Hiller István nem indul újra az MSZP választmányi elnökségéért

Publikálás dátuma
2018.05.26. 18:40
FOTÓ: Népszava

Nem indul újra az MSZP választmányi elnöki posztjáért Hiller István. A politikus lapunknak hangsúlyozta: ez nem jelent szakítást, illetve távolságtartást a párttól. Így a szocialisták második emberének egyelőre csak Ujhelyi István, a párt EP-képviselője aspirál, bár Hiller szerint a mai nap még befolyásolhat sokakat.

Az ellenzéki párt szombati választmányi ülésén lezárta az április országgyűlési választás értékelését. Az eredmény – Hiller szerint - az MSZP és a magyar baloldal számára tragikus vereség, ugyanakkor nem halálos csapás.

– Folytatjuk a munkát és képviseljük azt a 650 ezer embert, akik ránk szavaztak, a célunk pedig, hogy lényegesen bővüljön ez a tábor – fogalmazott a választmányi elnök, hozzátéve: az MSZP a továbblépés lehetőségét a szervezeti, főképp vidéki, kis és középvárosi szervezetek újraépítésében és megerősítésében látta. A másokkal való kooperációt, illetve szövetségkötést csak ezután tartják szükségesnek. A megkötött szövetséget a Párbeszéddel ugyanakkor a döntő többség támogatta, így az MSZP-Párbeszéd frakciószövetséget elfogadták a szocialista párt parlamentjén belül is. Az MSZP tisztújító kongresszusa június 17-én lesz. Öt aspiráns van a posztra, Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila, Tóth Bertalan, Szanyi Tibor és Bródy Gábor. Hiller szerint nagy valószínűséggel nem lesz több jelentkező. A kongresszust megelőző héten öt helyszínen, Győrben, Pécsett, Kecskeméten, Nyíregyházán és végül Budapesten jelölő gyűléseket tart a párt.

A választmány elfogadta Tóth Bertalan javaslatát is. A frakcióvezető azt ajánlotta, hogy az elkövetkező időközi polgármester és önkormányzati képviselői választásokon a helyi szerveztek kapjanak felhatalmazást arra, hogy a legmegfelelőbb együttműködéseket alakítsák ki.

Szerző
Frissítve: 2018.05.26. 18:52

Ungár Péter online lapot vett - Ez lesz az új Magyar Nemzet?

Publikálás dátuma
2018.05.26. 17:49
FOTÓ: Népszava

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja részesedést szerzett az Azonnali.hu nevű hírportálnál - írja az index.hu. A közéleti tematikájú lapot eddig néhány újságíró működtette, de Ungár bővíteni szeretné a csapatot, elsősorban a megszűnt Magyar Nemzet munkatársaival. 

Miután bezárt a Magyar Nemzet, a politikus jelezte, hogy megvásárolná, azonban Simicska Lajos nem adta el neki, mert a hírek szerint az oligarcha nem látott arra garanciát, hogy végül nem fideszes körökhöz kerül majd a lap.

Ungár Péternek nem az Azonnali az első újságja, családi vállalkozása révén részesedése van a kormánypárti Figyelőben, és hozzá köthető az LMP-s reflektor blog is. Parlamentben ülő politikusoknál szokatlan, hogy saját médiummal rendelkezzenek, Ungárnak most már három lapja is van.

Szerző

Megújították a muhi csata emlékművét

Publikálás dátuma
2018.05.26. 16:49
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Átadták a muhi csata megújult emlékművét, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község határában, a Sajó és a Hernád összefolyásánál szombaton.

"Emlékeznünk kell bátor elődeinkre, akik mindent megtettek azért, hogy a nemzet túlélhesse a történelem viharos évszázadait" - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára, térség fideszes országgyűlési képviselője az avatóünnepségen.

Csak annak a nemzetnek van jövője, amely ismeri a feláldozott életek értékét, mert a múlt emlékezete nélkül "jövőnk sem lehet" - tette hozzá.

A jelenről szólva kijelentette: a Kárpát-medence országai, de egész Európa nehéz kihívások előtt áll. "Nekünk kettős front jutott, meg kell küzdenünk azokkal, akik veszélyt jelentenek évszázados keresztény kultúránkra, és meg kell győzni azokat is, akik nem ismerik fel ezt a veszélyt."

Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke úgy fogalmazott: az emlékmű a magyar történelem egy jelentős, ám szomorú eseményét mutatja be, "itt 777 évvel ezelőtt csatát vesztettünk". Arra törekednek, hogy igazságot szolgáltassanak a magyar léleknek, amely évszázadokon keresztül "irtózatos harcok és önfenntartó képesség, talpra állási készség mellett" megmutatta, hogy itt akar élni ebben a hazában - tette hozzá.

Hangoztatta: a csatavesztés ellenére nem pusztult el az ország, ahogy a török hódoltság és a szovjet uralmi rendszer után sem.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója beszédében emlékeztetett arra, hogy az emlékmű megmentéséért évek óta "harcot" folytattak. Az emlékművet nemcsak felújították, de a környéke is újjászületett, hogy több fiatal látogasson ide, számukra interaktív térképet is biztosítanak - jegyezte meg a főigazgató.

Mint mondta: az intézetnek kiemelt feladata a nemzeti emlékhelyek megóvása, a látogatottság növelése. Ez utóbbit szolgálja a harmadik éve tartó, az emlékhelyek napja országos programsorozat, amelyhez több, mint ötven emlékhely csatlakozott, köztük a Muhi is.

Az 1241. április 11-12-én zajlott csatában a tatárok megsemmisítő vereséget mértek a magyar seregre, ennek állított emléket 1991-ben a Vadász György és Váncza László tervei alapján készült emlékmű, egy sírhantot jelképzelő dombon hetvenegy nagy fakereszt.

Az emlékmű az elmúlt évek alatt balesetveszélyessé vált. Muhi önkormányzata 21 millió forintot nyert pályázaton a csata emlékhelyének felújítására, újra látogathatóvá tételére.

Szerző