Előfizetés

„Árlistát” várnak a gyermekorvosok

Publikálás dátuma
2018.05.26. 07:02
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Egyértelmű szabályozást sürget a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) a házhoz hívásokkal és azok díjazásával kapcsolatban. A szervezet elnöke, Póta György szerint ugyanis most a meglévő szabályokat mindenki a saját szája íze szerint értelmezi. Szerintük – ha nincs szakmai indoka -, a háznál zajló ellátás olyan kényelmi szolgáltatás, amiért az orvos díjat kérhet. Csakhogy az alapellátásról szóló törvényben ilyenről nincs szó. Sőt, a minap az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is úgy foglalt állást, hogy a háziorvosoknak nincs lehetőségük az indokolatlan házhoz hívásért kényelmi díjat kérni.

Május elején a Népszava számolt be arról, hogy mind több háziorvos, és gyermekorvos számol fel betegeinek az „indokolatlan” házhoz hívásért néhány ezer forintot. Akkor a lapunknak nyilatkozó szakjogász, Kovácsy Zombor is egyértelműen azt mondta, ahhoz, hogy az alapellátók ezt legálisan megtehessék, jogszabálymódosításra lenne szükség.

A téma akkora nyilvánosságot kapott, hogy félő, mind többen vélik majd úgy, joguk van az orvost térítésmentes ellátásként házhoz rendelni. Pedig Póta György szerint a háznál való ellátás hungarikum, a világon sehol sincs ilyen gyakorlat. Példaként a német kollégáikat említette, akiknek a praxisában legfeljebb havonta egyszer van olyan eset, ami indokolhatja, hogy ne a rendelőben, hanem otthon nézze meg az orvos a páciensét. Mint mondta: a hazai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a házhoz hívások mindössze egy százaléka indokolt. A többit vagy a sürgősségi osztályon, ügyeletben, vagy pedig a házi gyermekorvos rendelési idejében lehet/kellene ellátni. Szerinte ennél az elvnél kellene megmaradni, s jogszabályban egyértelműen rendezni, hogy amennyiben a szülő nem ér rá behozni a rendelőbe a gyereket, vagy a kicsi a nagymamánál van, aki nehezen mozog, stb., akkor az minősüljön egyértelműen kényelmi szolgáltatásnak, amiért az orvos díjat számolhat fel – mondta. Hozzátette: természetesen a szolgáltatás feltételeiről előre kell a szülőket tájékoztatni, az orvost pedig számlaadási kötelezettség terheli.

A gyakorlat most is ez.

Lapunk fölvetésére, hogy egy szülőtől nem várható el, hogy orvosszakmai döntést hozzon, felismerje, mikor indokolt és mikor indokolatlan az orvos házhoz hívása – Póta György azt mondta: ők azt is pártolnák, ha működhetne egy olyan központi telefonos diszpécser szolgálat, ahol a szülő segítséget kaphat baj esetén, hogy azonnal hívja-e a mentőt, vagy ráér másnap a házi gyermekorvost fölkeresni. Nem zárkóznak el a jelenlegi 2-3 órás rendelési idő hat órára nyújtásától sem, bár ehhez jelenleg nincsenek meg a feltételek, mert több orvos használ egy közös rendelőt. A rendeléssel nem kitöltött munkaidejük alatt a gyermekorvosok most rendelkezésre állnak.

Elismerte, hogy a jobb ellátás egyik feltétele a gyermeksürgősségi rendszer újjászervezése. Úgy vélte: azzal, hogy a kormányváltáskor Nagy Anikóra, a Heim Pál kórház főigazgatójára bízták az egészségügyet, ez garancia arra, hogy ezen a területen is megtörténhetnek a szükséges lépések, hiszen az új államtitkár évek óta elkötelezetten foglalkozik a kérdéssel.

