Találkozó előtt: Phenjanba utaztak Trump emberei

Publikálás dátuma
2018.05.28 11:12
Mégis létre jöhet az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó Forrás: Brendan Smialowski / AFP / KCNA VIA KNS
Fotó: /
Újabb felvonáshoz értünk Amerika és Észak-Korea szeret-nem szeret játékában, melynek fő célja Phenjan teljes nukleáris leszerelése.

Nem egyszerű eligazodni Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikájában. Miközben nem egészen egy hete bejelentette a június 12-re, Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót Kim Dzsong Unnal, ezúttal derűlátását fejezte ki, hogy a megbeszélések létrejönnek az észak-koreai vezetővel. Egy amerikai tárgyalóküldöttség ezért vasárnap Phenjanba érkezett azzal a céllal, hogy előkészítse a csúcstalálkozót – írta a Twitteren.

Az amerikai elnök meggyőződését fejezte ki: Észak-Koreában hatalmas lehetőségek rejlenek, hogy az ország gazdasága egyszer megerősödjön. „Kim Dzsong Un egyet is ért velem ebben. S meg fog történni!” – írta a közösségi oldalon. megerősítette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok továbbra is Észak-Korea teljes nukleáris leszerelésére törekszik. S ebben vannak a legnagyobb véleménykülönbségek. Miközben Washington azonnali leszerelést akar, Phenjan ezt fokozatosan tenné meg.

Trump csütörtökön jelentette be a csúcstalálkozó lemondását, ám most a tervek szerint mégis létrejöhetnek a megbeszélések a tervezett időpontban. Elsősorban arról lesz szó, Phenjan hajlandó-e lemondani atomfegyvereiről. Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétákkal is rendelkezik, amelyekkel elérheti az Egyesült Államokat. Olyan technológiája azonban egyelőre nincs, amellyel miniatürizálni tudná az atomtöltetet, vagyis célba nem tudja juttatni, bár szakértők szerint hamarosan ez is megtörténhet.

A vasárnap Észak-Koreába érkezett amerikai delegáció feje Sung Kim, az Egyesült Államok korábbi dél-koreai nagykövete. Hogy Washington mennyire fontosnak tartja a találkozó előkészítését: a diplomatát azért hívták el fülöp-szigeteki állomáshelyéről, hogy a küldöttség munkáját irányítsa. Tapasztalt személyiségről van szó, aki korábban részt vett az észak-koreai nukleáris programról szóló tárgyalásokban.

A Washington Post értesülései szerint Sung Kim az észak-koreai külügyminiszterhelyettessel találkozik az úgynevezett „Újraegyesítés házában”. Szombaton éppen itt rendezték meg Kim Dzsong Un és dél-koreai kollégája, Mun Dzse In előre be nem jelentett megbeszéléseit. Egyetértettek abban, mindenkinek az acélja, hogy sikerrel záruljanak a júniusi tárgyalások.

Az amerikai Kína-szakértő, Gordon Chang a Fox News-nak elmondta, az elmúlt napok történéseiből arra következtet, hogy biztosan megtartják a találkozott. Úgy vélte, Kim Dzsong Un utóbbi hetekben tapasztalt, az Egyesült Államokkal szembeni radikálisabb retorikája Kínára vezethető vissza. Második kínai látogatása során ugyanis a szakértő szerint vendéglátói arról győzködték, hogy Phenjannak nincs szüksége az Egyesült Államokra, s Peking megvédi Észak-Korea gazdaságát. Erre utalhat, hogy az eltelt hetekben Észak-Koreában csökkent az üzemanyag ára, ami azt jelzi, Kína nem tartja magát a sztálinista állammal szembeni szankciókhoz.

