Szélsőségesebb a Jobbiknál a Fidesz

Publikálás dátuma
2018.05.25. 18:10
Ben Cardin FOTÓ: AFP /RON SACHS

Az USA budapesti nagykövetének jelölt David Cornstein szenátusi meghallgatása és a küszöbönálló amerikai-magyar külügyminiszteri találkozó kapcsán az Orbán-kormány politikáját erős szavakkal bíráló közleményt tett közzé Ben Cardin szenátor. A külügyeket és az emberi jogok helyzetét régóta figyelemmel kísérő demokrata párti politikus szerint Budapest szépsége eltakarja, hogy Magyarországon terjed a félelem légköre. Az elmúlt nyolc évben a Fidesz a többségi uralmat próbálta meg demokráciaként feltüntetni. Eltűnt a médiapluralizmus, a kormány kedve szerint válogat a vallások között, például diszkriminálja a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget, hiányoznak a demokráciában nélkülözhetetlen fékek és ellensúlyok.

Cardin szerint a magyar kormánypárt korlátlan jogi hatalmat élvez, miközben Orbán Viktor miniszterelnök hagyja, hogy virágozzon a korrupció és gazdaggá teszi saját barátait és családtagjait. A kormány újracentralizációs törekvése nyomán a gazdaság mind nagyobb része kerül az állam vagy a kormányfő cimboráinak ellenőrzése alá. A Fidesz a képviselői helyek kétharmadának 2010-es megszerzése után úgy alakította át a választási törvényt, hogy ezután mindig ez az eredmény jöjjön ki. Ahogyan az EBESZ választási megfigyelői is megállapították, Magyarországon már nem tartják tiszteletben az állam és a párt különállását. "Ez mélyen aggasztó egy olyan országban, amely sokáig szenvedett az egypárti rendszer alatt" - írja a marylandi szenátor.

"Amikor 2013-ban a Helsinki Bizottságnak a magyar demokrácia irányáról szóló meghallgatását vezettem, őszintén szólva nem hittem volna, hogy a dolgok ennyire megromlanak. Részben azért, mert nem gondoltam, hogy a Fidesz a legerősebb magyar ellenzéki pártnál, a Jobbiknál is szélsőségesebb lesz" - szól az állásfoglalás. Miközben a Jobbik antiszemita és romaellenes retorikája görög kórusként szólt, a Fidesz megalapozta a saját revizionista politikáját, a fasiszta korszakból rehabilitált figurákat és díjazta az ország legszélsőségesebb vitatkozóit. Rájöttek, hogy egy húzással büntetlenül tovább szíthatják az etnikai és vallási kisebbségek elleni gyűlöletet: elég, ha muszlimnak és migránsnak nevezik őket.

Cardin felveti, hogy a magyar kormány sérelmi politikát folytat, amelynek egyik következményeként Ukrajna egy részének 2014-es orosz megszállása óta a budapesti retorika gyakran emlékeztet a moszkvaira. Úgy tűnik, hogy a magyar kormány nem az ukrajnai magyar kisebbségről szóló párbeszédben, hanem új ellenség gyártásában érdekelt. "Lehet, hogy véletlen, de ez zene Putyin füleinek" - írja a szenátor. A magyar kormány mindenesetre szélesre tárta a kapukat az orosz dezinformáció előtt. Paradoxon, de közben a magyarok közül sokan nyugatra vándorolnak - ami miatt már munkaerőhiány alakult ki.

Orbán megtanulta az erőszakmentes elnyomást, fogalmaz a közlemény, amely felsorolja, mi mindennek nevezték már a rendszert, illiberális vagy maffiaállamnak, esetleg oligarchiának vagy kleptokráciának, de saját ötlettel is előáll: "gulyásautoritarizmus". Sok jel utal arra, írja a szenátor, hogy a helyzet tovább romlik. Úgy tűnik, hogy Orbán valóra váltja a morális, politikai és jogi elégtételről szóló fenyegetését. A rezsim ellenségeiről a kormányközeli sajtó kétszáz névből álló listát tett közzé, amelyen több amerikai állampolgár is szerepel. "Az ilyen rágalomkampányok után gyakran lekerül a kesztyű, és jönnek az ökölcsapások" - szól a közlemény.

