Ki emelheti magasba a Bajnokok Ligája-trófeát?

Publikálás dátuma
2018.05.26 07:50
FOTÓ: AFP/SERGII KHARCHENKO
Fotó: /
A Real Madrid sorozatban harmadik sikerére hajt a legrangosabb európai labdarúgó sorozatban, míg a Liverpool 13 év elteltével érhet vissza a csúcsra.

Egyszer hopp, másszor Kop

Miért a Madrid? Akadémikus kérdés. A királyi gárda megkerülhetetlen az első számú európai klubtorna történetében, sőt már-már a BEK, illetve a BL szinonimája. Tizenöt döntőt vívott eddig, és tizenkettőt megnyert, ráadásul afelé halad, hogy felidézze az 1956-tól 1960-ig tartó aranykort, az első öt kiírás szériadiadalát, hiszen egymás után harmadszor hódíthatja el a trófeát. Senki sem hitte volna, hogy akár a Dominguez – Marquitos, Santamaria, Pachin – Vidal, Zarraga – Canario, Del Sol, Di Stefano, Puskás, Gento tizeneggyel is egybevethető a Real Madrid bármelyik utódalakulata, de a triplázás lehetősége még ezt a párhuzamot is felkínálja.

A jelenlegi Real Madrid és Liverpool összehasonlítása viszont még az angoloknak is súlyos gondokat okoz. Akadt brit orgánum, amely a posztonkénti felmérésben csak 7:4-es fölényt hozott ki a madridiak javára, ám Van Dijk „győzelme” Varane-nal és főként Milneré Casemiróval szemben szinte már nevetséges. Vagyis minimum 9:2 az arány Navas, Carvajal, Sergio Ramos, Marcelo, Modric, Kroos, Cristiano Ronaldo, valamint Varane és Casemiro dominanciájával. Vicente del Bosquénél meg 11:0, mert „a salamancai bölcs” szerint nincs olyan szerepkör, amelyben a Liverpool jobb játékost állítana ki, mint amilyet a Madrid bevet.

Nehéz eldönteni, hogy a csapatrészek tekintetében a védő- vagy a középpályás sorban nagyobb-e a differencia, ám – szerény véleményem szerint – az utóbbi lesz a meghatározó a döntőn, mert a Real Madrid taktikája feltehetően arra irányul majd, hogy a Liverpool ne játszhassa meg kiemelkedően legjobb egységét, a támadóhármasát.

Valószínűleg ez (is) sikerül. Tehát az angol együttes hiába vívott idáig hét döntőt, és nyert meg ötöt, a Mersey-parti város legfőbb nevezetessége továbbra is a mesés négyes lesz, yeah, yeah, yeah. Madridé meg a királyi gárda, pedig ott van a Prado, a Plaza Mayor, az Atocha pályaudvar...

Másként: bármilyen szép volt is az eddigi menet, kedves liverpooliak, egyszer hopp, másszor Kop (vagy Klopp).

HEGYI GYULA

Nem csak szlogen

„Nekünk nem stadionunk van, hanem otthonunk. Nem menedzserünk, hanem védőszentünk. Mi a Liverpool vagyunk. Ez többet jelent.”

Így hangzanak a Liverpool legújabb reklámkampányának szlogenjei. A klub marketingesei éppoly derekas munkát végeztek a tavaszi szezonban, mint a fent említett védőszent, Jürgen Klopp. Elég volt megérkeznem a stadionhoz a Brighton elleni utolsó forduló előtt, hogy világossá váljék: nem én vagyok túlzottan szentimentális, hanem az alaphangulat az, ami a kijevi BL-döntő előtt belengi az Anfield Roadot.

Klopp lassanként finomítgatta a fináléba a csapatot, s ezzel párhuzamosan visszaadta a reményt a hitehagyott, már-már cinikus szurkolótábornak. Rég nem volt olyan hangos a stadion, mint az utóbbi hónapokban. Ez az az atmoszféra, ami képes előcsalogatni a futballból azt, ami miatt képesek vagyunk elhinni, hogy a labda igenis gömbölyű. Ez koronázza Egyiptom királyává a srácot, aki nem is olyan rég még legfeljebb ígéretes tehetségnek tetszett, és korábbi felejthető teljesítményét felülírni érkezett Angliába. Ez az, ami megoldja helyettünk a jelen kor egyik legnagyobb problémáját, és a drukkerek azt éneklik: ha Szalah még egy gólt rúg, elmegyek a mecsetbe.

Hogy a Liverpool tele van sérültekkel? Hogy a Madrid összeszokottabb? Hogy a kispadon – ami eleve hosszabb – is sztárok ülnek? Hogy a Realt lassan eleve oda kell nyomtatni az ágrajzokon a döntőbe szeptemberben? Hogy Cristiano Ronaldo egy-egy pöccintéssel képes eldönteni a világ bármely meccsét? Néha mindez nem jelent semmit. Néha a 0–3 sem jelent semmit. Néha Steven Gerrard egyetlen kiáltása képes más irányba mozdítani a világmindenséget. Néha Gerrard jelenléte is elég a lelátón.

