Gigabüntetés erdőtűz okozása miatt

Egy amerikai bíróság ítélete szerint 5 év felfüggesztett börtönbüntetés mellett 36 millió dollárt, azaz csaknem 9,7 milliárd forintot kell megfizetnie annak a 15 éves fiúnak, aki tavaly ősszel hatalmas erdőtüzet okozott az Egyesült Államok Oregon államában. Az erdőtűz több mint 200 négyzetkilométernyi területen égett két hónapon keresztül és a tűzoltóknak legalább 20 millió (5,5 milliárd forint) dollárba került, hogy eloltsák. A tűz azután keletkezett, hogy a kamasz tűzijátékot dobott a száraz fák közé.

A tinédzsernek a teljes összeget 100 ezer dolláros részletekben kell befizetnie 30 év alatt. Mivel a bíró is rájött, hogy egy 15 éves nem fogja tudni fizetni a csaknem 10 milliárd forintnak megfelelő büntetést, megkért egy fiatalkorú büntetésekkel foglalkozó intézményt, hogy dolgozzon ki neki egy pénzügyi tervet.

Ügyvédje abszurdnak és teljesen eszementnek jellemezte a bíróság előtt a kártérítés összegét. ,,Nehéz annál nagyobb értelmetlenséget elképzelni, mint arra kötelezni egy tinédzsert, hogy 36 millió dolláros kártérítést fizessen” – mondta a bírónak. Az ügyvéd ugyanakkor elismerte: az ügyben döntő bírónak nem volt más választása, mint megítélni a hatalmas összeget. Az állam törvényei ugyanis erre kötelezték.

A bíró szerint az összeg nem haladja meg a fiú által okozott kár nagyságát. Csak az erdő helyreállítása több mint 21 millió dollárba kerül, ehhez jön még a busztársaságoknak okozott 12,5 millió dolláros kár, a tűzoltóknak járó 1,6 millió dollár és több mint 1 millió dollár a Union Pacific vasúttársaságnak, nem beszélve a nemzeti parkokról, biztosítókról, illetve Iris Schenkről, aki az otthonát vesztette el a tűzben.

A kamasz a büntetésen kívül 2000 óra közmunkát is le kell majd hogy dolgozzon, valamint a 152 tűzben érintett embernek bocsánatkérő levelet kell írnia.

Szerző

Nő a nyomás Észak-Írországra

Publikálás dátuma
2018.05.28. 07:35
Dublinban nagy tömeg várta, hogy nyilvánosságra hozzák az eredményt Fotó: AFP/Paul Faith

Az ír egészségügyi miniszter, Simon Harris holnap megkaphatja a kabinet támogatását, hogy elkezdjenek dolgozni az új, terhességmegszakításról szóló törvénytervezeten. Írországban pénteken tartottak népszavazást Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényének az eltörléséről, s a döntő többség, 66 százalék igennel szavazott. Míg korábban csak akkor hajtották végre a beavatkozást, ha az anya életveszélyben volt, a jövőben a 12. hétig korlátozás nélkül, a 24. hétig pedig rendkívüli esetben meg lehet majd szakítani a terhességet. Leo Varadkar kormányfő – aki maga is az igen tábort támogatta – a hétvégén bejelentette, hogy az év végéig életbe lép az új törvény.

A népszavazás másnapján a figyelem máris Észak-Írországra terelődött, amely mostanra az Egyesült Királyság egyetlen szeglete, ahol Drákói abortusztörvény van érvényben. Theresa May brit kormányfőt máris egyre többen sürgetik, hogy lépjen közbe. May azonban nincs könnyű helyzetben, a hatékony kormányzáshoz ugyanis szüksége van a 10 unionista (DUP) parlamenti képviselő támogatására, ám a konzervatív északír párt hevesen ellenez bárminemű reformot.

Szerző

Kapcsolódó

Csendes forradalom

Erdogan törököt fogott

Publikálás dátuma
2018.05.28. 07:33
Fotó: AFP/Can Merey

Egyre tanácstalanabb a török kormány annak kapcsán, hogyan állítsa meg a török nemzeti valuta mélyrepülését. Egy dollár 4,7 lírát ér, ami jobb a múlt heti 4,9-es mélypontnál, ám a valuta csak azután erősödött, hogy a jegybank 300 bázisponttal emelte az irányadó kamatot. Azóta ismét folyamatos a gyengülés. A kabinet továbbra is politikai támadást emleget, ám egyre inkább a kétségbeesés, mintsem a korábban mutatott határozottság jellemzi a vezetést. Ez érthető is, hiszen a június 24-én esedékes választás közeledtével a lehető legrosszabbkor jött a valutaválság az ankarai kabinet számára.

Recep Tayyip Erdogan elnök saját lakosságát kérte fel a nemzeti valuta gyengülésének megállítására. Az Erzurumban megtartott kampányrendezvény során arra kérte az embereket, váltsák át valutáikat, dollárjukat, eurójukat lírára. „Együtt vetünk véget a játéknak” – közölte. A játék szóval nyilvánvalóan arra utalt, hogy gonosz erők űznek csúfos játékot a lírával, s a történésekhez a kabinet politikájának semmi köze. Felettébb valószínűtlen azonban, hogy a törökök tömegesen követik majd elnökük utasítását, hiszen nem a saját pénzük ellenségei.

Azért sem várható, hogy hirtelenjében pozitív változás történik az ügyben, mert Erdogan szarvashibát követett el azzal, hogy előre bejelentette: a választás után politikai ellenőrzés alá helyezik a jegybankot. Ezzel a pénzügyi befektetők sorban fordítanak hátat az országnak, aki tud, menekül az államból. A török elnöknek szálka a szemében, hogy a jegybank képes önálló döntéseket hozni és kamatemeléssel avatkozik be a nemzeti valuta védelmébe. Erdogan azonban alacsonyan tartaná a kamatot. Múlt héten a jegybank ennek mértékét 13,5-ről 16,5 százalékra emelte. A líra gyengülését azonban amiatt nem sikerült megállítani ezzel a lépéssel sem, mert a piac arra számít, hogy Erdogan nyeri meg az elnökválasztást.

Nemcsak a befektetők, a szakértők is kételkednek Erdogan lépéseiben. John Hardy, a Saxo Bank elemzője a dán Onlinebroker című lapnak kifejtette, az alapvető gond a befektetők távozása, akik egyébként már Erdogan terveinek bejelentése előtt kezdtek kivonulni a török piacról. Ziad Daoud a Bloomberg vezető közgazdásza pedig azt közölte, Erdogan megnyilatkozásai nem igazán segítettek a líra árfolyamának.

Szerző