App a zaklatók ellen

Publikálás dátuma
2018.06.05 07:36
BIZONYÍTÉKSZERZÉSBEN SEGÍT - Az adatok archiválódnak, azokat nem lehet eltüntetni FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Fotó: /

Megszületett az első olyan mobiltelefonos alkalmazás, amely lehetővé teszi a készüléken lévő adatok közvetlen átvitelét hatósági kommunikációs eszközökre. Mytutela a neve és a római bíróság a kiskorúak és a nők védelmével foglalkozó tanácskozásán mutatták be. Úgy fejlesztették ki, hogy alkalmazható legyen más országok igazságügyi szerveinél is. Egy elektronikai mérnök és egy informatikus fejlesztette ki. Mindketten törvényszéki tanácsadók és egyben közösségi portál-szakértők.

A Mytutela – magyarázták a La Repubblicának – tökéletesen alkalmas eszköz arra, hogy segítse a molesztálások áldozatait bizonyítékok megszerzésében, még mielőtt a rendőrség ezt meg tudná tenni. A rendszer működése egyszerű: a program feltöltése után megjelenik a lesvadász telefonszáma, e-mailje, és az app dolgozni kezd. Rögzíti a hívásokat, a régi üzeneteket, fotókat, videókat, e-mail-szövegeket. Terveznek hozzá egy naptárat is, amelyen az áldozatok feljegyezhetik az események időpontjait. Ezek az adatok kiszedve a mobiltelefonból ugyanolyan értékűek, mint az eredetiek, miután elmentették, nem lehet őket törölni akkor sem, ha a mobil megsemmisülne.

A programozók egyfajta interaktivitásra is gondoltak. Az app riasztani is tud, jelez, ha túl sok a hívás, ha azok kifejezetten fenyegető jellegűekké válnak. Ezt a funkciót egy szemantikai beszkenneléssel oldják meg, amelyből olyan szavakat, mondatokat raknak össze, amilyeneket statisztikailag a legtöbbször használnak zaklatásra. Például: „Elmondom az egész iskolának” , „felteszem a hálóra fotóidat”, vagy olyan fenyegetetésekkel, hogy „megöllek – kikészítelek”. Egyelőre csak olasz és angol nyelven működik, de a későbbiekben más nyelvek felismerésére is alkalmassá teszik.

Az app már a nyár elején az Android készülékek rendelkezésére áll, az év végére pedig az iPhone-ok számára is.

„Az ötlet onnan jött, hogy tíz évi tanácsadás után úgy gondoltuk, hasznos lenne kifejleszteni egy olyan rendszert, amely archiválja az adatokat és így azokat nem lehet eltüntetni. Azt gondoljuk, hogy ez módot ad arra, hogy segítsük nemcsak az igazságügyi szerveket, de az áldozatokat is abban, hogy tudatában legyenek annak, ami velük történik” – nyilatkozta a két feltaláló, Marco Calonzi és Marco Testi.

Ami döntésre késztette őket, az közvetlenül Sara Di Pietrantonio esere volt. A 22 éves lányt a vőlegénye fojtotta meg 2016-ban Rómában. A férfi a saját mobilját - amelyet jelszó védett - a két szakembernek több mint egy hónapjába került, míg sikerült feltörnie. Ez a Mytutelával nem történhetett volna meg – mondták. Egyébként remélik, hogy ez a rendszer abban is segít, hogy felszínre kerülnek azok az esetek, amelyekben nem történtek feljelentések, és ez jelenleg az esetek 80 százalékát jelenti.

2018.06.05 07:36

Orvosai szerint is megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:50

Fotó: AFP/Picture-Alliance/
Pjotr Verzilov már túljutott az életveszélyen, korábban ideiglenesen elvesztette látását, hallását és beszédképességét is.
 Valószínűleg megmérgezték a Pussy Riot orosz ellenzéki pop punk zenekar Berlinben kezelt aktivistáját, kezelőorvosai keddi tájékoztatása szerint nincs más magyarázat a tüneteire.    A Charité egyetemi klinika sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Pjotr Verzilov túljutott az életveszélyen, visszanyerte eszméletét, állapota javul. Tudata még nem tisztult ki teljesen, de várhatóan nem szenved maradandó károsodást - írja az MTI.
Tüneteit nagy dózisú méreg okozhatta, amely a belső szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszert támadta meg. Az anyagot még nem sikerült pontosan beazonosítani, és azt sem tárták még fel, hogy miként került a szervezetébe.
2018.09.18 15:50
Frissítve: 2018.09.18 16:19

"Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában"

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:09
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
„A kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”– mondta az orosz elnöknek.
Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása előtt – írja az MTI. A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat. „Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak” – mondta Putyinnak. Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és „örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat” – fogalmazott. A miniszterelnök közölte: azt nem mondhatni, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de „a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”, és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat. Orbán azt mondta, azzal a szándékkal érkezett Moszkvába Putyinhoz, hogy megköszönje az elmúlt években végzett munkát – amellyel a hanyatlást sikerült emelkedésre változtatni –, és hogy a fejlődésnek további távlatokat nyissanak a kereskedelemben, a beruházásokban, az energetikában, a mezőgazdaságban és a kultúrában. Az orosz elnök arról beszélt: Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában és a kétoldalú kapcsolatok sokoldalúan fejlődnek. Putyin méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült. Az orosz elnök szerint a kölcsönös beruházások szintje elérte a mintegy 1 milliárd dollárt és további befektetésekre van kilátás.
Orbán és Putyin utoljára júliusban tárgyalt, miután az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója nyilvánosan bejelentette: Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel. Orbán az egyoldalúan bejelentett találkozó előtt nem sokkal, a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot. 
2018.09.18 15:09
Frissítve: 2018.09.18 17:07