Európai Unió;Európa;Soros György;

2018-05-29 19:16:00

Soros György: Hogyan mentsük meg Európát?

"Ifjúkoromban néhány látnok, Jean Monnet vezetésével, megcsinálta az Európai Szén- és Acélközösségből előbb a Közös Piacot, majd az uniót. Generációm többsége lelkesen támogatta ezt a folyamatot. Én személy szerint az EU-t a nyílt társadalom megtestesülésének láttam. Egyenlő államok önkéntes társulása, amelyek a közjóért szövetkeznek és adják fel szuverenitásuk egy részét" - így kezdődik Soros György a hvg.hu-n megjelent levele.

Mint a folytatásban írja Soros, a 2008-as válság óta úgy tűnik, az EU utat vesztett: először hitelező és adós országok kerültek egymással szembe, majd a munkájukat elvesztő fiatalok fordultak az unió ellen. Az ellenérzések hullámait populista politikusok lovagolták meg, és EU-ellenes pártokat és mozgalmakat alapítottak. És végül eljött a 2015-ös menekültválság.

"Egész Európát összezavarta a menekültválság. Gátlástalan vezetők még azokban az országokban is ki tudták használni, ahová szinte egyáltalán nem érkeztek menekültek. Magyarországon Orbán Viktor arra alapozta a kampányát, hogy engem vádolt hamisan azzal, hogy muszlim menekültekkel akarom elárasztani Európát és benne Magyarországot" - írja Soros. Orbán jövőképe szemben áll az EU alapelveivel: az a célja, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó kereszténydemokraták vezetését, olvasható a figyelmeztetés.

"Az EU három súlyos bajjal néz szembe: a menekültválsággal, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokkal és a dezintegrációval, amelynek első példája a Brexit" - fogalmaz az üzletember.

Mindenekelőtt a menekültválságot kell kezelni, fogalmaz Soros. Mint írja, Európa országai ebben a kérdésben nem az afrikai demokratikus fejlődést tartják szem előtt, hanem csak meg akarják állítani a migrációt. Ezért a megoldáshoz rendelkezésre álló pénzek nagy része "diktátorokkal kötött piszkos üzletekre megy el": megvesztegetik őket, hogy erőszakkal állják útját a népmozgásnak, és elnyomással akadályozzák meg saját állampolgáraik utazását.

A megoldást a menekültválságra ezzel szemben Soros egy „afrikai Marshall-segélyben” látja: ennek eredményeképp nemcsak az ellenőrizetlen menekülthullám apadna el, de lehetővé válna a rendezett bevándorlás megszervezése is.

"Mindig az volt az álláspontom, hogy a menekültek szétosztásának teljesen önkéntes alapon kell történnie. Sem a tagállamokat nem szabad befogadásra kényszeríteni, sem a menekülteket olyan országokba irányítani, ahová ők nem akarnak menni. Sürgősen felül kell vizsgálni vagy megszüntetni a dublini szabályozást, amely felelős az Olaszországra és más déli államokra nehezedő igazságtalan terhelésért; és a katasztrofális politikai következményekért" - írja a levél. Soros szerint az EU-nak egyrészt meg kell védenie külső határait, másrészt ugyanakkor nyitva kell állnia a legális bevándorlás előtt.

A teljes levél itt olvasható.