A Ferencváros visszavágott

Publikálás dátuma
2018.05.25 19:57
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: /
A Ferencváros visszavágott az egy héttel korábbi vereségért a bajnokság döntőjében. Az MTK szurkolók csupán annak örülhettek, hogy az égi áldás csak a lefújás után érkezett meg.

Borús, felhős volt az ég, minden esély megvolt arra, hogy megérkezzen az eső a női labdarúgó bajnokság döntőjének második mérkőzésére. A komor idő ellenére a szotyi- és sálárusok már a meccs kezdése előtt több mint egy órával elfoglalták helyüket, s várták a Ferencváros és az MTK Budapest szimpatizánsait az Új Hidegkuti Nándor Stadion előtt. A szurkolók nem tolongtak, ám 45 perccel a kezdés előtt megérkezett egy maroknyi Ferencváros szurkoló, tizenöten, legfeljebb húszan lehetettek. Az 1-es villamosról leszállva öltözékükből szembeötlő volt, hogy a zöld-fehér tábort erősítik, majd egyből hangot adtak annak, melyik csapatnak szurkolnak, vagyis inkább annak, melyiket nem kedvelik. Elsőként a Gá-gá-gá kezdetű nóta zendült fel…

Voltak azért kevésbé vehemens vérmérsékletű szurkolók is. Egy a stadion előtt várakozó családhoz léptem oda, akik csakugyan a vendég sikerért szorítottak. Két apukával beszélgetésbe elegyedtem, s elmondták, lányaik miatt érkeztek, akik a Ferencváros ifjú növendékei. Mint mondták, elkísérték idősebb társaikat, akik eltökélt célja, hogy kiharcolják a harmadik, mindent eldöntő összecsapást. Meglátásuk szerint a női foci felfelé ível, sokat fejlődött az elmúlt években. Mindezt azzal magyarázták, hogy sok pénz áramlik a női futballba is, az ő lányaik már sokkal profibb körülmények között készülhetnek, mint az est folyamán pályára lépők tehették fiatalabb korukban. Hozzátették, a női futball világa azonban továbbra is azon családoknak fontos, akiknek rokonuk, vagy ismerősük pályára léphet, ám sok Ferencváros kötődésű ember nem csak a zöld-fehérek férfi focicsapatára kíváncsi, hanem elmegy egy-egy kézilabda vagy jégkorong meccsre is.

Maga a mérkőzés MTK lehetőséggel indult, az amerikai Laura Berman egy biciklicsellel elküldte védőjét, majd a kapufán csattant a lövése. A folytatásban igencsak komikus jelenetsor játszódott le, a védők közt kilépő MTK-játékost megállította a fradi egyik védője, Kiss Anikó Tünde játékvezető pedig tanácstalanul nézett asszisztensére. Vad Anita nem jelzett, így Kiss szabadrúgást ítélt, s sárga lapot adott annak a Szeitl Szilviának, aki az eset közelében sem járt.

Az első negyedóra végéhez közeledve újabb Ferencváros szurkolók érkeztek a stadionba - összességében talán egyharmad ház lehetett az 5000-es stadionban -, bent lévő társaiktól pedig zúgott a szervusztok, szervusztok. Talán a vendég tábor buzdításának is köszönhetően a Ferencváros átvette a meccs irányítását, éneklés és dobszó kísérte az összecsapást. A folytatásban Vad asszisztens többször is rossz irányba emelte zászlaját, mindez pedig a nézőknek sem tetszett, így jöttek is a bekiabálások. „Hülye vagy! Tisztességes játékvezetést akarunk.”

Mi sem kellett a vendégeknek, újból rázendítettek a Gá-gá-gára, a hangosbemondó pedig sportszerű buzdítást kért a szurkolóktól.

A második játékrész elején Mosdóczi Evelint buktatták a tizenhatoson belül, a játékvezető ezúttal határozottan a büntetőpontra mutatott. A sértett állt a labda mögé, s még az sem zavarta meg, hogy futás közben azt kiabálták neki: kihagyod!

A vendég tábor ekkor ismét rázendített, hazai oldalról egy-egy kósza hajrá MTK volt hallható. A meccs hajrájáig a zöld-fehérek domináltak, majd a végjátékban kijött a nyomás alól a hazai alakulat. A 87. percben Kiss jó 30 méterre a vendégek kapujától ítélt szabadrúgást az MTK-nak, de amit aztán a vendég szurkolóktól kapott, nem tette zsebre. Útszéli hölgyekhez hasonlítgatták, mindezek pedig akár súlyos százezreket jelenthetnének majd a MLSZ fegyelmi bizottságának következő ülésén…

Az eredmény ezután már nem változott, a vendég drukkerek pedig a „szép volt csajok” és a „gyertek ide” szólamokat skandálták. A játékosok eleget tettek a kérésnek, s ugyan örültek a lefújást követően, a két győzelemig tartó párharc nem dőlt el. Az első meccsen a MTK 3-1-re diadalmaskodott, így a bajnoki cím jövő hét pénteken dől el 16 órától a Kocsis Sándor Sportközpontban.

