megfigyelés;büntetőeljárási szabályok;titkosszolgálati eszközök;Magyari György;előkészítő eljárás;

2018-05-29 17:28:00

"Előkészítő eljárás": júliustól bárkit megfigyelhetnek a hatóságok

Változás következik be július 1-től a büntetőeljárás megindításának szabályozásában - derül ki Magyar György ügyvéd írásából. Az eljárás megindításának már nem lesz feltétele a bűncselekmény gyanúja: elég lesz, ha valaki "bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhet". Az ilyenkor folytatható "előkészítő eljárás" célja a gyanú gyanújának megalapozása - akár titkosszolgálati eszközökkel is.

Az „előkészítő eljárás célja annak megállapítása, hogy a bűncselekmény gyanúja fennáll-e” - olvasható az új büntetőeljárási törvény szövegében. Ez alapján aki bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhet, azzal szemben eljárás indulhat, és így bevethető az ügyészi vagy bírói engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközök teljes arzenálja. Tehát számíthat rá, hogy a lakását akár bekamerázzák, a telefonját lehallgatják, az elektronikus levelezését megfigyelik - írja Magyar. De lekérhetik az adóbevallását, a bankszámláján szereplő adatokat, az egészségügyi adatait, és annak is utánanézhetnek, kötött-e házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződést.

A törvény ugyan annyiban konkrétumhoz köti az előkészítő eljárás indítását, hogy ilyet - szöveg szerint - csak a szerv hivatalból tudomására jutott; a feljelentés elutasítását követően a feljelentésben foglalt; vagy az ügyészségről szóló törvény, a rendőrségről szóló törvény, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény vagy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény alapján végzett titkos információgyűjtést követően, az azt végző szerv kezdeményezésében foglalt információk alapján lehet elrendelni.

Másfelől viszont az eljárás indítását azzal szemben is megtehetik, "akiről megalapozottan feltehető, hogy a bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhető személlyel közvetlenül vagy közvetve kapcsolatot tart" - fogalmaz a törvény. Ebbe a körbe - mint arra Magyar felhívja a figyelmet - a szomszédtól a munkatárson át, az ivócimboráig bárki beletartozhat.