Ez a döntő ajándék: magunk sem hittük volna. Kloppnak és a marketingszakembereknek sok energiájukba került, hogy az elődöntőkre végre arra eszméljünk: visszatértünk. Van csapatunk. És valamink, ami több annál. Ahogyan a kampány utolsó, a kijevi döntőre utaló mondata megfogalmazza: nekünk nem álmunk van, hanem hitünk.

CSEPELYI ADRIENN

Szerző
2018.05.26 07:50

Még bizonytalan, hol láthatjuk a Vidi-meccseket

Publikálás dátuma
2018.08.17 20:11

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Attól függ, melyik liga főtáblájára kerül a magyar együttes. Ha BL, akkor adott a köztévé, de ha Európa-liga, akkor több jelentkező is szóba jöhet.
A Mol-Vidi FC labdarúgócsapatának további szereplése a jelek szerint nagymértékben meghatározhatja majd a sporttévék további kínálatát. Ha ugyanis a csapat legyőzné az AEK Athént és a Bajnokok Ligája csoportkörében folytatná, akkor nyilvánvalóan az M4 Sport adná a mérkőzéseit. Ha viszont kikap és az Európa Liga csoportkörébe kerül, már nem egyértelmű, hogy melyik társaság közvetítheti a találkozókat. Ez esetben bizonyára további - és nem is biztosan békés - tárgyalásokra lenne szükség a jelentkezők között.
Talán ezzel is magyarázható, hogy a Sport TV-től ezt a hivatalos választ kaptuk kérdésünkre: „Szeptember elejére körvonalazódik a Sport1 és Sport2 új műsorstruktúrája, akkor tudunk részletes információkkal szolgálni.” Most csak annyi biztos, hogy a csatornát működtető AMC Networks International – Central and Northern Europe jelentős veszteségeket is elszenvedett - hiszen a spanyol bajnokság már nem az övék -, viszont megszerezte a Bundesliga közvetítési jogait. Emellett náluk látható a portugál bajnokság, valamint a női és férfi kézilabda BL-sorozata is. Mi több, megállapodásra jutottak az Európai Labdarúgó Szövetséggel, az UEFA-val, hogy a Sport TV adhatja az összes európai Eb- és vb-selejtezőt (leszámítva a magyarok meccseit, amelyeket az M4 közvetít). A kínálat az idén  bemutatkozó Nemzetek Ligájával bővül, s a felkészülési mérkőzések is náluk kerül képernyőre. Aki pedig az NFL híve, az amerikai foci találkozóit is figyelemmel kísérheti a Sport 1-en és a Sport 2-n.
Szerző
2018.08.17 20:11

Csak a néző nem számít, ha sportközvetítésről van szó

Publikálás dátuma
2018.08.17 20:00

Fotó: /
Az embernek az a benyomása, hogy a szolgáltatók és a televíziós csatornák játékszernek tekintik a futballt szerető nézőket.
Az angol, spanyol, olasz, német bajnokság rajongóit nem érdekli, melyik csatorna logója látszik a televízió felső sarkában, ők kedvenc csapatuk mérkőzéseit akarják nézni. Számukra minden jogtulajdonos-váltás egy újabb sokk és lábon kihordott gyomorfekély. 
Különösen akkor, ha olyan televíziós csatornára kerül át a „bajnokságuk”, amely nincs a szolgáltatójuk listájában. Ilyenkor szolgáltató-váltásra kényszerülnek, ha nem akarják számítógépen, interneten nézni csapatukat. Ez a hűségidő felmondásával, új szerződés megkötésével, komoly kiadással és az ügyintézés buktatóit kísérő bosszankodással – nem érhető el az ügyfélszolgálat, két hetet kell várni a bekötésre, csak délelőtt tud jönni a szerelő vagy megad egy 8 és 17 óra közötti időpontot, szabadságot kell kivenni erre a napra, de a „mesterember” mégsem jön, közben már elkezdődött a bajnokság, stb. - jár. 
Sem a televíziós csatornákat, sem a szolgáltatókat nem érdeklik a tévénézők. Pontosabban csak elvárják tőlük, hogy fizessenek és nézzék az adást. De az érdekeiket nem képviselik, a szolgáltatók úgy alakítják feltételeiket, mintha csak a sportkedvelők tartanák el őket, a kedvelt bajnokságok mérkőzéseit olyan csomagokba teszik, amik havonta több ezer forint plusz kiadással terhelik meg a sportrajongókat.

Vándorló bajnokságok

 Ebben a szezonban több csúcsbajnokság is más csatornán lesz látható. Egyedül az angol bajnokság marad ott ahol, az elmúlt idényben is látható volt, tehát a Spíler TV-n. Az olasz pontvadászat a DigiSportról kerül át elvileg a Spíler2-re, a spanyol a Sport TV-ről érkezik, a tervek szerint ugyanide, bár ezt a csatornát egyelőre nagyon kevesen tudják nézni az országban. A német bajnokság, a Bundesliga mérkőzései eddig az Eurosport2-őn szerepeltek, mostantól a Sport TV közvetíti majd a találkozókat. Járt a német pontvadászat korábban az azóta már megszűnt SportKlubon, a Német Kupa küzdelmei viszont évek óta a Sport TV-n láthatók.

