Előfizetés

Veszélyes trambulin

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.06.01. 07:15
Gyakoriak a küllőbalesetek, az alsó képen a védő gyerekülés
Mire felnő egy magyar gyerek, legalább háromszor-négyszer szerez tapasztalatot a sürgősségi ellátásról.

Leggyakrabban törés, fulladás, égés, mérgezés – miatt van szükségük a kisebbeknek orvosra. A tragikus esetek hatoda baleset következménye. Aminek oka lehet olyan népszerű játék is, mint az otthoni trambulin, amelyek „irtására" az angol gyerekgyógyászok már mozgalmat indítottak saját országukban.

Míg a szerényebb körülmények között élő családokban megégnek, vagy a megfelelő gyermekülés híján a bicikliküllő töri, zúzza a gyereklábakat, a módosabbaknál a kerti medence, a tó és a hátsó kertbe telepített trambulin jelent olykor halálos veszélyt – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) által szervezett tegnapi fórumon. Az intenzíves, a traumatológus, az égési specialista, és a mentőorvos ezúttal azért állt ki az újságírók elé, hogy együtt jelezzék: a nyár a gyermekbalesetek szezonja, és így május végén ideje: megtenni a sikeres megelőzésért mindenkinek a magáét.

Az egy évesnél idősebb gyermekek közül még mindig kétszer annyian halnak meg balesetben, mint daganatos megbetegedésben.

Pedig a baleseti sérülések zöme megelőzhető – állította határozottan Kassai Tamás​, az Országos Traumatológiai Intézet gyermektraumatológiai osztályának vezető főorvosa. Szerinte ennek egyik legfontosabb eszköze a folyamatos szülői figyelem és előregondolkodás. Azaz nem érdemes megspórolni a térd-, a könyökvédőt, a biciklis bukósisakot, vagy az autóban, a kerékpáron a biztonságos gyermekülést. Például a közlekedési balesetekben meghalt gyerekek száma 2009-2010-ben csökkent a felére, amikor a szülők elkezdték a gyermeküléseket használni.

Mint mondta: a bicikli balesetek legsúlyosabb sérülései között vannak például a küllőbalesetek. Ezeknél a csomagtartóra ültetett gyermek lába szokott a küllőbe szorulni. A következmény gyakran nyílt törés, súlyos csontsérülés, ami aztán később a növekedésben is problémát okozhat.

Gyakoriak a küllőbalesetek, az alsó képen a védő gyerekülés

Gyakoriak a küllőbalesetek, az alsó képen a védő gyerekülés

A hétköznapi el- és leesések láb- és kéztörései mellett egy ideje az új típusú nyári gyerekjátékok okozta – koponya-, nyaksérülések - is a traumatológusok elé kerülnek. Az utóbbiak a népszerű trambulinhoz köthetők. A főorvos szerint ha a játékon egyidejűleg több eltérő súlyú gyerek ugrál, a nehezebb elrugaszkodása és visszapattanása, olyan erővel dobhatja meg a kisebbeket, hogy azoknak szinte esélyük se marad a súlyos sérülés elkerülésére. Kassai Tamás megjegyezte: az angol gyermekgyógyászok egy csoportja mozgalmat indított a kertekben lévő trambulinok fölszámolására.

A Bethesda Gyermekkórház égési osztályára kerülők harmada még nincs három éves – mondta Bene Ruzsena osztályvezető főorvos. Őket gyakran maguk a szülők forrázzák le, amikor vizet melegítenek az esti fürdéshez. Vagy fölültetik a konyhapultra a kicsiket, akik aztán így könnyen elérik a fazekat, vagy a gázrózsát. A legsúlyosabb égések áldozatai azok lesznek, akiknek meggyullad a ruhája, vagy álló vonat tetejére másztak, és megüti őket a magas feszültségű áram. Az utóbbi helyzet gyakran végződik halállal, végtagamputációval. A főorvosnő szerint az égési sérülések élethosszig megmaradó hegekkel, orvosi kezeléssel járnak. A megégett bőrt pótolni kell, a gyerek növekedésével újabb és újabb beavatkozásra van szükség. Ezek a gyerekek gyakran kerülnek – sérüléseik miatt - szociális karanténba is.

