Most akkor együnk gyümölcsöt vagy ne?

Publikálás dátuma
2018.06.01 16:14
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
A fruktóz, bár egyszerű cukor, lassabban szívódik fel, mint a glükóz. A gyümölcsökben lévő rost segíti a hasznosulását, ezért mértékkel fogyasztva, például sportolásnál kifejezetten hasznos is – mondta a dietetikus. A feldolgozott élelmiszerek azonban sokszor nagy mennyiségben tartalmazzák, ezért könnyű sokat fogyasztani belőle, ami hízást és vérzsírszint-emelkedést is okozhat.

A gyümölcsök a legédesebb természetes cukrot, a fruktózt tartalmazzák. A glükózhoz hasonlóan ez is egyszerű cukor, azaz monoszacharid, de kicsit lassabban szívódik fel, mint a szőlőcukor, viszont egyáltalán nem energiamentes. Korábban, amikor még nem volt ennyi édesítőszer, a cukorbetegeknek receptre írták fel. Aztán megjelentek olyan tanulmányok, amelyekben azt állították, a fruktóz rossz cukor, kifejezetten káros az egészségre. Barcza Zsuzsanna dietetikus a Népszavának azt mondta, ez részben igaz, ugyanis az élelmiszeripar szívesen használja, mert olcsón nagyon édes ízt lehet elérni vele. Nagy mennyiségben fogyasztva valóban nem tesz jót az egészségnek.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Sportoláshoz kifejezetten hasznos, mert képes feltölteni a májban és az izmokban lévő glikogén raktárakat. Ezért is ajánlott mozgás előtt és után fruktóz tartalmú élelmiszert, leginkább gyümölcsöt vagy gyümölcslét fogyasztani. Ha azonban a feldolgozott élelmiszerekben lévő fruktózszirupból nagyobb mennyiség jut a szervezetbe, a felesleg azonnal lipidekké, zsírrá alakul a májban. A gyakran sok magas fruktóztartalmú élelmiszer fogyasztása a hízás mellett vér triglicerid, azaz zsírszintjének emelkedésével is jár, ennek pedig szív- és érrendszeri megbetegedések, akár érelmeszesedés is lehet a következménye.

Nem mindegy, milyet és mennyit

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet gyümölcsöket enni. A természetes formájú fruktóz mellett savakat, vizet és rostot is tartalmaznak, ami lassítja a felszívódását és segíti a felhasználhatóságát. Ezért a gyümölcsevés sokkal kevésbé káros, mint a feldolgozott élelmiszerekben lévő fruktózszirup fogyasztása, annál is inkább, mert azok rostok, savak helyett további rossz dolgokat: egyéb cukrokat, keményítőt tartalmaznak.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Az, azonban a gyümölcsnél sem mindegy, hogy milyen típusút és mennyit fogyasztunk, mert túlzásba lehet vinni, és ugyanúgy hízást és vérzsírszint-emelkedést okozhat. A most termő bogyós gyümölcsök – eper, málna, erdei gyümölcsök, ribizli – a legjobb összetételűek: a legmagasabb rosttartalommal és ahhoz képest legalacsonyabb cukortartalommal rendelkeznek. 10 deka eper 30-35 kalóriát tartalmaz csak, egy banán, körte vagy szőlő ennek többszörösét is. Általában 10-15 deka gyümölcs jelent egy adagot, de bogyós gyümölcsből akár 20-25 dekát is meg lehet enni. Célszerű nem egyszerre, hanem több menetben bevenni a napi gyümölcsadagot, így elkerülhetjük, hogy zsírrá váljon a felesleges fruktóz.

2018.06.01 16:14

Miért éppen a só emeli meg a vérnyomást?

Publikálás dátuma
2018.09.22 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
A magas vérnyomás kialakulása számos olyan okra vezethető vissza, amelyeknél van választási lehetőségünk. Az egyik ilyen sófogyasztás.

Nem csak az asztali sózásra kell figyelni

A só a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást – mondta dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. A sófogyasztás olyan fontos tényező a magas vérnyomás kialakulásában, hogy az Egészségügyi Világszervezet is hangsúlyozza a bevitel visszaszorításának fontosságát. 
Ez ugyanis az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás és ezáltal a stroke, az érelmeszesedés, és a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére. A sófogyasztás 5 g/nap, nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség alá történő csökkentése a stroke kockázatát 23 százalékkal, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját pedig 17 százalékkal csökkenti. A magasvérnyomás betegeknél az ajánlott napi nátriumbevitel 2-3,5 mg. 
A magyar lakosság sófogyasztása azonban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, jelenleg a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak – mondta a szakember.
Fontos tudni, hogy nem csak az asztali sózást kellene visszaszorítani. Elsődlegesen a főzésnél ajánlatos kevés és nátriumszegény sót használnunk, másodsorban jóval kevesebbet kellene fogyasztani a magasabb sótartalmú élelmiszerekből, mint a húskészítmények, a készételek, a reggeli gabonafélék, a chipsek és a sós rágcsálnivalók, a szószok, és az ételízesítők. 

Tünet nélkül is fontos a mérés

Magyarországon a felnőttek közel ötöde, a 60 éven felüliek több mint fele magasvérnyomás betegségben szenved. A néma gyilkosnak is nevezett népbetegségre nagy figyelmet kell fordítani, mert sokáig tünetmentes maradhat, ám a szövődményeinek kialakulásakor már maradandó károsodással kell számolni. 