A legfrissebb példa az olasz és spanyol bajnokság körüli cirkusz. Ma kezdődik a pontvadászat (a spanyol pénteken lapzártánk után indult) , Cristiano Ronaldo a Juventust erősíti ettől a szezontól, a portugál sztár érkezése jelentősen növeli az érdeklődést a sorozat iránt. Ám Magyarországon nem lehet tudni, melyik csatorna közvetíti a Serie A mérkőzéseit. Az Andy Vajna tulajdonában lévő, tehát a kormány sporttelevíziója, a Spíler TV tavasszal bejelentette, hogy megszerezte az olasz bajnokság jogait. Ehhez képest nem reklámozza a bajnokságot, hallgat róla. Arról nem is beszélve, hogy a Serie A és a spanyol bajnokság mérkőzései a tervek szerint a Spíler 2-őn lesznek láthatók, ez utóbbi csatornáról azonban nem tudni, hol lesz fogható, még nem került be a nagy szolgáltatók kínálatába. Pedig a bajnokságok rajtja hónapok óta ismert, mégis úgy tűnik, mintha a szolgáltatók és a televíziós csatornák is meglepődtek volna azon, hogy itt van a bajnoki rajt, és nem tudtak megállapodni egymással. A szolgáltatók és a csatornák is minél nagyobb profitot akarnak, és ezért semmi sem drága: az is belefér, hogy a futballszurkolók hetekig nem látják kedvenc bajnokságuk mérkőzéseit.
A DigiSport – ahol évekig lehetett nézni az olasz bajnokikat – lapunk érdeklődésére azt a tájékoztatást adta, hogy nem tudja egy nappal a rajt előtt, esetleg nála lesznek-e láthatók a a Serie A mérkőzései ebben a szezonban is. Mivel a Spíler jelentette be, hogy megszerezte az olasz bajnokság jogait – igaz, azóta nagyon hallgat erről –, a DigiSporttól ide irányították lapunkat. A Spíler TV azt a „nézőbarát” megoldást választotta, hogy nem reagált. A csatorna főszerkesztőjét, Hetthéssy Zoltánt többször kerestük telefonon, küldtünk neki sms-t, de egyikre sem válaszolt. Ami biztos, az olasz és spanyol bajnokik a Spíler 2-n lesznek, ez a csatorna viszont az ország nagy részében nem elérhető, ezért a futballrajongók az első olasz és spanyol bajnoki forduló idejére nyugodtan szervezhetnek maguknak családi programot. Könnyen lehet, hogy ez lesz a helyzet a második, harmadik, ötödik fordulóban is….

Drága váltás

A UPC Direct kínálatában az alapcsomag, az úgynevezett light tv havi díja negyed évig 400 forint, majd a harmadik hónaptól 1100 forint, ezért tizenhét csatorna műsorait láthatják a tévénézők, de sportot nem. Aki sportcsatornát szeretne, annak a medium csomagot kell megrendelni, három hónapig 1490 forintért, utána havi 2990 forintért már lehet nézni az M4 Sportot és az Eurosport 1-es és 2-es csatornáját. A Spíler TV a nagy érdeklődésre számot tartó angol bajnoksággal, illetve a Sport TV-k a plus hd csomagban negyed évig 1490, utána havi 4290 forintért érhetők el. A Digi TV kínálatában nincs Spíler TV, ha valaki hűségszerződéssel fizeti a havi 2640 forintot, és váltani szeretne például tíz hónappal a megállapodás lejárta előtt, akkor ezt csak úgy tudja megoldani, ha fizet huszonhatezer forintot (a hátralévő havidíjat) a kiszállásért, majd megrendeli valamelyik – a korábbinál drágább – csomagot egy másik szolgáltatónál. (Hűségszerződés nélkül azonnal lehet váltani, ebben az esetben 3300 forint a havidíj.) A UPC-nél még drágább a váltás, mert itt csak két évre lehet szerződni, és magasabbak a csomagdíjak. Ezért itt 50-60 ezer forintba is kerülhet a vétlen futballrajongónak, ha kedvenc bajnoksága egy másik szolgáltatóhoz tartozó televíziós csatornához kerül és a hűségszerződéséből csak pár hónap telt el. A T-Comnál a Spíler TV benne van a csomagban, itt azonban nagyon sok tényező befolyásolja az árakat – az is számít, hogy egy családban hány embernek van 30-as számmal telefonja, fizet-e valaki törlesztőrészletet mobiltelefonokra, stb. –, ennél a szolgáltatónál havi 2000-6000 forint közötti árat kell fizetni a televíziós sportélményért. 

2018.08.17 20:00
Frissítve: 2018.08.17 20:05