Önmagukkal harcoltak a lánglovagok a tévétoronyban

Publikálás dátuma
2018.05.25 16:49
Fotók: Csortos Szabolcs
Fotó: /

Három tűzoltó feküdt félájultan a pécsi tévétorony teraszán péntek délelőtt kilenc órakor, s levegő után kapkodva tűrte, hogy társaik levegyék arcukról az oxigénpalack maszkját, majd hátukról a palackot. Csak percekkel később ültek fel és vonszolták odébb magukat a végletekig kimerült férfiak. Nem lett azonban kevesebb a földön fekvő ember, mert a torony lépcsőházának ajtóküszöbén 100-120 másodpercenként újra és újra átbukott egy félájult, harákoló lánglovag.

Ezúttal nem veszélyhelyzet űzte csaknem öntudatlan állapotba a tűzoltókat, hanem az, hogy pénteken rendezte meg harmadszor a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a lépcsőfutó bajnokságot a Misinatetőn magasodó adótoronyban. A versenyzőknek a negyedmázsás felszereléssel nehezítve 438 darab 18 centis lépcsőt leküzdve kellett felérni a nagyjából 25-26 emelet magasságban lévő kilátószintre.

– Itt nem szabad futni, okos beosztással kell nekivágni, ha nem, akkor az ember a végén csak vánszorog – mondta még a torony tövénél a rajtra készülve Rafai Tibor, a dunaújvárosi Véd-Sz tűzoltóság csapatának tagja, aki a negyven évesek kategóriájában indult. A feleségével két gyermeket nevelő, 43 esztendős férfi állította, hogy neki az erőt az ébredés utáni kakaó biztosítja, amit két sonkás szenyó után küld minden reggel le gyermekkora óta. Nem tudom, hogy a kakaótól vagy mástól, de Rafai remekül bírta, 3 perc 32 másodperc alatt legyűrte a lépcsősort (ezzel kategória győztes lett a negyvenesek között), állva maradt a cél után is, és a feléje nyújtott pohár vizet hörögve ugyan, de nevetve, felszabadult rikkantással loccsintotta saját arcába.

Léber Zoltán viszont még tíz perccel a célba érés után is üveges tekintettel ült a torony tetőteraszának betonmellvédjéhez támaszkodva. Jogász felesége és két kicsi lánya, a 6 éves Alíz és a másfél éves Szofi az aggodalom és a büszkeség sajátos kevercsével figyelték a 38 esztendős családfőt.

– Az utolsó két emeleten úgy éreztem, sínbe tették a lábam, és már nem hajlik, nem mozog – mondta a Siklóson szolgáló tűzoltó. – A családom minden versenyre elkísér, nem bánom, ha a lányok látják, mennyire kimerülök, azt akarom, hogy tanulják meg: az életben mindenért meg kell küzdeni, de megéri.

Léber 11 éve szolgál a katasztrófavédelemnél, közben három évig pályaelhagyó volt, akkor kiment felségével és nagyobbik lányával Németországba, hogy kicsit megalapozza magát. A férfi csomagküldőszolgálatnál dolgozott, felesége ápoló volt idősek otthonában. Aztán visszajöttek, s Léber újra tűzoltó lett, és efféle versenyekkel teszi próbára magát. Pécsett a múlt év után idén is nyert a korosztályában.

Amúgy több hasonló versenye is van a hazai lánglovagoknak. A magyar bajnokságot Budapesten a SOTE 23 emeletes toronyépületében tartják. A pécsi futást sok tűzoltó nehezebbnek véli, mivel az itteni, félhomályos csigalépcső monotonabb, mint a SOTE épületének félemeletenként 180 fordulatot vevő grádicsa, s a pécsi torony spiráljában az se tudják a résztvevők, hogy hol tartanak. Van, aki viszont a tatabányai turulhoz vezető emelkedőn rendezett futást érzi a legkeményebbnek, mert ott a lépcsőkiosztás roppant egyenetlen és esetleges. Amikor a rajtnál várakozókat arról kérdeztem őket, hogy mire jók ezek a versenyek, akkor nagyon egybevágó válaszokat kaptam. A tavalyi és idei abszolút győztes, a 28 éves Bodó László, a kaposvári Kötél Egyesület civilben mérnökként dolgozó önkéntes tűzoltója így felelt:

– Az ember szereti próbára tenni magát. Itt díj nincs, a motiváció mindössze az, hogy legyőzzem önmagam. És ami még ennél is fontosabb, hogy utána együtt maradunk, eszünk, iszunk, beszélgetünk, s eközben barátságok szövődnek.

Bodó egyébként idén 3 perc 13 másodperc alatt ért fel, tavaly négy másodperccel gyorsabban tette meg az utat. Amikor felért, állva, a térdére hajolva fújta ki magát.

– Nem volt itt a legnagyobb vetélytársam, a pécsi Molnár Máté, így éreztem, hogy ennyi is elég lesz – magyarázta „visszaesését”. – Bevallom magamnál többre is becsülöm azokat, akik percekig feküdtek: ők odatették magukat, a saját határaikat keresték. Ez nagyon szép.

Az említett Molnár Máté azért nem állt rajthoz, mert a sarka odalett. A pécsi tűzoltó nem titkolta, hogy mindennek a sport az oka.

– Hiába, az egészséget igazán a kemény sporttal tehetjük tönkre – jegyezte meg ironikusan a 28 éves férfi.

Mások legyintettek erre, hogy az unalom még egészségölőbb. A pécsi torony versenyzői közül pénteken senki nem unatkozott.

