Erdogan törököt fogott

Publikálás dátuma
2018.05.28 07:33
Fotó: AFP/Can Merey
Fotó: /

Egyre tanácstalanabb a török kormány annak kapcsán, hogyan állítsa meg a török nemzeti valuta mélyrepülését. Egy dollár 4,7 lírát ér, ami jobb a múlt heti 4,9-es mélypontnál, ám a valuta csak azután erősödött, hogy a jegybank 300 bázisponttal emelte az irányadó kamatot. Azóta ismét folyamatos a gyengülés. A kabinet továbbra is politikai támadást emleget, ám egyre inkább a kétségbeesés, mintsem a korábban mutatott határozottság jellemzi a vezetést. Ez érthető is, hiszen a június 24-én esedékes választás közeledtével a lehető legrosszabbkor jött a valutaválság az ankarai kabinet számára.

Recep Tayyip Erdogan elnök saját lakosságát kérte fel a nemzeti valuta gyengülésének megállítására. Az Erzurumban megtartott kampányrendezvény során arra kérte az embereket, váltsák át valutáikat, dollárjukat, eurójukat lírára. „Együtt vetünk véget a játéknak” – közölte. A játék szóval nyilvánvalóan arra utalt, hogy gonosz erők űznek csúfos játékot a lírával, s a történésekhez a kabinet politikájának semmi köze. Felettébb valószínűtlen azonban, hogy a törökök tömegesen követik majd elnökük utasítását, hiszen nem a saját pénzük ellenségei.

Azért sem várható, hogy hirtelenjében pozitív változás történik az ügyben, mert Erdogan szarvashibát követett el azzal, hogy előre bejelentette: a választás után politikai ellenőrzés alá helyezik a jegybankot. Ezzel a pénzügyi befektetők sorban fordítanak hátat az országnak, aki tud, menekül az államból. A török elnöknek szálka a szemében, hogy a jegybank képes önálló döntéseket hozni és kamatemeléssel avatkozik be a nemzeti valuta védelmébe. Erdogan azonban alacsonyan tartaná a kamatot. Múlt héten a jegybank ennek mértékét 13,5-ről 16,5 százalékra emelte. A líra gyengülését azonban amiatt nem sikerült megállítani ezzel a lépéssel sem, mert a piac arra számít, hogy Erdogan nyeri meg az elnökválasztást.

Nemcsak a befektetők, a szakértők is kételkednek Erdogan lépéseiben. John Hardy, a Saxo Bank elemzője a dán Onlinebroker című lapnak kifejtette, az alapvető gond a befektetők távozása, akik egyébként már Erdogan terveinek bejelentése előtt kezdtek kivonulni a török piacról. Ziad Daoud a Bloomberg vezető közgazdásza pedig azt közölte, Erdogan megnyilatkozásai nem igazán segítettek a líra árfolyamának.

Szerző
2018.05.28 07:33

Navalnijt két év alatt hétszer vették jogtalanul őrizetbe, egy vagyon kártérítést kaphat

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:34
Alekszej Navalnij
Fotó: AFP/ Mladen ANTONOV
Elmarasztalta Oroszországot csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért csak 2012 és 2014 között 7 alkalommal is jogsértő módon, az ellenzékiség elnyomásának céljával vették őrizetbe és ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust.
Az orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista kis híján részt sem vehetett az ítélethirdetésen, miután először feltartóztatták a moszkvai repülőtéren.
Az EJEB tavaly februárban első fokon már kimondta, hogy a hatóságok több ponton is megsértették Navalnij jogait, az ítélet ellen azonban mindkét fél fellebbezett, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalták. A fellebbviteli testület csütörtöki jogerős ítéletében egyhangúlag megállapította, hogy
a "politikailag motivált" oroszországi eljárás során megsérült az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a tisztességes tárgyalás jogáról, a gyülekezési szabadságról és a jogkorlátozás alkalmazásának megszorításáról szóló cikke.
Rámutattak, hogy az őrizetbe vétel célja több esetben is a "politikai pluralizmus elnyomása" volt. A strasbourgi bírák ezért mintegy 64 ezer euró - körülbelül 20 millió forint - kártérítést és perköltséget ítéltek meg a panaszosnak.
A szóban forgó letartóztatások után öt esetben pénzbírságot szabtak ki Navalnijra, kétszer pedig elzárásra ítélték, hét, illetve tizenöt napra.
Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam, köztük Oroszország számára.
A bíróság csak a 2012 és 2014 közötti őrizetbevételeket vizsgálta. Az azóta eltelt négy év számtalan alkalmával kapcsolatban, mikor Navalnijt őrizetbe vették, megbüntették és elítélték, az EJEB most nem foglalhatott állást.
2018.11.15 12:34

A klímaváltozás miatt perlik fiatalok az Egyesült Államokat

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:16

Fotó: AFP/ Dan Bannister
A 21 fiatal szerint alkotmányos jogaikat csorbítja a klímakatasztrófa, ezért a kormánynak kötelessége tenni valamit. Eddig nem sikerült jogi fogást találni érvelésükön.
Az Egyesült Államok Legfelső Bírósága visszautasította a kormányzat kérését, hogy megállítson egy polgárjogi pert, amelyet 21 fiatal indított - írja a Mérce.hu. A 11 és 22 év közötti fiatalok azt akarják bizonyítani, hogy
a klímaváltozás miatt sérülnek alkotmányos jogaik, ezért a kormánynak fel kellene lépnie ellene.
A felperesek 2015-ben nyújtották be keresetüket egy Oregon állambeli szövetségi bíróságon. Azóta az Obama- és a Trump-kormányzat is hiába próbálta többször megakadályozni, hogy a tárgyalási szakaszba juthasson az eljárás. A fiatalok ügyvédje szerint mindeddig nem a szerencse miatt tudták az akadályokat sikeresen venni, hanem a jogi érveik és a bizonyítékok ereje miatt.
A per célja, hogy az USA hagyja abba a fosszilis energiahordozók kitermelésének támogatását és tegyen lépéseket az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében.
Az Egyesült Államok a világ legnagyobb kőolajtermelő országa, 2017-ben itt termelték ki a globális kínálat 15 százalékát.
Ha a per sikerrel jár, azzal a fiatalok elismertethetnek minden amerikai számára bizonyos konkrét klímafeltételekhez való jogot. Ezzel átalakíthatják a környezetről és klímaváltozásról szóló közbeszédet és felpörgethetik a küszöbön álló klímakatasztrófa elleni fellépést is.
2018.11.15 12:16