Hiller István nem indul újra az MSZP választmányi elnökségéért

Publikálás dátuma
2018.05.26 18:40
FOTÓ: Népszava
Fotó: /

Nem indul újra az MSZP választmányi elnöki posztjáért Hiller István. A politikus lapunknak hangsúlyozta: ez nem jelent szakítást, illetve távolságtartást a párttól. Így a szocialisták második emberének egyelőre csak Ujhelyi István, a párt EP-képviselője aspirál, bár Hiller szerint a mai nap még befolyásolhat sokakat.

Az ellenzéki párt szombati választmányi ülésén lezárta az április országgyűlési választás értékelését. Az eredmény – Hiller szerint - az MSZP és a magyar baloldal számára tragikus vereség, ugyanakkor nem halálos csapás.

– Folytatjuk a munkát és képviseljük azt a 650 ezer embert, akik ránk szavaztak, a célunk pedig, hogy lényegesen bővüljön ez a tábor – fogalmazott a választmányi elnök, hozzátéve: az MSZP a továbblépés lehetőségét a szervezeti, főképp vidéki, kis és középvárosi szervezetek újraépítésében és megerősítésében látta. A másokkal való kooperációt, illetve szövetségkötést csak ezután tartják szükségesnek. A megkötött szövetséget a Párbeszéddel ugyanakkor a döntő többség támogatta, így az MSZP-Párbeszéd frakciószövetséget elfogadták a szocialista párt parlamentjén belül is. Az MSZP tisztújító kongresszusa június 17-én lesz. Öt aspiráns van a posztra, Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila, Tóth Bertalan, Szanyi Tibor és Bródy Gábor. Hiller szerint nagy valószínűséggel nem lesz több jelentkező. A kongresszust megelőző héten öt helyszínen, Győrben, Pécsett, Kecskeméten, Nyíregyházán és végül Budapesten jelölő gyűléseket tart a párt.

A választmány elfogadta Tóth Bertalan javaslatát is. A frakcióvezető azt ajánlotta, hogy az elkövetkező időközi polgármester és önkormányzati képviselői választásokon a helyi szerveztek kapjanak felhatalmazást arra, hogy a legmegfelelőbb együttműködéseket alakítsák ki.

2018.05.26 18:40
Frissítve: 2018.05.26 18:52

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56