Mészáros ma egy IT-vállalatot vett

Publikálás dátuma
2018.06.06. 17:11
Kép: Népszava

A Mészáros Lőrinc, felcsúti nagyvállalkozó, Orbán Viktor közeli barátja érdekkörébe tartozó, a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett OPUS Global Nyrt., valamint a - teljes egészében Mészáros és felesége tulajdonában lévő - Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. és annak két alapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap opciós vételi szerződések, illetve egyéb tőzsdén kívüli jogügyleteken keresztül 50,28 százalékot meghaladó többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt. fölött - tette közzé a vállalat a tőzsde honlapján szerdán az MTI beszámolója szerint.

A 4iG honlapján magát mint Magyarország egyik legnagyobb, hazai tulajdonban lévő IT-vállalatcsoportját mutatja be.

A tőkepiaci szabályoknak megfelelve a tranzakció során összehangoltan eljáró felek a törvényi határidőn belül nyilvános vételi ajánlatot tesznek a 4iG valamennyi részvényese számára. A vételi ajánlat során összehangoltan eljáró befektetők jelenleg 33,57 százalékos befolyással rendelkeznek a felvásárolni kívánt társaságban. Az ügylet még vár a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére - közölték.

Szerző

Műszaki hiba miatt csökkent a paksi atomerőmű teljesítménye

Publikálás dátuma
2018.06.06. 16:11
Fotó: Molnár Ádám

A paksi atomerőműben 100 megawattot meghaladó teljesítménycsökkenés történt az 1. blokkon – közölte honlapján az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Tájékoztatásuk szerint a 2. turbinánál úgynevezett  gerjesztés kimaradás védelmi működés történt. A turbina kiesése miatt a reaktorblokk jelenleg 50 százalékos teljesítményen üzemel.

Mint írták, az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nem volt.

Szerző

Amerikai importvámok – Itt az EU válasza

Publikálás dátuma
2018.06.06. 15:29
AFP / Wiktor Dabkowski / DPA
Már júliusban hatályba lépteti válaszintézkedéseit az Európai Unió az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra, a tervezett lépések keretében az első körben mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek ki 25 százalékos importvámot – írja az MTI.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén jóváhagyták azt az amerikai árulistát, amelyet az EU importvámokkal sújtana, és amelyet már korábban megküldtek a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO). A listán többek között a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatók rajta bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is. Szakértők szerint számos érintett amerikai cég központja fontos republikánus vezetésű államokban található.

A testület közölte: a tagországokkal együttműködésben várhatóan még júniusban sikerül lezárni a megfelelő eljárást, a védővámok így már a következő hónapban életbe léphetnek.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos leszögezte: ez „megfontolt, arányos és jogszerű” választ jelent Washington „egyoldalú és törvénytelen” lépésére. „Sajnáljuk, hogy az Egyesült Államok nem hagyott számunkra más választást” – fogalmazott.

Az EU tavaly 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Brüsszeli tájékoztatás szerint ezért a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek majd még ki importvámot. Erre három év múlva vagy a WTO vitarendezési eljárásának lezárulta után kerülhet sor.

Donald Trump amerikai elnök még március 23-án – nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva – jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával pedig az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház azonban átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserében az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie.

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter múlt héten közölte, hogy Washington június 1-jei hatállyal kiveti a védővámokat az európai, kanadai és mexikói acél-, és alumíniumtermékekre. „A tárgyalások nem vezettek eredményre” – fogalmazott Ross.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ezt követően aggodalmát fejezte ki az „indokolatlan” amerikai döntés miatt, amely szerinte ellentétes a WTO szabályaival. Mint rámutatott, az Egyesült Államok nem hagyott más lehetőséget, mint hogy a WTO-hoz forduljanak, és importvámokat vessenek ki bizonyos amerikai árukra.

Szerző
Frissítve: 2018.06.06. 16:29