Sebes György: Biztosra mentek

Publikálás dátuma
2018.06.09 09:10
PROFI TELJESÍTMÉNYT NYÚJTOTTAK - A győztes páros (felül): Balázs Andrea és Horváth Tamás, és a dobogós Csobot Adél– Rózsa Györg
Fotó: /

A néző - természetesen - nem a pénzügyi eredmények és mutatók alapján választ műsort. Nem érdekli tehát a múlt heti hír, miszerint az előző pénzügyi évet az RTL Klub hatalmas nyereséggel zárta, a másik országos kereskedelmi csatorna, a TV2 viszont - úgymond - brutális veszteséggel. A néző azt választja, ami igazán érdekli és ahol rendesen kiszolgálják. Még azt is eltűri - legfeljebb gyakrabban veszi kezébe a távkapcsolót -, hogy kedvenc adásait gyakran szakítják meg végeérhetetlen reklámokkal. Kiszámítja, mikor folytatódhat, amit amúgy szívesen nézne, és visszatér. Valamit valamiért.

Biztosra ment tehát Andy Vajna filmügyi kormánybiztos tévéje, amikor a vasárnap estékre egy jól bevált zenés, vetélkedőnek álcázott szórakoztató műsort illesztett a programjába. Ezúttal már hatodszor rendezték meg A Nagy Duettet. Az alapötlet nagyon egyszerű: párosok adnak elő népszerű slágereket. Egyikük hivatásos énekes, a másik viszont civilnek tekinthető. Ami így persze kicsit csalóka, hiszen az idén például a Tények - vagyis a TV2 bizony eléggé (a kormány irányában) részrehajló hírműsorának - műsorvezetője volt az egyik duó profija, míg az amatőr egy színésznő. Gönczi Gábornak ugyanis van egy együttese, ezért volt ő a "mester", a Barátok közt-ből is ismert Erdélyi Tímea viszont színművészetit végzett, ahol azért énekelnie is kellett (bár az ötödik héten kiestek).

S ha megnézzük A Nagy Duett eddigi győzteseit, azt láthatjuk, hogy csak egyszer nyert olyan páros, amelynek civil tagja valóban nem tanult énekelni: két éve a Tények akkori műsorvezetője, Pachmann Péter diadalmaskodott - egyébként teljesen megérdemelten - Péter Szabó Szilvia oldalán. A többi esetben a győztes párban a profi énekesek mellett színészek léptek fel (Molnár Ferenc Caramel és Trokán Nóra, Kökény Attila és Cseke Katinka, Janicsák Veca és Simon Kornél), illetve 2014-ben a Megasztárban feltűnt Hien oldalán egy zenés rádió műsorvezetője, Cooky (aki franciául töri a magyar nyelvet). Mindez rávilágít arra is, hogy az elsődleges cél a szórakoztatás, gyakran a bolondozás, ami sokszor el is fedi az énekesi teljesítményeket.

Ez az idei műsorban is megfigyelhető volt. Megérdemelten győzött a Kasszás Erzsiként népszerűvé vált, de egyébként is nagyszerű színésznő, Balázs Andrea és "mestere", Horváth Tamás. Utóbbi azt a nem csekély dicsőséget is magáénak mondhatja, hogy egy éven belül megnyerte a TV2 két zenés vetélkedőjét: ősszel ő lett az első a Sztárban sztár című utánzó-műsorban is. Közben pedig majdnem győzött az Eurovízió magyar indulóját kiválasztani hivatott A Dal című versenyben is, de ott végül csak a döntőig jutott. Most Balázs Andreával el is énekelték azt a számát, amellyel ott indult és utólag valóban sokan sajnálhatják, hogy nem ez, a Meggyfa képviselte Magyarországot a lisszaboni megmérettetésen. Amúgy a páros tagjai nagyszerűen működtek együtt és előadásban-éneklésben valóban végig profi teljesítményt nyújtottak.

