Találkozó előtt: Phenjanba utaztak Trump emberei

Publikálás dátuma
2018.05.28 11:12
Mégis létre jöhet az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó Forrás: Brendan Smialowski / AFP / KCNA VIA KNS
Fotó: /
Újabb felvonáshoz értünk Amerika és Észak-Korea szeret-nem szeret játékában, melynek fő célja Phenjan teljes nukleáris leszerelése.

Nem egyszerű eligazodni Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikájában. Miközben nem egészen egy hete bejelentette a június 12-re, Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót Kim Dzsong Unnal, ezúttal derűlátását fejezte ki, hogy a megbeszélések létrejönnek az észak-koreai vezetővel. Egy amerikai tárgyalóküldöttség ezért vasárnap Phenjanba érkezett azzal a céllal, hogy előkészítse a csúcstalálkozót – írta a Twitteren.

Az amerikai elnök meggyőződését fejezte ki: Észak-Koreában hatalmas lehetőségek rejlenek, hogy az ország gazdasága egyszer megerősödjön. „Kim Dzsong Un egyet is ért velem ebben. S meg fog történni!” – írta a közösségi oldalon. megerősítette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok továbbra is Észak-Korea teljes nukleáris leszerelésére törekszik. S ebben vannak a legnagyobb véleménykülönbségek. Miközben Washington azonnali leszerelést akar, Phenjan ezt fokozatosan tenné meg.

Trump csütörtökön jelentette be a csúcstalálkozó lemondását, ám most a tervek szerint mégis létrejöhetnek a megbeszélések a tervezett időpontban. Elsősorban arról lesz szó, Phenjan hajlandó-e lemondani atomfegyvereiről. Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétákkal is rendelkezik, amelyekkel elérheti az Egyesült Államokat. Olyan technológiája azonban egyelőre nincs, amellyel miniatürizálni tudná az atomtöltetet, vagyis célba nem tudja juttatni, bár szakértők szerint hamarosan ez is megtörténhet.

A vasárnap Észak-Koreába érkezett amerikai delegáció feje Sung Kim, az Egyesült Államok korábbi dél-koreai nagykövete. Hogy Washington mennyire fontosnak tartja a találkozó előkészítését: a diplomatát azért hívták el fülöp-szigeteki állomáshelyéről, hogy a küldöttség munkáját irányítsa. Tapasztalt személyiségről van szó, aki korábban részt vett az észak-koreai nukleáris programról szóló tárgyalásokban.

A Washington Post értesülései szerint Sung Kim az észak-koreai külügyminiszterhelyettessel találkozik az úgynevezett „Újraegyesítés házában”. Szombaton éppen itt rendezték meg Kim Dzsong Un és dél-koreai kollégája, Mun Dzse In előre be nem jelentett megbeszéléseit. Egyetértettek abban, mindenkinek az acélja, hogy sikerrel záruljanak a júniusi tárgyalások.

Az amerikai Kína-szakértő, Gordon Chang a Fox News-nak elmondta, az elmúlt napok történéseiből arra következtet, hogy biztosan megtartják a találkozott. Úgy vélte, Kim Dzsong Un utóbbi hetekben tapasztalt, az Egyesült Államokkal szembeni radikálisabb retorikája Kínára vezethető vissza. Második kínai látogatása során ugyanis a szakértő szerint vendéglátói arról győzködték, hogy Phenjannak nincs szüksége az Egyesült Államokra, s Peking megvédi Észak-Korea gazdaságát. Erre utalhat, hogy az eltelt hetekben Észak-Koreában csökkent az üzemanyag ára, ami azt jelzi, Kína nem tartja magát a sztálinista állammal szembeni szankciókhoz.

