Olasz bevándorló-ellenesség: ok nélkül agyonlőttek egy menekültet

Publikálás dátuma
2018.06.05. 12:35
Az USB demonstrációja. Fotó: Andrea Ronchini / NurPhoto
Menekült munkások sztrájkoltak Olaszországban, miután valaki agyonlőtte egyik társukat, egy másik munkást pedig a lábán talált el. Az áldozat törvényesen élt és dolgozott az országban. A rendőrség jelenleg nem kezeli gyűlölet-bűncselekményként az ügyet, holott nem tudni indítékról. E közben a kormánypártok tovább migránsoznak. Matteo Salvini belügyminiszterként annyit fűzött az esethez: "vége a jó időknek az illegális bevándorlók számára".

Menekült mezőgazdasági munkások sztrájkoltak hétfőn a dél-olaszországi Calabriában, miután a hétvégén egy társukat lelőtte valaki - írja a Mérce a Local.it olasz hírportál alapján. Az áldozat a 29 éves nyugat-afrikai Soumalia Sacko volt, aki egy menekülttáborban élt másik körülbelül 1000 menekülttel. Segédmunkásként a déli régió termését takarította be, gyakran nagyon alacsony fizetésért. Sacko – csak úgy mint társai – legálisan élt Olaszországban 2010 óta, és csatlakozott olyan törekvésekhez, melyek a menekült munkavállalók jogainak megerősítéséért dolgoznak, mint például a sztrájkot is megrendező USB nevű, alulról szerveződő szakszervezet, ami segít képviselni külföldi munkások ezreit a dél-olaszországi mezőgazdaságban.

Sacko két társával egy elhagyott gyárépület mellett fémhulladékokat gyűjtött kunyhóépítéshez, mikor egy fehér férfi puskával négyszer rájuk lőtt. Egyikőjüket a lábán érte egy golyó, Sackot pedig a fején érte találat. Kórházba szállították, de az életét nem tudták megmenteni.

Az USB demonstrációja néhány órával azután kezdődött, hogy Matteo Salvini - a bevándorlásellenes kormánypárt, a Liga vezetője - letette esküjét, így Olaszország belügyminisztere és miniszterelnök-helyettese lett. Salvini azzal kommentálta a gyilkosságot, hogy "vége a jó időknek az illegális bevándorlók számára".

A rendőrség jelenleg nem kezeli gyűlölet-bűncselekményként az ügyet. A helyi aktivisták szerint viszont rasszista motivációjú bűncselekményről van szó. "Soumalia halott, mert valaki itt úgy gondolta, meg kéne halnia" – nyilatkozta egy pap, aki a menekültek jogaiért kampányol. A USB június 16-ára országos demonstrációt szervez, hogy rávilágítson az olaszországi menekült munkavállalók helyzetére.

Az Orvosok az Emberi Jogokért (Doctors for Human Rights) nevű jogvédő szervezet szerint 3000 menekült él villany és folyóvíz nélkül a táborban és a környékén - többségük érvényes papírokkal és tartózkodási engedéllyel. Ők általában mezőgazdasági munkásként dolgoznak, a szerencsések akár a minimálbérért is.

Szerző

Durva: lábon lőtt egy vendéget az FBI-ügynök (videó)

Publikálás dátuma
2018.06.05. 12:08
Illusztráció - AFP fotó
A férfi a parkett közepén éppen egy kunsztot mutatott be, amikor kiesett a zsebéből a fegyver,  és el is sült.

Véletlenül rálőtt egy férfire egy FBI-ügynök egy bárban, miután tánc közben a földre került a fegyvere. A közösségi médián megosztott videón látszik, ahogy a táncparketten brillírozó ügynök fegyvere egy hátraszaltó közben kiesik a tartójából. Mikor az ügynök utánakap, hogy felvegye, az véletlenül megcsúszik, és elsül. Egy, a tömegben álló férfit talált lábon a lövés. A sebesültet kórházba szállították, és teljesen fel fog épülni, közölte a rendőrség. A meg nem nevezett ügynököt kikérdezte a denveri rendőrség, mielőtt átadták vonla egy FBI-felügyelőnek. Azt nem lehet tudni, hogy vád alá helyezik-e, vagy szembe kell-e néznie fegyelmi eljárássa a nem mindennapi baleset miatt. (forrás: Euronews

Szerző
Témák
FBI pisztoly tánc

Kína és a környezettudatos jövő

Publikálás dátuma
2018.06.05. 10:55

KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT! FOTÓK: ZHANG ZHEN / XINHUA /AFP

Ma van a környezetvédelmi világnap.  Shijiazhuangban, Észak-Kína Hebei tartomány fővárosában a hulladékokból készítettek játékokat, és más, a témába vágó foglalkozásokat tartottak a kicsiknek, hogy már az óvodásokat érzékenyítsék arra az újfajta szemléletre, ami szerint véget kell vetni a Föld ( és a légtere) ostoba és felelőtlen kizsákmányolásának, amivel - már nem is annyira szimbolikusan - magunk alatt vágjuk a fát.

Szerző