Ugyanez már kevésbé mondható el a másik két dobogósról. Az egyikben az X-Faktort majdnem megnyerő Takács Nikolas, a másikban az ugyanott bronzérmes Csobot Adél valóban kitűnő énekesek. Párjukról ez aligha mondható el, bár ők is kitettek magukért. Takács Nikolas mellett a kézilabdázó Tápai Szabina tulajdonképpen megtanult énekelni. Az eleinte még elég borzalmasan hangzó hölgy óriási átalakuláson ment át. Ráadásul maga is szórakoztató személyiség és sokat segített neki, hogy lazán vette a versenyt, sosem görcsölt rá, ami fokozta teljesítményét. Csobot Adél mellett a veterán tévés műsorvezető, Rózsa György lépett fel. Őt sem az énekhangjáért tiszteltük eddig és ezután sem amiatt fogjuk. Viszont olyan alázattal vett részt a produkciókban és annyi humorral fűszerezte előadásait, hogy nem lehetett nem szeretni. Övék volt a nyolchetes sorozat legemlékezetesebb száma is. Az Anna and the Barbies sikerét, Márti dalát adták elő - felejthetetlenül. Ezt a számot Pásztor Anna egy elhunyt rajongója emlékére írta, s Rózsa György utóbb elárulta, miközben énekelték, saját halottaira gondolt, amitől meghatódott, de megható pillanatokat szerzett a nézőknek is.

A zsűrinek viszont csak egy tagja érdemel dicséretet. A kezdetektől az ítészek között ülő Kasza Tibor túl sok: mindig mindent túlbeszél és zavaróan próbál ironizálni. Felejthető az énekes Nagy Adri, aki túl fiatal és tapasztalatlan ahhoz, hogy valóban hiteles véleményeket mondjon pályatársairól. Viszont óriási meglepetést jelentett a harmadik zsűritag, Pápai Joci. Ő az előző Sztárban sztár című műsorban szinte kakukktojás volt. Rendszeresen bakizott, s - a többiektől eltérően - sosem viselt maszkot, mondván, klausztrofóbiás. Nos, ez a Pápai Joci most egészen más arcát mutatta. Szakmailag ő mondott mindig hiteles véleményt, miközben empatikus volt, csak a kollégákat és az embereket nézte és segítette. Remekelt. Ami ugyanakkor nem mondható el a műsort vezető Liptai Claudiáról, aki ritkán állt a helyzet magaslatán. Megjegyzései erőltetettek voltak, a döntőben pedig úgy nézett ki, mint aki dobta az egészet, csak mielőbb túl akart lenni rajta.

Mindezzel együtt a nézőket ismét sikerült megetetni. A TV2 A Nagy Duettért kétségkívül dicséretet érdemel.

