Autós, fizess: Zuglóban és Újbudán is megkérik a parkolás árát

Publikálás dátuma
2018.05.30. 14:28
Képünk illusztráció Fotó: Tóth Gergő
Drágul a belvárosi várakozási díj, felújítják a Széna teret és nyílik egy pesti üzbég étterem  is –  minderre igent mondott már a Fővárosi Közgyűlés.

Több parkolással kapcsolatos ügyben is döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés:a képviselők 25 igennel, 2 nem szavazat ellenében döntöttek a témát szabályozó rendelet módosításáról.

Autós, fizess

Változás lesz, hogy az V. kerület nagy részén óránként 525 forintra növelik a várakozási díjat, míg az állatkertnél csökkennek a tarifák. A testület emellett új fizetős parkolóövezetek kialakításáról is döntött: a XI. kerületben ide tartozik majd az Egry József utca, a Bocskai út - Karolina út - Villányi út - Tas vezér utca által határolt terület, a Gellérthegy teljes kerületi része, az őrmezői lakótelep, a kelenföldi városrész - azaz a Szerémi út - Galvani utca - Andor utca - Egér út - vasút - Hamzsabégi út által határolt terület-, valamint az Infopark területe de a Warga László út nem kerülne az övezetbe. Továbbá a Műegyetem rakparton is várakozási díjfizetést vezetnek be - írja az MTI.

Zuglóban pedig kerületi önkormányzat javaslatára parkolási díjat vezetnek be a Mexikói út - Kacsóh Pongrác út - Kassai tér - Szikszó park - Lőcsei út - Telepes utca - Fűrész utca - Csömöri út - Lőcsei út - Bosnyák utca - Fűrész utca - Szugló utca - Lőcsei út - Egressy út - Nagy Lajos király útja - Thököly út által határolt területen is. Az új övezetek kialakítása már áprilisban is felmerült, akkor azonban Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester javaslatára levették a napirendről. Pokorni azért kért halasztást, mert a korábbi előterjesztésben a XII. kerület javaslata is szerepelt - a most elfogadott anyagban már nincs szó a hegyvidéki parkolási helyzetről.

Fairtásra készülnek?

A közgyűlés 600 városligeti fa kivágásáról is dönthet – legalábbis ezt állítja Gál József, a testület új LMP-s tagja. Gál szerint a tömeges irtás előkészületeihez tartozik, hogy hogy a főváros több száz ligeti fát vonna ki a védett státusz alól – ráadásul, a közgyűlés úgy tárgyalja a városligeti építési szabályzat módosítását, hogy csak éjfélkor jár le az egyeztetési határidő, így a látszata sincs meg annak, hogy megkérdezik az embereket a témában.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a módosítás a 80 négyzetméteres vendéglátóhelyek számára 500 négyzetméteres terasz kialakítását teszi lehetővé – tette hozzá Gál József – A tervmódosítás nyomán egy kis botanikus kert és egy játszótér is megszűnhet -A képviselő egyúttal sürgette, hogy - kerüljön ismét fővárosi kézbe a parkolási, a P+R és a tömegközlekedési rendszer, a bevételekkel együtt.

Kipofozzák a Széna teret, lesz üzbég étterem is

A közgyűlés 26 igen szavazattal, egy 1 nem voks ellenében döntött a fővárosi Széna tér felújításáról: a beruházás a tervek szerint 2,5 milliárd forintba kerül – várhatóan 2019 júniusában kezdődik, és 2020 végéig tart. Az átépítés ostán nagy zöldfelületű közösségi térré formálnák a leromlott állapotú, buszállomásként és taximegállóként is funkcionáló területet.

A közgyűlés emellett elfogadta Budapest és Taskent közötti szándéknyilatkozatot is: a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az üzbég főváros nemzeti éttermet és boltot nyit nálunk, és viszont.

Szerző

Beismerte az MTI: hazugságokat terjesztettek a Helsinki Bizottságról

Publikálás dátuma
2018.05.30. 10:56
Fotó: Népszava
Éjszaka tette ki beismerő vallomással felérő helyreigazítását a Magyar Távirati Iroda. Kormányzati üzenetet idéztek, de ez is kimerítette a híresztelés fogalmát.

