Előfizetés

Már Csongrádban lehet az Abonynál feltűnt medve

Publikálás dátuma
2018.06.06. 10:42
A kép illusztráció AFP Fotó: Sylvain Cordier / Biosphoto

Az Abonnyal szomszédos Kocsér falu egyik tehenészetével szemben található erdőben találták meg azt a medvét, amelyik hétfőn hajnalban kis híján halálra rémisztette a Pest megyei település lakóit – tudta meg egyik olvasójától a 444.hu. A portál szerint az állatot az erdőben őrizték, és azt tervezték, hogy valamikor a hajnali órákban kábítják el altatólövedékkel.  A miabonyunk.hu is azt írta, hogy a medve a tehenészettel szemben pihent. A lap szerint egy nagyjából három éves kan medvéről van szó.

Később a Hvg.hu arról számolt be: az akció nem sikerült, a medve a kocséri polgármester elmondása szerint Szentkirály érintésével Lakitelekre, majd Tiszaalpárra ment, de sehol sem sikerült elkapni. „Nem egyszerű utolérni, Kocséron volt sokáig, aztán bement egy tanyára és egy autóst is megállított” – közölte a portállal Bodnár András. Éjjel nagyon sok természetvédő és polgárőr jelent meg Kocsérnál, de az állat elaltatásával megvárták, hogy megérkezzen a rendőrségi helikopter, mivel a levegőből akarták elaltatni az állatot.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága az MTI-vel közölte: az eddigi megfigyelések szerint a medve jámboran viselkedik, de nem javasolt a közelébe menni. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik az állatot. Ha elfogják a medvét, jeladóval látják el, majd egy számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni. Az Indexnek azt is elmondták, hogy már Csongrád megyében járhat a medve.

Azt állat még hétfő hajnalban tűnt fel Abonyban, végigballagott a településen, végül pedig a helyi iskola kertjén keresztül távozott.

Torlódásra kell számítani két napig az M3-ason

Publikálás dátuma
2018.06.06. 10:22
Illusztráció/Népszava fotó
Szerdán és csütörtökön is forgalomkorlátozásra kell számítaniuk a közlekedőknek az M3-as autópályán Nagyfüged térségében - informál a közútkezelő.

Az autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, Nagyfüged térségében a 80-as és a 90-es kilométerszelvények között lokális burkolat javítási munkákat végeznek 2018. június 6-án és 7-én, vagyis szerdán és csütörtökön reggel 8 és délután 18 óra között. A munkálatok idejére az autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán egy forgalmi sávon haladhat a forgalom, 60 km/órás sebességkorlátozás mellett. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket az úton dolgozók és a többi járművezető biztonsága érdekében, hogy a munkaterületen érvényes ideiglenes sebességhatárokat mindenképpen tartsák be! A korlátozások és a kivitelezési munkák idejére a közlekedők türelmét és megértését kéri a társaság. A korlátozáshoz kapcsolódó forgalmi viszonyokról a közlekedők a nap 24 órájában tájékozódhatnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a Útinform weboldalán.

Jutalom? - Opera-előadásra küldik a tanárokat

Publikálás dátuma
2018.06.06. 07:08
Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Operajegyekkel kedveskedik a tanároknak a Miskolci Tankerületi Központ, a pedagógusnap alkalmából átadott jegyekkel Richard Strauss: Salome című darabját nézhetik meg júniusban Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Erről egy miskolci tanár számolt be lapunknak, aki nem volt elragadtatva a nagylelkű ajándéktól. "Pedagógusként felháborodással tölt el, hogy a kormány ennyire semmibe vesz minket. Pedagógusnap alkalmából ad valamit és semmit sem ad. Melyik vidéki pedagógus utazna fel Budapestre operát nézni, hallgatni? Fogalmuk sincs a minisztériumban, hogy milyen problémákkal küzdünk, s hogy a végkimerülés határán annak is örülünk, ha békén hagynak, s az alapfunkciókat biztosítják a tankerület felől?" - írta, hozzátéve: nem nagy jutalomra, hanem erkölcsi és anyagi megbecsülésre vágynak.

- A kormány támogatja és megbecsüli a tanárokat, a pedagóguspálya presztízsét is sikerült növelni - erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt még vasárnap, ugyanakkor, amikor Kósa Lajost (aki a Fidesz 2019-es önkormányzati kampányát irányítja majd) a Nemzedékek Jövőjéért díjjal tüntette ki pedagógusnap alkalmából a debreceni tankerület. Érdeklődtünk a Klebelsberg Központnál, szerintük mit tett Kósa a nemzedékek jövőjéért, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

- Az, hogy egy politikust díjaznak a pedagógusok napján, szerintem sértő - nyilatkozta lapunknak Szűcs Tamás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint a tanárok megbecsülése csak kommunikációs szinten érhető nyomon, amit csak az hisz el, aki nincs a szakmában. - Én az ilyen kijelentéseket teljes félrevezetésnek tartom. Maximum a diákjaink megbecsülését élvezhetjük. Igaz, ez a legfontosabb - fogalmazott Szűcs. Noha a kormány gyakran a tanárok orra alá dörgöli az 50 százalékos béremelést, a PDSZ elnöke szerint annak 30-40 százaléka eleve a korábban elvett pótlékokból, a ki nem fizetett túlóradíjakból tevődik össze.

Nem érzi a tanárok megbecsülését Horváth Péter, a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke sem. - Akikkel beszélek, azt mondják, egyre nehezebb kipihenten bejárni az órákra, az anyagi megbecsülés pedig csak a tanári pálya végén nevezhető kielégítőnek - mondta. Kósa díjazásával kapcsolatban úgy fogalmazott: nem gond, ha politikust így ismer el egy tankerület, de azt nem pont pedagógusnapon kellene tennie.