2018.05.25 16:49

Madridi küzdelem a Szuperkupa-trófeáért

Publikálás dátuma
2018.08.15 10:30
Gareth Bale (fehérben) veheti át a vezérszerepet Ronaldótól.
Fotó: AFP/ GABRIEL BOUYS
Thibaut Courtois egykori klubja ellen mutatkozhat be a Real Madridban. A matracosok szurkolói plüsspatkányokkal készülnek, hogy megdobálják a belga hálóőrt.
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által időről időre közzétett koefficienslista (a legutóbbi öt év európai kupákban szerzett pontok adódnak össze) alapján napjaink két legjobb csapata találkozik az európai Szuperkupa ma esti döntőjében. A Bajnokok Ligája háromszoros címvédője, a Real Madrid 21 órától (Tv: M4 Sport) a regnáló Európa-liga győztes Atlético Madriddal méri össze erejét Tallinban.
Az 1972-ben életre hívott sorozat legutóbbi két fináléját a királyi gárda nyerte, amely összességében ötödik sikerére készül, ezzel pedig holtversenyben a legeredményesebb csapat lenne a Barcelona és az AC Milan társaságában.
Nagy volt a jövés-menés a Realnál, ugyanis a sikeredző Zinedine Zidane után az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo is távozott. Julen Lopetegui a portugál gigászt Gareth Bale-lel próbálja meg pótolni, miközben a klub nem sajnált euró tízmilliókat költeni a jövő embereire. A 18 éves brazil Vinícius Júnior 45 millióért érkezett, míg a Daniel Carvajal cseréjének szánt Álvaro Odriozola 30 millióba került.
„Attól, hogy az Atlético Madrid lesz az ellenfél, nem gondolom, hogy nagyobb nyomás van rajtunk. Ez egy kupadöntő, a győzelem pedig a Real Madrid DNS-ébe van kódolva. Ezért is kötelességünknek érezzük, hogy megnyerjük a finálét”
– mondta Lopetegui, akinek immár fejtörést okozhat, kit állítson a kapuba.
A Real Madrid számára a nyári érkezők közül csupán Thibaut Courtois megszerzése jelent egyértelmű erősítést, noha kapusposzton Keylor Navas játékára sem lehetett panasz. Kettejük rivalizálása szülhet még problémát az öltözőn belül, a ma esti találkozó azonban minden bizonnyal a belga hálóőrnek okozhat majd fejfájást.
Courtois 2011 és 2014 között még az Atlético kapuját őrizte, a matracosok szurkolói pedig árulónak tarják egykori kiválóságukat. A drukkerek mindenkit arra biztatnak, hogy vásároljanak az IKEA-ban plüsspatkányokat, s dobálják meg vele a kapust, amikor pályára lép.
Az Atlético a városi riválissal szemben jelentősen megerősödött a nyári átigazolási piacon. A klub 70 milliót csengetett ki a Monaco kiválóságáért, Thomas Lemarért. Rajta kívül Rodri 20 millióért jött a Villarrealtól, Nikola Kalinic 14,5 millióért az AC Milantól, Santiago Arias 11 millióért a PSV-től, míg a Sportinggal szerződést bontó Gelson Martins ingyen tette át székhelyét Madridba.
A matracosok eddig kétszer játszottak európai Szuperkupa-döntőt, s 2010-ben és 2012-ben is győztesen hagyták el a pályát. A ma esti összecsapáson debütál a videóbíró az UEFA-szuperkupák történetében, emellett pedig fontos újítás, hogy itt is életbe lép a negyedik csere a hosszabbításban. Továbbá nincs korlátozás a kispadon, így gyakorlatilag minden játékos ott lehet a meccskeretben.
2018.08.15 10:30
Frissítve: 2018.08.15 10:30

Elsodorta a vakvezető kutyát, de szerinte az állat ment az autójának

Publikálás dátuma
2018.08.15 09:49
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
Nem érzi hibásnak magát az a sofőr, aki elsodort egy látássérült embert kísérő vakvezető kutyát. A nő szerint akkor léptek le a járdáról, amikor ő már befordult az autójával. A szakértő szerint a gyalogosoknak van elsőbbsége.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének múlt heti Facebook-bejegyzése szerint egy autó majdnem elütött egy, éppen a vakvezető vizsgáját tevő kutyát és látássérült gazdáját. Amikor szabályosan leléptek a járdáról, az autó kanyarodás közben kis híján elütötte őket, majd anélkül, hogy megnézte volna, mi történt, elhajtott.
A hátsó sárvédő elkapta a kutya fejét; hatalmasat koppant - mondta az ATV-híradóban a vak férfi, aki hozzátette, főleg Dorko miatt aggódott, mert érezte, vele nem lesz gond. Az autó viszont elhajtott.
A csatornát megkereste a sofőr, aki bár nem akart nyilatkozni, elmondta, ő már befordult, amikor a kutya és a gazdája lelépett az útra, mint mondta a bejegyzésben lévő videón is látszik, nem ő ütötte el Dorkót, hanem az ment neki az autójának. Hozzátette, azért hajtott el, mert nem érzékelte, hogy elsodorta az állatot.
Köves Szilárd vezetéstechnikai szakértő és vizsgabiztos a műsorban elmondta, az autós tempójával volt gond. A jó megoldás ilyenkor az, hogy lassan kell haladni, és ha a gyalogos át akar kelni, át kell engedni. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője is úgy véli, sem a kutya, sem a gazdája nem hibázott, mert a KRESZ szerinti elsőbbség birtokában léptek le a járdáról.
2018.08.15 09:49