Előfizetés

Találkozó előtt: Phenjanba utaztak Trump emberei

Publikálás dátuma
2018.05.28. 11:12
Mégis létre jöhet az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó Forrás: Brendan Smialowski / AFP / KCNA VIA KNS
Újabb felvonáshoz értünk Amerika és Észak-Korea szeret-nem szeret játékában, melynek fő célja Phenjan teljes nukleáris leszerelése.

Nem egyszerű eligazodni Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikájában. Miközben nem egészen egy hete bejelentette a június 12-re, Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót Kim Dzsong Unnal, ezúttal derűlátását fejezte ki, hogy a megbeszélések létrejönnek az észak-koreai vezetővel. Egy amerikai tárgyalóküldöttség ezért vasárnap Phenjanba érkezett azzal a céllal, hogy előkészítse a csúcstalálkozót – írta a Twitteren.

Az amerikai elnök meggyőződését fejezte ki: Észak-Koreában hatalmas lehetőségek rejlenek, hogy az ország gazdasága egyszer megerősödjön. „Kim Dzsong Un egyet is ért velem ebben. S meg fog történni!” – írta a közösségi oldalon. megerősítette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok továbbra is Észak-Korea teljes nukleáris leszerelésére törekszik. S ebben vannak a legnagyobb véleménykülönbségek. Miközben Washington azonnali leszerelést akar, Phenjan ezt fokozatosan tenné meg.

Trump csütörtökön jelentette be a csúcstalálkozó lemondását, ám most a tervek szerint mégis létrejöhetnek a megbeszélések a tervezett időpontban. Elsősorban arról lesz szó, Phenjan hajlandó-e lemondani atomfegyvereiről. Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétákkal is rendelkezik, amelyekkel elérheti az Egyesült Államokat. Olyan technológiája azonban egyelőre nincs, amellyel miniatürizálni tudná az atomtöltetet, vagyis célba nem tudja juttatni, bár szakértők szerint hamarosan ez is megtörténhet.

A vasárnap Észak-Koreába érkezett amerikai delegáció feje Sung Kim, az Egyesült Államok korábbi dél-koreai nagykövete. Hogy Washington mennyire fontosnak tartja a találkozó előkészítését: a diplomatát azért hívták el fülöp-szigeteki állomáshelyéről, hogy a küldöttség munkáját irányítsa. Tapasztalt személyiségről van szó, aki korábban részt vett az észak-koreai nukleáris programról szóló tárgyalásokban.

A Washington Post értesülései szerint Sung Kim az észak-koreai külügyminiszterhelyettessel találkozik az úgynevezett „Újraegyesítés házában”. Szombaton éppen itt rendezték meg Kim Dzsong Un és dél-koreai kollégája, Mun Dzse In előre be nem jelentett megbeszéléseit. Egyetértettek abban, mindenkinek az acélja, hogy sikerrel záruljanak a júniusi tárgyalások.

Az amerikai Kína-szakértő, Gordon Chang a Fox News-nak elmondta, az elmúlt napok történéseiből arra következtet, hogy biztosan megtartják a találkozott. Úgy vélte, Kim Dzsong Un utóbbi hetekben tapasztalt, az Egyesült Államokkal szembeni radikálisabb retorikája Kínára vezethető vissza. Második kínai látogatása során ugyanis a szakértő szerint vendéglátói arról győzködték, hogy Phenjannak nincs szüksége az Egyesült Államokra, s Peking megvédi Észak-Korea gazdaságát. Erre utalhat, hogy az eltelt hetekben Észak-Koreában csökkent az üzemanyag ára, ami azt jelzi, Kína nem tartja magát a sztálinista állammal szembeni szankciókhoz.

Erkélyről lógó gyereket mentett egy bevándorló "pókember" (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.28. 10:56
Forrás: YouTube
Megmentett egy járókelő egy negyedik emeleti balkonról kilógó gyereket Párizsban: a férfi a ház külső falán az erkélyekbe kapaszkodva mászott fel és kapta el a négyéves kisfiút, akinek az apját őrizetbe vették - írta az MTI. Emmanuel Macron francia állampolgárságot ígért  a Maliból származó fiatalembernek.

Az alig félperces jelenetet, amelyen az látszik, hogy egy férfi a balkonokba kapaszkodva felmászik egy ház falán egy gyerekért, aki a negyedik emeleti erkély korlátját szorítva az utca felé kifelé lóg, járókelők mobiltelefonjaikkal rögzítették szombat este Párizs egy északi kerületében. A videón az látható, a szomszédoknak nem sikerül áthúzniuk a függeszkedő gyereket, akit aztán a megmentő az erkélyről beugorva végül felhúz. 

