Erkélyről lógó gyereket mentett egy bevándorló "pókember" (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.28 10:56
Forrás: YouTube
Fotó: /
Megmentett egy járókelő egy negyedik emeleti balkonról kilógó gyereket Párizsban: a férfi a ház külső falán az erkélyekbe kapaszkodva mászott fel és kapta el a négyéves kisfiút, akinek az apját őrizetbe vették - írta az MTI. Emmanuel Macron francia állampolgárságot ígért  a Maliból származó fiatalembernek.

Az alig félperces jelenetet, amelyen az látszik, hogy egy férfi a balkonokba kapaszkodva felmászik egy ház falán egy gyerekért, aki a negyedik emeleti erkély korlátját szorítva az utca felé kifelé lóg, járókelők mobiltelefonjaikkal rögzítették szombat este Párizs egy északi kerületében. A videón az látható, a szomszédoknak nem sikerül áthúzniuk a függeszkedő gyereket, akit aztán a megmentő az erkélyről beugorva végül felhúz. 

A közösségi oldalakra felkerült videót azóta több mint hárommillióan látták, a gyereket megmentő férfiról hősként beszélnek a francia televíziók. "Szerencsére épp volt a környéken egy jó kondícióban lévő ember, akinek volt bátorsága felmenni a gyerekért" - mondták a tűzoltók, akiket szombat este 9 óra előtt riasztott egy nő Párizs XVIII. kerületében. Vele párhuzamosan egy férfi is hívta a rendőröket, hogy panaszt tegyen a gyerek apjára.

A rendőrség első vizsgálatai azt állapították meg, hogy a négyéves gyerek szülei nem voltak otthon, amikor a tűzoltók kiértek a helyszínre. A gyereket megmentő férfit és a kisfiút egy közeli kórházba szállították rutinvizsgálatokra. A férfi a térdét fájlalta, a gyerek sokkos állapotba került, de már mindketten jól vannak - közölték a tűzoltók.

A francia újságok szerint a hős megmentő, a 22 éves Maliból, fél éve, okmányok nélkül érkezett bevándorló, Mamoudou Gassama a barátnőjével éppen egy étterembe tartott, hogy megnézze a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjét, amikor kiáltásokat hallott az utcáról. "Rengeteg embert láttam kiáltozni, az autók dudáltak. Kimentem és láttam a gyereket, aki majdnem leesett a balkonról" - mondta a férfi a BFM hírtelevíziónak. "Nagyon szeretem a gyerekeket, nem szerettem volna, hogy baj történjen vele. Odafutottam és (...) hála Istennek megmentettem. Nem gondoltam az emeletekre és a veszélyre sem. Újra megtenném" - olvasható a LeParisien cikkében.

A gyerek apját, aki a hírek szerint azért hagyta egyedül a gyereket, mert vásárolni ment, a rendőrség őrizetbe vette szülői kötelesség elmulasztásának gyanújával, a gyereket az ügyészség a gyerekvédelmi hatóság egyik befogadó intézményében helyezte el.

Francia állampolgárságot kap a hős bevándorló

Francia állampolgárságot ígért Emmanuel Macron annak a Maliból származó fiatalembernek, aki szombaton elképesztő bátorságtól tanúbizonyságot téve megmentette egy a negyedik emeletről lógó gyermek életét. Mamoudou Gassamát, akinek mentőakciója a Facebookra is felkerült, hősként ünneplik hazájában. Az elnöki hivatal vasárnap este jelentette be, hogy Macron személyesen is találkozni kíván a bevándorlóval. A francia elnök a hétfő reggel megtartott megbeszélésen ígéretet tett arra, hogy hamarosan a fiatalember minden papírját rendezik. Egyben kilátásba helyezte azt is, hogy állást kap a francia tűzoltóságnál.

Mamoudou Gassamának Anne Hidalgo párizsi polgármester a Twitteren mondott köszönetet. Azt írta, a fiatalember néhány hónapja érkezett az afrikai államból, s arról álmodott, új egzisztenciát teremt magának Franciaországban. Ian Brossat polgármesterhelyettes ezt azzal egészítette ki, hogy Gassama tavaly szeptemberben, papírok nélkül érkezett az országba.

Szerző
2018.05.28 10:56
Frissítve: 2018.05.28 14:30

Amerika "Irán Akciócsoportot" hozott létre

Publikálás dátuma
2018.08.17 07:18
Brian Hook
Fotó: AFP/ Andrew CABALLERO-REYNOLDS
Az akciófilmbe illő névvel bíró bizottság élére az amerikai külügyminisztérium egy Iránnal foglalkozó különmegbízottat is kinevezett.
Az amerikai külügyminisztérium iráni akciócsoportot hozott létre és Iránnal foglalkozó különmegbízottat nevezett ki - jelentette be helyi idő szerint csütörtöki sajtóértekezletén Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, írja az MTI.
A miniszter Irán Akciócsoportnak nevezve mutatta be az új különleges munkacsoportot, amelynek az lesz a feladata, hogy koordinálja az Iránnal kötött többhatalmi atomalku amerikai felmondása utáni lépéseket, és megpróbáljon külföldi szövetségeseket szerezni az új amerikai stratégiához. A csoport vezetőjévé, és egyúttal külügyminiszteri különmegbízottá Brian Hook külpolitikai tanácsadót nevezte ki Pompeo.
"Az Irán Akciócsoport lesz felelős a külügyminisztériumon belüli, Iránnal kapcsolatos valamennyi feladat összehangolásáért és irányításáért, és közvetlenül nekem tartozik beszámolni"
- jelentette ki Pompeo. Az amerikai diplomácia vezetője a sajtótájékoztatón elismételte: Washington fokozott gazdasági nyomással kívánja Iránt rábírni arra, hogy hagyjon fel atomprogramjával és a közel-keleti militáns csoportok támogatásával. 
Brian Hook korábban John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval együtt dolgozott azon, hogy a Trump-adminisztráció keményebben lépjen fel Iránnal szemben. A sajtótájékoztatón állította, máris "termékeny megbeszéléseket" folytatott brit, francia és német tisztségviselőkkel Iránról. Ezek az országok, illetve az Európai Unió egyébként határozottan ellenzik, hogy Trump felrúgta az atomalkut, ami okán gazdaságilag is igen nehéz helyzetbe került számos nyugat-európai nagyvállalat.
Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e jelzés értékű jelentősége annak, hogy a munkacsoportot pontosan 65 évvel az 1953-as iráni puccs után hívták életre, Brian Hook azt válaszolta: az időzítés csupán "véletlen egybeesés". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a csoportnak nem a Teheránnal folytatandó párbeszéd helyreállítása a célja és a feladata, mert - mint fogalmazott - "normális kapcsolatok csak azután kezdődhetnek, ha már látjuk, hogy az iráni rendszer komolyan változtatni akar a magatartásán".
2018.08.17 07:18

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56