Újabb beszólás Orbánnak

Publikálás dátuma
2018.06.03. 11:33
FOTÓ: ELIANO IMPERATO / CONTROLUCE
Olaszország nem szigetelődhet el sem a nemzetközi politikában, sem a migráció terén, nem válhat a Földközi-tenger Magyarországává - nyilatkozta Marco Minniti, a volt olasz balközép kormány belügyminisztere vasárnap, miután utódja, Matteo Salvini csomagolásra szólította fel az olaszországi illegális bevándorlókat.

Marco Minniti a Corriere della Sera olasz napilapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy az M5S-Liga alkotta új olasz kormány "zárt társadalomba" akarja kényszeríteni Olaszországot nemzetközileg is elszigetelve, ami nem egyezik Itália eddigi hagyományaival.

"Olaszország mindig is a Kelet és Nyugat közötti párbeszéd híve volt, soha nem volt keleti ország a nyugati világ határán" - mondta Marco Minniti. Hozzátette: "nem válhatunk Magyarországgá a Földközi-tenger közepén".

Fenntartását fejezte ki az új olasz belügyminiszter, Matteo Salvini, a Liga vezetője hirdette migrációs szigorítással szemben is. Marco Minniti szerint ugyanis a migrációs áramlatot "nem lehet eltörölni, csak irányítani".

Belügyminiszterként Matteo Salvini első útja vasárnap a szicíliai Pozzalóba vezet, amely a legterheltebb regisztrációs központnak (hot spot) számít Olaszországban. Salvini alig tette le miniszteri esküjét, szigorítást ígért az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók kiutasítását illetően. Kijelentette: "az illegális bevándorlók gyöngyélete véget ért, készüljenek csomagolni, mert nyugodtan ugyan és békés módszerekkel, de távozniuk kell". Hangsúlyozta, fordulatra készül a migránsokat a Földközi-tengeren Olaszországba szállító nem kormányzati szervezetekkel (NGO) szemben is: "az államnak ismét államnak kell lennie, és senki sem köthet ki az olasz kikötőkben, aki az embercsempészeket (munkájukban) helyettesíti". Hozzátette, felül kívánja vizsgálni a Tunéziával és a Líbiával korábban kötött migrációs megállapodásokat.

Belügyminisztériumi források szerint Olaszország nem képes az országban tartózkodó, fél millióra becsült illegális bevándorló tömeges kiutasítására. Matteo Salvini megjegyezte, hogy az eddigi évi 6 ezer kiutasítás túl kevés.

Szerző

Nekiestek Trumpnak saját szövetségesei

Elítélték a G7 pénzügyminiszterei Donald Trump döntését arról, hogy még legnagyobb kereskedelmi partnereit is súlyos védővámokkal bünteti. A világ legfejlettebb gazdasági hatalmainak szombati, kanadai találkozóján arra szólították fel a csoport vezetőit, hogy jövő heti találkozójukon hozzanak döntést a világkereskedelmet és a versenyt súlyosan korlátozó büntetőintézkedések ügyében - írja a hvg.hu.

A szombati találkozó zárónyilatkozata az Egyesült Államok egyoldalú lépéseinek negatív hatásáról ír, és kétségbe vonja Trumpnak azt az érvelését is, miszerint a védővámok bevezetésére nemzetbiztonsági megfontolásból van szükség – idézi a Financial Times.

A lap kiemeli: igen ritka, hogy a szövetségen belül ilyen ellentétek húzódnának, különösen, hogy éppen a legnagyobb gazdasági hatalom, az Egyesült Államok ellen, amely általában maga áll a kezdeményezések élére.

A házigazda, Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter ennél is tovább ment: a politikus szerint az USA azt kockáztatja, hogy aláássa azokat az értékeket, amelyek összetartják a szövetséget.

Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy az alumíniumra és az acélra kivetett védővámokat kiterjeszti az EU-ra, Mexikóra és Kanadára is. Brüsszel azóta jelezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez fordul. Trump szokása szerint a Twitteren reagált a bírálatokra, ahol azt fejtegette, ha az USA nem vet ki vámot, partnerei viszont igen, akkor nem szabad, hanem ostoba kereskedelemről van szó. (Attól tekintsünk el, hogy az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitjének a hátterében nem védővámok állnak.)

Egy másik posztban amiatt kesergett az amerikai elnök, hogy a Wall Street Journal vezető gazdasági lap arról megfeledkezik, ezek a vámok az amerikai államkasszába kerülnek. (És ha már ott volt, írt egy posztot arról is, hogy a Fox News nyeri a nézettségi versenyt a CNN ellenében.)

Szerző
Témák
NATO Donald Trump

Több tízezren tüntettek a macedón kormány ellen

Több tízezren tüntettek a macedón kormány ellen szombaton Szkopjéban, a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt támogatói az ország nevének megváltoztatása ellen, illetve előrehozott választások kiírása mellett álltak ki.

A macedón sajtó beszámolói szerint a légi felvételek alapján megállapítható, hogy mintegy 50-60 ezren gyűltek össze szombaton a szkopjei kormány épülete előtt.

A Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) szimpatizánsai szerint Zoran Zaev szociáldemokrata miniszterelnök nem tartotta be az egy évvel ezelőtti kormányalakításkor tett ígéreteit, és nem javított az ország gazdasági helyzetén, illetve nem gyorsította fel Macedónia euroatlanti integrációját. Ez utóbbinak feltétele a Görögországgal 27 éve fennálló névvita rendezése.

Zoran Zaev hajlandó lenne megváltoztatni Macedónia nevét azért, hogy Görögország ne gátolja tovább az európai uniós és a NATO-csatlakozási tárgyalásokat, ám a jobboldal szerint elfogadhatatlan az ország nevének megváltoztatása. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélik, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoznak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.

Hrisztijan Mickoszki, a VMRO-DPMNE elnöke szombaton a tömeghez szólva előrehozott parlamenti választások kiírását követelte jövő tavaszra, addig pedig ügyvezető kormány kinevezését javasolta. Szerinte a jelenlegi miniszterelnök helyrehozhatatlan károkat okoz az országnak. Leszögezte, pártja határozottan tiltakozik az ország nevének és az alkotmánynak a megváltoztatása ellen.

A Macedónia győzni fog mottót hordozó tiltakozó rendezvényen levetítették Orbán Viktor videoüzenetét is. A magyar miniszterelnök támogatásáról biztosította a VMRO-DPMNE-t és Hrisztijan Mickoszki pártelnököt. A Fidesz elnöke a 2015-ös migránsválságra utalva kiemelte, hogy a VMRO-DPMNE vezetésének megvolt a bátorsága, a bölcsessége és az ereje ahhoz, hogy megvédje a macedónokat, a magyarokat, és ezáltal az európaiakat, és ezt soha nem szabad elfelejteni. "Azok a vezetők, akik szeretik az országukat, tapasztaltak, és nem omlanak össze a külső erők nyomása alatt. Meggyőződésem, hogy (Hrisztijan) Mickoszki visszavezeti Macedóniát a fejlődés útjára, és visszaadja a jövőbe vetett hitet" - hangsúlyozta.

A VMRO-DPMNE tíz éven át vezette a macedón kormányt, kormányzása utolsó két évében belpolitikai válság volt a nyugat-balkáni országban, amelynek a szociáldemokrata kormány felállása vetett véget tavaly májusban.

Szerző