Előfizetés

Soros György: Hogyan mentsük meg Európát?

Publikálás dátuma
2018.05.29. 19:16
Soros György. Fotó: Népszava

"Ifjúkoromban néhány látnok, Jean Monnet vezetésével, megcsinálta az Európai Szén- és Acélközösségből előbb a Közös Piacot, majd az uniót. Generációm többsége lelkesen támogatta ezt a folyamatot. Én személy szerint az EU-t a nyílt társadalom megtestesülésének láttam. Egyenlő államok önkéntes társulása, amelyek a közjóért szövetkeznek és adják fel szuverenitásuk egy részét" - így kezdődik Soros György a hvg.hu-n megjelent levele.

Mint a folytatásban írja Soros, a 2008-as válság óta úgy tűnik, az EU utat vesztett: először hitelező és adós országok kerültek egymással szembe, majd a munkájukat elvesztő fiatalok fordultak az unió ellen. Az ellenérzések hullámait populista politikusok lovagolták meg, és EU-ellenes pártokat és mozgalmakat alapítottak. És végül eljött a 2015-ös menekültválság.

"Egész Európát összezavarta a menekültválság. Gátlástalan vezetők még azokban az országokban is ki tudták használni, ahová szinte egyáltalán nem érkeztek menekültek. Magyarországon Orbán Viktor arra alapozta a kampányát, hogy engem vádolt hamisan azzal, hogy muszlim menekültekkel akarom elárasztani Európát és benne Magyarországot" - írja Soros. Orbán jövőképe szemben áll az EU alapelveivel: az a célja, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó kereszténydemokraták vezetését, olvasható a figyelmeztetés.

"Az EU három súlyos bajjal néz szembe: a menekültválsággal, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokkal és a dezintegrációval, amelynek első példája a Brexit" - fogalmaz az üzletember.

Mindenekelőtt a menekültválságot kell kezelni, fogalmaz Soros. Mint írja, Európa országai ebben a kérdésben nem az afrikai demokratikus fejlődést tartják szem előtt, hanem csak meg akarják állítani a migrációt. Ezért a megoldáshoz rendelkezésre álló pénzek nagy része "diktátorokkal kötött piszkos üzletekre megy el": megvesztegetik őket, hogy erőszakkal állják útját a népmozgásnak, és elnyomással akadályozzák meg saját állampolgáraik utazását.

A megoldást a menekültválságra ezzel szemben Soros egy „afrikai Marshall-segélyben” látja: ennek eredményeképp nemcsak az ellenőrizetlen menekülthullám apadna el, de lehetővé válna a rendezett bevándorlás megszervezése is.

"Mindig az volt az álláspontom, hogy a menekültek szétosztásának teljesen önkéntes alapon kell történnie. Sem a tagállamokat nem szabad befogadásra kényszeríteni, sem a menekülteket olyan országokba irányítani, ahová ők nem akarnak menni. Sürgősen felül kell vizsgálni vagy megszüntetni a dublini szabályozást, amely felelős az Olaszországra és más déli államokra nehezedő igazságtalan terhelésért; és a katasztrofális politikai következményekért" - írja a levél. Soros szerint az EU-nak egyrészt meg kell védenie külső határait, másrészt ugyanakkor nyitva kell állnia a legális bevándorlás előtt.

A teljes levél itt olvasható.

Merkel: szégyent hoznak Németországra az idegenellenes támadások

Publikálás dátuma
2018.05.29. 17:56
Mevlüde Genc és Angela Merkel - AFP fotó
Szégyent hoznak Németországra az idegenellenes, rasszista támadások, amelyek ellen a jogállam teljes szigorával fel kell lépni - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden Düsseldorfban egy 25 éve történt idegenellenes merénylet évfordulójára rendezett megemlékezésen.

A kancellár kiemelte, hogy egész Németország példaképévé vált Mevlüde Genc, aki elvesztette két lányát, két unokáját és egy unokahúgát a Törökországból származó család solingeni otthona ellen 1993. május 29-én elkövetett gyújtogatásos merényletben, mégis 25 éve állhatatosan dolgozik a béke, az elfogadás és az egymás iránti türelem ügyéért, és Törökország mellett Németországot is a hazájának vallja.

Az öt halálos áldozatot követelő támadás a kilencvenes évek elején - a széteső Jugoszlávia területéről Németországba irányuló menekülthullám idején - lezajlott idegenellenes merényletek "rémisztően hosszú" sorozatába tartozik - tette hozzá a politikus, kiemelve, hogy "a jobboldali szélsőségesség semmiképpen sem a múlt része".

Továbbra is jellemző, hogy megtámadnak embereket csak azért, mert menedékkérők vagy menekültek, "vagy mert a kinézetük, a bőrszínűk miatt annak tartják őket, függetlenül attól, hogy milyen régen élnek velünk".

Ezek az erőszakos cselekmények szégyent hoznak Németországra, amibe "nem szabad beletörődni, ha valóban számít az országunk, a jogállamunk és az ember méltósága" - mondta Angela Merkel. Az idegenellenességnek, a rasszizmusnak és az antiszemitizmusnak nincs hely Németországban, és máshol sem, de Németországra a holokauszt miatt különleges felelősség hárul. A holokauszt "arra kötelez, hogy nap mint nap tegyünk az emberhez méltó együttélésért" - tette hozzá a német kancellár.

Mint mondta, "ez nem absztrakt figyelmeztetés, hiszen most is terjesztik a jobboldali populista és a szélsőjobboldali eszméket".  Gyakran a véleményszabadság határait feszegetik, és politikai eszközként használják a tabudöntést, akik ezt teszik. Ez játék a tűzzel, mert aki erőszakot vet a szavaival, az legalábbis egyetértően tudomásul veszi, hogy az erőszak ki is sarjad - mondta Angela Merkel.

A többi között arról is beszélt, hogy a nyitottsághoz és a befogadáshoz mindig két fél kell, vagyis azoknak, akik Németországban akarnak élni, az integráció lehetőségét elfogadva át kell venniük a német értékeket, meg kell tanulniuk a német nyelvet és dolgozniuk kell.

A megemlékezésen részt vett Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki beszédében elítélte a menekültek és a muszlim vallású emberek elleni rasszizmus és idegengyűlölet minden formáját, és hangsúlyozta, hogy a Genc család elleni merénylet olyan emberek ellen irányult, akik "második hazájuknak tartották Németországot, hozzátartoztak ehhez az országhoz".

Eutanáziáról szavaz a portugál parlament

Publikálás dátuma
2018.05.29. 17:03
A portugál parlament egy vitája - illusztráció: Carlos Costa / NurPhoto

Az aktív eutanázia engedélyezéséről szóló törvénycsomagról vitáznak, majd szavaznak is a portugál parlamentben kedden - írja az Euronews. A tervezet szerint "18 éves kor felett, egy mentálisan ép, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő személy kérheti orvosok segítségét élete befejezéséhez."

Ezzel egy időben az eutanázia ellen, és mellett tüntetők is demonstrálnak a törvényhozás épülete előtt - a törvénytervezet ellenzői és támogatói közel egyforma sokan vannak. Az elmúlt napokban közszereplők, politikusok fejtették ki véleményüket az eutanáziáról, de például Marcelo Rebelo de Sousa államfő nem.

A szavazás eredménye megjósolhatatlan.