Találkozó előtt: Phenjanba utaztak Trump emberei

Publikálás dátuma
2018.05.28 11:12
Mégis létre jöhet az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó Forrás: Brendan Smialowski / AFP / KCNA VIA KNS
Újabb felvonáshoz értünk Amerika és Észak-Korea szeret-nem szeret játékában, melynek fő célja Phenjan teljes nukleáris leszerelése.

Nem egyszerű eligazodni Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikájában. Miközben nem egészen egy hete bejelentette a június 12-re, Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót Kim Dzsong Unnal, ezúttal derűlátását fejezte ki, hogy a megbeszélések létrejönnek az észak-koreai vezetővel. Egy amerikai tárgyalóküldöttség ezért vasárnap Phenjanba érkezett azzal a céllal, hogy előkészítse a csúcstalálkozót – írta a Twitteren.

Az amerikai elnök meggyőződését fejezte ki: Észak-Koreában hatalmas lehetőségek rejlenek, hogy az ország gazdasága egyszer megerősödjön. „Kim Dzsong Un egyet is ért velem ebben. S meg fog történni!” – írta a közösségi oldalon. megerősítette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok továbbra is Észak-Korea teljes nukleáris leszerelésére törekszik. S ebben vannak a legnagyobb véleménykülönbségek. Miközben Washington azonnali leszerelést akar, Phenjan ezt fokozatosan tenné meg.

Trump csütörtökön jelentette be a csúcstalálkozó lemondását, ám most a tervek szerint mégis létrejöhetnek a megbeszélések a tervezett időpontban. Elsősorban arról lesz szó, Phenjan hajlandó-e lemondani atomfegyvereiről. Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétákkal is rendelkezik, amelyekkel elérheti az Egyesült Államokat. Olyan technológiája azonban egyelőre nincs, amellyel miniatürizálni tudná az atomtöltetet, vagyis célba nem tudja juttatni, bár szakértők szerint hamarosan ez is megtörténhet.

A vasárnap Észak-Koreába érkezett amerikai delegáció feje Sung Kim, az Egyesült Államok korábbi dél-koreai nagykövete. Hogy Washington mennyire fontosnak tartja a találkozó előkészítését: a diplomatát azért hívták el fülöp-szigeteki állomáshelyéről, hogy a küldöttség munkáját irányítsa. Tapasztalt személyiségről van szó, aki korábban részt vett az észak-koreai nukleáris programról szóló tárgyalásokban.

A Washington Post értesülései szerint Sung Kim az észak-koreai külügyminiszterhelyettessel találkozik az úgynevezett „Újraegyesítés házában”. Szombaton éppen itt rendezték meg Kim Dzsong Un és dél-koreai kollégája, Mun Dzse In előre be nem jelentett megbeszéléseit. Egyetértettek abban, mindenkinek az acélja, hogy sikerrel záruljanak a júniusi tárgyalások.

Az amerikai Kína-szakértő, Gordon Chang a Fox News-nak elmondta, az elmúlt napok történéseiből arra következtet, hogy biztosan megtartják a találkozott. Úgy vélte, Kim Dzsong Un utóbbi hetekben tapasztalt, az Egyesült Államokkal szembeni radikálisabb retorikája Kínára vezethető vissza. Második kínai látogatása során ugyanis a szakértő szerint vendéglátói arról győzködték, hogy Phenjannak nincs szüksége az Egyesült Államokra, s Peking megvédi Észak-Korea gazdaságát. Erre utalhat, hogy az eltelt hetekben Észak-Koreában csökkent az üzemanyag ára, ami azt jelzi, Kína nem tartja magát a sztálinista állammal szembeni szankciókhoz.

Szerző

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző