Nagy pálya, nagy pénz: nyolcmilliárdos tender az MLSZ-nél

Publikálás dátuma
2018.05.25 19:35
Budaörsi focipálya, sötétedés előtt. Képünk illusztráció Fotó: Kállai Márton
Fotó: /
Budapestnek márpedig futballpályák kellenek - döntötte el a labdarúgó szövetség. Hogy mennyit építenének és hol, arról nincs szó, a pénz viszont adott a beruházásokhoz.

A tao-vagyonok hazájában is feltűnően nagy közbeszerzést bonyolított le a Magyar Labdarúgó Szövetség: 8 milliárd forintért rendelték meg az MLSZ besorolása szerint H-kategóriás nagy méretű futballpályák építését Budapesten.

A közbeszerzési értesítőben is szereplő tendert először a Zoom szúrta ki. A gigamegrendelés több kérdést is felvet – melyeket aztán válaszolatlanul hagy. Például azt, hogy

  • Miért kellenek egyáltalán új pályák?
  • Milyen állami/kormányzati megrendelésre, milyen forrásból zajlanak majd a beruházások?
  • Hova és hány új pályát építenének? Hiszen a közbeszerzésben szereplő „Budapest közigazgatási területe” nem túl pontos meghatározás.

Kérdéseinket elküldtük a beruházások megrendelőjének, ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

Büfé, parkoló, pályavilágítás is kell

A tenderleírás mindenesetre nagyvonalúan túllép az ilyen részleteken, csak a kivitelezés feladataival foglalkozik. Ezek szerint az MLSZ szerint darabonként 8362 négyzetméteres,műfüves és élőgyepes nagypályák építésére adott megbízást, amikhez teljes infrastruktúra: világítás, öntözőrendszer, labdarúgóknak és játékvezetőknek fenntartott külön öltöző, közösségi és akadálymentesített vécé is tartozik majd, de nem maradhat el a büfé, valamint parkolóhelyiség kialakítása sem.

Orbánnal a VIP-páholyban

A tenderen 12 kisebb-nagyobb vállalkozás futott be egyéni vagy konzorciumban tett ajánlatokkal. Közöttük akad egy-két meglepetés győztes és jól ismert játékosok is: a Pharos 95 Kft.-t talán már nem kell bemutatni: a dunavarsányi cég sorra nyeri a stadionépítési, bővítési tendereket – ők készítették a felcsúti stadion műfüves gyeppályát, a tulajdonos Végh Gábor 2012-ben pedig Orbán Viktorral egy VIP-páholyban nézhetett focimeccset a Bors szerint. A Felcsúton is telephelyet üzemeltető Pharos a LAM Zrt.-vel és Everling Balázs cégcsoportjához tartozó Everling Kft.-vel együtt 2,8 milliárdos szeletet vághatott ki a focitortából.

A műfüves pályák tervezését és kivitelezését elnyerő Globál Sport Ipari Kft. szintén a pályázat egyik nagy befutójának számít: a nagyvállalat az Everlinggel és a Sportpark Kft-vel együtt 3,6 milliárd forintos megbízást vitt el, részükről azonban ez megszokottnak mondható, az hiszen az Opten nyilvántartása szerint tavaly 1,1 milliárdos, azelőtt közel 1,7 milliárdos nettó árbevételt könyvelhettek el.

Két fős cég, milliárdos megbízásokkal

Annál meglepőbb viszont a Sportpark Magyarország Kft. felfutása: a cégnyilvántartás alapján két fős cég a már említett Everlinggel és Globál Sporttal együtt összesen 5,2 milliárdos megbízásból részesülhet. Mindez úgy, hogy a vállalkozás 2016-ban még „szerény” 43,6 milliós értékesítési bevételt könyvelhetett el, tavaly viszont már 414 millió forintot jegyeztek be – miközben 434 millió forintnyi rövid lejáratú kötelezettségük is volt, a NAV pedig 2016 és 2017 májusa pedig többször is végrehajtást rendelt el náluk.

Hogy a pályázat nyertesei pontosan mennyiért vállalták az egyes részfeladatokat, arról nem szól a Közbeszerzési Értesítő, a konzorciumi jelleg miatt pedig nem egyértelmű, hogy ki mekkora közpénzkazallal térhetett haza.

Száz focipályát, ezeret

Viszonyítási alapunk viszont van a giga beruházáshoz : az MLSZ ugyanis már tavaly novemberben is tendert írt ki focipályák építésére, a közbeszerzésen pedig nem meglepő módon az Everling Balázshoz köthető cégek és a Sportpark nyert, együtt az idei pályázaton is nyertes Eurogreen-Tiszafa Kft. -vel. A cégek akkor 820 millióért vállalták 6 műfüves és élőfüves nagypálya kialakítását – a műgyepes pályák kivitelezési költsége akkor meghaladta a 100 millió forintot, az élőgyepeseké 70-80 millió forint körül mozgott.

Ha a novemberi közbeszerzésből közül csak a legdrágább ajánlatokat nézzük, akkor is egyértelmű, hogy az MLSZ több tucat focipályára adhatott most megrendelést. 

