Konzervatív elsőség Kolumbiában

Publikálás dátuma
2018.05.28 11:14
FOTÓ: LUIS ACOSTA / AFP
Fotó: /

A konzervatív jelölt, Ivan Duque nyerte meg a kolumbiai elnökválasztás első fordulóját. A Centro Democratico nevű párt jelöltje 39,1 százalékot szerzett – derült ki a választási iroda által közölt eredményekből. A második helyen 25,1 százalékkal a baloldali Colombia Humana Mozgalom által indított Gustavo Petro végzett. A második fordulót június 17-én rendezik majd meg. A harmadik helyre Medellín városának volt polgármestere, Sergio Fajardo futott be 23,8 százalékkal.

A voksolás tétje elsősorban a baloldali gerillákkal, a FARC-kal való történelmi megállapodás jövője. A békefolyamat ugyanis igencsak vitatott a dél-amerikai országban. Duque célja, hogy a megállapodás több pontját is módosítsa, s megnyirbálja a volt lázadók jogköreit. Petro azonban kitart az egyezmény mellett, s közölte azt is, hasonló paktumot kíván kötni az ELN lázadóival is.

Juan Manuel Santos elnök, aki 2016 végén a Nobel-békedíjat is megkapta, augusztus 7-ig marad hazája államfője. A kampányban a békefolyamat folytatása mellett tett hitet.

Szerző
2018.05.28 11:14

Ismét utcára vonultak a sárgamellényesek Párizsban

Publikálás dátuma
2018.12.15 19:55

Fotó: AFP/ BERTRAND GUAY
Ez már az ötödik egymást követő szombati megmozdulás. Kevesebben tüntetnek, mint a múlt alkalommal.
Szombaton ismét több ezren vonultak a párizsi utcákra a sárgamellényesek, a tömeg most is Emmanuel Macron lemondását követelte annak ellenére, hogy a francia elnök pár napja a minimálbér felemelését jelentette be és könnyített a munkáltatók terhein is - közölte az Euronews. A sárgamellényeseknek ez már zsinórban az ötödik szombati megmozdulása volt, amely az előzőekhez képest nyugodtabb mederben zajlott.  A demonstrációra közel nyolcezer rendőrt és 14 páncélozott járművet vezényeltek ki, és a rendfenntartóknak akadt is dolguk, mert például a Champs Elysee-n dulakodás alakult ki a tüntetők és a rendőrök között. A tüntetők egy része a hatóságok által kijelölt útvonalat kifogásolta; volt, ahol a készenléti rendőrség könnygázt is bevetett. A tüntetéséhez csatlakozva, az elnöki palota közelében tiltakoztak a radikális feminista mozgalom, a Femen aktivistái is. A BBC szerint több nagyvárosban is tüntettek, de már csak fele annyian, mint a múlt héten. 
2018.12.15 19:55

Trump megválik a belügyminiszterétől

Publikálás dátuma
2018.12.15 17:28

Fotó: AFP / SAUL LOEB/
Az amerikai elnök a Twitteren jelentette be, hogy Ryan Zinke az év végéig távozik hivatalából.
Jelentős miniszteri posztot betöltő politikustól válik meg Donald Trump: mint Twitter-bejegyzésében írta, Ryan Zinke belügyminiszter az év végéig távozik a kormányból. Az indokokat nem említette Trump, csupán annyit írt, hogy sokat elért hivatali ideje alatt. Nem ő az első egyébként, aki idén távozik a Trump-adminisztrációból. Rex Tillerson külügyminisztert márciusban menesztette az elnök, az igazságügy-minisztertől pedig a közelmúltban vált meg.  
2018.12.15 17:28