Lesújtott az LMP fegyelmi bizottsága

Összesen kilenc fegyelmi eljárás indult az LMP-ben, ezek első fokon lezárultak – jelentette be Ungár Péter. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője megerősítette azt a korábbi információt, hogy a fegyelmi testület első fokon két évre eltiltotta pártpozícióktól Hadházy Ákos korábbi társelnököt, Sallai Róbert Benedek eddigi elnökségi titkárt pedig kizárták a pártból. – A fegyelmi testület független grémium, döntésük indoklását nem ismerem, ezt csak az érintettekkel osztják meg – magyarázta Ungár, hozzátéve: Sallai ellen „fizikai erőszakkal való fenyegetés” miatt folytattak eljárást, mert az LMP „elfogadhatatlannak tartja a konfliktuskezelés ilyen módját.” Sallai és Hadházy is fellebbeznek a döntés ellen, előbbi enyhítésért, utóbbi pedig súlyosbításért.

Hadházy ellen azért indult fegyelmi, mert a párt döntéshozó testületeinek határozatai ellenére egyeztetett az MSZP-vel. Azok ellen is eljárás kezdődött, akik a választáson visszaléptek más ellenzéki párt jelöltje javára. Az első ilyen LMP-s Kassai Dániel volt, aki a XVIII. kerületben a szocialista Kunhalmi Ágnesnek tett gesztust. Kassaival vélhetően példát statuált az LMP, hiszen öt évre eltiltották attól, hogy országgyűlési, önkormányzati, illetve EP-választáson induljon LMP-sként. A többi visszalépő nem járt ilyen rosszul, őket felmentették.

– Én kaptam a legsúlyosabb büntetést. Nem értek vele egyet, nyilvánvaló, hogy ezt meg fogom fellebbezni, egyebekben nem kívánok nyilatkozni – mondta a Népszavának Kassai Dániel. Információnk szerint a Kassait elmarasztaló határozatban arra hivatkoztak, hogy "zavar keletkezett a pártban a politikus visszalépése után". Úgy tudjuk, a bizottság a többi visszalépőt azért nem büntette meg, mert ők több emberrel is tárgyaltak telefonon lépésük előtt, míg Kassai csak Hadházy Ákossal egyeztetett.

Az LMP-ben egyébként a hétvégén nemcsak társelnököket - Szél Bernadett és Keresztes László Lóránt a két aspiráns -, választanak, hanem a fegyelmi és az etikai bizottságba is új tagok kerülhetnek. Hallottunk olyan véleményeket a párt politikusaitól: az a baj ezekkel a grémiumokkal, hogy párttagok ülnek benne, objektív döntést - mint egy bíróság - így nem hoznak.

2018.05.26 07:06

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:08

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:47
Az összes csok-támogatás feltétele, hogy tíz évig az adott ingatlanban kell élni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.
Továbbra is rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között - derült ki a a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből, amelyet a napi.hu szemlézett először. A 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.
– Hat-hét éve folyamatosan növekszik a munkabalesetek száma – reagált a friss jelentésre lapunknak Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője. A szakértő szerint ennek két oka van: egyrészt a munkaerő hiány miatt olyan személyeket alkalmaznak, akik szakképzetlenek, vagy nem rendelkeznek gyakorlattal, így pedig balesetbe sodorják magukat, vagy másokat. Másrészt pedig a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a munkavédelmi oktatásokat tartalommal tartassák meg.
Mandrik István szerint tíz évvel ezelőtt nem 7098 céget vizsgáltak, hanem ennek a többszörösét. A már megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ugyanis 1300-as állománnyal működött és minden megyében stabilan jelen voltak. Mandrik szerint érdemes figyelni az intézkedések minőségét is. A döntő többség ugyanis figyelmeztetéssel, vagy figyelemfelhívással zárul, így „gazdaságbarát” ellenőrzéseket tartottak.  Öt éve egyébként 17222 munkabaleset történt összesen, ez a szám viszont 2017-ben már 23378 nőtt. 2012-ben 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, míg 2017-ben már 79. Mandrik szerint nagyobb ellenőrzéssel és a munkaadók ösztönzésével lehetne megfékezni a folyamatos növekedést. – Ezeken kívül szükség lenne egy független biztosítóra, amely által a munkáltatók bónuszt kapnának, ha minden szabályt betartanak, míg maluszt (a casco biztosítás analógiájára), ha ezeket elmulasztják. Magyarország egyébként látszólag kimondottan jól áll a foglalkoztatási megbetegedések számában. Mandrik azonban úgy vélte, ez csak papíron igaz. Évek óta ugyanis alig, vagy egyáltalán nincs ilyen jelentés.
2018.08.15 19:47