2018.05.25 19:35

Pálinkás József: a Fidesz bukik, a kérdés csak az, hogy mikor

Publikálás dátuma
2018.08.17 09:45

Fotó: Népszava/
A Fideszben meggyőződéssé vált, hogy a választásokat az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni. A korábbi miniszter és MTA-elnök szerint viszont egy pillanat alatt elfordulnak a szavazók a Fidesztől is, ha gazdasági nehézségekkel kerül szembe az ország.
A populizmus, az ösztönökre ható politika hosszabb távon biztos, hogy nem működik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről nemrég menesztett tudós szerint ha gazdasági problémák adódnak, az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is. Márpedig Pálinkás szerint a magyar társadalom a '90-es évek óta elfordult az értékektől, az országban szinte kizárólagosan az anyagi érdek dominál. "Pozitív nemzeti minimum nincs, a társadalom végzetesen szétszakadt" - fogalmazott.
"A véleményüket szabadon elmondókat sokszor szégyenpadra ültetik, megalázzák. Ez történik tudósokkal, értelmiségiekkel, vagy akár olyan intézményekkel, mint a Magyar Tudományos Akadémia"
- tette hozzá Pálinkás, arra vonatkozóan, hogy polgári középosztály ugyan nincs az országban, ám annak értékrendjét felhasználják, sőt kiforgatják bizonyos jobboldali körök.
"Jó lenne megérteni, hogy politikai választások megnyerése a törvényhozásra és a kormányzásra ad felhatalmazást, a sport, a tudományos, a művészeti és a gazdasági tevékenységek eredményességének és értékeinek megítélésére nem" - mondta az MTA volt elnöke, aki az első Orbán-kormány munkájában államtitkárként és miniszterként vett részt, 2002 után pedig megalapította és vezette a Fidesz kulturális tagozatát. Ez a tagozat viszont "túl jól" működött egyes fideszesek szerint. "Akkoriban vált egyre erősebbé a Fideszben az az irányzat, amelyik azt képviselte, hogy nem a hosszabb távon, nagyobb összefüggésekben gondolkodó néhány tízezer értelmiségi az érdekes. A választásokat közérthető, elsősorban az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni" - mondta el.
Ugyanakkor a három kétharmados Fidesz-győzelem ellenére is azt mondja Pálinkás. a populizmus nem járható út.
Nem az a kérdés, csődöt mond-e az ösztönökre ható politika, hanem csak az, mikor mond csődöt
- nyilatkozta. Ha gazdasági nehézségekkel kerül szembe az ország, egy pillanat alatt elfordulnak a szavazók akár a Fidesztől is.
2018.08.17 09:45
Frissítve: 2018.08.17 09:51

Magyarországra ráborul az oroszok árnyéka - de a kormányt nem érdekli

Publikálás dátuma
2018.08.17 09:30

Fotó: Shutterstock/
A sajtószabadság korlátozásával ideális környezetet biztosít a kormány az orosz befolyási törekvéseknek – derült ki a European Values nevű elemzőközpont jelentéséből, amely szerint Európában Magyarországon tapasztalható az egyik legintenzívebb Kreml-hatás. 
A 99 oldalas dokumentum, írja a 444.hu, három kritérium mentén vizsgálódott: elismeri-e az ország vezetése a befolyásolási szándék veszélyét; milyen lépéseket tesz a fenyegetésre reagálva; az ismert intézkedéseiknek milyen eredményük lett. Mindhárom kérdést egy nulla és öt közötti skálán osztályozták, ahol a kisebb mértékű befolyást a magasabb pontszám jelentette. Magyarország igen rosszul szerepelt, a megszerezhető 15 pontból ugyanis csak 2-t kapott. Ezzel azonban nem hazánkban a legrosszabb a helyzet, hanem a nulla pontos Görögországban és a szintén pont nélküli Ciprusban, amelyeket a jelentésben szimplán "kollaboránsként" jellemeztek. Magyarország osztályzata azért ilyen borzasztóan rossz, mert - a jelentés szerint - a hatalomban levők "kritikus tömege" tagadja vagy alulbecsüli a fenyegetés létét, nyilvánosan a titkosszolgálatok sem aggódnak, a politikai vezetés pedig gyengíti az ország ellenállóképességét - például a sajtószabadság korlátozásával. Persze Magyarország nincs egyedül a tagadással: nem hajlandó szembe nézni a fenyegetés létét Ausztria, Luxemburg, Málta, Portugália és Olaszország sem. Leginkább a 13 pontos Svédország és Nagy-Britannia, illetve a 15 pontos Észtország, Lettország és Litvánia vannak tisztában a veszéllyel és küzdenek az orosz befolyás ellen. A jelentés arra is kitér, hogy Magyarország Oroszországra támaszkodik a Brüsszel elleni küzdelmében, ráadásul a kormánypárti sajtó gyakran hivatkozik az orosz állami média anyagaira. A hazai titkosszolgálatokról azt írják, hogy egyes tagjaik gyaníthatóan inkább az orosz nyomulást vizsgáló magyar újságírók befolyásolásán, esetenként megfélemlítésén dolgoznak.
Szerző
2018.08.17 09:30
Frissítve: 2018.08.17 09:38