Beismerte az MTI, hazugságokat terjesztettek a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) tevékenységéről, azzal, hogy idézték a Kormányzati Tájékoztató Központ lejárató és valótlan tartalmú állításait. A távirati iroda szemérmesen kedd éjszaka folyamán tette ki helyreigazítását, amit szó szerint közlünk:

„A "Kormányzati Tájékoztatási Központ Közleménye – Reagálás a Helsinki Bizottság közleményére" címmel 2017. december 8. napján az Országos Sajtószolgálat honlapján megjelent közleményben valótlanul híreszteltük, hogy a Helsinki Bizottság pénzt keresett azzal, hogy feljelentette Magyarországot azért, mert Magyarország nem bánt megfelelően a bevándorlókkal.

Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy a Magyar Helsinki Bizottság több száz millió forintot kap külföldről átláthatatlan módon. A valóság ezzel szemben az, hogy a Magyar Helsinki Bizottság nem keresett pénzt azzal, hogy eljárást indított a magyar állam ellen a menekülőkkel szemben tanúsított bánásmód miatt. A Magyar Helsinki Bizottság finanszírozása pedig a jogszabályoknak megfelelően átlátható.”

Az MTI korábban az Országos Sajtószolgálaton keresztül idézte a kormányzati állításokat, és mivel ezek változtatás nélküli közlemények voltak, a távirati iroda szerint értük csak a kiadónak kell felelősséget vállalnia. A Magyar Helsinki Bizottság azonban pert indított az őket besározó közlemények publikálása miatt, a Fővárosi Törvényszék pedig igazat adott a jogvédő csoportnak: a bíróság januári döntése szerint az MTI felel az oldalukon megjelenő anyagokért – annál is inkább, mivel az ellenzéki pártok Tiborcz Istvánról vagy Mészáros Lőrincről szóló közleményeit a személyi jogok védelmére hivatkozva utasították vissza, vagy tudatos szerkesztési elveket használnak.

Az MHB május 4-én egy újabb pert nyert meg jogerősen: a Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodának nyilvánosan, saját oldalán is bocsánatot kell kérnie, amiért a jogvédő szervezetről hazugságokat terjesztett egy nemzeti konzultációs szóróanyagban, sőt, kétmillió forintos sérelemdíjat kell fizetniük a bizottság részére.

Szerző

Dúró Dóra kész visszaadni mandátumát

Publikálás dátuma
2018.05.30. 10:45
Fotó: Németh András Péter
Dúró Dóra kész visszaadni képviselői mandátumát. A Jobbik politikusa ezt a Facebook-oldalán közölte éjszaka arra reagálva, hogy kedden bizalomvesztésre hivatkozva kizárták a párt országgyűlési frakciójából.

Dúró Dóra bejegyzésében úgy fogalmazott, "méltósággal tudomásul veszem, de megdöbbentett a bajtársaknak hitt frakciótársak konkrétumok nélküli, koncepciós döntése".

Véleménye szerint a platform a tisztújító kongresszus demokratikus döntése szoros eredményének leképeződése. Elhagyását pedig nem azért helyezte kilátásba, mert félt az egyébként szerinte jogtalan következményektől, hanem mert a Jobbik egyben tartása volt a legfontosabb neki; úgy látja azonban, hogy nem mindenki ezt a szempontot helyezi előtérbe - tette hozzá Dúró Dóra. Közölte, az elmúlt hónapokban többször is "közeli realitássá" vált számára, hogy mással foglalkozzon, és elkezdett - például angoltanulással - felkészülni egy "civil életre".

A Jobbik Országos Elnöksége visszahívta országgyűlési képviselői tisztségéből Dúró Dórát - közölte a párt szerda délután. 

Dúró, Toroczkai László elnökhelyettes-jelöltje volt a Jobbik május 12-i tisztújításán. Mint ismert, Sneider Tamást választották elnökké, ezt követően Toroczkai bejelentette: "Mi Magunk" néven platformot alapít a Jobbikon belül. A párt elnöksége szerint azonban ez az alapszabályba ütközik, így fegyelmi eljárást kezdeményeztek az alulmaradt elnök-jelölttel. A platformhoz a Jobbik-frakcióból csak Dúró csatlakozott.

Mirkóczki az Alfahírnak azzal indokolt, hogy "bizalmi válság alakult ki" a képviselővel szemben. Hozzátette: Dúró mandátumának sorsáról a párt elnöksége dönthet. A Jobbik alapszabálya szerint – idézte fel a portál -, ha az elnökség kétharmada úgy dönt, felszólíthatják mandátumának visszaadására. A párt parlamenti képviselői a Szent Korona előtt tett esküjükben vállalták, hogy ennek alávetik magukat. 

Szerző