Ki emelheti magasba a Bajnokok Ligája-trófeát?

Publikálás dátuma
2018.05.26 07:50
FOTÓ: AFP/SERGII KHARCHENKO
Fotó: /
A Real Madrid sorozatban harmadik sikerére hajt a legrangosabb európai labdarúgó sorozatban, míg a Liverpool 13 év elteltével érhet vissza a csúcsra.

Egyszer hopp, másszor Kop

Miért a Madrid? Akadémikus kérdés. A királyi gárda megkerülhetetlen az első számú európai klubtorna történetében, sőt már-már a BEK, illetve a BL szinonimája. Tizenöt döntőt vívott eddig, és tizenkettőt megnyert, ráadásul afelé halad, hogy felidézze az 1956-tól 1960-ig tartó aranykort, az első öt kiírás szériadiadalát, hiszen egymás után harmadszor hódíthatja el a trófeát. Senki sem hitte volna, hogy akár a Dominguez – Marquitos, Santamaria, Pachin – Vidal, Zarraga – Canario, Del Sol, Di Stefano, Puskás, Gento tizeneggyel is egybevethető a Real Madrid bármelyik utódalakulata, de a triplázás lehetősége még ezt a párhuzamot is felkínálja.

A jelenlegi Real Madrid és Liverpool összehasonlítása viszont még az angoloknak is súlyos gondokat okoz. Akadt brit orgánum, amely a posztonkénti felmérésben csak 7:4-es fölényt hozott ki a madridiak javára, ám Van Dijk „győzelme” Varane-nal és főként Milneré Casemiróval szemben szinte már nevetséges. Vagyis minimum 9:2 az arány Navas, Carvajal, Sergio Ramos, Marcelo, Modric, Kroos, Cristiano Ronaldo, valamint Varane és Casemiro dominanciájával. Vicente del Bosquénél meg 11:0, mert „a salamancai bölcs” szerint nincs olyan szerepkör, amelyben a Liverpool jobb játékost állítana ki, mint amilyet a Madrid bevet.

Nehéz eldönteni, hogy a csapatrészek tekintetében a védő- vagy a középpályás sorban nagyobb-e a differencia, ám – szerény véleményem szerint – az utóbbi lesz a meghatározó a döntőn, mert a Real Madrid taktikája feltehetően arra irányul majd, hogy a Liverpool ne játszhassa meg kiemelkedően legjobb egységét, a támadóhármasát.

Valószínűleg ez (is) sikerül. Tehát az angol együttes hiába vívott idáig hét döntőt, és nyert meg ötöt, a Mersey-parti város legfőbb nevezetessége továbbra is a mesés négyes lesz, yeah, yeah, yeah. Madridé meg a királyi gárda, pedig ott van a Prado, a Plaza Mayor, az Atocha pályaudvar...

Másként: bármilyen szép volt is az eddigi menet, kedves liverpooliak, egyszer hopp, másszor Kop (vagy Klopp).

HEGYI GYULA

Nem csak szlogen

„Nekünk nem stadionunk van, hanem otthonunk. Nem menedzserünk, hanem védőszentünk. Mi a Liverpool vagyunk. Ez többet jelent.”

Így hangzanak a Liverpool legújabb reklámkampányának szlogenjei. A klub marketingesei éppoly derekas munkát végeztek a tavaszi szezonban, mint a fent említett védőszent, Jürgen Klopp. Elég volt megérkeznem a stadionhoz a Brighton elleni utolsó forduló előtt, hogy világossá váljék: nem én vagyok túlzottan szentimentális, hanem az alaphangulat az, ami a kijevi BL-döntő előtt belengi az Anfield Roadot.

Klopp lassanként finomítgatta a fináléba a csapatot, s ezzel párhuzamosan visszaadta a reményt a hitehagyott, már-már cinikus szurkolótábornak. Rég nem volt olyan hangos a stadion, mint az utóbbi hónapokban. Ez az az atmoszféra, ami képes előcsalogatni a futballból azt, ami miatt képesek vagyunk elhinni, hogy a labda igenis gömbölyű. Ez koronázza Egyiptom királyává a srácot, aki nem is olyan rég még legfeljebb ígéretes tehetségnek tetszett, és korábbi felejthető teljesítményét felülírni érkezett Angliába. Ez az, ami megoldja helyettünk a jelen kor egyik legnagyobb problémáját, és a drukkerek azt éneklik: ha Szalah még egy gólt rúg, elmegyek a mecsetbe.

Hogy a Liverpool tele van sérültekkel? Hogy a Madrid összeszokottabb? Hogy a kispadon – ami eleve hosszabb – is sztárok ülnek? Hogy a Realt lassan eleve oda kell nyomtatni az ágrajzokon a döntőbe szeptemberben? Hogy Cristiano Ronaldo egy-egy pöccintéssel képes eldönteni a világ bármely meccsét? Néha mindez nem jelent semmit. Néha a 0–3 sem jelent semmit. Néha Steven Gerrard egyetlen kiáltása képes más irányba mozdítani a világmindenséget. Néha Gerrard jelenléte is elég a lelátón.

Ez a döntő ajándék: magunk sem hittük volna. Kloppnak és a marketingszakembereknek sok energiájukba került, hogy az elődöntőkre végre arra eszméljünk: visszatértünk. Van csapatunk. És valamink, ami több annál. Ahogyan a kampány utolsó, a kijevi döntőre utaló mondata megfogalmazza: nekünk nem álmunk van, hanem hitünk.

