Nekiestek Trumpnak saját szövetségesei

Elítélték a G7 pénzügyminiszterei Donald Trump döntését arról, hogy még legnagyobb kereskedelmi partnereit is súlyos védővámokkal bünteti. A világ legfejlettebb gazdasági hatalmainak szombati, kanadai találkozóján arra szólították fel a csoport vezetőit, hogy jövő heti találkozójukon hozzanak döntést a világkereskedelmet és a versenyt súlyosan korlátozó büntetőintézkedések ügyében - írja a hvg.hu.

A szombati találkozó zárónyilatkozata az Egyesült Államok egyoldalú lépéseinek negatív hatásáról ír, és kétségbe vonja Trumpnak azt az érvelését is, miszerint a védővámok bevezetésére nemzetbiztonsági megfontolásból van szükség – idézi a Financial Times.

A lap kiemeli: igen ritka, hogy a szövetségen belül ilyen ellentétek húzódnának, különösen, hogy éppen a legnagyobb gazdasági hatalom, az Egyesült Államok ellen, amely általában maga áll a kezdeményezések élére.

A házigazda, Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter ennél is tovább ment: a politikus szerint az USA azt kockáztatja, hogy aláássa azokat az értékeket, amelyek összetartják a szövetséget.

Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy az alumíniumra és az acélra kivetett védővámokat kiterjeszti az EU-ra, Mexikóra és Kanadára is. Brüsszel azóta jelezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez fordul. Trump szokása szerint a Twitteren reagált a bírálatokra, ahol azt fejtegette, ha az USA nem vet ki vámot, partnerei viszont igen, akkor nem szabad, hanem ostoba kereskedelemről van szó. (Attól tekintsünk el, hogy az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitjének a hátterében nem védővámok állnak.)

Egy másik posztban amiatt kesergett az amerikai elnök, hogy a Wall Street Journal vezető gazdasági lap arról megfeledkezik, ezek a vámok az amerikai államkasszába kerülnek. (És ha már ott volt, írt egy posztot arról is, hogy a Fox News nyeri a nézettségi versenyt a CNN ellenében.)

Szerző
2018.06.03 11:26

Orvosai szerint is megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:50

Fotó: AFP/Picture-Alliance/
Pjotr Verzilov már túljutott az életveszélyen, korábban ideiglenesen elvesztette látását, hallását és beszédképességét is.
 Valószínűleg megmérgezték a Pussy Riot orosz ellenzéki pop punk zenekar Berlinben kezelt aktivistáját, kezelőorvosai keddi tájékoztatása szerint nincs más magyarázat a tüneteire.    A Charité egyetemi klinika sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Pjotr Verzilov túljutott az életveszélyen, visszanyerte eszméletét, állapota javul. Tudata még nem tisztult ki teljesen, de várhatóan nem szenved maradandó károsodást - írja az MTI.
Tüneteit nagy dózisú méreg okozhatta, amely a belső szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszert támadta meg. Az anyagot még nem sikerült pontosan beazonosítani, és azt sem tárták még fel, hogy miként került a szervezetébe.
2018.09.18 15:50
Frissítve: 2018.09.18 16:19

"Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában"

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:09
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
„A kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”– mondta az orosz elnöknek.
Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása előtt – írja az MTI. A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat. „Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak” – mondta Putyinnak. Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és „örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat” – fogalmazott. A miniszterelnök közölte: azt nem mondhatni, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de „a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”, és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat. Orbán azt mondta, azzal a szándékkal érkezett Moszkvába Putyinhoz, hogy megköszönje az elmúlt években végzett munkát – amellyel a hanyatlást sikerült emelkedésre változtatni –, és hogy a fejlődésnek további távlatokat nyissanak a kereskedelemben, a beruházásokban, az energetikában, a mezőgazdaságban és a kultúrában. Az orosz elnök arról beszélt: Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában és a kétoldalú kapcsolatok sokoldalúan fejlődnek. Putyin méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült. Az orosz elnök szerint a kölcsönös beruházások szintje elérte a mintegy 1 milliárd dollárt és további befektetésekre van kilátás.
Orbán és Putyin utoljára júliusban tárgyalt, miután az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója nyilvánosan bejelentette: Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel. Orbán az egyoldalúan bejelentett találkozó előtt nem sokkal, a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot. 
2018.09.18 15:09
Frissítve: 2018.09.18 17:07