Nem tehetettek esküt a Párbeszéd és az LMP új képviselői

Publikálás dátuma
2018.06.04. 18:19
Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója és új parlamenti képviselője Fotó: MTI / Mónus Márton
Elmaradt a napirendben is szereplő eskütétel, Kövér László szerint elég  lesz később foglalkozni a dologgal.

Nem hívták össze a parlament mentelmi bizottságát, így nem tehette le esküjét hétfőn két új ellenzéki képviselő, tudta meg az Index.

Hohn Krisztina az LMP-be kerülne be, Gémesi György helyére, Kocsis-Cake Olivio pedig Karácsony Gergelyt váltaná a Párbeszédben. Az eskütétel a parlamenti napirendben is helyet kapott – a házszabály szerint az új képviselők választási iratait a mentelmi bizottságnak kellene megvizsgálnia, mielőtt beiktatják őket, a bizottságot azonban egyszerűen nem hívták össze.

Hogy miért, arra nincs magyarázat, és Kövér László házelnök sem akart foglalkozni a témával: amikor Szél Bernadett LMP-frakcióvezető magyarázatot kért, Kövér így reagált:

„majd tisztázzuk, magyarázatot fog kapni, mehetünk tovább a munkával, ha megengedi.”

Kocsis-Cake-nek és Hohnnak így meg kell várnia a mentelmi bizottság ülését, amire talán csak a jövő héten kerül majd sor. Ez alapján kétségesnek tűnt Hadházy Ákos eskütétele  is, LMP-s képviselő azonban hétfő este átesett a ceremónián. A politikust csak négy ember hallgatta végig, mivel a napirendi felszólalások után kapott időpontot – ő azonban örült a szerény érdeklődésnek. Mint lapunknak elmondta, amúgy sem akart részt venni a hivatalos nagy ceremónián, hiszen nem tartja legálisnak a választásokat és azok eredményét. 

Kényelmi okból maradt el

A Párbeszéd később magyarázatot kapott rá, miért csuklóztatták képviselőiket: a nem hivatalos magyarázat a kényelmi ok volt – a mentelmi bizottság állítólag azért nem ült össze hétfőn, mert a vidéken élő bizottsági tagok délután két óra előtt nem tudtak volna Pestre érni, hogy kiadják Kocsis- Cake hivatalos igazolását.

Az elmúlt 28 évben ilyenre még nem volt példa. A megválasztott országgyűlési képviselő így egy hétig még biztosan nem képviselheti a választókat” - írta közleményében a párt.

Szerző
Frissítve: 2018.06.04. 22:07

Meleg, de esős napok elé nézünk

Publikálás dátuma
2018.06.04. 17:22
Forrás: OMSZ
Kedden a sok napsütés mellett – főként a déli óráktól – erőteljes a gomolyfelhő-képződés lehet, és nagyobb eséllyel a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén alakul majd ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Többnyire mérsékelt marad a változó irányú szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 27 és 32 fok között várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

Kilenc megyére (Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala) elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Szerdán a sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Többfelé alakul ki zápor és zivatar, helyenként felhőszakadás is lehet. Az északkeleti, keleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

Csütörtökön hasonlóan alakul majd az időjárás. Helyenként a déli, délkeleti szél élénkülhet meg, és a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 25 és 30 fok között alakul majd.

Pénteken a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is lehet. A déli szél időnként megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok körül alakul.

Szerző

Vége a pénzszórásnak: gazdasági válságra készül Orbán

Publikálás dátuma
2018.06.04. 17:10
Gazdasági válságra számít a miniszterelnök: csak ötezer forinttal tudta támogatni az üldözött keresztényeket Forrás: Facebook/O
Borúlátóan beszélt a következő ciklusról Orbán Viktor Kötcsén: szerinte újabb globális krízis jön, vége az olcsó pénz időszakának.

A megszokott győzelmi indulók helyett meglepően pesszimistán fogalmazott Orbán Viktor a kötcsei polgári pikniken: a miniszterelnök nem beszélt egyértelmű megszorításokról, de újabb gazdasági válságra számít – épp ezért tárcavezetői sem kérhetnek majd tőle plusz 10-20 milliárdokat, mert nem fog adni.

