Előfizetés

Aggódunk – Nem tudni, mi lesz Farkas Flóriánnal

Publikálás dátuma
2018.06.01. 21:04
Fotó: Tóth Gergő

Feltöltötték a kormány hivatalos honlapjára, hogy kik lesznek miniszterelnöki megbízottak vagy kormánybiztosok – vette észre a Hvg.hu. A portál kiemeli, hogy a miniszterelnöki biztosok rovatában egyelőre egyetlen név sem szerepel, így Orbán Viktor számtalanszor támadott romaügyi biztosáé, Farkas Flóriáné sem.

Pénteken a miniszterelnöki megbízottak listáját töltötték fel az alábbi 11 névvel:

 • Dr. Bakondi György – Feladata: belbiztonsági kérdésekben történő személyes szaktanácsadás nyújtása.
 • Dr. Félegyházy-Megyesy Jenő József – Feladata: a nyugati magyarság, NGO/jótékonysági szervezetek nemzetközi kapcsolatai és működései, az észak-amerikai kapcsolatok és az ezekre vonatkozó média/PR kérdések körében szaktanácsadás nyújtása.
 • Dr. Klinghammer István – Feladata: a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetése.
 • Dr. Szili Katalin – Feladata: személyes közreműködés a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban.
 • Hegedüs Zsuzsanna Gabriella – Feladata: a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben szaktanácsadás nyújtása.
 • Kerényi Imre – Feladata: a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok elvégzése.
 • Kovács Miklós – Feladata: az ukrán helyzettel összefüggő magyar külpolitikai stratégiát érintő kérdéskörben személyes tanácsadás nyújtása.
 • Nagy István – Feladata: a hazai gazdaság mozgásterének bővítése és versenyképességének erősítése témakörben szaktanácsadás.
 • Nyitrai Zsolt – Feladata: stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolása érdekében nyújtandó személyes szaktanácsadás.
 • Szőcs Géza – Feladata: személyes szaktanácsadás kulturális kérdések körében.
 • Tellér Gyula – Feladata: szaktanácsadás a kormánypolitika társadalomelméleti hátterével, valamint a hazai és nemzetközi politikai folyamatok történeti és aktuálpolitikai vetületével kapcsolatos kérdéskörökben.

A kormánybiztosoknál jelenleg öt név szerepel:

 • filmügyi biztos: Andy Vajna
 • Budapestért és az agglomerációért felelős biztos: Fürjes Balázs
 • a modern falvak programot koordináló biztos: Gyopáros Alpár
 • az „egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések” koordinációjával minap megbízott Seszták Miklós,
 • az aktív Magyarországért felelős Révész Máriusz.

Újabb kormányellenes tüntetések jönnek

A Stop Soros ellen még nem vonulnak utcára, de ősztől újabb megmozdulásra készülnek a Mi vagyunk a többség! demonstrációinak szervezői - erről Homonnay Zsolt, a korábbi, több tízezer embert megmozgató tüntetések egyik főszervezője beszélt a zoom.hu-nak. A pontos részleteken még dolgoznak, de céljuk továbbra is az, hogy nem kormányt, hanem rendszert váltsanak. Ennek érdekében civil mozgalmat is építenének. 

Irma néni, a menzamenedzser

Publikálás dátuma
2018.06.01. 20:40
Fotó: Tóth Gergő
Az érdligeti iskola konyhás nénije lett az ország kedvence

Péntek óta óriásplakátok hirdetik Érden, hogy Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhásnénije. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) így adta a helyi közösség tudtára, hogy a gyerekek jelölése alapján Román Józsefné nyerte a menzai dolgozók országos, népszerűségi versenyét. A díjátadásra, a fővárosi Aranytíz művelődési központba az Érdligeti Általános Iskola diákjai is elkísérték az asszonyt.

Márciusban hívta közös játékra az iskolásokat az OGYÉI. Felhívásában azt kérte tőlük, hogy segítsenek rátalálni az ország legkedvesebb konyhásaira. Mutassák be, és készítsenek szelfit a legszebben tálaló, az ételt a legkedvesebben kínáló menzás nénivel/bácsival. A fotók fölkerültek az OGYÉI közösségi oldalára, ahol utána már bárki szavazhatott a jelöltekre.

A játékra 102 iskolai osztály nevezett 69 konyhai dolgozót, közülük 62 nő és 7 férfi kapott jelölést, a képekre összesen 15 300 like érkezett.

Román Józsefnét az Érdligeti Általános Iskola 6/a osztályának tanulói jelölték, a beküldött fotója mellé pedig szöveges ajánlásokat is fűztek: "Irmus néni olyan régóta dolgozik az iskola konyháján, hogy még anyukámnak is ő adta az ebédet, amikor ebbe az iskolába járt. Ő is, és én is nagyon szeretjük"; Irmus néni mindig kedves velünk, figyel ránk, érdeklődik, hogy vagyunk"; " Ha valaki éhes, bármikor kérhetünk repetát, de azt is fejben tartja, hogy ki, mit nem szeret az ennivalók közül."

Irma néniről minden leírt szó igaz. Azt mondja: valamit már tegnap sejtett, amikor a boltban többen is megszólították, hogy rászavaztak. Hinni mégsem merte, míg meg nem hallotta a nevét, hogy lépjen a színpadra. Az érdligeti iskola konyháján 1978 óta tálal, volt idő, amikor még főzött is. Már csak négy órányit van az iskolában, 11-re jár, elmossa a szállító edényeket, melegíti az ételt, aztán jönnek a gyerekek, az első csoport fél 12-re. A levest nagy tálban ő maga viszi ki az asztalukra, s amíg leteszi, elrendezi a tálat, beszélgetnek: kivel mi történt? Ízlik-e a leves?

Ez a kérdés a menzareform óta nem maradhat el. A megújított étlappal ugyanis alaposan megváltozott a választék, a krém-, a hagyma-, a brokkolilevest nehezen fogadták el. „Ha látom, hogy ódzkodnak egy-egy ételtől, azt szoktam mondani: csak egy picit vegyenek, kóstolják meg, ha nem ízlik hozzák vissza, de ha finom, szedjenek még. A gyerekek a színes ételeket szeretik, ezért sokáig csak nézték, hogy mi az a fehér színű lé a tálban? Azóta sokakat sikerült rávenni a kóstolásra, s van olyan is, aki színe ellenére is megszerette a hagymalevest is. Rögtön hozzáteszi azt is, hogy a mostani gyerekek nemigen levesesek, inkább a második fogást szeretik. A tejbegríz, a bolognai jöhet, minden mennyiségben. Régebben a mákos tészta, az aranygaluska, a paprikás krumpli meg a zsíros kenyér volt a sláger.

Bár 65 éves, még pár évet biztosan dolgozna, unokája most kezd az iskolájában, szeretné a többi gyerekkel még őt is egy-két évig etetni.

Az OGYÉI által szervezett pénteki díjátadó ünnepségre valamennyi játékban résztvevő konyhás nénit, bácsit meghívták a szervezők, az OGYÉI főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla valamennyiüknek megköszönte a munkáját, mindannyian „Minőségi közétkeztetésért díjat” vehettek át.