Az érdekvédő szervezet elnöke beszélt arról is, hogy öt-tíz éven belül elfogyhatnak az alapellátásból a gyermekorvosok. A jelenleg működő 1429 praxis harmadában 65 éven felüliek gyógyítanak. Főként muszájból maradnak, mert hiába ad az állam húsz millió forintos vissza nem térítendő támogatást a fiataloknak a körzetvásárláshoz, nincs nagyon jelentkező. A praxisok eladhatatlanok, az utóbbi években alig néhányat tudtak reális áron értékesíteni. Ennek a következménye, hogy ma 216 körzetben hetven év feletti, további tizenháromban pedig nyolcvan feletti gyermekorvos dolgozik. Ugyan a kormány pénzt adott, nem is keveset – jegyezte meg Póta György, de a szükséges törvénymódosításokkal, amelyek megkönnyítenék a praxisok tulajdonváltását, adósak maradtak a jogalkotók.

Több napsütés, kevesebb eső

Publikálás dátuma
2018.05.26. 00:11
Fotó: Shutterstock
Szombaton hosszabb napos időszakokra mindenhol számíthatunk, viszont lokális jellegű záporok, zivatarok ismét többfelé kialakulhatnak, kisebb eséllyel nyugaton. A légmozgás csak zivatarok környezetében támadhat fel, helyenként felhőszakadás is előfordulhat. Hajnalra sokfelé párássá válhat a levegő. Reggel 12-17, napközben 24-30 fokot mérhetünk.

Vasárnap is kialakulhatnak elszórtan helyi jellegű záporok, zivatarok, de már kevesebb csapadék valószínű, napsütésből sem lesz hiány. A szél csak zivatarok környezetében erősödhet meg. Reggelre helyenként pára- és ködfoltok kialakulhatnak. Délutánra 26 és 31 fok közé melegszik a levegő. 

Hétfőn is sok napsütés valószínű, viszont helyenként ezen a napon is kialakulhatnak lokális záporok, zivatarok. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

Kedden és szerdán a napos időben már csak egy-egy helyen alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Élénk, néhol erős lehet a délkeleti szél. Délutánonként 27-31 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban.

Református vezetők megintették a politikusokat

Lillafüreden tanácskoztak a Kárpát-medencei református egyházvezetők. Az úgynevezett generális konvent plenáris ülésének zárónyilatkozatában a református vezetők hangsúlyozzák: az első világháború centenáriumán fájlalják és elítélik az erőszak minden formáját, „érjen az minket, keresztyéneket vagy bárki mást a világban”. Ugyanakkor alázatra és bűnbánatra hívnak mindenkit, akinek szavai és tettei nem csitították, hanem inkább táplálták az erőszakot és az ellentétet.

A reformátusok hiszik és vallják, hogy a káini harag és gyilkos indulat Jézus Krisztus erejével, a Szentlélek segítségével ma is legyőzhető, ha az ember azt hittel kéri.

Éppen ezért kérik, hogy mindenki, aki ma a „keresztyén” szót eredeti jelentésétől megfosztva, Krisztus valós és tényleges követését nélkülözve, érdekből vagy nyerészkedésből használja, hasonló módon tartson bűnbánatot. Életgyakorlatával igyekezzék visszatalálni Krisztus nem pusztán névleges, hanem tényleges követéséhez.

Isten megbocsátó kegyelmét kérik magukra, szolgatársaikra és egyháztagjaikra, mert „nem tudtuk mindig a békét és a szeretetet szolgálni, és ténylegesen Krisztust követni”.

A zárónyilatkozat szerint „hisszük és reméljük, hogy a tavaszi országgyűlési választások hangneme, gyűlölködő megnyilvánulásai minden politikai oldalban megbánásra és megbocsátásra találnak, hogy készek és képesek legyenek olyan országot munkálni, ahol lehet és érdemes élni, politikai hovatartozástól függetlenül”.

A Kárpát-medencei református vezetők erre a munkára imádságos szívvel kérik és buzdítják a megválasztott képviselőket. Egyúttal intik őket, hogy el ne feledjék: „Isten az, akinél a tényleges erő és hatalom lakik”.