Nyáron a tavak, a folyók, a kerti medencék is veszélyforrássá válnak. A legtöbb fulladásos halál a Balatonnál történik – állítja Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője, gyermekintenzív-gyógyász. A balesetek leggyakoribb oka, hogy olyanok is bemennek a mély vízbe, akiknek nincs kialakult vízbiztonságuk, mentőmellényük, nem tudnak úszni. Az orvos azt tanácsolta: úszni nem tudó gyereket mentőmellény nélkül ne engedjenek a szülők a vízbe. Tipikus balesetes helyzetként említette azt is amikor a családi ház kertjében lévő medence, kerti tó okoz tragédiát, mert a néhány percig felügyelet nélkül maradó totyogó vagy néhány éves kicsi beleesik. Az orvosnő szerint már vannak olyan országok, ahol kötelező körbekeríteni, letakarni a kerti vizes medencéket.

Nem kell bírságot fizetnie a fideszes zöldségesnek

Feketefoglalkoztatáson kapták, majd nyugtaadás elmaradásával bukott le, mégsem büntették meg Szatmáry Kristóf cégét – írta a 24.hu. A volt kereskedelmpolitikáért felelős miniszteri biztos már nem tulajdonosa a zöldség-gyümölcs kereskedelmével foglalkozó Szatmáry Kft.-nek, de addig benne volt, amíg meg nem jelentek cikkek arról, hogy többször nem adnak nyugtát az egyik boltjukban. A fideszes politikus az év elején azt állította a 24.hu-nak, hogy megfizették a bírságot, a mérlegkimutatásukban azonban a portál nem talált ilyen összeget.

Botka csak vidéken politizál

Publikálás dátuma
2018.06.01. 07:06
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: Molnár Ádám

Fotó: Molnár Ádám

Nem vállal országos pozíciót az MSZP-ben Botka László, szerinte az ellenzéki pártelitek tehetnek a Fidesz újabb kétharmadáról. Szeged polgármestere erről a város tulajdonában álló szeged.hu-nak adott interjújában beszélt. Az MSZP egykori miniszterelnök-jelöltje úgy vélte, amikor tavaly elutasították programját az ellenzéki pártok vezetői, akkor „önzésből, árulásból, butaságból” buktatták meg a miniszterelnök-jelöltségét. Botka továbbra sem mond neveket, de kijelentette: az általa emlegetett vezetőknek „nem a választóik érdeke, hanem a saját túlélésük volt a fontos.” - Megértem az óriási dühöt, amit az emberek az ellenzéki pártokkal szemben éreznek. A parlamentben ülő pártok többszörösen leszerepeltek. Legutoljára azzal, hogy nem tudták még az újabb kétharmadot sem megakadályozni. A kétharmad nem szolgálja még a Fidesz-szavazók érdekét sem, mert senki sem akar olyan országban élni, ahol a szabályokat kénye-kedve szerint akár naponta szabhatja át a hatalom. A választások előtt már minden ellenzéki vezető látta, hogy a választást nem lehet megnyerni, de a kétharmadot még meg lehet akadályozni. Ők mégsem ezt tették. Ezért a felelősségük óriási, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig - hangsúlyozta a politikus.

Botka beszélt arról is, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatát Hódmezővásárhely független polgármesterével, Márki-Zay Péterrel, mert „csak helyből indulva, baloldali és jobboldali együttműködéssel lehet újraszervezni a demokratikus Magyarországot.”

Orbán Viktor a szocialista politikus szerint lényegében egypártrendszert épített, és ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből.

- Amíg nem értik meg Budapesten, hogy miért nyert a Fidesz zsinórban harmadszor, semmi se fog változni. Amíg nem értik meg, hogy nem a választókat kell szidni a vereség után, hanem dolgozni kellene értük, minden marad a régiben. Nem elég azt mondani, hogy holnaptól nem Orbán Viktor a miniszterelnök, mert ettől még nem fog veszíteni – vélekedett Botka, aki tizennyolc év után még a megyei elnöki tisztséget sem vállalja pártjában. Ezt egykori kabinetfőnöke, Szabó Sándor országgyűlési képviselő fogja betölteni, Botka pedig a helyi ügyekre akar koncentrálni.