A média ereje

Kétségek között őrlődünk. Nehéz ugyanis eldönteni, hogy örüljünk vagy felháborodjunk. Netán büszkék legyünk, esetleg kikérjük magunknak.

Az Európa jövőjéről tartott nemzetközi konferencián téma volt a baloldali média is. Nem is akárhogyan. A Miniszterelnökség új minisztere az amerikai elnök választási győzelmének dicsőítése közben oda jutott, hogy Donald Trumpnak igazából nem is a demokratákkal kellett megküzdenie, hanem a médiával, amely azonban elhibázott politikát folytatott. És Gulyás Gergely szerint aztán hasonló történt Magyarországon is. Mint mondta, a baloldali média vált a leghangosabb ellenzéki erővé, téves stratégiája azonban nem a kormány, hanem az ellenzék leváltásához vezetett. Láss csodát: Trump - azóta már kirúgott - egykori kampányfőnökének ugyanez jutott eszébe. Stephen K. Bannon úgy vélte, napjainkban nem is politikai, hanem médiaellenzék működik. És nehogy valaki félreértse, a baloldali ellenzékhez sorolta a BBC-t, a CNN-t és a New York Timest is. A Népszavát valamiért nem említette, de lapunk is nyilván ebbe a sorba tartozik, vagyis ez kétségkívül dicséret.

Abban viszont továbbra sem lehetünk egészen biztosak, hogy nekünk köszönhető-e - ha ugyan - Orbán Viktor újabb kétharmada, valamint az is, hogy az ellenzék oda jutott, ahova. Valószínűtlen, hogy ekkora hatásunk lenne, ám ha mégis, egyet kell értenünk a miniszterelnökkel, aki a választás éjszakáján, a győzelmi mámorban is arra figyelmeztetett: maradjunk szerények. Annál is inkább, mivel Magyarország mégsem Amerika. Ami - többek között - abból is látszik, hogy itt a média jelentős részét bekebelezte a hatalom. Vagyis azok őket szolgálják, nem is akárhogyan. Erről azonban Gulyás Gergely nem ejtett szót, talán lényegtelennek vélte.

Akárhogyan, a baloldali média - így lapunk - a maga eszközeivel teszi a dolgát, mint eddig, a jövőben is. Ám a pártok helyét nem akarja, nem is tudná átvenni. Tegyük hozzá: irtóznánk is tőle.

Magyarázni persze sok mindent sokféleképpen lehet. De ettől még aligha válik valósággá.

Szerző
2018.05.26 08:07

Babosék párosa negyeddöntős Cincinnatiben

Publikálás dátuma
2018.08.18 08:35
Illusztráció. Korábbi felvétel.
Fotó: AFP/
Babos Tímea és Kristina Mladenovic párosa bejutott a negyeddöntőbe a Cincinnatiben zajló keménypályás tenisztornán.
A második kiemelt magyar, francia duó erőnyerőként csak a nyolcaddötnőben kapcsolódott be a versenybe, s az első meccsén az Aojama Suko, Lidzia Marozava japán, fehérorosz kettőssel találkozott. A mérkőzés még csütörtökön kezdődött, ám az eső miatt félbeszakadt. A majd egynapos szünet jót tett Baboséknak, ugyanis azok után, hogy 5:2-es hátrányról várták a pénteki folytatást, nyolc játszmalabdát hárítva 7:5-re megnyerték az első szettet. A második játékrészben előbb 2:2 után, majd - miután kiegyenlítettek - 4:4-et követően is brékhátrányba kerültek. A második elvesztett adogatójáték sem törte meg az Australian Open-győztes kettőst: Babosék előbb rövidítésre mentették a szettet, majd ott ellenfelüknek mindössze két pontot engedélyezve diadalmaskodtak. A magyar, francia párosra a negyeddöntőben a hetedik helyen kiemelt Lucie Hradecka, Jekatyerina Makarova cseh, orosz duó vár még a játéknapon. Eredmény, nők, páros, nyolcaddöntő (a torna honlapjáról): Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.)-Aojama Suko, Lidzia Marozava (japán, fehérorosz) 7:5, 7:6 (7-2)
Szerző
2018.08.18 08:35
Frissítve: 2018.08.18 08:36

Döntetlent játszott a Debrecen és az MTK

Publikálás dátuma
2018.08.17 22:21
Bódi Ádám, a Debrecen és Myke Bouard Ramos, az MTK játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 5. fordulójában játszott Debreceni VSC – M
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
A hosszabbítás utolsó percében harcolta ki az egyenlítést, így továbbra is veretlen a DVSC.
Továbbra is veretlen a DVSC, miután hazai pályán 3-3-as döntetlent játszott az újonc MTK Budapest gárdájával a labdarúgó OTP Bank Liga ötödik fordulójának pénteki nyitómeccsén – írja az MTI. A találkozó hat perccel később kezdődött, Berke Balázs játékvezető ugyanis a kezdés előtt leparancsolta a pályáról a DVSC védőjét, Cikost, akinek gyűrű volt az ujján. Mivel az ékszert több módszerrel sem sikerült levenni a szlovák jobbhátvéd kezéről, a helyén végül Kusnyír Erik kezdett. A mérkőzés első perceiben két nagy helyzetet is kialakítottak a hazaiak, az első negyedóra végén azonban a vendégek szereztek vezetést. A folytatásban is többet támadó DVSC a félidő hajrájában szabadrúgásból egyenlített, ám nem sokáig örülhettek a debreceni szurkolók, mivel egy perccel később már újra az MTK-nál volt az előny. A szünet után is a Debrecen birtokolta többet a labdát, mezőnyfölényben játszott a hazai együttes, ám sokáig komoly gólszerzési lehetőséget nem tudott kialakítani. Az MTK kontratámadásokra rendezkedett be, és ezek egyikéből tovább növelte előnyét. A Loki a hajrában mindent egy lapra feltéve támadott, és előbb szépített, majd miután kihagyott egy százszázalékos helyzetet és lőtt egy kapufát is, a hosszabbítás utolsó percében Szatmári fejesével kiharcolta az egyenlítést. OTP Bank Liga, 5. forduló: Debreceni VSC–MTK Budapest 3-3 (1-2) Nagyerdei Stadion, 4002 néző, v.: Berke gólszerzők: Bódi (41.), Takács (87.), Szatmári (95.), illetve Kanta (15.), Lencse (42., 75.) sárga lap: Kusnyír (58.), Kinyik (91.), illetve Szelin (17.), Ikenne-King (39.), Kicsak (68.), Pintér (74.), Kanta (82.), Torghelle (90.), Gengeliczki (95.)  Debreceni VSC: Nagy S. - Kusnyír, Kinyik, Szatmári, Barna (Könyves, 52.) - Tőzsér - Varga K., Haris, Bódi (Bereczki, 84.), Ferenczi - Avdijaj (Takács, 74.) MTK Budapest: Kicsak - Ikenne-King, Pintér, Gengeliczki, Szelin - Vass Á. - Farkas (Schäfer, 55.), Bognár, Kanta, Ramos (Gera D., 84.) - Lencse (Torghelle, 77.)
2018.08.17 22:21
Frissítve: 2018.08.17 22:21