Nem tréfadolog - Kikészíti a szervezetet a tavaszi kánikula

Publikálás dátuma
2018.05.28. 19:17
Illusztráció: AFP
Bár két hete nincsenek frontok, a tavaszi kánikula mindenkit megvisel. A meteogyógyász ajánlása szerint a nyári ruhák mellett a hűtési praktikákat is vegyük elő és a táplálkozásunkon is könnyítsünk, hogy tehermentesítsük a szervezetet.

Az átlagosnál melegebb az időjárással, igazi nyárral búcsúzik a tavasz – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Népszavának. A következő időszakban az előző napok fülledtsége ugyan némileg enyhül, de az egyre fokozódó meleg, a kifejezetten kánikulát idéző hőmérsékletek és a helyenkénti továbbra is magas páratartalom nagyon megterheli a szervezetet, különösen a szívbetegekét és a tüdőproblémákkal küzdőkét.

Ugyan két hete nincs front a légkörben, de azok, akik nehezen viselik a fülledtséget, egyre rosszabb állapotba kerülhetnek, hiszen a folyamatos terhelés alatt a szervezetük kifárad. Nagyon fontos ilyenkor a kímélő életmód, és elő kell venni a nyári praktikákat: az érintettek inkább a reggeli vagy az esti órákban intézzék a bevásárlást például. Kerülni kell a komolyabb fizikai terhelést, és minden lehetséges módon próbálják késleltetni, hogy a lakás átmelegedjen. Például ne akkor szellőztessenek, amikor 30 fok van, mert felfűtik a lakást. Engedjék inkább le a redőnyt, csukják be a spalettákat, húzzák be a függönyt, zárják ki a déli napfényt. Érdemes rendszeresen felfrissíteni, lehűteni magukat. A legjobb egy hűvös fürdő vagy tusolás, de már az is sokat segít, ha belekönyökölnek a mosdóba engedett hideg vízbe, ezzel megelőzhetik és enyhíthetik a tüneteket is - tanácsolta a meteogyógyász.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Már mindenki előveheti az „igazi” nyári ruháit, és kerüljük a tűző napot; ha lehet, az utca árnyékos oldalán közlekedjünk, használjuk ki a fák adta árnyékot. Ha túlhevült autóba szállunk, ne induljunk el azonnal; szellőztessük át vagy várjuk meg, amíg a klíma lehűti. Víz mellett se nagyon tartózkodjunk a tűző napon, különösen az idősebbek és a szívbetegek. A táplálkozásban is térjünk át nyári menetrendre; a nehéz, kalóriadús, fűtő jellegű ételeket könnyebb, alacsony kalóriatartalmú, hűsítőekre kell cserélni, és együnk kevesebbet, hogy minél inkább tehermentesítsük a szervezetet.

Azoknak, akiknek fejfájást, emésztési vagy alvási problémákat, vérnyomás-ingadozást okoz a fülledt meleg, érdemes kivizsgáltatniuk mire érzékenyek. Ha ugyanis tisztában vagyunk a rizikófaktorokkal, eredményesebb a megelőzés és személyre szabható a terápia - mondta Pintér Ferenc.

Szerző

A mozgás csodaszer a rák gyógyításában is

Publikálás dátuma
2018.05.28. 18:16
Fotó: Magyar Uroonkológusok Társasága
Egyre többen vehetik fel eséllyel a küzdelmet a rákkal, ám ehhez a kórházak falain kívül is segíteni kell a betegeket – hangzott el a Magyar Uroonkológusok Társaságának budapesti kongresszusi megnyitóján. A konferencián a veserák, a húgyhólyagrák, a prosztatarák és a hererák kezelési lehetőségei kerülnek napirendre.

Onkológusok, urológusok, gyógytornászok, gyógyult és ma is rákkal küzdő betegek közösen vettek részt azon a megmozduláson, amelyen a Magyar Uroonkológusok Társaságának konferenciájához kapcsolódva a rákbetegek kórházi falakon túli küzdelmére hívták fel a figyelmet a Margitszigeten. "Minden betegnek a lehető leghamarabb hozzá kell jutnia a legkorszerűbb kezeléshez, ez a túlélés kulcsa, ám ez csak az első lépés. A betegeknek segíteni kell abban is, hogy mit tehetnek önmagukért. A rendszeres mozgás például bizonyítottan javítja az életkilátásokat, de nem elég, ha ezt csak mi, civilek mondjuk, meg kell nyernünk az orvosokat is, hogy betegről betegre segítsenek ennek tudatosításában" – fogalmazott Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület prosztatarákból gyógyult elnöke.

