Előfizetés

Nem könnyű észrevenni a melanoma jeleit

Publikálás dátuma
2018.06.02. 16:14
Illusztráció: pexels.com
A nyár közeledtével egyre többet hallani a napvédelem fontosságáról: szakemberek azt ajánlják, ha a napon tartózkodunk, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, ne napfürdőzzünk 11 és 15 óra között, kerüljük a tűző napsütést. Ennek ellenére sokszor nem fogadjuk meg ezeket a tanácsokat, mondván az nem okozhat bajt, ha egy picit megpirulunk.

„A bőr nem felejt" - halljuk gyakran. Fényvédelem nélkül túl sok UV-sugárzás érheti a bőrünket, amely felelős az egyik legagresszívabb bőrdaganat, a melanoma kialakulásáért. Ha az évek során többször leégtünk, esetleg hólyagok is kialakultak a bőrégés helyén, nagyobb az esély a káros elváltozásra. A bőr látszólag meggyógyul ugyan, de az ártalmak összeadódnak. Fokozottan veszélyeztetettek azok, akiken sok anyajegy található, ugyanis a daganat az esetek egy részében a meglévő anyajegyekből alakul ki, de anyajegymentes bőrfelszínen is megjelenhet.

"Sokan úgy gondolják, velük ez nem történhet meg, ám ne bízzuk a véletlenre egészségünket” – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Mit kell tudni a melanomáról?

A betegség leginkább a negyven év fölöttieket érinti, de már egyre nagyobb számban fordul elő a 20-as, 30-as korosztálynál is. A melanomára való hajlam öröklődhet, ezért akinek a családjában előfordult a betegség, azoknak még jobban kell vigyázniuk magukra, és rendszeresen szűrővizsgálatra célszerű járniuk. A rizikót fokozza a bőrtípus: akiknek világos a bőrük és a hajuk, illetve a vörös hajúak és szeplősek, különösen veszélyeztetettek.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

 

Hogyan ismerhető fel?

Ha sok anyajegy található a testünkön, ajánlott az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat. Ám, ha elváltozást tapasztalunk valamelyiken, vagy újat veszünk észre, ne halogassuk felkeresni a szakorvost. Az időben felfedezett és diagnosztizált daganatnál akár 100 százalékos is lehet a gyógyulás esélye.

Milyen tünetei lehetnek?

  • Az eddig kerek, szabályos anyajegy szabálytalanná válik,

  • a színe világosbarnáról sötétre változik,

  • megnő, a felszíne megváltozik,

  • vérezni, váladékozni kezd,

  • a környékén a bőr viszket, begyullad.

Hogyan előzhető meg?

„Unalmasnak tűnhet folyton a rendszeres szűrővizsgálat és fényvédelem fontosságáról, a szolárium mellőzéséről és a napozás szabályainak betartásáról olvasni vagy hallani, de mivel egyre több a melanomás beteg, nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Pedig az időben diagnosztizált betegség kis eséllyel okoz áttétet, így jól gyógyítható. Ha körültekintők vagyunk, egészségesen és boldogan élvezhetjük a simogató napsugarakat” – hangsúlyozta a szakorvos.

Meglepő kutatás: kétféle víz létezik

Publikálás dátuma
2018.06.02. 13:11
Illusztráció: pexels.com
Először sikerült izolálni vízmolekulák két különböző formáját.
Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A vízmolekulákról ismert, hogy két különböző izomer (vagy típus) formájában léteznek és ez a különbözőség atomi szinten enyhén eltérő tulajdonságaikon alapszik. Azzal, hogy elkülönítették a két izomert, a kutatók képesek voltak annak megmutatására, milyen különbözően viselkednek kémiai reakciók hatására - írja az MTI a BBC.com alapján. A svájci kutatók eredményeiket a Nature Communications című szaklapban mutatták be.

A vízmolekulák alapvetően egyetlen oxigénatomból állnak, amely két hidrogénatomhoz kapcsolódik. Ugyanakkor tovább oszthatók a hidrogénatom magjának egyik tulajdonsága, a spin alapján, amely a részecskék saját, belső impulzusmomentuma, vagyis perdülete. Bár ez nem azt jelenti, hogy valóban pörögnének a részecskék, a hidrogénatommagnak ez a jellemzője befolyásolja a vízmolekulák rotációját is.

Ha a víz két hirdogénatomjának nukleáris spinje ugyanabba az irányba orientálódik, ortovízről, ha különböző irányba rendeződnek, paravízről van szó - fejtik ki a kutatók. Ha az izomerek nagyon hasonlóak, igazi kihívás a különválasztásuk. Stefan Willitsch kutatónak és kollégáinak azonban elektromos mezők használatával sikerült ez a művelet. Sikerült megvizsgálniuk, hogyan lépnek kölcsönhatásba a víz különböző formái más reagensekkel.

A vizsgálathoz a kutatók ultrahideg diazenílium-iont, a hidrogén egy formáját használták. Arra jutottak, hogy a paravíz 25 százalékkal gyorsabban lépett reakcióba a diazeníliummal, mint az ortovíz. Mivel a H2O molekulák rotációját befolyásolja a nukleáris spin, ebben a kémiai reakcióban különbözőképpen ható erők lépnek fel a partnerek között. A kutatók ezt a megfigyelésüket számítógépes modellekkel is alátámasztották.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Willitsch szerint a kutatás segíthet más kémiai reakciók feletti irányítás kifejlesztésében. "Minél jobban irányítható egy kémiai reakcióban lévő molekula állapota, annál jobban lehet vizsgálni és megérteni az egy reakció alapjául szolgáló mechanizmusokat és dinamikát" - mondta a tudós

Okosszemüveg - Itt az új magyar találmány

Publikálás dátuma
2018.06.02. 11:48
A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock
Magyar feltaláló nyerte Brüsszelben az Év Innovátora díjat, az elismerést Imre Krisztián vehette át a látássérültek mobilitását segítő szemüveg megalkotásáért - közölte a díjazott startup cégének szakmai segítséget nyújtó pénzintézet a K&H Bank.

A díjat az Európai Üzleti Csúcstalálkozón adták át május 23-án, ahol első alkalommal díjazták az üzleti, politikai, vállalkozói és innovációs élet kiemelkedő eredményeit.

A közlemény idézte Imre Krisztiánt, aki a fejlesztéséről elmondta: az EVA (Extended Visual Assistant) egy mobiltelefonhoz csatlakoztatható okos szemüveg, amely mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel a környezet információit, majd ezekről élőszóban tájékoztatja viselőjét. Az új eszköz szoftveres és hardveres fejlesztése párhuzamosan halad, amihez nagyban hozzájárul, hogy együttműködnek a Bay Zoltán Kutatóintézet VUK projektjével (Látássérült embereket támogató keretrendszer), amely magyar, angol és német nyelven működő beltéri navigációt és közlekedést segítő térinformációs rendszert dolgoz ki - tette hozzá az okos szemüveg fejlesztését végző startup alapító ügyvezetője.