Csak a szív veszi észre a különbséget

Publikálás dátuma
2018.05.28 07:15
A sütésre előkészített élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak transzzsírokat Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Betiltja az Egészségügyi Világszervezet 2023-ig a mesterséges transzzsírokat, azaz a hidrogénezett növényi olajokat, mert egészségügyi kockázatuk igen magas.

Felcserélés néven indult egy program, amely minden ország számár tartalmaz tudnivalókat arról, hogyan lehet lépésről lépésre elkerülni a transzzsírok felhasználását az élelmiszerekben. „A kezdeményezés azt célozza, hogy az államok törvényekkel alapozzák meg a transzzsírok kivezetését az élelmiszerpiacról” – mondta Francesco Branca, a genfi székhelyű Élelmiszerek az Egészségért és a Fejlődésért Osztály igazgatója a CNN-nek. A mesterséges transzzsírok akkor keletkeznek, amikor növényi olajokat hidrogéneznek. Ezeket feldolgozott, sütött élelmiszerekben használják, mert így nem romlanak olyan gyorsan, mint más zsírok, és ropogósabbra sül velük az étel. Sokféle élelmiszer készítésekor használják az eljárást, illetve az azzal készült zsiradékot. Bizonyos margarinok, csomagolt csipszek, sütött pékárúk - főleg sütésre előre elkészítettek, fagyasztott élelmiszerek, tejes és nem tejes kávékrémek, krémes cukrászsütemények lehetnek transzzsírban gazdagok. A transzzsírok növelik a rossz koleszterin szintjét és csökkentik a jó koleszterin szintet. Ma már azonban léteznek olyan technológiai eljárások, amelyek alkalmazása során nem, vagy csak nagyon kismértékben keletkeznek ezek a vegyületek.

Ezeknek nagyon káros hatásuk van az egészségre, mert sok bennük a rossz koleszterin, növelik a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A Replace magában foglalja az étrend felülvizsgálatát, egészségesebb zsiradékok használatának hirdetését, törvények meghozatalát, adóváltozásokat, a tudatosság megteremtését és növelését.

New Yorkban már folyt ilyen program 2002 és 2009 között, akkor az volt a tapasztalat, hogy a cégek nem igazán mutatkoztak együttműködőnek. „A mesterséges transzsírok felcserélése könnyű, nem szükséges az ízlést, a beszerzési lehetőségeket, vagy a költségeket megváltoztatni. Csak a szívünk fogja észrevenni a különbséget” - mondja Tom Frieden, az amerikai betegségmegelőzési és felügyeleti központ volt igazgatója. 2015 óta az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Igazgatóság három évet adott az élelmiszeripari cégeknek, hogy csökkentsék a részben hidrogénezett olajok (PHO) használatát, amelyek a fő étrendi forrásai a transzzsíroknak, mert azokat nem ítélte biztonságosnak. 2018-ra a cégek, a PHO mennyiségét 98 százalékkal csökkentették.

A transzzsírok kis mennyiségben természetes formában is előfordulnak olyan állati termékekben, mint a hús, vaj, joghurt. Az európai országok közül Dániában vezették be először a transzzsír mennyiségi szabályokat 2004-ben. Azóta ezek csaknem eltűntek az élelmiszerekből, ennek következtében 2012-2015 között 100 ezer ember körében átlagban 14,2 százalékkal csökkent a szív és érrendszeri betegségek okozta halálozások száma évente.

2018.05.28 07:15

Ételallergiásan is lehet grillezni - Ezekre figyeljen!

Publikálás dátuma
2018.08.20 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: /
Még nincs vége a grillszezonnak, viszont egyre több embert ételallergiás vagy ételintoleranciás, ezért könnyen előfordulhat, hogy vendégként vagy házigazdaként a „mentes étkezésre” is ügyelni kell.

Nem mindegy, milyen a diéta

A tejfehérje és tejcukormentes diéta fogalma például gyakran keveredik, pedig az érintetteknek nagyon kellemetlen tüneteket okoz, ha – akár kis mennyiségben is – fogyasztanak a számukra problémás összetevőtől. Ha valaki a tejcukorra érzékeny, laktózmentes tejtermékeket fogyaszthat, aki azonban tejfehérjementes diétán van, semmilyen tejterméket nem ehet. Ilyenkor, ha biztosra akarunk menni, növényi tejeket érdemes használnunk. Salátára inkább olívaolaj alapú öntetet, turmix helyett pedig víz vagy jég alapú smoothie-t készítsünk. Fontos tudni, hogy a késztermékek – pékáruk, kekszek, ropik, csokoládék és felvágottak – is tartalmazhatnak tejszármazékot, ezért vásárlás előtt mindig olvassuk el az összetevőket - hívta fel a figyelmet Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusa.