Szerző
2018.06.09 09:10

Kurázsi papa és fiai

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:30

Fotó: Népszava/
Van, akinek nem jön be az álom, és nem akarja, hogy ezt mi is tudjuk.
- Na milyen hibát látsz ebben a brillben?- vizsgáztatott Laci bá, aki Aeroflot pilótákkal üzletelt Szovjetunióból származó drágakövekkel. Megdicsért, ha észrevettem egy kis szennyeződést, repedést vagy felismertem, hogy a briliáns régi vagy új csiszolású. Mire kikupált volna, az egyik pilóta sajnos lebukott, így nem lettem az antwerpeni gyémánttőzsde cápája.
Nagybátyám Szabolcs vármegyében született, ha jól emlékszem 1912-ben. A szülei zsidó nagybérlők voltak, egy időben ők bérelték a gergelyiugornyai tiszai strandot is. Rokonságban álltak a spanyol polgárháború legendás hősével, Zalka Mátéval - alias Lukács tábornok -, de a tágabb családban akadt mártírja a francia ellenállásnak is.
Laci bácsi a II. világháború előtt költözött a fővárosba, huszonévesen. A vészkorszakban esze ágában sem volt felvarrni a sárga csillagot, inkább nyilasnak öltözött és amíg tudott, embereket mentett a pesti gettóból hamis papírokkal. Sajnos nem kérdeztem rá a részletekre, így csak sejtem, hogy nem egyedül dolgozott. Talán a cionistákkal, vagy más ellenálló csoporttal működhetett együtt. Végül lebukott és Auschwitzba deportálták.
Nagybátyám nem volt könnyű ember. Csip-csup ügyek miatt is kiabált kedvenc nagynénémmel. Különösen akkor jött ki a sodrából, ha véletlenül nem volt otthon kenyér. Egyszer meg is kérdeztem, miért esik úgy kétségbe attól, ha elfogy a brúgó - leszaladok és hozok a közértből. Akkor rám nézett és elhallgatott. Csöndesen feltűrte az ingujját és megmutatta a bal karjára tetovált számokat és Auschwitzról, a földi pokolról beszélt, hogy talán a legrettenetesebb az éhezés volt. Csak az tudja milyen, aki átélte. Mindig más vágta, osztotta azt kis darab rémes kenyérutánzatot, amit kaptunk és mindenki azt figyelte, hogy egyforma szeleteket vág-e. A morzsát, ami a kenyérvágáskor keletkezett, felváltva ehette meg az aznapi szerencsés. Nem tehetek róla, de hiába telt el 30 év, ha nincs itthon kenyér, pánikba esem - mesélte.
Betegesen félt a kutyáktól és gyűlölte őket. Még Brunit, a mi tacskó méretű fekete bundás, fehér mellényes kis keverék ebünket is. Az okokról csak annyit mondott, látta, hogy az SS-katonák farkaskutyái hogyan tépnek szét egy embert. Hiába magyaráztam neki, hogy Brunit még egy nagyobbacska baknyúl is megfutamította. Szerinte, csak azoknak volt esélyük a túlélésre, akik nem adták fel. Mindent elkövetett azért, hogy ne kerüljön a „muzulmánok”, vagyis a munkaképtelenek közé, akiket a szelekciók során az SS-tisztek a gázkamarákba küldtek. Ő végig tudta, hogy haza fog térni és úgy is lett.
