Nem tehetettek esküt a Párbeszéd és az LMP új képviselői

Publikálás dátuma
2018.06.04 18:19
Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója és új parlamenti képviselője Fotó: MTI / Mónus Márton
Elmaradt a napirendben is szereplő eskütétel, Kövér László szerint elég  lesz később foglalkozni a dologgal.

Nem hívták össze a parlament mentelmi bizottságát, így nem tehette le esküjét hétfőn két új ellenzéki képviselő, tudta meg az Index.

Hohn Krisztina az LMP-be kerülne be, Gémesi György helyére, Kocsis-Cake Olivio pedig Karácsony Gergelyt váltaná a Párbeszédben. Az eskütétel a parlamenti napirendben is helyet kapott – a házszabály szerint az új képviselők választási iratait a mentelmi bizottságnak kellene megvizsgálnia, mielőtt beiktatják őket, a bizottságot azonban egyszerűen nem hívták össze.

Hogy miért, arra nincs magyarázat, és Kövér László házelnök sem akart foglalkozni a témával: amikor Szél Bernadett LMP-frakcióvezető magyarázatot kért, Kövér így reagált:

„majd tisztázzuk, magyarázatot fog kapni, mehetünk tovább a munkával, ha megengedi.”

Kocsis-Cake-nek és Hohnnak így meg kell várnia a mentelmi bizottság ülését, amire talán csak a jövő héten kerül majd sor. Ez alapján kétségesnek tűnt Hadházy Ákos eskütétele  is, LMP-s képviselő azonban hétfő este átesett a ceremónián. A politikust csak négy ember hallgatta végig, mivel a napirendi felszólalások után kapott időpontot – ő azonban örült a szerény érdeklődésnek. Mint lapunknak elmondta, amúgy sem akart részt venni a hivatalos nagy ceremónián, hiszen nem tartja legálisnak a választásokat és azok eredményét. 

Kényelmi okból maradt el

A Párbeszéd később magyarázatot kapott rá, miért csuklóztatták képviselőiket: a nem hivatalos magyarázat a kényelmi ok volt – a mentelmi bizottság állítólag azért nem ült össze hétfőn, mert a vidéken élő bizottsági tagok délután két óra előtt nem tudtak volna Pestre érni, hogy kiadják Kocsis- Cake hivatalos igazolását.

Az elmúlt 28 évben ilyenre még nem volt példa. A megválasztott országgyűlési képviselő így egy hétig még biztosan nem képviselheti a választókat” - írta közleményében a párt.

Szerző
Frissítve: 2018.06.04 22:07

Fekete férfiakat ábrázoló plakáttal szállt be az EP-kampányba a hegyfalui plébános

Publikálás dátuma
2019.02.22 09:36

Fotó: Nyugat.hu
A Mária-szobor mellett zárt hirdetőszekrényben virít a szórólap.
Tavaly nyáron kivégzéssel fenyegette a hegyfalui plébános, Dóka Ferenc azokat, akik eldobják a csikket a Mária-szobor előtt – ezt bevallottan viccnek szánta. Most a Mária-szobor mellett zárt hirdetőszekrényben virít egy plakát, ami választásra ösztönöz – írja a Nyugat.hu. A zárt szekrényben elhelyezett szórólapon az olvasható, hogy „tessék választani”, és két döntési lehetőséget kínálnak fel. Az egyiken Emmanuel Macron francia elnök áll két fekete férfi társaságában és mellette dühös, rosszalló fej látható, míg alatta mosolygó turisták tartanak egy keresztet és a fotó mellett egy szívecske van. Dóka Ferenc az RTL Klub híradójának azt mondta: az EP-választás kampányához kapcsolódva tette ki a plakátot. Szerinte nincs abban rasszizmus, hogy az egyik választási lehetőségként színes bőrű férfiakat tett a szórólapra, még úgy sem, hogy a képek melletti jelképekkel egyértelműen megüzeni, mi kívánatos és mi nem. A keresztet tartó turisták helyén korábban Orbán Viktor volt látható az unokájával, ezt azonban több hívő is kifogásolta, ezért Dóka Ferenc lecserélte a képet.

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.