2018.05.25 19:57

Minden sejtben ott lapul egy rákgyilkos kód

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:45
Fotó: Thinkstock
Fotó: /
A chicagói Northwestern Egyetem Rákkutató Központjának kutatásai szerint a daganatokat maguk a sejtek képesek likvidálni.
Minden sejtben kódolva van egy önpusztító program, amelynek feladata megölni magát a sejtet, ha rákossá válik. Amikor a sejt belső testőrei jelzik, rákos mutálódás történt, bekapcsolják a gyilkoló kódot is, hogy likvidálják a sejtet. A kód a ribonukleinsavban és kis ribonukleinsavban - mikro-RNS - helyezkedik el, ezek bonyolult egyszálú fehérjelánc molekulák. A mikro-RNS azért is hatásos, mert a rák nem tud adaptálódni, vagy rezisztenssé válni ellene, és így leküzdhetetlen ellenfél lehet, ha a kezeléshez sikerül a kódot szintetikusan előállítani. „Most, hogy megismertük a gyilkos kódot, kemoterápia nélkül be tudjuk kapcsolni, és nem kell belenyúlnunk a genomba, az az a szervezet génkészletébe. A mikro-RNS-eket közvetlenül bejuttathatjuk a sejtekbe, hogy elfordítsák a pusztítás kapcsolóját” - mondta Marcus Peter, a felfedezésről szóló tanulmány vezető szerzője. A mikro-RNS molekulákat – amelyek 800 millió éve alakultak ki a rákos sejtek eltüntetése érdekében - kemoterápiával már eddig is működésre késztették, de mint ismert, a kezelésnek számos, súlyos mellékhatása van, másodlagos rákot is tud okozni, mert megtámadja és megváltoztatja a genomot. Egy 2017-ben közzétett tanulmányban Peter bemutatta, hogy a rákos sejtek elhalnak, ha bizonyos mikro-RNS mulekulákat juttat beléjük. Azt is felfedezte, a sejtek sohasem válnak rezisztensé az RNS molekulákkal szemben, mert azok azokat a géneket is eltüntetik, amelyekre a túlélésükhöz lenne szükségük. „Olyan, mint ha egy öngyilkos mérget venne be, szíven szúrná magát és leugrana a tizedikről” - jellemezte a helyeztet a tudós, aki nem új mesterséges mérget akart alkotni, hanem a természet által kifejlesztett mechanizmust hasznosítani. Tanulmányozták a mikro-RNS-ek molekuláris felépítését, és most már tudnak olyanokat is tervezni, amelyek sokkal hatékonyabbak, mint azok, amelyeket maga a természet állított elő. A következő lépés, hogy a megszerzett tudásukat egy újfajta terápiává fejlesszék, de ez még évekig tarthat. 

Támadásban az immunsejtek

Az idei Nobel-díjasok is molekuláris szinten közelítettek a rákos sejtek elpusztításához. A két díjazott arra koncentrált, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer sejtjei képesek megtámadni a rákos sejteket. Egyikük, James Allison a CTLA-4 nevű fehérjemolekulát tanulmányozta és megfigyelte, hogy az fékezi az immunsejteket azért, hogy ne támadják meg a szervezet egészséges sejtjeit. Megalkotott egy antitestet, amely képes volt gátolni a CTLA-4 működését. Kollégáival látványos eredményeket értek el: egereknél gyógyítani tudták a rákot az antitest segítségével. 2010-ben egy klinikai kísérletben embereknél is jó eredményeket értek el előrehaladott melanomás - bőrrákos – betegeknél, több résztvevőnél is eltűntek a rák tünetei. Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem kutatója 1992-ben fedezte fel a PD-1 nevű fehérjemolekulát, amely szintén az immunsejteken (T-sejteken) fejeződik ki. Rájött, hogy a PD-1 is fékként működik, mechanizmusa azonban eltérő. Klinikai kísérleteket követően 2012-ben egy tanulmány igazolta a japán tudós által kifejlesztett terápia hatékonyságát a rák különböző fajtáiban szenvedőknél, olyanoknál is, akiknek betegségét korábban gyógyíthatatlannak tartották.   

Szerző
2018.11.15 12:45
Frissítve: 2018.11.15 12:46

Utoljára lesz válogatott Wayne Rooney

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:32

Fotó: AFP/ Paul Ellis
A Nemzetek Ligájában is több meccset rendeznek csütörtökön, a legkomolyabb figyelem mégis egy felkészülési mérkőzésre irányul, Stieber Zoltán klubtársa, az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban szereplő D. C. United együttesét erősítő Wayne Rooney ugyanis Londonban, az Egyesült Államok ellen újra pályára lép az angol nemzeti együttesben. Százhuszadszor. Utoljára. 
A címeres mezt először 2003 februárjában magára öltő csatár – aki korábban kétszer volt az Everton, illetve 13 évig a Manchester United játékosa – legutóbb 2016 novemberében szerepelt a csapatban, 2017 nyarán mondta le a válogatottságot. Azóta hivatalosan nem köszöntek el a most 33 éves, Anglia színeiben rekordszámú, 53 gólt szerző futballistától, ám november 4-én az angol Labdarúgó-szövetség (FA) bejelentette, hogy az Egyesült Államok elleni, november 15-én sorra kerülő felkészülési találkozó erejéig Rooney is csatlakozik az angolok keretéhez. A drukkerek nagy örömére: az FA szóvivője kedden azt mondta, hogy mióta kiderült, hogy válogatott gólrekordere még egyszer utoljára magára ölti az angol mezt, több mint 20 ezer belépőt értékesítettek. A szövetség egyébként mintegy 60 ezer nézőt vár a találkozóra a Wembley Stadionba.
A 21 órakor kezdődő párharc egyébként nemcsak a búcsúról, hanem a jótékonyságról is szól majd, az összecsapás bevételét ugyanis Rooney alapítványának adományozzák, amely hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermekek megsegítésével foglalkozik.

Csütörtöki futballközvetítések

Nemzetek Ligája A divízió, 2. csoport Horvátország–Spanyolország 20.45 (tv: Sport1) D divízió, 1. csoport Kazahsztán–Lettország 16.00 (tv: Sport1) Felkészülési mérkőzés Lengyelország–Csehország 18.00 (tv: Sport2)

Szerző
2018.11.15 12:32
Frissítve: 2018.11.15 12:32