Nem tehetettek esküt a Párbeszéd és az LMP új képviselői

Publikálás dátuma
2018.06.04 18:19
Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója és új parlamenti képviselője Fotó: MTI / Mónus Márton
Elmaradt a napirendben is szereplő eskütétel, Kövér László szerint elég  lesz később foglalkozni a dologgal.

Nem hívták össze a parlament mentelmi bizottságát, így nem tehette le esküjét hétfőn két új ellenzéki képviselő, tudta meg az Index.

Hohn Krisztina az LMP-be kerülne be, Gémesi György helyére, Kocsis-Cake Olivio pedig Karácsony Gergelyt váltaná a Párbeszédben. Az eskütétel a parlamenti napirendben is helyet kapott – a házszabály szerint az új képviselők választási iratait a mentelmi bizottságnak kellene megvizsgálnia, mielőtt beiktatják őket, a bizottságot azonban egyszerűen nem hívták össze.

Hogy miért, arra nincs magyarázat, és Kövér László házelnök sem akart foglalkozni a témával: amikor Szél Bernadett LMP-frakcióvezető magyarázatot kért, Kövér így reagált:

„majd tisztázzuk, magyarázatot fog kapni, mehetünk tovább a munkával, ha megengedi.”

Kocsis-Cake-nek és Hohnnak így meg kell várnia a mentelmi bizottság ülését, amire talán csak a jövő héten kerül majd sor. Ez alapján kétségesnek tűnt Hadházy Ákos eskütétele  is, LMP-s képviselő azonban hétfő este átesett a ceremónián. A politikust csak négy ember hallgatta végig, mivel a napirendi felszólalások után kapott időpontot – ő azonban örült a szerény érdeklődésnek. Mint lapunknak elmondta, amúgy sem akart részt venni a hivatalos nagy ceremónián, hiszen nem tartja legálisnak a választásokat és azok eredményét. 

Kényelmi okból maradt el

A Párbeszéd később magyarázatot kapott rá, miért csuklóztatták képviselőiket: a nem hivatalos magyarázat a kényelmi ok volt – a mentelmi bizottság állítólag azért nem ült össze hétfőn, mert a vidéken élő bizottsági tagok délután két óra előtt nem tudtak volna Pestre érni, hogy kiadják Kocsis- Cake hivatalos igazolását.

Az elmúlt 28 évben ilyenre még nem volt példa. A megválasztott országgyűlési képviselő így egy hétig még biztosan nem képviselheti a választókat” - írta közleményében a párt.

Szerző
Frissítve: 2018.06.04 22:07

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35

Most szocialista aláírásgyűjtőkre támadtak

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:21

Fotó: mszp.hu
Egy ember megharapta és a kabátjával fojtogatta a Societas elnökét.
Megtámadták az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáit csütörtök délután Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren - írja az Index. Torzsa Sándor, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnöke elmondta, egy 30-40 éves férfi közeledett az MSZP-Párbeszéd sátrához, kezében egy másfél literes üdítős palackkal. A férfi - Torzsa elmondása szerint - az egyik szocialista "kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel", majd hozzávágta a palackot, közben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadott. "Nekem esett, levitt a földre, a kezembe harapott, még most látszik a nyoma. Ezután eldurvult a dolog: a kabátomat a fejemre tekerte, azzal fojtogatott." A dulakodás két percig tarthatott , ekkor az ott lévő járókelők és a többi szocialista szétválasztotta őket, és leszedte róla. Torzsa ezután kihívta a rendőrséget, és feljelentést tesz a támadó ellen. Torzsa azt is megemlítette, hogy a szemben lévő fideszes aláírásgyűjtő pultnál tétlenül nézték végig az egészet, sőt valaki azt mondta, hogy ide vezet, ha beengeditek a feketéket. Legutóbb a DK és a Párbeszéd aláírásgyűjtő aktivistáit zaklatta a kormánymédia kedvenc trollja a Nyugati téren.