"A kínzás nem kultúra" - Több ezren tüntettek Madridban

Publikálás dátuma
2018.05.28. 10:28
Fotó: AFP
A bikaviadalok betiltásáért tüntettek állatvédők Madridban vasárnap - írta az MTI.

A sajtójelentések több ezer fős tömegről szóltak, míg a szervezők 40 ezer résztvevőről beszéltek, akik utcára vonultak "A bikaviadal erőszak" jelszavával. "A kínzás nem kultúra", "Elég az állatkínzásból!" - állt egyebek mellett a transzparenseken, amelyeket a magasba tartva a tüntető tömeg mintegy másfél kilométert vonult a belvárosban.

A 17 spanyol és nemzetközi állatvédő szervezet támogatásával és védnöksége mellett rendezett akció kezdetén, a város főterének számító Puerta del Solon, több száz aktivista látványos performanszot mutatott be; az arénában használatos lándzsákat törtek ketté felszálló piros porfelhőben, amely a bikák kiontott vérét jelképezte.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

Laura Gonzalo, a kezdeményezés szóvivője arról beszélt, hogy évente mintegy 20 ezer állat válik áldozatává a bikaviadaloknak akár az arénában rendezik azt, akár falusi piactereken. "A társadalom változást akar" - hangsúlyozta, követelve a politikusoktól, hogy "legyenek bátrak" és hozzanak döntéseket a bikaviadalok ellen. A tiltakozó felvonulás végén a szervezők kiáltványt olvastak fel, amelyben követelték, hogy a viadalok ne kapjanak semmiféle állami támogatást és töröljék azt a nemzeti kulturális örökségek listájáról is.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

Spanyolországban rendszeresek az állatvédelmi tüntetések a bikaviadalok ellen és régóta feszült vita zajlik az esemény megítéléséről. Míg ellenzői kegyetlen kínzásként tekintenek rá, addig támogatói szerint a bikaviadalok az ország hagyományai, szimbólumai közé tartoznak. Ugyanez a kettősség mutatkozik meg abban is, hogy az ország több területén vezettek be korlátozó vagy tiltó rendelkezéseket.

A Baleár-szigeteken például tavaly fogadták el azt a jogszabályt, amely szerint tilos megsebesíteni vagy megölni az állatokat a bikaviadalokon. Teljes egészében tiltott a bikaviadal a Kanári-szigeteken 1991 óta és Katalóniában 2010 óta. Utóbbi döntését azonban tavaly előtt megsemmisítette a spanyol alkotmánybíróság, mondván: a helyi parlament túllépett hatáskörén amikor elfogadta a tiltó rendelkezést.

Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartanak több millió néző érdeklődése mellett. Az ágazat mintegy 200 ezer embernek ad munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró.

Szerző

Gigabüntetés erdőtűz okozása miatt

Egy amerikai bíróság ítélete szerint 5 év felfüggesztett börtönbüntetés mellett 36 millió dollárt, azaz csaknem 9,7 milliárd forintot kell megfizetnie annak a 15 éves fiúnak, aki tavaly ősszel hatalmas erdőtüzet okozott az Egyesült Államok Oregon államában. Az erdőtűz több mint 200 négyzetkilométernyi területen égett két hónapon keresztül és a tűzoltóknak legalább 20 millió (5,5 milliárd forint) dollárba került, hogy eloltsák. A tűz azután keletkezett, hogy a kamasz tűzijátékot dobott a száraz fák közé.

A tinédzsernek a teljes összeget 100 ezer dolláros részletekben kell befizetnie 30 év alatt. Mivel a bíró is rájött, hogy egy 15 éves nem fogja tudni fizetni a csaknem 10 milliárd forintnak megfelelő büntetést, megkért egy fiatalkorú büntetésekkel foglalkozó intézményt, hogy dolgozzon ki neki egy pénzügyi tervet.

Ügyvédje abszurdnak és teljesen eszementnek jellemezte a bíróság előtt a kártérítés összegét. ,,Nehéz annál nagyobb értelmetlenséget elképzelni, mint arra kötelezni egy tinédzsert, hogy 36 millió dolláros kártérítést fizessen” – mondta a bírónak. Az ügyvéd ugyanakkor elismerte: az ügyben döntő bírónak nem volt más választása, mint megítélni a hatalmas összeget. Az állam törvényei ugyanis erre kötelezték.

A bíró szerint az összeg nem haladja meg a fiú által okozott kár nagyságát. Csak az erdő helyreállítása több mint 21 millió dollárba kerül, ehhez jön még a busztársaságoknak okozott 12,5 millió dolláros kár, a tűzoltóknak járó 1,6 millió dollár és több mint 1 millió dollár a Union Pacific vasúttársaságnak, nem beszélve a nemzeti parkokról, biztosítókról, illetve Iris Schenkről, aki az otthonát vesztette el a tűzben.

A kamasz a büntetésen kívül 2000 óra közmunkát is le kell majd hogy dolgozzon, valamint a 152 tűzben érintett embernek bocsánatkérő levelet kell írnia.

Szerző

Nő a nyomás Észak-Írországra

Publikálás dátuma
2018.05.28. 07:35
Dublinban nagy tömeg várta, hogy nyilvánosságra hozzák az eredményt Fotó: AFP/Paul Faith

Az ír egészségügyi miniszter, Simon Harris holnap megkaphatja a kabinet támogatását, hogy elkezdjenek dolgozni az új, terhességmegszakításról szóló törvénytervezeten. Írországban pénteken tartottak népszavazást Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényének az eltörléséről, s a döntő többség, 66 százalék igennel szavazott. Míg korábban csak akkor hajtották végre a beavatkozást, ha az anya életveszélyben volt, a jövőben a 12. hétig korlátozás nélkül, a 24. hétig pedig rendkívüli esetben meg lehet majd szakítani a terhességet. Leo Varadkar kormányfő – aki maga is az igen tábort támogatta – a hétvégén bejelentette, hogy az év végéig életbe lép az új törvény.

A népszavazás másnapján a figyelem máris Észak-Írországra terelődött, amely mostanra az Egyesült Királyság egyetlen szeglete, ahol Drákói abortusztörvény van érvényben. Theresa May brit kormányfőt máris egyre többen sürgetik, hogy lépjen közbe. May azonban nincs könnyű helyzetben, a hatékony kormányzáshoz ugyanis szüksége van a 10 unionista (DUP) parlamenti képviselő támogatására, ám a konzervatív északír párt hevesen ellenez bárminemű reformot.

Szerző

Kapcsolódó

Csendes forradalom