Erkélyről lógó gyereket mentett egy bevándorló "pókember" (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.28 10:56
Forrás: YouTube
Fotó: /
Megmentett egy járókelő egy negyedik emeleti balkonról kilógó gyereket Párizsban: a férfi a ház külső falán az erkélyekbe kapaszkodva mászott fel és kapta el a négyéves kisfiút, akinek az apját őrizetbe vették - írta az MTI. Emmanuel Macron francia állampolgárságot ígért  a Maliból származó fiatalembernek.

Az alig félperces jelenetet, amelyen az látszik, hogy egy férfi a balkonokba kapaszkodva felmászik egy ház falán egy gyerekért, aki a negyedik emeleti erkély korlátját szorítva az utca felé kifelé lóg, járókelők mobiltelefonjaikkal rögzítették szombat este Párizs egy északi kerületében. A videón az látható, a szomszédoknak nem sikerül áthúzniuk a függeszkedő gyereket, akit aztán a megmentő az erkélyről beugorva végül felhúz. 

A közösségi oldalakra felkerült videót azóta több mint hárommillióan látták, a gyereket megmentő férfiról hősként beszélnek a francia televíziók. "Szerencsére épp volt a környéken egy jó kondícióban lévő ember, akinek volt bátorsága felmenni a gyerekért" - mondták a tűzoltók, akiket szombat este 9 óra előtt riasztott egy nő Párizs XVIII. kerületében. Vele párhuzamosan egy férfi is hívta a rendőröket, hogy panaszt tegyen a gyerek apjára.

A rendőrség első vizsgálatai azt állapították meg, hogy a négyéves gyerek szülei nem voltak otthon, amikor a tűzoltók kiértek a helyszínre. A gyereket megmentő férfit és a kisfiút egy közeli kórházba szállították rutinvizsgálatokra. A férfi a térdét fájlalta, a gyerek sokkos állapotba került, de már mindketten jól vannak - közölték a tűzoltók.

A francia újságok szerint a hős megmentő, a 22 éves Maliból, fél éve, okmányok nélkül érkezett bevándorló, Mamoudou Gassama a barátnőjével éppen egy étterembe tartott, hogy megnézze a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjét, amikor kiáltásokat hallott az utcáról. "Rengeteg embert láttam kiáltozni, az autók dudáltak. Kimentem és láttam a gyereket, aki majdnem leesett a balkonról" - mondta a férfi a BFM hírtelevíziónak. "Nagyon szeretem a gyerekeket, nem szerettem volna, hogy baj történjen vele. Odafutottam és (...) hála Istennek megmentettem. Nem gondoltam az emeletekre és a veszélyre sem. Újra megtenném" - olvasható a LeParisien cikkében.

A gyerek apját, aki a hírek szerint azért hagyta egyedül a gyereket, mert vásárolni ment, a rendőrség őrizetbe vette szülői kötelesség elmulasztásának gyanújával, a gyereket az ügyészség a gyerekvédelmi hatóság egyik befogadó intézményében helyezte el.

Francia állampolgárságot kap a hős bevándorló

Francia állampolgárságot ígért Emmanuel Macron annak a Maliból származó fiatalembernek, aki szombaton elképesztő bátorságtól tanúbizonyságot téve megmentette egy a negyedik emeletről lógó gyermek életét. Mamoudou Gassamát, akinek mentőakciója a Facebookra is felkerült, hősként ünneplik hazájában. Az elnöki hivatal vasárnap este jelentette be, hogy Macron személyesen is találkozni kíván a bevándorlóval. A francia elnök a hétfő reggel megtartott megbeszélésen ígéretet tett arra, hogy hamarosan a fiatalember minden papírját rendezik. Egyben kilátásba helyezte azt is, hogy állást kap a francia tűzoltóságnál.

Mamoudou Gassamának Anne Hidalgo párizsi polgármester a Twitteren mondott köszönetet. Azt írta, a fiatalember néhány hónapja érkezett az afrikai államból, s arról álmodott, új egzisztenciát teremt magának Franciaországban. Ian Brossat polgármesterhelyettes ezt azzal egészítette ki, hogy Gassama tavaly szeptemberben, papírok nélkül érkezett az országba.

Szerző
2018.05.28 10:56
Frissítve: 2018.05.28 14:30

Szakszervezetek tüntettek a volt elnök menedékkérelme miatt

Publikálás dátuma
2018.11.21 19:52

Fotó: AFP/ ERNESTO BENAVIDES
Felháborítónak tartják, hogy egyes befolyásos emberek kibújhatnak az igazságszolgáltatás alól azzal, hogy más országokban az üldözött szerepében tetszelegnek.
Perui szakszervezetek vonultak utcára Limában, hogy az uruguayi nagykövetség épületénél tiltakozzanak az egykori elnök, Alan Garcia menedékkérelme ellen - írja az Euronews. A volt perui államfő három napja lépett be a diplomáciai épületbe, miután egy korrupciós ügyben folytatott vizsgálat miatt a hatóságok megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.
"Hisszük, hogy mindenkinek egyenlő tárgyalás jár"
- nyilatkozta Manuel Coronado, a perui dolgozók szakszervezetének elnöke. Szerinte csak az igazságszolgáltatás, a felelősségre vonás alól akar kibújni Garcia. A vád szerint
Alan Garcia 100 ezer dollár kenőpénzt fogadott el,
egy vasúthálózat építésével kapcsolatban. A perui ügyészség a nyomozás tervezett idejére, 18 hónapra tiltotta meg a volt elnöknek, hogy elhagyja az országot. Garcia ezután kért menedékjogot az uruguayi követségen.
2018.11.21 19:52

Árvákon segítő fiatal olasz nőt raboltak el fegyveresek Kenyában

Publikálás dátuma
2018.11.21 18:01

Fotó: AFP/
Egyértelműen az önkéntesként dolgozó nő volt a támadók célpontja, állítják szemtanúk. Két gyereket lelőttek.
Fegyveresek elraboltak egy olasz önkéntest Kenyában, a szomáliai határ közelében szerdán - írja a Reuters. Szemtanúk szerint szomáliaiul beszéltek az Ak-47-es gépkarabélyokkal felfegyverkezett támadók. Három embert, köztük gyerekeket lőttek le, miközben elhurcolták a 23 éves olasz nőt.
Az elrabolt nő az Africa Milele munkatársa, árva gyerekeknek segített. "Nincsenek szavak arra, ami történik. Silvia, mindannyian veled vagyunk" - kommentálta a történteket a szervezet.
"Az olasz hölgy volt a célpontjuk"
- nyilatkozta a Reutersnek egy tanú. Megerősítette ezt egy fotós, Ronald Kazungu is, aki az elrabolt nővel dolgozott. Ő úgy látta, hat támadó egészen addig a vendégházig követte az elrabolt önkéntest, ahol lakott. Épp a torkánál fogva tartották a nőt, mikor Kazungu megpróbált közbelépni, ám ekkor leütötték őt.
Távozás közben kezdtek lövöldözni a támadók. Egy 10 éves fiúnak a szemét találták el, egy 12 évesnek pedig a combját. Egy felnőtt férfit is lelőttek.
Az olasz külügy egyelőre csak annyit nyilatkozott, átnézik a jelentést. Még egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a történteket, és senki sem jelentkezett váltságdíjért.
2018.11.21 18:01