Erasmus;

Hízik az Erasmus - Eurómilliárdok diákcserére

2020 után a jelenleginél jóval több magyar fiatal vehet részt az Erasmus csereprogramban, ha valóra válik az Európai Bizottság terve. A brüsszeli testület szerdai előterjesztése szerint a jelenlegi hétéves költségvetési ciklusban biztosított 14,7 milliárdról 30 milliárd euróra emelkedne az Erasmus költségvetése 2021-2027 között. Ez 12 millió diáknak, tanárnak és önkéntesnek segítene a külföldi tapasztalatszerzésben, ami a jelenlegi keret háromszorosa.

Újdonság, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok növekvő számban vehetnének részt a csereprogramban. Ezt online oktatási formák kibővítésével, illetve az átlagnál rövidebb külföldi tanulmányutak szervezésével próbálnák elérni. Kiterjedne az Erasmus a szakképzésben résztvevőkre is. A programból finanszíroznák a szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István által kilobbizott DiscoverEU (Fedezd fel az EU-t) nevű utazási kezdeményezést, ami a 18. életévüket betöltött európai fiataloknak biztosít egyszeri külföldi utazási lehetőséget.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért és sportért felelős biztos az EU büdzsé nagy győztesének nevezte az Erasmust, mert a költségvetését annak ellenére sikerült megduplázni, hogy a kiadásokat szinte minden területen szeretné visszametszeni a brüsszeli végrehajtó testület. A magyar biztos felügyelete alá tartozó kulturális célú támogatások összege is nőne valamelyest a következő hét évben.

Az Európai Bizottság kiterjesztené a tagállamokban működő civil szervezeteknek szóló pénzügyi támogatást az uniós jogok és értékek népszerűsítését végző programokra. Ezeket a forrásokat közvetlenül a brüsszeli hatóságok kezelnék.