Lengyelország;humor;kormánypárt;

Teljesen sótlan a lengyel kormánypárt

A lengyel kormány eddig sem kivételes humorérzékéről volt ismert. Most azonban már konkrét jelét is adja annak, nemkívánatosnak tartja a kormány munkáján élcelődőket.

Bár azt már régóta lehet tudni, hogy Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke nem túl önkritikus személyiség és biztosan nem kedveli a kabinet politikusait kifigurázó szatírákat, sok humoristát ez a legkevésbé sem zavarta. A kabinetet kifigurázó szatíra legkedveltebb színtere a Youtube videomegosztó portálja. Rendkívül népszerűek például Klaudia Jachira videói. A műsorban papírból építi fel stúdióját, a háttérben pedig a nem éppen a függetlenségéről, elfogulatlanságáról ismert állami televízió, a TVP logója virít.

„Önök a lengyel televízió tavaszi programját látják. 6 óra: Jó reggelt a koprrupcióellenes hatósággal. 7 óra: Reggeli kihallgatással. 9 óra: Kiüríteni az államkasszát. 10 óra: kielégíteni a hittan tanárokat – műsor a fiatal nézők számára” – hangzik egy részlet Jachira programjából. Inkább azonban tragikomédia az, hogy 14 évvel Lengyelország uniós csatlakozása után népszerű szatírát lehet készíteni arról, mennyire a kormány szócsövévé vált az állami média.

A TVP intendánsa sem mulatott jót a szatírán. Arra hivatkozva perelte be a humoristát, hogy a bejátszásban a TVP logója látható. Indoklása szerint ezzel súlyosan megsértette a védjegyjogot. Jachir azonban úgy véli, teljesen nevetséges és légből kapott az ellene felhozott vád. „Az még a lengyel jogrendszerben is megengedett, hogy a szatírákban idegen logót használjunk fel. A TVP intendánsa szerint azonban nem szatíravideót készítettem. Meglátása szerint azért, mert nem nevettem a videóban…”

Jachira felvételeit csak az interneten lehet nyomon követni, csatornájának már mintegy 5000 előfizetője van – írja a tageschau.de portálja. Sosem számított azonban arra, hogy valaha is bíróság elé idézik majd. Arra pedig végképp nem gondolt, hogy akár két éves börtönbüntetéssel is sújthatják. "Mindig azt hittem, hogy 200 év óta a legboldogabb lengyel generációhoz tartozom, amely szabad világban élhet. De jött a PiS, s megsemmisített minden olyan értéket, amely oly fontos volt számomra” – mondta.