Korrupciós-botrány: Rajoy magáért szurkolhat

Publikálás dátuma
2018.05.25 20:21
FOTÓ: JAVIER SORIANO / AFP
Fotó: /

Mariano Rajoy spanyol kormányfő köztudottan nagy futball-rajongó, így komoly válságot jelez, hogy pénteken lemondta részvételét a Bajnokok Ligája szombati kijevi döntőjén: valóban nagy a baj, veszélyben forog ugyanis a miniszterelnöki pozíciója.

Az ellenzéki szocialista párt (PSOE) pénteken bizalmatlansági indítványt nyújtott be Rajoy-jal szemben. Pedro Sánchez pártvezető szerint ideje, hogy a kormányfő vállalja a felelősséget a kormányzó Néppárt (PP) háza táján történt korrupciós botrányokért – számolt be róla az El País.

A válságot egészen pontosan az robbantotta ki, hogy csütörtökön ítéletet hirdettek az elmúlt évek legnagyobb vihart kavaró korrupciós csalásában, a Gürtel-ügyben. A spanyol központi büntetőbíróság megállapította, hogy a PP is hasznot húzott a 2009-es ügyből, s ezért 245 ezer eurós büntetés megfizetésére kötelezte. A Néppárt jelezte, hogy fellebbezni fog a nem jogerős ítélet ellen, s hangsúlyozta, amit már oly sokszor: a pártvezetést sosem gyanúsították meg az ügyben.

Rajoy jövője attól függ, hogy a szocialisták meg tudják-e szerezni a szükséges, 176 képviselői támogatást. A radikális baloldali Podemos korábban jelezte, hogy hajlandó a szocialistákkal együtt voksolni, a centrista Ciudadanos azonban előrehozott választásokat szeretne, ám ennek lehetőségét Rajoy tegnap kizárta. Sáncheznek – aki szintén nem az előrehozott választásokat favorizálja, hanem azt, hogy a szocialisták alakítsanak kormányt – most a kisebb, köztük a katalán szeparatista pártok támogatását kell megszereznie.

Szerző
2018.05.25 20:21

Nincs pardon, javában havazik nálunk is

Sokan tartottak tőle, hogy a szokatlanul enyhe idő kitart az ünnepekig, de szerencsére megérkezett a tél és leesett az első komolyabb hó Közép-Európában.

Szerző

Megosztás
2018.11.19 11:16
Behavazott fák a Zala megyei Újudvar határában 2018. november 19-énMTI/ Varga György
Garmisch-Partenkirchen, NémetországAFP/ ANGELIKA WARMUTH
Garmisch-Partenkirchen, NémetországAFP/ ANGELIKA WARMUTH
A hómunkások Kijev belvárosában már november közepén sem unatkoztakMTI/EPA/ Szerhij Dolzsenko

Drogkartell embere végezhette ki a tanárt

Publikálás dátuma
2018.11.19 11:13
illusztráció
Fotó: AFP/
Gyáva és brutális gyilkosságnak minősítették a mexikói hatóságok az amerikai pedagógus megölését.
Meggyilkolták Mexikóban az észak-karolinai tanárt, aki október 28-án tűnt el – írja a CNN. A 34 éves Patrick Braxton-Andrew Uriqueban, egy szállodában szállt meg, ahova eltűnése napján nem tért vissza. Javier Corral Jurado, Chihuahua kormányzója a Facebook-oldalán közölte: a férfit a Sinaloa nevű drogkartell egyik embere ölhette meg. Úgy fogalmazott, hogy „gyáva és brutális” gyilkosság történt. Hozzátette: a férfi családja megérdemli, hogy igazságot szolgáltassanak, ők pedig folytatják a nyomozást az ügyben.
2018.11.19 11:13