Amikor kardiológushoz kell fordulni:

  • - reggelente jelentkező fejfájás,
  • - tompa fájdalom a tarkóban, halántékban, ami lehajláskor fokozódik,
  • - romló koncentráció, egyensúlyérzék,
  • - verejtékezés,
  • - múló látászavar.
Szintén fontos lenne a rendszeres otthoni mérés és az alkalmankénti orvosi ellenőrzés, ha a családban már előfordult magasvérnyomás betegség, ugyanis a hajlam örökölhető. A magas vérnyomás kialakulását az életmód is nagymértékben befolyásolja – hangsúlyozta dr. Kapocsi Judit.

Először az életmód, aztán a gyógyszer

„A magas vérnyomást, a komoly szövődmények elkerülése érdekében feltétlenül kezelni kell. A sikeres kezeléshez a pontosan beállított gyógyszerek szedésén kívül az életmódon is változtatni kell, akár egy profi életmódprogram segítségével"
- mondta dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.
Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Kutatások bizonyítják, hogy a testsúly normalizálása, a só-, valamint az alkoholfogyasztás mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása, a dohányzás elhagyása jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez. Általában ajánlják a DASH-diétát, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, a rendszeres halfogyasztás és a fehér húsok előtérbe helyezése. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a testsúly csökkentése a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. 
A legkisebb tünetek - gyengeség, légszomj, mellkasi szorítás, vagy akár csak diszkomfort, szédülés, „rendetlenkedő” szívverés - tapasztalása esetén, vagy többször emelkedett vérnyomás érték mérése esetén célszerű kardiológushoz fordulni – tanácsolta a szakorvos.
2018.09.22 14:14
Frissítve: 2018.09.22 14:14

Mindenkit megvisel a durva változás: nyárból hirtelen késő őszbe érkezünk

Publikálás dátuma
2018.09.21 12:15

Fotó: Shutterstock/
Drasztikus lesz a hidegbetörés. Két hidegfront is közelít: péntek éjjel és hétfőn érik el az országot. Hatásukra orkánerejű szél, eső várható és jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A hirtelen érkező, nagy változás még azok szervezetét is megviseli, akik nem érzékenyek az időjárás változásaira.
Nagyon drasztikus lesz a változás, ami ráadásul két hullámban érkezik – figyelmeztetett Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Péntek késő estétől északnyugatról jön az első front, ami éjszaka és szombaton vonul át az ország felett. Ez véget vet a hosszúra nyúlt nyári időnek. A másik, erősebb hidegbetörés hétfőn éri el a térségünket; csapadékkal, viharos, orkánerejű széllel.
Az átvészelést ugyan némileg segítheti, hogy a múlt hét nyugodt időjárása miatt a szervezetünk feltöltődhetett, viszont az, hogy az augusztusi időjárás ilyen sokáig kitartott, azt eredményezi, hogy rendkívüli gyorsasággal, normális átmenet nélkül váltunk évszakot, ráadásul azonnal az ősz végébe érkezünk: kifejezetten novemberi időjárási körülményekkel kell szembesülnünk. Ez szélsőségesen gyors változásra kényszeríti a szervezetünket, amit mindenki megérez, az erre érzékenyek különösen megszenvedhetik – mondta a meteogyógyász a Népszavának
Pintér Ferenc felhívta a figyelmet, hogy különösen fontos odafigyelnünk az érzékenyebbekre és a veszélyeztetettekre: az idős, egyedül élő, beteg emberekre. Az epilepsziásokra kifejezetten, mert ilyenkor többszörösére nő a rohamaik kialakulásának esélye, ahogy nagy lesz a stroke és az infarktus veszélye is.
"Ezekben az esetekben pedig különösen fontos, hogy hamar érkezzen a segítség, mert perceken múlhat az élet."
Az úton lévőknek is észnél kell lenniük, ilyenkor fokozott a balesetveszély, de a koraszülések száma is megugrik.
Az időjárás változásaira változatos, egyénenként eltérő tünetekkel reagálunk, amelyeket egyébként kivizsgálás alapján egyénileg is lehet kezelni
– emelte ki Pintér Ferenc.
Biztos, hogy rengeteg ember fog tapasztalni a hidegfronttal, illetve a nagy változásokkal járó tüneteket. Ezek a fejfájástól kezdve az ízületi és emésztési panaszokon át az alvásproblémákig igen változatosak lehetnek. Számítani kell görcsös panaszok megjelenésére is.
Banálisnak tűnhet, de az is gondot okoz, hogy hirtelen másképp kell öltözködni: a nyári ruhákat viharos sebességgel kell télire cserélni. Szombattól hétfőig nagyjából 15 fokos lesz a hőmérséklet-csökkenés, de ezt jóval többnek: húsz fokot is meghaladónak fogjuk érezni, ami lényegében a november végi, majdnem téli időjárást idézi. 
Egy héten túlra nem nagyon lehet előrejelzést adni, de a szakember szerint az nagyon valószínű, hogy a ma még élvezhető magas hőmérséklet már nem tér vissza, végérvényesen megérkezik az ősz.
2018.09.21 12:15
Frissítve: 2018.09.21 13:14