Pókember;Párizs;

2018-05-28 10:56:00

Erkélyről lógó gyereket mentett egy bevándorló "pókember" (videó)

Megmentett egy járókelő egy negyedik emeleti balkonról kilógó gyereket Párizsban: a férfi a ház külső falán az erkélyekbe kapaszkodva mászott fel és kapta el a négyéves kisfiút, akinek az apját őrizetbe vették - írta az MTI. Emmanuel Macron francia állampolgárságot ígért  a Maliból származó fiatalembernek.

Az alig félperces jelenetet, amelyen az látszik, hogy egy férfi a balkonokba kapaszkodva felmászik egy ház falán egy gyerekért, aki a negyedik emeleti erkély korlátját szorítva az utca felé kifelé lóg, járókelők mobiltelefonjaikkal rögzítették szombat este Párizs egy északi kerületében. A videón az látható, a szomszédoknak nem sikerül áthúzniuk a függeszkedő gyereket, akit aztán a megmentő az erkélyről beugorva végül felhúz. 

A közösségi oldalakra felkerült videót azóta több mint hárommillióan látták, a gyereket megmentő férfiról hősként beszélnek a francia televíziók. "Szerencsére épp volt a környéken egy jó kondícióban lévő ember, akinek volt bátorsága felmenni a gyerekért" - mondták a tűzoltók, akiket szombat este 9 óra előtt riasztott egy nő Párizs XVIII. kerületében. Vele párhuzamosan egy férfi is hívta a rendőröket, hogy panaszt tegyen a gyerek apjára.

A rendőrség első vizsgálatai azt állapították meg, hogy a négyéves gyerek szülei nem voltak otthon, amikor a tűzoltók kiértek a helyszínre. A gyereket megmentő férfit és a kisfiút egy közeli kórházba szállították rutinvizsgálatokra. A férfi a térdét fájlalta, a gyerek sokkos állapotba került, de már mindketten jól vannak - közölték a tűzoltók.

A francia újságok szerint a hős megmentő, a 22 éves Maliból, fél éve, okmányok nélkül érkezett bevándorló, Mamoudou Gassama a barátnőjével éppen egy étterembe tartott, hogy megnézze a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjét, amikor kiáltásokat hallott az utcáról. "Rengeteg embert láttam kiáltozni, az autók dudáltak. Kimentem és láttam a gyereket, aki majdnem leesett a balkonról" - mondta a férfi a BFM hírtelevíziónak. "Nagyon szeretem a gyerekeket, nem szerettem volna, hogy baj történjen vele. Odafutottam és (...) hála Istennek megmentettem. Nem gondoltam az emeletekre és a veszélyre sem. Újra megtenném" - olvasható a LeParisien cikkében.

A gyerek apját, aki a hírek szerint azért hagyta egyedül a gyereket, mert vásárolni ment, a rendőrség őrizetbe vette szülői kötelesség elmulasztásának gyanújával, a gyereket az ügyészség a gyerekvédelmi hatóság egyik befogadó intézményében helyezte el.

Francia állampolgárságot kap a hős bevándorló

Francia állampolgárságot ígért Emmanuel Macron annak a Maliból származó fiatalembernek, aki szombaton elképesztő bátorságtól tanúbizonyságot téve megmentette egy a negyedik emeletről lógó gyermek életét. Mamoudou Gassamát, akinek mentőakciója a Facebookra is felkerült, hősként ünneplik hazájában. Az elnöki hivatal vasárnap este jelentette be, hogy Macron személyesen is találkozni kíván a bevándorlóval. A francia elnök a hétfő reggel megtartott megbeszélésen ígéretet tett arra, hogy hamarosan a fiatalember minden papírját rendezik. Egyben kilátásba helyezte azt is, hogy állást kap a francia tűzoltóságnál.

Mamoudou Gassamának Anne Hidalgo párizsi polgármester a Twitteren mondott köszönetet. Azt írta, a fiatalember néhány hónapja érkezett az afrikai államból, s arról álmodott, új egzisztenciát teremt magának Franciaországban. Ian Brossat polgármesterhelyettes ezt azzal egészítette ki, hogy Gassama tavaly szeptemberben, papírok nélkül érkezett az országba.