Mentes köret

Ha saláta mellé vagy helyett valami mást is készítenénk, ne kizárólag a rizsre vagy krumplira gondoljunk. Gluténmentes és magas rosttartalmú, lassan felszívódó köretet quinoából, kölesből, hajdinából és amarántból is készíthetünk. 

A fűszer is árthat

Cöliákia vagy gluténérzékenység esetén nem szabad gluténtartalmú élelmiszereket fogyasztani. Glutén a búzában, árpában és rozsban található, de sok termék szennyeződhet, ha az előállítás vagy csomagolás olyan üzemben történik, ahol gluténtartalmú élelmiszerekkel is dolgoznak. Kevesen tudják, hogy ez akár a fűszerekkel is megeshet.
A füstölt, szárított húsféleségek kerülendők, de a pácolt húsok remekül illenek a hisztamin intoleranciások étrendjébe. Arra kell azonban figyelni, hogy mindig friss húst használjunk az ételekhez. Vásárlás után azonnal tegyük be a hűtőbe, és érdemes hamar be is pácolni, mert az olaj megakadályozza, hogy a hús felszíne levegővel érintkezzen, ami szintén megnövelné a hisztamintartalmát.

A tálalás is veszélyeket rejt

Ha végig odafigyeltünk: allergénmentes alapanyagokat vásároltunk, amelyek a főzés során sem érintkeztek a többi étellel, akkor a tálalásnál se kövessük el azt a hibát, hogy egymás mellé téve szervírozzuk a mentes és a hagyományos összetevőket tartalmazó ételeket, mert akkor is allergén kerülhet rá, és ez is épp olyan tüneteket okozhat, mintha a másik alapanyagokkal készített ételből fogyasztana az allergiás - mondta Rajcsik Enikő.
2018.08.20 14:14
Frissítve: 2018.08.20 14:14

Az extrém hideg és meleg is hozzájárul az egészséges életmódhoz

Publikálás dátuma
2018.08.18 14:14
Illusztráció: AFP
Fotó: /
A fizikai aktivitás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a szaunázás és a hideg fürdő, a jégkamra is jelentősen hozzájárul a gyógyuláshoz, az egészség fenntartásához.

Miért jó a meleg?

A  szaunázás nem csak a pihenés és relaxálás eszköze - derült ki a Mayo Klinika tanulmányából. A rendszeresen szaunázóknál ugyanis alacsonyabb a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek előfordulása, valamint kisebb arányban küzdenek tüdőbetegségekkel, kognitív- és mentális zavarokkal. Korábbi tanulmányok azt is bizonyították, hogy csökken a gyulladások előfordulása és az immunrendszer is megerősödik az extrém meleg hatására, japán szakemberek enyhe depresszió kezelésében is használják a szaunát. 
A kutatók szerint a pozitív hatások egyik fő oka, hogy ha rendszeresen - hetente egyszer - 5-20 percig 80-100 Celsius fok közti hőmérsékleten tartózkodunk, a szívverés felgyorsul, akár a percenkénti 120-150 ütést is elérheti, ami egy edzéshez hasonló, miközben izmok nem aktiválódnak. Ugyanakkor érdemes mértékletesnek lenni: akik jelentősen túllépik a heti egyszeri alkalmat, egyes tanulmányok szerint megnövelik a magas vérnyomás és a szívinfarktus rizikóját. Érbetegeknek, szívbetegeknek pedig ajánlott kezelőorvosukkal konzultálniuk a szaunázásról - mondta Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája.

Miért jó a hideg?

A hidegterápia – amely jelenthet hideg zuhanyt, merülő medencét, jeges vízbe mártózást, úszást vagy akár úgynevezett krioterápiát – szintén számos előnnyel kecsegtet. Serkenti az immunrendszer működését, gyulladáscsökkentő és ráadásként a fogyást is elősegítheti. Egy, a Nature magazinban publikált tanulmány szerint az extrém hideg hatására a szervezet a zsírt egészségesebb típusúra képes alakítani, így a fagy közvetve megkönnyíti a testsúly csökkentését. Más tanulmányok szerint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is szerepe lehet a hideg terápiának
„Az extrém meleggel és a hideggel való megküzdés a fitnesz ismert módszere, környezeti kondicionálásnak is hívhatjuk. Ezzel növelhető a test rezilienciája, vagyis az a rugalmas ellenállási képessége, amellyel akár egy sokkszerű külső hatáshoz is képes sikeresen alkalmazkodni. Ezért ezt az elemet érdemes beépíteni az alapok, vagyis a mozgás és a táplálkozás mellé.”
- fogalmazott Dvorák Márton.
2018.08.18 14:14
Frissítve: 2018.08.18 14:14