Nagy pálya, nagy pénz: nyolcmilliárdos tender az MLSZ-nél

Publikálás dátuma
2018.05.25 19:35
Budaörsi focipálya, sötétedés előtt. Képünk illusztráció Fotó: Kállai Márton
Fotó: /
Budapestnek márpedig futballpályák kellenek - döntötte el a labdarúgó szövetség. Hogy mennyit építenének és hol, arról nincs szó, a pénz viszont adott a beruházásokhoz.

A tao-vagyonok hazájában is feltűnően nagy közbeszerzést bonyolított le a Magyar Labdarúgó Szövetség: 8 milliárd forintért rendelték meg az MLSZ besorolása szerint H-kategóriás nagy méretű futballpályák építését Budapesten.

A közbeszerzési értesítőben is szereplő tendert először a Zoom szúrta ki. A gigamegrendelés több kérdést is felvet – melyeket aztán válaszolatlanul hagy. Például azt, hogy

  • Miért kellenek egyáltalán új pályák?
  • Milyen állami/kormányzati megrendelésre, milyen forrásból zajlanak majd a beruházások?
  • Hova és hány új pályát építenének? Hiszen a közbeszerzésben szereplő „Budapest közigazgatási területe” nem túl pontos meghatározás.

Kérdéseinket elküldtük a beruházások megrendelőjének, ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

Büfé, parkoló, pályavilágítás is kell

A tenderleírás mindenesetre nagyvonalúan túllép az ilyen részleteken, csak a kivitelezés feladataival foglalkozik. Ezek szerint az MLSZ szerint darabonként 8362 négyzetméteres,műfüves és élőgyepes nagypályák építésére adott megbízást, amikhez teljes infrastruktúra: világítás, öntözőrendszer, labdarúgóknak és játékvezetőknek fenntartott külön öltöző, közösségi és akadálymentesített vécé is tartozik majd, de nem maradhat el a büfé, valamint parkolóhelyiség kialakítása sem.

Orbánnal a VIP-páholyban

A tenderen 12 kisebb-nagyobb vállalkozás futott be egyéni vagy konzorciumban tett ajánlatokkal. Közöttük akad egy-két meglepetés győztes és jól ismert játékosok is: a Pharos 95 Kft.-t talán már nem kell bemutatni: a dunavarsányi cég sorra nyeri a stadionépítési, bővítési tendereket – ők készítették a felcsúti stadion műfüves gyeppályát, a tulajdonos Végh Gábor 2012-ben pedig Orbán Viktorral egy VIP-páholyban nézhetett focimeccset a Bors szerint. A Felcsúton is telephelyet üzemeltető Pharos a LAM Zrt.-vel és Everling Balázs cégcsoportjához tartozó Everling Kft.-vel együtt 2,8 milliárdos szeletet vághatott ki a focitortából.

A műfüves pályák tervezését és kivitelezését elnyerő Globál Sport Ipari Kft. szintén a pályázat egyik nagy befutójának számít: a nagyvállalat az Everlinggel és a Sportpark Kft-vel együtt 3,6 milliárd forintos megbízást vitt el, részükről azonban ez megszokottnak mondható, az hiszen az Opten nyilvántartása szerint tavaly 1,1 milliárdos, azelőtt közel 1,7 milliárdos nettó árbevételt könyvelhettek el.

Két fős cég, milliárdos megbízásokkal

Annál meglepőbb viszont a Sportpark Magyarország Kft. felfutása: a cégnyilvántartás alapján két fős cég a már említett Everlinggel és Globál Sporttal együtt összesen 5,2 milliárdos megbízásból részesülhet. Mindez úgy, hogy a vállalkozás 2016-ban még „szerény” 43,6 milliós értékesítési bevételt könyvelhetett el, tavaly viszont már 414 millió forintot jegyeztek be – miközben 434 millió forintnyi rövid lejáratú kötelezettségük is volt, a NAV pedig 2016 és 2017 májusa pedig többször is végrehajtást rendelt el náluk.

Hogy a pályázat nyertesei pontosan mennyiért vállalták az egyes részfeladatokat, arról nem szól a Közbeszerzési Értesítő, a konzorciumi jelleg miatt pedig nem egyértelmű, hogy ki mekkora közpénzkazallal térhetett haza.

Száz focipályát, ezeret

Viszonyítási alapunk viszont van a giga beruházáshoz : az MLSZ ugyanis már tavaly novemberben is tendert írt ki focipályák építésére, a közbeszerzésen pedig nem meglepő módon az Everling Balázshoz köthető cégek és a Sportpark nyert, együtt az idei pályázaton is nyertes Eurogreen-Tiszafa Kft. -vel. A cégek akkor 820 millióért vállalták 6 műfüves és élőfüves nagypálya kialakítását – a műgyepes pályák kivitelezési költsége akkor meghaladta a 100 millió forintot, az élőgyepeseké 70-80 millió forint körül mozgott.

Ha a novemberi közbeszerzésből közül csak a legdrágább ajánlatokat nézzük, akkor is egyértelmű, hogy az MLSZ több tucat focipályára adhatott most megrendelést. 

2018.05.25 19:35

Matolcsy nem bír szépség nélkül élni: több százmilliót költ az MNB képekre

Publikálás dátuma
2018.11.21 11:19

Fotó: Népszava/
Lassanként a jegybank lesz a legnagyobb magyar műgyűjtő: az úgynevezett Értéktár program keretében 30 milliárdért vehet festményt, szobrot, hangszert, miegymást.
A különböző okokból külföldre került műkincseket hozza vissza az országba a jegybank 2014-ben indult Értéktár-programja. A projekt nem szűkmarkú: 30 milliárdos keretéből most fordított 300 milliót festményekre. 
A féltucatnyi kép közül két igazán izmos tétel akad. Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért szerezheti meg a Matolcsy György vezette intézmény, míg , Jan Van Der Heyden (1637-1712) Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát 400 ezer euró (mintegy 130 millió forint) értékben vásárolná meg.
2018.11.21 11:19

Tigrisvágóhidat találtak Prágában – Nyúzták és megfőzték az állatokat

Publikálás dátuma
2018.11.21 11:01
Illusztráció
Fotó: AFP/ Bai kelin
Egy cseh-vietnámi bűnbanda áll a háttérben, a térségben több hasonló hely is lehet.
Tigriseket, oroszlánokat és pumákat tartottak, vágtak le, nyúztak és főztek meg Prágában, egy ház melletti istállóban – derül ki a Guardian cikkéből. Pavla Rihova környezetvédelmi nyomozó azt mondta: 25 éve dolgozik a szakmában, de még nem látott ilyen szörnyűséget.
„Egy régi, áram nélküli fagyasztó, tele nyers hússal és tetemekkel, két évig az udvaron. Teljesen hihetetlen”
– fogalmazott.
A helyszínen egy friss tigristetemet is találtak: az állatot a nyakán lőtték meg, hogy ne sérüljön annyira a bundája. Csontok, fogak és karmok is voltak az épületben. A rajtaütés a cseh rendőrség, a vámhatóság és a környezetvédelmi felügyelőség öt éven át tartó munkájának az eredménye volt, a vágóhidat egy cseh-vietnámi bűnbanda működtette. Úgy vélik, több hasonló hely is lehet a térségben.
2018.11.21 11:01