Korrupt kormánytisztviselőket buktatott le a belső elhárítás

Publikálás dátuma
2018.05.25 13:50
Korrupt tisztviselőnőket buktatott le a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Képünk illusztráció Forrás: AFP/ Romain Fellens / DPA
Fotó: /
A két nő családtagok, ismerősök kérésére töltött le adatokat a központi nyilvántartásból, végül a rendőrség is közbelépett.

Korrupciós bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség két fővárosi kormányablakban dolgozó tisztviselővel szemben.

Az ügy I. és II. rendű vádlottjai – egy 40 éves és egy 52 éves nő – ugyanabban a kormányablakban dolgoztak, és rendszeresen töltöttek le adatokat családtagok, ismerősök kérésére a lakcím és gépjármű-nyilvántartásból. Tavaly márciusban például a 40 éves nő apja kérésére „tisztázta” egy autó adatait, később pedig kolléganőjét kérte meg, hogy egy vásárlás miatt vagy éppen baráti alapon kutasson a gépjármű-nyilvántartásban.

A II. rendű vádlott eleget tett a kéréseknek, egyszer pedig egy saját barátjának is segített. A jogosulatlan adatkezeléseket a kormányzati szervek belső elhárításának megfelelő Nemzeti Védelmi Szolgálat is figyelte, tavaly nyáron pedig megbízhatósági vizsgálatot indított a I. rendű vádlott ellen – a tisztviselő ezen elbukott, végül rendőrök vitték el korábbi munkahelyéről.

A jelek szerint a tisztviselők ajándékokat is elfogadtak a segítségért, mivel a főügyészség most hivatali vesztegetés elfogadása és több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

Szerző
2018.05.25 13:50

Robbanástól mentettek meg egy soroksári társasházat

Publikálás dátuma
2018.08.20 14:53
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Lakástűzhöz vonultak ki a fővárosi tűzoltók, az ingatlanban két gázpalackot is találtak.
Tűz ütött ki hétfőn délután egy soroksári, Nap utcai társasház egyik lakásában. A lángok már a tetőre is átterjedtek, a riasztott tűzoltók azonban ennél is nagyobb bajtól mentették meg a helyi lakókat: az ingatlanban két gázpalackot is találtak, amiket sikerült az előtt kihozni, hogy átforrósodtak volna.
A munkálatok még tartanak a helyszínen – jelentette a fővárosi katasztrófavédelem sajtóosztálya.
2018.08.20 14:53

Távkonfrontáció Lázár és Márki-Zay között: abcúgozás és mozgalom

Publikálás dátuma
2018.08.20 11:11

Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely
Rendezvény és ellenrendezvény satujában ünnepelt Hódmezővásárhely: a politikai ring egyik sarkában a regnáló polgármester, Márki-Zay Péter beszélgetett ellenzéki közéleti figurákkal, míg a másik sarokban Lázár János, a Miniszterelnökség volt vezetője, jelenlegi dohánybiztos szólt be Márki-Zaynak egy díjátadón. Abcúg a szájhősnek, és háromszoros vivát minden cselekvő vásárhelyi polgárnak - üzente Lázár.
A dohánybiztos azután ragadta magához a szót, hogy átadták egy idős orvosházaspár megkapta az idén alapított Boldog Gizella díjat, írja a hvg.hu. Az exminiszter az 1018 évvel ezelőtti államalapításról szólva a keresztény Európához csatlakozást emelte ki, majd nyilván ott folytatta, hogy ma Magyarország legfontosabb dolga a keresztény családokban gondolkodó Európa megmentése. Lázár szerint most a Fidesz feladata a hatalom megszerzésével az, hogy 2030-ra Magyarországot Európa legjobb helyévé tegyék, és nem az, hogy újabb hatalomra tegyenek szert. Annak érdekében, hogy Hódmezővásárhely is jobb hely legyen,  Lázár szerint a meg kell erősíteniük a helyi közösségeket, és olyan példákat kell állítaniuk, akik a közhatalom birtoklása (értsd: Vásárhely esetében ez a polgármesteri poszt hiányát jeleni) sem tértek le a Szent István kijelölte útról. A városban szerinte most rombolás folyik, és az üres szavak idejét kell élniük, ezért az ő feladatuk most a közösségek erősítése. A Kossuth téren szervezett pódiumbeszélgetésen Róna Péter az elmúlt években elköltött 14 000 milliárd forint rossz elköltéséről, illetve annak következmény nélküliségét rótta fel az unió közösségének. Ez utóbbit mindegyikük hibaként említette, ezért főként az Euróapi Ügyészséghez csatlakozás fontosságát emelték ki. Márki-Zay Péter még ennél is tovább ment, szerinte egy európai FBI felállítása is indokolt lenne. Márki-Zay Péterhez még az ünnep előtt olyan információk jutottak el, hogy tojászápor fog rájuk zúdulni, most ez elmaradt, de nem alapítottak pártot sem, ahogy ezt a helyi jobboldali média már jó előre beharangozta. A polgármester szerint persze időszerű volna legalább egy mozgalom megalapítása, erre vélhetően még az idén sor is kerülhet.
2018.08.20 11:11
Frissítve: 2018.08.20 11:12