Metró-felújítás: milliárdos kötbérre számít a főváros

Publikálás dátuma
2018.06.06. 14:27
Bolla Tibort, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszél, Tarlós István főpolgármester hallgat. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Lezárult az M3-as metróvonal szerelvényeinek felújítása, az utolsó metrókocsi is megérkezett Budapestre – mondta el Tarlós István szerdai sajtótájékoztatóján. A BKV milliárdos kötbérre számíthat az orosz Metrovagonmastól, a főváros egyetlen fillérről sem mond le.

Befejeződött az M3-as metróvonal szerelvényeinek felújítása – jelentette be Tarlós István főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján. A főváros hétfőn kapta meg az utolsó metrókocsit a 37 szerelvényből, amely a terv szerint június 12-én áll forgalomba. A megállók akadálymentesítése is lezárul 2023-ig – büszkélkedett a főpolgármester.

Tarlós teljes sikerként értékelte a felújítást. A sajtótájékoztató egy pontján pár statisztikai kimutatást is meglobogtatott, melyek alapján leszögezte: az oroszok által leszállított kocsik mostanra már kevesebbszer hibásodnak meg még az M4-es vonalon közlekedőknél is. Pontos adatokat nem árult el.

Több alkalommal kötbér-igényt nyújtott be a BKV a felújítást végző, orosz Metrovagonmas felé. Erről Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatóztója úgy nyilatkozott, a tárgyalások már milliárdos összegről folynak – ennyit már biztosan kifizet az orosz cég. Egyetlen fillérről sem mond le a főváros – tette hozzá Tarlós.

Szerző

Játék helyett csak beton és fű a borsodi oviban

Publikálás dátuma
2018.06.06. 13:40
Illusztráció FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON
Az interneten kért segítséget egy borsodi óvónő, mert a foglalkozásokhoz sincs elég játék az óvodájában. Elsősorban udvari eszközökre lenne szükségük, amelyek lekötnék és fejlesztenék a gyerekeket – derül ki a Hír TV riportjából. Talán, ha egy sportpályáról lenne szó, és nem az ország egyik legszegényebb régiójában élő kisgyerekekről, akkor lenne minden.

Az udvarunkon semmi játék nincs, csak beton és fű – ezt írta ki a közösségi oldalra egy Kiscsécsen dolgozó óvónő, aki így szeretne segíteni az intézménynek, de elsősorban inkább a gyerekeknek. Játékok nélkül ugyanis nagyon nehéz megoldani, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és hasznosan teljen az idejük. Elsősorban olyan minőségi játékokat kérne az adományozóktól, amelyeknek az óvodások hasznát veszik.

A Borsod megyei Kiscsécsen működő óvoda a közeli Kesznyéteni Óvoda kihelyezett csoportja. Az intézményvezető szerint az anyaintézményben is hasonló a helyzet. Az 1979-ben elkészült épület nagy részét soha nem újították fel, de a 2001-ben átadott új terasz is használhatatlanná vált. Az udvar tágas, játék azonban kevés van benne, régi mászókákat és mérleghintákat használnak a gyerekek. Az épületen belül sem különb a helyzet. A nyílászárók, szekrénykék nagyon régiek,  a mosdók is felújításra várnak, de erre sincs pénz. Folyamatosan pályáznak, de kevés sikerrel - vázolta a helyzetet a HírTV-nek  az intézményvezető,  a tudósítás itt megtekinthető.

Szerző

Utoljára jelenik meg nyomtatásban a Heti Válasz

Publikálás dátuma
2018.06.06. 13:32
A kép illusztráció AFP Fotó: Kisbenedek Attila

„A múlt héten visszakoztak Amerikából. Egy magyar gyökerű, republikánus üzletember mondott le a választások után eladósorba került Heti Válasz megvásárlásáról. Arra kellett rádöbbennie, hogy a kormányzati bojkottal veszteségessé tett lapunk nem fordítható termőre az erős politikai ellenszélben. A kétharmados erő ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a kívánt környezetet nem adja meg akárkiknek” – jelentette be „Korszakzárás a Heti Válasznál” című írásában Borókai Gábor főszerkesztő.

Hozzátette, hogy a régi tulajdonos már nem tudta/akarta finanszírozni őket, az új meg nem érkezhetett meg. Így a kiadó csődeljárást kezdeményezett a tulajdonosoknál, hogy legyen idő a gazdasági helyzet rendezésére. A lap ezért – a helyzet rendeződéséig – június 7-én jelenik meg utoljára nyomtatásban, és a jövő héttől csak elektronikus formában lesz elérhető a Heti Válasz.

Borókai kiemelte: nem kérdés, hogy a Heti Válasz alkotóközössége az úgynevezett G-nap (2015. február 6.) után szorult helyzetbe került.

„Az egyik tulajdonos súlyosan összekülönbözött korábbi harcostársával, a miniszterelnökkel. Kormányzati körök távozásra biztattak bennünket, stabil anyagi bázist ígérve, de a gáláns ajánlat, hogy zöldmezősen új újságot hozhatunk létre, csak egzisztenciális biztonsággal kecsegtetett. 2015-ben már képtelen vállalkozásnak tűnt olyan nyomtatott sajtótermékkel a piacra lépni, amely az ellenoldali konkurencia, a HVG, a 168 Óra vagy az akkori Figyelő vásárlóközönségének nyomába érhetett volna. A nyomtatott sajtó egyre töpörödő helyzetében kellett volna számottevő tábort toboroznunk magunknak. Úgy értékeltük, hogy a kudarc borítékolható. Ezért maradtunk.” Hozzátette: próbálták meggyőzni a tulajdonost, hogy adjon túl rajtuk, de ő többszöri kérésükre is nemet mondott, ellenben megígérte, hogy politikai elképzeléseit nem érvényesíti náluk.

Borókai azt írta, egyre levegőtlenebb és egyre szűkebb térben állították elő az újságot, és mindannyiszor támogatták, bátorították a kormány ország javát szolgáló erőfeszítéseit, de nem takarékoskodtak a nemkívánatos jelenségek kritikájával sem.

„Csakhogy az igazunknak nincs relevanciája. Egyedül a kétharmados többséget hozó győzelemnek van relevanciája, amely minden részigazságot maga alá temet, és minden kormányzati cselekedetet visszaigazol. A médiapolitikát érintő – szerintünk – rosszakat is” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a tulajdonos választások utáni kivonulása és az eladási kísérletek kudarca vezetett el az öncsőd kezdeményezéséig.

„Hogy három hónap esély kínálkozzék a gazdasági háttér stabilizálására. Az idei második negyedévben a heti lapeladások 10 százalékos növekedése és a Digitalstand nevű vállalkozás jó alapot jelent. A Heti Válasz újraéledhet, meglehet, nem rajtunk múló tartalommal” – írta Borókai. Szavait azzal zárta: „a hitet, hogy lesz benne részünk, sosem adjuk fel”.

Ismeretes, a fideszes kétharmadot hozó parlamenti választás után Simicska Lajos alaposan leépítette médiaportfóliáját. A Magyar Nemzet április 11-én jelent meg utoljára, és a Lánchíd Rádió is elhallgatott.

Szerző