Cardin idézte a nagykövetjelölti meghallgatáson a republikánus levezető elnök, Bob Corker szájából elhangzott intelmet: "Cornstein úr fontos feladata figyelmeztetni arra a magyar kormányt, hogy jövője nem a múlt sötét napjaihoz való visszatérésben, hanem a liberális demokráciák közösségének aktív tagságában rejlik." A zárt ajtók mögött továbbított üzenetek azonban hatástalanok maradhatnak, és a közvélemény előtt helytelenül is interpretálhatják azokat - szól a közlemény.

"Az Egyesült Államok azokkal az országokkal ápolja a legerősebb szövetséget, ahol tisztelik az emberi jogokat és erős a demokrácia. Remélem, Cornstein úr ilyen kapcsolat építését fogja elősegíteni" - zárul Ben Cardin szenátor közleménye.

Szerző

Önmagukkal harcoltak a lánglovagok a tévétoronyban

Publikálás dátuma
2018.05.25. 16:49
Fotók: Csortos Szabolcs

Három tűzoltó feküdt félájultan a pécsi tévétorony teraszán péntek délelőtt kilenc órakor, s levegő után kapkodva tűrte, hogy társaik levegyék arcukról az oxigénpalack maszkját, majd hátukról a palackot. Csak percekkel később ültek fel és vonszolták odébb magukat a végletekig kimerült férfiak. Nem lett azonban kevesebb a földön fekvő ember, mert a torony lépcsőházának ajtóküszöbén 100-120 másodpercenként újra és újra átbukott egy félájult, harákoló lánglovag.

Ezúttal nem veszélyhelyzet űzte csaknem öntudatlan állapotba a tűzoltókat, hanem az, hogy pénteken rendezte meg harmadszor a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a lépcsőfutó bajnokságot a Misinatetőn magasodó adótoronyban. A versenyzőknek a negyedmázsás felszereléssel nehezítve 438 darab 18 centis lépcsőt leküzdve kellett felérni a nagyjából 25-26 emelet magasságban lévő kilátószintre.

– Itt nem szabad futni, okos beosztással kell nekivágni, ha nem, akkor az ember a végén csak vánszorog – mondta még a torony tövénél a rajtra készülve Rafai Tibor, a dunaújvárosi Véd-Sz tűzoltóság csapatának tagja, aki a negyven évesek kategóriájában indult. A feleségével két gyermeket nevelő, 43 esztendős férfi állította, hogy neki az erőt az ébredés utáni kakaó biztosítja, amit két sonkás szenyó után küld minden reggel le gyermekkora óta. Nem tudom, hogy a kakaótól vagy mástól, de Rafai remekül bírta, 3 perc 32 másodperc alatt legyűrte a lépcsősort (ezzel kategória győztes lett a negyvenesek között), állva maradt a cél után is, és a feléje nyújtott pohár vizet hörögve ugyan, de nevetve, felszabadult rikkantással loccsintotta saját arcába.

Léber Zoltán viszont még tíz perccel a célba érés után is üveges tekintettel ült a torony tetőteraszának betonmellvédjéhez támaszkodva. Jogász felesége és két kicsi lánya, a 6 éves Alíz és a másfél éves Szofi az aggodalom és a büszkeség sajátos kevercsével figyelték a 38 esztendős családfőt.

– Az utolsó két emeleten úgy éreztem, sínbe tették a lábam, és már nem hajlik, nem mozog – mondta a Siklóson szolgáló tűzoltó. – A családom minden versenyre elkísér, nem bánom, ha a lányok látják, mennyire kimerülök, azt akarom, hogy tanulják meg: az életben mindenért meg kell küzdeni, de megéri.

Léber 11 éve szolgál a katasztrófavédelemnél, közben három évig pályaelhagyó volt, akkor kiment felségével és nagyobbik lányával Németországba, hogy kicsit megalapozza magát. A férfi csomagküldőszolgálatnál dolgozott, felesége ápoló volt idősek otthonában. Aztán visszajöttek, s Léber újra tűzoltó lett, és efféle versenyekkel teszi próbára magát. Pécsett a múlt év után idén is nyert a korosztályában.