"Tudjuk, hogy kevés az idő a rendeléseken, de egy-két bátorító, hiteles mondattal sok beteget terelhet a kezelőorvosa afelé, hogy megkeressen gyógytornászt, elkezdjen mozogni. Sokkal több betegtársnak segíthetnénk országszerte, ha a kezelőorvosok ajánlanák a pácienseiknek a sok-sok tapasztalattal bíró helyi betegszervezetek megkeresését. Szeretnénk, hogy ebben nagyobb számban legyenek az orvosok a partnereink" – szögezte le Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga hererákból meggyógyult elnöke.

"Negyven százalékkal magasabb túlélési esélyei vannak azoknak a prosztatarákos betegeknek, akik rendszeresen mozognak. Nincs olyan gyógyszer, vitamin vagy csodaszer, amivel ennyit javíthatnak az esélyeiken önmaguk a betegek: a mozgás maga a csodaszer – támasztotta alá a fentieket prof. dr. Nyirády Péter, a Magyar Uroonkológusok Társaságának elnöke. A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója e kutatási eredményekkel indokolja azt is, hogy az orvostársaság miért állt a prosztatadaganatos betegek számára 10 Ezer Lépés Program néven meghirdetett életmódprogram mellé. Ebben onkológusok, urológusok, gyógytornászok és betegszervezetek fogtak össze, hogy kiadványokkal, videókkal, továbbképzésekkel, mozgásprogramokkal segítsék a prosztatarákos férfiakat a rendszeres mozgásban - derült ki az esemény közleményéből. 

Szerző
Témák
mozgás daganat rák

Csak a szív veszi észre a különbséget

Publikálás dátuma
2018.05.28. 07:15
A sütésre előkészített élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak transzzsírokat Fotó: Shutterstock
Betiltja az Egészségügyi Világszervezet 2023-ig a mesterséges transzzsírokat, azaz a hidrogénezett növényi olajokat, mert egészségügyi kockázatuk igen magas.

Felcserélés néven indult egy program, amely minden ország számár tartalmaz tudnivalókat arról, hogyan lehet lépésről lépésre elkerülni a transzzsírok felhasználását az élelmiszerekben. „A kezdeményezés azt célozza, hogy az államok törvényekkel alapozzák meg a transzzsírok kivezetését az élelmiszerpiacról” – mondta Francesco Branca, a genfi székhelyű Élelmiszerek az Egészségért és a Fejlődésért Osztály igazgatója a CNN-nek. A mesterséges transzzsírok akkor keletkeznek, amikor növényi olajokat hidrogéneznek. Ezeket feldolgozott, sütött élelmiszerekben használják, mert így nem romlanak olyan gyorsan, mint más zsírok, és ropogósabbra sül velük az étel. Sokféle élelmiszer készítésekor használják az eljárást, illetve az azzal készült zsiradékot. Bizonyos margarinok, csomagolt csipszek, sütött pékárúk - főleg sütésre előre elkészítettek, fagyasztott élelmiszerek, tejes és nem tejes kávékrémek, krémes cukrászsütemények lehetnek transzzsírban gazdagok. A transzzsírok növelik a rossz koleszterin szintjét és csökkentik a jó koleszterin szintet. Ma már azonban léteznek olyan technológiai eljárások, amelyek alkalmazása során nem, vagy csak nagyon kismértékben keletkeznek ezek a vegyületek.

Ezeknek nagyon káros hatásuk van az egészségre, mert sok bennük a rossz koleszterin, növelik a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A Replace magában foglalja az étrend felülvizsgálatát, egészségesebb zsiradékok használatának hirdetését, törvények meghozatalát, adóváltozásokat, a tudatosság megteremtését és növelését.

New Yorkban már folyt ilyen program 2002 és 2009 között, akkor az volt a tapasztalat, hogy a cégek nem igazán mutatkoztak együttműködőnek. „A mesterséges transzsírok felcserélése könnyű, nem szükséges az ízlést, a beszerzési lehetőségeket, vagy a költségeket megváltoztatni. Csak a szívünk fogja észrevenni a különbséget” - mondja Tom Frieden, az amerikai betegségmegelőzési és felügyeleti központ volt igazgatója. 2015 óta az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Igazgatóság három évet adott az élelmiszeripari cégeknek, hogy csökkentsék a részben hidrogénezett olajok (PHO) használatát, amelyek a fő étrendi forrásai a transzzsíroknak, mert azokat nem ítélte biztonságosnak. 2018-ra a cégek, a PHO mennyiségét 98 százalékkal csökkentették.

A transzzsírok kis mennyiségben természetes formában is előfordulnak olyan állati termékekben, mint a hús, vaj, joghurt. Az európai országok közül Dániában vezették be először a transzzsír mennyiségi szabályokat 2004-ben. Azóta ezek csaknem eltűntek az élelmiszerekből, ennek következtében 2012-2015 között 100 ezer ember körében átlagban 14,2 százalékkal csökkent a szív és érrendszeri betegségek okozta halálozások száma évente.

Szerző
Témák
transzzsír