CSEPELYI ADRIENN

Szerző
2018.05.26 07:50

Véres ruhákra hivatkozva rendelték el az Aquarius lefoglalását

Publikálás dátuma
2018.11.20 21:51

Fotó: AFP/ MAUD VEITH / SOS MEDITERRANEE
Az Orvosok határok nélkül rágalmazási hadjáratnak nevezte a vizsgálatot.
Veszélyes hulladékkezelés vádjával a szicíliai Catania ügyészsége elrendelte az Orvosok határok nélkül (Msf) és az Sos Mediterranée nem kormányzati szervezet Aquarius nevű közös hajójának a lefoglalását kedden. Az ügyészség szerint az Aquarius veszélyes, fertőző hulladékot tett az olaszországi partokra, megszegve az ezek tárolására és feldolgozására vonatkozó szabályokat, és ezzel egészségügyi vészhelyzetet teremtett. Az olasz pénzügyőrség és rendőrség utóbbi két évben végzett vizsgálata szerint az Aquarius mintegy 24 ezer kilogramm, egészségügyi szempontból veszélyes és fertőző hulladékot szállított Olaszországba: arról a hulladékról van szó, amelyet a hajóról minden egyes érkezés után az olaszországi kikötőkben hagytak hátra, vagyis többnyire fertőzésveszélyes, véres ruhadarabokat, amelyeket a beteg, sebesült migránsok viseltek. Ezeket a ruhaneműket speciális tárolókban kellett volna partra helyezni, elszállítani és megsemmisíteni. Ehelyett az NGO-k – a költségeket megtakarítva – normális háztartási hulladékként tüntették fel őket egyszer sem jelentve be a hatóságoknak, hogy az egészségre veszélyes hulladékról van szó. Az olasz hatóságok szerint 44 esetben bizonyítható, hogy az Aquariusról veszélyes hulladék jutott be Olaszországba. Az ügyészség 24 személy ellen indított vizsgálatot, köztük vannak az Msf és az Sos Mediterranée olasz, francia, holland, német és más nemzetiségű felelősei, valamint az Aquarius ukrán kapitánya. Ezen kívül 460 ezer eurós bírságot szabtak ki a két NGO-ra. Az olasz hatóságok az Aquarius telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával és elektronikus levelezésének ellenőrzésével készek bizonyítani, hogy a két NGO „rendszeresen, előre kitervelten távolította el a hajóról az illegális hulladékot”. Olasz adatok szerint az Aquariustól Olaszországba szállított több mint 21 ezer emberből több mint ötezer betegként érkezett: Tbc-sek, rühesek, bárányhimlősek, gyulladásos betegségben szenvedők, nyílt sebeket viselők voltak közöttük. Ruháik mind az olaszországi kikötők hulladéktárolóiba kerültek bármilyen elővigyázatossági lépés nélkül. Az ügyészi vizsgálatot Carmelo Zuccaro cataniai ügyész vezeti, aki 2015 óta vizsgálja az NGO-k mentési műveleteinek szabályosságát. Zuccaro ügyész vetette fel elsőként, hogy a földközi-tengeri NGO-k az embercsempészekkel összejátszva mentés helyett az illegális bevándorlást segítik.
Az Msf kedden Rómában tartott sajtótájékoztatóján az NGO „rágalmazási hadjáratnak” nevezte az olasz ügyészség újabb vizsgálatát hangsúlyozva, hogy ennek célja az Msf orvosi-mentési szolgálatának „bűncselekményként” való feltüntetése. Hangsúlyozta, hogy az Aquariust az olasz egészségügyi szervek mindig átvizsgálták, és az esetleges fertőzésveszély megelőzése az olasz hatóságok hatáskörébe tartozott. A szervezet hozzátette, hogy az Aquariusnak jelenleg libériai felségjelzése van, de ezzel nem tudnak mentési munkát végezni.
2018.11.20 21:51

Vízilabda BL – Négygólos győzelmet aratott az Eger a Steaua ellen

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:47
Az egri Angelosz Vlahopulosz és Alexandru Ghiban, a román Steaua Bucuresti játékosa
Fotó: MTI/ Komka Péter
Az együttes a harmadik negyedben eldöntötte a találkozót.
Az Eger a harmadik harmadbeli remeklésének köszönhetően magabiztosan, 13-9-re legyőzte a Steaua Bucuresti együttesét a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában. Az Eger a sorozat nyitókörében 12-7-re kikapott az előző idényben bronzérmes spanyol Barceloneta vendégeként, majd hazai környezetben javított a Dinamo Moszkva ellen. A bukaresti együttes az első két fordulóban egyaránt otthon kapott ki, előbb az olasz Bresciától, majd a Ferencvárostól. Az Eger számára tavaly éppen Bukarestben kezdődött a csoportkör, idegenben 8-3-ra, majd az utolsó fordulóban otthon 12-9-re nyert. Kedden Dabrowski Norbert vezetőedző együttese szerezte meg a vezetést, és bár a bukaresti együttes a nagyszünetig tartotta magát (5-4), a harmadik negyedben eldöntötte a találkozót az Eger, és magabiztosan nyert.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló, A csoport:

ZF-Eger – Steaua Bucuresti (román) 13-9 (2-1, 3-3, 5-1, 3-4) a magyar csapat gólszerzői: Rasovic, Murisic 3-3, Vlahopulosz, Decker Á. 2-2, Hosnyánszky, Gyárfás, Avramovic szerdán játsszák: A csoport: Pro Recco (olasz) – FTC-Telekom Waterpolo 19.00 B csoport: Jug Dubrovnik (horvát) – Szolnoki Dózsa 19.00

Szerző
2018.11.20 20:47
Frissítve: 2018.11.20 20:47