A közösségi oldalakra felkerült videót azóta több mint hárommillióan látták, a gyereket megmentő férfiról hősként beszélnek a francia televíziók. "Szerencsére épp volt a környéken egy jó kondícióban lévő ember, akinek volt bátorsága felmenni a gyerekért" - mondták a tűzoltók, akiket szombat este 9 óra előtt riasztott egy nő Párizs XVIII. kerületében. Vele párhuzamosan egy férfi is hívta a rendőröket, hogy panaszt tegyen a gyerek apjára.

A rendőrség első vizsgálatai azt állapították meg, hogy a négyéves gyerek szülei nem voltak otthon, amikor a tűzoltók kiértek a helyszínre. A gyereket megmentő férfit és a kisfiút egy közeli kórházba szállították rutinvizsgálatokra. A férfi a térdét fájlalta, a gyerek sokkos állapotba került, de már mindketten jól vannak - közölték a tűzoltók.

A francia újságok szerint a hős megmentő, a 22 éves Maliból, fél éve, okmányok nélkül érkezett bevándorló, Mamoudou Gassama a barátnőjével éppen egy étterembe tartott, hogy megnézze a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjét, amikor kiáltásokat hallott az utcáról. "Rengeteg embert láttam kiáltozni, az autók dudáltak. Kimentem és láttam a gyereket, aki majdnem leesett a balkonról" - mondta a férfi a BFM hírtelevíziónak. "Nagyon szeretem a gyerekeket, nem szerettem volna, hogy baj történjen vele. Odafutottam és (...) hála Istennek megmentettem. Nem gondoltam az emeletekre és a veszélyre sem. Újra megtenném" - olvasható a LeParisien cikkében.

A gyerek apját, aki a hírek szerint azért hagyta egyedül a gyereket, mert vásárolni ment, a rendőrség őrizetbe vette szülői kötelesség elmulasztásának gyanújával, a gyereket az ügyészség a gyerekvédelmi hatóság egyik befogadó intézményében helyezte el.

Francia állampolgárságot kap a hős bevándorló

Francia állampolgárságot ígért Emmanuel Macron annak a Maliból származó fiatalembernek, aki szombaton elképesztő bátorságtól tanúbizonyságot téve megmentette egy a negyedik emeletről lógó gyermek életét. Mamoudou Gassamát, akinek mentőakciója a Facebookra is felkerült, hősként ünneplik hazájában. Az elnöki hivatal vasárnap este jelentette be, hogy Macron személyesen is találkozni kíván a bevándorlóval. A francia elnök a hétfő reggel megtartott megbeszélésen ígéretet tett arra, hogy hamarosan a fiatalember minden papírját rendezik. Egyben kilátásba helyezte azt is, hogy állást kap a francia tűzoltóságnál.

Mamoudou Gassamának Anne Hidalgo párizsi polgármester a Twitteren mondott köszönetet. Azt írta, a fiatalember néhány hónapja érkezett az afrikai államból, s arról álmodott, új egzisztenciát teremt magának Franciaországban. Ian Brossat polgármesterhelyettes ezt azzal egészítette ki, hogy Gassama tavaly szeptemberben, papírok nélkül érkezett az országba.

„Jó emberek” támadtak egy cseh színdarab résztvevőire

A Jó emberek nevű cseh szélsőjobbos csoportnál Oliver Frljic provokatív darabja verte ki a biztosítékot.

Szélsőjobboldaliak támadták meg a csehországi Brnóban egy a horvát rendező, Oliver Frljic által színre vitt előadást, melynek címe „A ti erőszakotok a mi erőszakunk” - számolt be az esetről a Pravo  című napilap.

A tiltakozók a magukat „Jó embereknek” nevező csoport, amelyet a prágai belügyminisztérium szélsőségesnek ítél meg. Csak a rendőrség közbelépése nyomán lehetett folytatni az előadást.

A vitatott műben Frljic a német drámairó, az 1982-ben elhunyt Peter Weiss, „Az ellenállás esztétikája” című munkája alapján a fasizmus és az iszlámgyűlölet kérdésével foglalkozik. A horvát rendező helyenként drasztikus képeket mutat be. Az előadás ellen keresztény aktivisták tiltakoztak, mert egy jelenetben Jézus muzulmán nőt erőszakol meg. A színre vitelt azonban nem tudták megakadályozni.

Az ország katolikus püspökei nyílt levélben azt írták, a darabban „kiárusítják a keresztény ideálokat”, s meglátásuk szerint megsértik vele mind a keresztényeket, mind a muzulmánokat. A művet a szlovéniai, ljubljanai ifjúsági színház mutatta be, s a brnói „Divadelní svet” (A színház világa) fesztivál keretében játszották.

Frljic műve már a két évvel ezelőtti bécsi ünnepi játékok során is komoly vitákat váltott ki. Több szakíró „az év mélypontjának”, „provokatívnak”, „iskolai kabarénak” minősítette.