De nem ez volt az utolsó eset, amikor csíkos rabruhába kellett öltöznie és ismét egy szám lett az azonosítója. Igaz, az emberi mivoltától megfosztó, a nevét helyettesítő számot már nem tetoválták a bőrébe. Az ’56-os „sajnálatos események” után ugyanis letartóztatták. Egy „jóakarója” feljelentette, hogy takarókat adott a felkelőknek a kórház készletéből, ahol gazdasági vezetőként dolgozott. Talán ellenálló múltjának és a viszonylag csekély mértékű állítólagos bűncselekménynek köszönhetően megúszta 2 vagy 3 évvel.
Szabadulása után némi idő elteltével még a korszak „nemesi oklevelét”, a Szocialista Hazáért Érdemérmet is megkapta. A szocialista kutyabőr előjogokkal járt: a plecsni tulajdonosának például autó kiutalásra sem kellett 5-10 évet várnia. Gyermekei előtt pedig, hacsak nem voltak túlságosan lusták, vagy feltűnően buták, egyenes út nyílt az egyetemre. Egyetlen fia, Iván egyáltalán nem ambicionálta, hogy főiskolára, vagy egyetemre menjen. Végül vésnöknek tanult.
Laci bácsitól, míg börtönben ült, elvált a felesége. Szabadulása után vette el Kati nénémet, aki a fiát, Jancsit vitte a házasságba. Így két nagy kamasz gyerekük lett egy csapásra. A mostohatestvérek jól kijöttek egymással, de Laci bácsi kapcsolata Jancsival enyhén szólva sem volt felhőtlen. Az öreg ezért nem is bánta, sőt, támogatta nevelt fia disszidálási tervét, aki ’65-ben, 17 évesen ki is jutott Bécsbe. Mire egy autószervizben tűrhetően megtanulta a „wiener deutsch”-ot, megszerezte a kanadai bevándorló vízumot is.
Életre való, kemény srác volt, heti bentlakásos fiúotthonban tanulta az életet. Sok mindennel foglalkozott, még Calgaryba, a kanadai vadnyugatra is eljutott olajfúró munkásnak. Azt mesélte, csak ritkán mozdult ki a szállásáról, mert az amerikai a cowboyfilmekkel szemben, ott élesben dörögtek a coltok és nem csak whisky folyt az ivókban.
Iván éppen az ellentéte volt. Hiányzott belőle az apja és Jancsi vagabundsága. Azért akart lelépni az országból, mert úgy gondolta, ha kijut, neki is beteljesülhet az amerikai álom. Először a Drávát átúszva jutott ki Jugoszláviába, ahol a határőrök szinte azonnal elfogták, oktató szándékkal összeverték és átadták magyar kollégáiknak. Nagybátyámnak hála, megúszta figyelmeztetéssel. Végül valahogy csak átjutott a vasfüggönyön. Úgy volt, hogy Chilében élő tehetős nagybirtokos nagynénjéhez és nagybátyjához megy. Iván azonban Dél- helyett Észak-Amerikában, Los Angelesben telepedett le. Vésnökként dolgozott, önálló üzletet nyitott, de tönkrement.
Jancsival időnként skype-olok, Ivánnal utoljára ’96-ban beszéltem telefonon, barátom Los-Angeles-i házából. Kérdeztem, mi van vele, de a hangjából és a válaszaiból úgy éreztem, már semmi nem köt össze minket. Neki nem jött be az amerikai álom és talán nem akarta, hogy ezt mi is tudjuk. Elköszöntem tőle és letettem a kagylót. Azóta se érkezett hír felőle.
2018.12.09 16:30