Orbán vasárnap a a Dobozy kúrián tartott iránymutatást, hallgatósága ezt összegezte később az ATV-nek: mint idézték, a miniszterelnök európai pénzügyi válság jelének látja, hogy a francia államadósság korábban 72 százalékos volt, most pedig a statisztikák szerint 80 százalék fölött jár – de rontják majd a helyzetet az európai autóiparra kirótt amerikai védővámok is.

Orbán állítólag arra sem lát reményt, hogy az Európai Unió feloldaná az oroszokra kirótt szankciókat, amik enyhítenének a helyzeten. „Beszorulunk az orosz szankciók és az amerikai protekcionista intézkedések közé, azaz beszorulunk Putyin és Trump közé”- összegezte a várható eseményeket.

Az egyházak is búcsúzhatnak a pluszpénztől

Mindez összefügghet azzal, hogy zajlik a tárcák „felkészítése” Orbán részéről, azaz a miniszterekkel már konzultál a miniszterelnök arról, hogy a 2018–2022 közötti ciklusban „nem fognak azzal a bőséggel találkozni, mint a választások előtt", a helyzet ugyanis megváltozott: eddig, ha arról esett szó, hogy például az Operaház felújítása 4 milliárddal többe kerülhet, ez nem volt probléma, de még az sem, ha 10-20 milliárdos többletigényekről, plusz forrásokról szóltak a tárcák kérései. Akkor az volt a válasz, hogy „nem baj, megoldjuk”. Most viszont úgy tűnik, Varga Mihály a költségvetés előkészítésével "behúzta a féket", és nem lesz az elkövetkező években olyan sem, hogy például az egyházak kapnak az év végén több tízmilliárdot – hangoztatta a csatorna egyik forrása.

Keményen fogalmazott Kövér László is: a fideszes házelnök szerint „a legnehezebb négy évünk következik”. A kötcsei piknik egyes résztvevői szerintezzel Kövér László ráerősített az Orbán Viktor által elmondottakra, de ő nem fogalmazta meg konkrétan, hogy miben áll az előttünk álló ciklusban a „nehézség”. Viszont volt, aki azt olvasta ki a beszédéből, hogy azért lesz a legnehezebb Orbán Viktor negyedik kormányzása, mert „olyan magasan vannak az elvárások", hogy nagyon nehéz lesz kezelni majd a jogos és indokolt igényeket is a Fidesz-KDNP képviselők részéről vagy a jobboldali holdudvarban felvetett nagy ívű elképzeléseket kielégíteni.

Kultúrharc, térfoglalással

A miniszterelnök Kötcsén egyértelműen megfogalmazta azt is, hogy mit vár a kormányával szimpatizáló, illetve azt támogató jobbközép értelmiségtől: „minőséget, teljesítményt és térfoglalást”.

Mindez üzenetértékű lehetett a nagy elvárásokat megfogalmazó jobboldali kulturális közegnek is, hiszen például –a csatornának nyilatkozó forrás szerint– ők kultúrharcot várnak minden területen, ami az olvasatukban azt jelenti, hogy például az Operaházban vagy éppen a Petőfi Irodalmi Múzeumban a jobboldali konzervatív értékeket képviselő művészek jelenjenek meg. (Ismert, hogy a Magyar Idők hasábjain Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ellen korábban Konrád György születésnapjának megünneplése után, most pedig Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója ellen indult értékalapú támadás.)

Keresztény-konzervatív pályázók előnyben

A miniszterelnök Kötcsén beszélt az értékalapú megmérettetésről is ha egy bizonyos pozícióra két jelentkező van és a teljesítményük alapján egyformán kimagaslóak, akkor nyilvánvalóan az értékválasztás legyen a szempont, azaz a keresztény-konzervatív pályázó nyerje el a posztot. Hozzátette ugyanakkor: nem szeretne egy olyan kormánynak a feje lenni, amelyik azt támogatná, hogy a gyengébb teljesítmény nyerjen. Ezt a közönség megtapsolta. Ha a jobboldali táborhoz tartozó aspiráns gyengébb teljesítménnyel és szakmai múlttal bír, akkor a másik pályázó legyen értelemszerűen a győztes - tette hozzá Orbán.

Szerző