Szerző
2018.05.28 11:12

Véres ruhákra hivatkozva rendelték el az Aquarius lefoglalását

Publikálás dátuma
2018.11.20 21:51

Fotó: AFP/ MAUD VEITH / SOS MEDITERRANEE
Az Orvosok határok nélkül rágalmazási hadjáratnak nevezte a vizsgálatot.
Veszélyes hulladékkezelés vádjával a szicíliai Catania ügyészsége elrendelte az Orvosok határok nélkül (Msf) és az Sos Mediterranée nem kormányzati szervezet Aquarius nevű közös hajójának a lefoglalását kedden. Az ügyészség szerint az Aquarius veszélyes, fertőző hulladékot tett az olaszországi partokra, megszegve az ezek tárolására és feldolgozására vonatkozó szabályokat, és ezzel egészségügyi vészhelyzetet teremtett. Az olasz pénzügyőrség és rendőrség utóbbi két évben végzett vizsgálata szerint az Aquarius mintegy 24 ezer kilogramm, egészségügyi szempontból veszélyes és fertőző hulladékot szállított Olaszországba: arról a hulladékról van szó, amelyet a hajóról minden egyes érkezés után az olaszországi kikötőkben hagytak hátra, vagyis többnyire fertőzésveszélyes, véres ruhadarabokat, amelyeket a beteg, sebesült migránsok viseltek. Ezeket a ruhaneműket speciális tárolókban kellett volna partra helyezni, elszállítani és megsemmisíteni. Ehelyett az NGO-k – a költségeket megtakarítva – normális háztartási hulladékként tüntették fel őket egyszer sem jelentve be a hatóságoknak, hogy az egészségre veszélyes hulladékról van szó. Az olasz hatóságok szerint 44 esetben bizonyítható, hogy az Aquariusról veszélyes hulladék jutott be Olaszországba. Az ügyészség 24 személy ellen indított vizsgálatot, köztük vannak az Msf és az Sos Mediterranée olasz, francia, holland, német és más nemzetiségű felelősei, valamint az Aquarius ukrán kapitánya. Ezen kívül 460 ezer eurós bírságot szabtak ki a két NGO-ra. Az olasz hatóságok az Aquarius telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával és elektronikus levelezésének ellenőrzésével készek bizonyítani, hogy a két NGO „rendszeresen, előre kitervelten távolította el a hajóról az illegális hulladékot”. Olasz adatok szerint az Aquariustól Olaszországba szállított több mint 21 ezer emberből több mint ötezer betegként érkezett: Tbc-sek, rühesek, bárányhimlősek, gyulladásos betegségben szenvedők, nyílt sebeket viselők voltak közöttük. Ruháik mind az olaszországi kikötők hulladéktárolóiba kerültek bármilyen elővigyázatossági lépés nélkül. Az ügyészi vizsgálatot Carmelo Zuccaro cataniai ügyész vezeti, aki 2015 óta vizsgálja az NGO-k mentési műveleteinek szabályosságát. Zuccaro ügyész vetette fel elsőként, hogy a földközi-tengeri NGO-k az embercsempészekkel összejátszva mentés helyett az illegális bevándorlást segítik.
Az Msf kedden Rómában tartott sajtótájékoztatóján az NGO „rágalmazási hadjáratnak” nevezte az olasz ügyészség újabb vizsgálatát hangsúlyozva, hogy ennek célja az Msf orvosi-mentési szolgálatának „bűncselekményként” való feltüntetése. Hangsúlyozta, hogy az Aquariust az olasz egészségügyi szervek mindig átvizsgálták, és az esetleges fertőzésveszély megelőzése az olasz hatóságok hatáskörébe tartozott. A szervezet hozzátette, hogy az Aquariusnak jelenleg libériai felségjelzése van, de ezzel nem tudnak mentési munkát végezni.
2018.11.20 21:51

Több mint negyven ember meghalt egy kabuli robbantásban

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:41

Fotó: AFP/ HAROON SABAWOON / ANADOLU AGENCY
A merényletben 83-an megsérültek.
Legalább 43 ember életét vesztette és 83-an megsérültek, amikor öngyilkos merénylő robbantott Kabulban. A merényletet az Uranus rendezvényépületben, vallástudósok találkozóján követték el, az eseményt Mohamed próféta születése napjának alkalmából rendezték – írja a BBC. A merénylet elkövetőjeként eddig egy terrorszervezet sem jelentkezett.
2018.11.20 20:41
Frissítve: 2018.11.20 20:41