Akar beszélni róla?

Publikálás dátuma
2018.12.09 14:00

Fotó: Fortepan/
Akkor szembesült először a diktatúrában élő ember félelmével, fogalmazna szabatosan, és ez máig tartó szorongást alakított ki.
A forgalom megnyugtat, ezzel kezdeném, ha egyszer elmennék a pszichológushoz. Képes vagyok földbe gyökerezett lábbal, hosszan bámulni a hömpölygést a járda széléről, az autók monoton egymásutánját, ahogy rutinosan megoldanak valamilyen bonyolultabb helyzetet. Elakadt kocsit kerülgetnek, vagy a nem működő lámpák ellenére sem hagyják, hogy eluralkodjon a káosz. Nézni, ahogy az utcák, ezek a lusta verőerek szállítják a mindennapi élethez szükséges láthatatlan anyagot, s közben pulzál, izzik és fortyog az egész. Hol robbanással fenyeget, mert mindenki mindenkinek az ellensége, autós üt gyalogost, busz üt autóst, s mindent visz a vezér, a hisztérikusan integető rendőr. Hol pedig apátiába süllyed, mert itt soha senki nem old meg semmit, minden változtatás csak a zűrzavart táplálja, a forgalom egyetlen célja a várakozás maga, a kényszerű meditáció, önmagunkba fordulás. Azért kezdeném ezzel, mert akkor beszélhetnék az istenkomplexusomról, hogy hiába állok parányi és ideiglenes megfigyelőként a megállóban vagy a padon ülve, bármikor elsodorhatóan, mégis úgy képzelem, hogy én tologatom őket a városnyi terepasztal fölé hajolva. És még morgok is hozzá, a motorok hangját utánozva. Nem a lámpára, hanem az én jelemre várnak a toporgó gyalogosok a zebránál, én döntöm el, hogy beáll-e a busz a megállóba, vagy valami hirtelen ötlettől űzve továbbhajt, csak ideges találgatásokat hagyva maga mögött. És igen, rajtam múlik, hogy lesz-e koccanás, hírekbe illő baleset, kivonulnak-e szirénázással rendőrök, mentők, tűzoltók, s a végén megcsappan-e a város lélekszáma, örökre fekve marad-e a körömnyi bábu az útkereszteződésben. Tudom, erre már hümmögne a pszichológus. Magában talán már bőszen jegyzetelne, csiszolgatná a rávezető kérdéseket, a traumát feloldó észrevételeket. És persze beszélnék a gyerekkori Kolozsvárról, a hetvenes évek végéről, nyolcvanas évek elejéről. Mert akkor kezdődött minden. A nagyszüleim öt percre laktak a központ szívétől, az akkori Lenin sugárút elején. A háromsávos út egészen varázslatos volt a mi kis vékonyka szatmári Karl Marx utcánkkal összevetve, ahol jóval ritkábban jártak az autók, sok Dacia között elvétve egy-egy Lada, Skoda vagy Wartburg, ami minden böhömsége ellenére már külföldi autónak számított. Más volt a város is, nagyobb, lüktetőbb, felfoghatatlanabb. Annyira szerettem, hogy úgy gondoltam, Kolozsvár miatt még a románok mániája, a diktatúra is megbocsáthatóbb. Akkor persze még nem volt szavam a diktatúrára, a gyermekkor bélésében éltem tízévesen. Azért néha unatkoztam is. Egy ilyen punnyadós napon találhattuk ki Katival (pontosabban Catival), a süketnéma szomszédok egyetlen, vegyes nyelvű kislányával, hogy írjuk fel az utcán elhaladó autók rendszámát. Elképzelni sem tudom, hogy mi lehetett ebben akkor annyira izgalmas, hogy pár alkalomra rá már a lelkesedéstől kipirulva, ide-oda rohantunk a járdán, hogy lehetőleg minden számot rögzítsünk a kockás füzetbe. Esténként letisztáztuk a néha gyorsan felfirkantott rendszámokat, hogy így megkapjuk, nem is tudom, a sugárút egy- vagy kétórás forgalmának száraz keresztmetszetét, az élet végtelen monotonitásának parányi szeletét, amit a magunk nem létező, kis mikroszkópja alá dughattunk, hogy – akár a kávézaccból a cigányasszony – kiolvassuk belőle az amúgy is tudható jövőt. A tegnapoknak is beillő holnapokat. Az már akörül lehetett, hogy a benzinhiány miatt bevezették volna a csökkentett forgalom elvét (világos: ha nincs üzemanyag, akkor rendeletileg segítenek spórolni az amúgy is minden utat megtervező autósoknak), egyik vasárnap a páros, másik vasárnap a páratlan számra végződő kocsik járhattak. Az egyik ilyen felírós délelőttünket egy frissen borotvált arcú járókelő szakította félbe. Előbb csak arról érdeklődött idegesen, hogy mégis mit művelünk. Aztán meredten nézte a számokkal és betűkkel sűrűn teleírt lapokat (Romániában a rendszám elején lévő két betű a megyét jelezte; CJ – Cluj Napoca, vagyis Kolozsvár). Engem kicsit még meg is rázott, hogy feleljek már. De nem volt mit mondani. A játszunk most olyan furcsán hangzott volna. Aztán mérgesen széttépett néhány lapot. Sírva rohantunk be a bérházba, a nagymamám kénytelen volt felverni egy kis tojáshabot, hogy megvigasztaljon, pedig a cukrot akkor már az ünnepekre gyűjtögette. Félt, mondhatná a pszichológusom. Maga akkor szembesült először a diktatúrában élő ember félelmével, fogalmazna szabatosan, és ez máig tartó szorongást alakított ki. Valószínűleg ezt oldja a felnőtt felülnézetével. Aztán szépen elbúcsúznánk, ő beülne a szép tisztán tartott, alig kétéves Volvo terepjárójába, és a fejét kiszellőztetve végighajtana a városon. Kellemesek ilyenkor a fények, alig lüktet a forgalom. Van idő megfigyelni a lustán magukba forduló utcákat, tereket. Azt a pár, tekintetét elrejtő járókelőt, aki most mind a páciensének tűnik. És persze nem törődne azzal a kissé kellemetlen érzettel, hogy védtelen játékként tologatja ide-oda a kocsiját és vele az életét egy pufók gyermeki kéz.     
2018.12.09 14:00