törvény emberei behatoltak egy online kereskedő raktárába, aminek a falait padlótól a plafonig állati testrészek borították. A szoba a pusztulás brutális helyszíne volt, nagyon felkavart – idézte fel egy élményét.

Érdeklődtünk a WWF magyar irodájánál, kiderült ők nem készítettek felmérést arról, milyen szinten folyik, folyik-e egyáltalán kereskedés az interneten veszélyeztetett vadállatokkal, és a CEEweb, a biodiverzitás fenntartása érdekében működő nemzetközi hálózat magyarországi szervezete sem rendelkezik naprakész adatokkal.

Vadkereskedelem értéke
A Világbank 2016-ban kiadott jelentésében jelzi, az illegális vadkereskedelem globálisan a legnagyobb értékű a drog-, az ember- és a fegyverkereskedelem után. Értéke legalább 7 milliárd dollár, ám a felső becslés 23 milliárd dollárra taksálja annak éves volumenét. Ez több mint 6000 milliárd forint, alig valamivel kevesebb, mint Magyarország éves GDP-jének ötöde.

Szerző