Szerző
2018.05.28 11:12

Csak vesztesei vannak az egók harcának

Publikálás dátuma
2018.08.18 08:30

Fotó: AFP/ MICHAEL REYNOLDS
A közeledés egyelőre kizárt Törökország és az Egyesült Államok közt, pedig nem túl derűlátóak Ankara kilátásai. A líra helyzetét úgy képzeljük el, mintha a 310 forintos euró egy év alatt 530 forintra drágult volna.
Bohózatba illő jelenetek játszódnak le manapság Törökországban. A közösségi oldalakon terjednek azok a felvételek, amelyen látványosan széttörnek egy iPhone-t vagy elégetnek dollár bankjegyeket, így jelezve, hogy Törökország nem hagyja magát az Egyesült Államokkal szembeni kereskedelmi háborúban. 
A kormányzat igyekszik azt a benyomást kelteni, miszerint remekül kivédte a spekulánsok támadását, és az egész válságból csak profitálni fog az ország. Ibrahim Kalin elnöki szóvivő közölte, hogy kiválóan működtek Berat Albayrak gazdasági és pénzügyminiszter intézkedései. A nagy optimizmus azonban nem indokolt. A török líra egy év alatt 71 százalékot, egy hónap alatt 24 százalékot, s csak a múlt héten 14 százalékot gyengült a dollárhoz képest (ez olyan, mintha a 310 forintos euró egy év alatt 530 forintra drágulna). Ennek fényében csak csepp a tengerben a szerdai 7, majd a csütörtöki 3 százalékos erősödés.
Szakértők sem túl derűlátóak Ankara gazdasági kilátásait illetően. Bülen Aliriza gazdasági szakértő rámutatott, a befektetők pontosan tisztában vannak azzal, hogy a líra válsága nem politikai kérdés, még csak nem is az Egyesült Államokkal kialakult kereskedelmi vitára vezethető vissza,  annál jóval mélyebb gyökerei vannak. Aggasztó a folyó fizetési mérleg hiánya és az, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök mindent erőből, felülről akar megoldani, nem törődve a piac szabályaival. Szerinte a kamatlábak emelése nélkül nehéz lesz visszanyernie Ankarának a befektetők bizalmát. A közeledés azonban kizárható Washington és Ankara között, mivel két hatalmas egó – Donald Trump és Erdogan – feszül egymásnak. Az Egyesült Államok ismét szankciókkal fenyegette meg Ankarát abban az esetben, ha nem engedi szabadon a Törökország által terrorizmussal vádolt amerikai lelkipásztort, Andrew Brunsont. Németország közvetett segítséget nyújtott Törökországnak. A berlini kormány turizmusért felelős megbízottja, Thomas Bareiss azt javasolta, hogy a németeket ne befolyásolja a török pénzügyi válság, nyugodtan nyaraljanak Törökországban. Hozzátette, a turizmus hidat jelenthet a két ország között, és erre „nagyobb szükségünk van, mint valaha”. Hasonló jóindulat egyelőre nem tapasztalható Ankara részéről Németországgal kapcsolatban, hiszen letartóztattak egy német állampolgárságú férfit, aki bírálni merészelte a török kormányt.

Leminősítette Törökországot a Standard & Poor's és a Moody's

Leminősítette Törökország eddig sem befektetési ajánlású államadós-besorolását két nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service, egyaránt elsősorban azzal a várakozásukkal indokolva a lépést, hogy a török líra legutóbbi szélsőséges árfolyam-kilengései és az ebből eredő, várhatóan meredek ívű fizetésimérleg-mozgások kikezdik a török gazdaság alapjait. Az S&P jövőre recesszióval számol Törökországban. A Standard & Poor's globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Törökország hosszú futamú szuverén devizaadósságnak osztályzatát az eddigi "BB mínusz"-ról egy fokozattal "B plusz"-ra, a helyi valutában fennálló hosszú távú török szuverén kötelezettségek besorolását ugyancsak egy osztattal "BB"-ről "BB mínusz"-ra rontotta. Az új osztályzatok kilátása stabil. Indoklásában a cég kiemelte, hogy a török líra szélsőséges árfolyammozgásaira a kormány eddig csak korlátozott szakpolitikai lépésekkel válaszolt. 

2018.08.18 08:30
Frissítve: 2018.08.18 08:30

Tűz ütött ki egy pszichiátrián Horvátországban, egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:37

Fotó: Youtube/
Többen égési sérülésekkel és füstmérgezéssel kerültek kórházba.
Tűz ütött ki péntek délután a Fiumétól (Rijeka) nem messze lévő Lopaca pszichiátrián. Egy ember meghalt és többen megsérültek – közölte az MTI összefoglalója szerint a megyei rendőrség. A tüzet ötven tűzoltó oltotta, a betegeket és a személyzetet kimentették az épületből. A sérültek többségét égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vitték kórházba, hogy mennyire súlyos az állapotuk, még nem lehet tudni. A tűz, amelynek oka egyelőre ismeretlen, a második és a harmadik emeletet érte el, és a negyedik emeletre is kezdett átterjedni. A legfrissebb hírek szerint a tűzoltónak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a lángoló épületet.
2018.08.17 21:37
Frissítve: 2018.08.17 22:22