Amúgy több hasonló versenye is van a hazai lánglovagoknak. A magyar bajnokságot Budapesten a SOTE 23 emeletes toronyépületében tartják. A pécsi futást sok tűzoltó nehezebbnek véli, mivel az itteni, félhomályos csigalépcső monotonabb, mint a SOTE épületének félemeletenként 180 fordulatot vevő grádicsa, s a pécsi torony spiráljában az se tudják a résztvevők, hogy hol tartanak. Van, aki viszont a tatabányai turulhoz vezető emelkedőn rendezett futást érzi a legkeményebbnek, mert ott a lépcsőkiosztás roppant egyenetlen és esetleges. Amikor a rajtnál várakozókat arról kérdeztem őket, hogy mire jók ezek a versenyek, akkor nagyon egybevágó válaszokat kaptam. A tavalyi és idei abszolút győztes, a 28 éves Bodó László, a kaposvári Kötél Egyesület civilben mérnökként dolgozó önkéntes tűzoltója így felelt:

– Az ember szereti próbára tenni magát. Itt díj nincs, a motiváció mindössze az, hogy legyőzzem önmagam. És ami még ennél is fontosabb, hogy utána együtt maradunk, eszünk, iszunk, beszélgetünk, s eközben barátságok szövődnek.

Bodó egyébként idén 3 perc 13 másodperc alatt ért fel, tavaly négy másodperccel gyorsabban tette meg az utat. Amikor felért, állva, a térdére hajolva fújta ki magát.

– Nem volt itt a legnagyobb vetélytársam, a pécsi Molnár Máté, így éreztem, hogy ennyi is elég lesz – magyarázta „visszaesését”. – Bevallom magamnál többre is becsülöm azokat, akik percekig feküdtek: ők odatették magukat, a saját határaikat keresték. Ez nagyon szép.

Az említett Molnár Máté azért nem állt rajthoz, mert a sarka odalett. A pécsi tűzoltó nem titkolta, hogy mindennek a sport az oka.

– Hiába, az egészséget igazán a kemény sporttal tehetjük tönkre – jegyezte meg ironikusan a 28 éves férfi.

Mások legyintettek erre, hogy az unalom még egészségölőbb. A pécsi torony versenyzői közül pénteken senki nem unatkozott.

Szerző

Kukásautónyi szemetet vittek Macron pártszékházához

Publikálás dátuma
2018.05.25. 16:22
A szemétszállítók előállítása. Forrás: Twitter/OnZeLeft
Előállítottak pénteken Párizsban két szemétszállítót, akik ellopták a fővárosi önkormányzat egyik kukásautóját - tudósít az MTI. Ezzel párhuzamosan több mint száz szemétszállító, vasutas és energetikai dolgozó megpróbált bejutni a kormánypárt székházába, amely a párizsi operaház közelében található.

Az akciót a CGT szakszervezet szervezte a, közszféra megvédésére. A közalkalmazottak kedden tartottak országos tiltakozónapot a jövőre tervezett "reform" ellen, melyben az 5,7 millió embert - a francia munkavállalók több mint negyedét - foglalkoztató közszféra minden szakszervezete részt vett. A tét: a bérek befagyasztása, a teljesítmény alapú díjazás bevezetése, valamint 120 ezer munkahely megszűnése.

Ennek folytatásaként a szemétszállítók és az energetikai dolgozók péntek reggelre Párizsban hirdettek akciókat a közszféra leépítése ellen. A tiltakozóknak sikerült is rövid időre bejutniuk a kormánypárti székházába, ahol kikapcsolták az áramot és lezárták a vizet, majd elhagyták a helyszínt.

Az ellopott kukásautót délelőtt fél 10 órakor vették észre a rendőrök. A gyanúsítottak a kamion tartalmát Emmanuel Macron államfő pártjának, a Köztársaság Lendületben (LREM) a székháza előtt próbálták meg kiönteni - közölték hatósági források.

Szerző