Előfizetés

Steve Bannon: Orbánnal a történelem jó oldalán állunk

Publikálás dátuma
2018.06.07. 16:57
Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke és vezető stratégája. MTI Fotó: Soós Lajos
Trump elzavart tanácsadója a The Spectator hasábjain örvendezett annak, hogy a magyar kormányfő elzavarta Soros Györgyöt és alapítványát.

Nehéz volt nem úgy érezni, hogy a történelem jó oldalán állunk - összegezte tapasztalatait Steve Bannon amerikai alt-right újságíró, miután találkozott Európa legismertebb jobboldali-populista politikusaival, Matteo Salvinivel és Orbán Viktorral.

A szerző a brit konzervatív The Spectator oldalain örvendezett az illiberális felfogás terjedésének: szerinte a magyar miniszterelnök, és az olasz belügyminiszter (A Liga mozgalom politikusa) a demokrácia új meghatározását adták Európának, a liberalizmus elvetésével. „Ezek az emberek az Európa-szerte zajló változások tényleges hajtóerői” - írta Bannon, aki külön kiemelte, hogy Orbán gyakorlatilag elzavarta Magyarországról Soros Györgyöt és a Nyílt Társadalom Alapítványt.

Soros évekig rossz szándékú befolyást gyakorolt az európai és az amerikai politikára, de most mindez visszahullik rá, és "honnan lehetne ezt jobb helyről végignézni, mint Magyarországról, (Soros) szülőhazájából" - idézi sorait az MTI.

Otthon kitagadták, Budapesre jó lesz

Steve Bannon az amerikai Breitbart lap igazgatója, később pedig DonaldTrump stratégiai tanácsadója volt, de mindkét pozíciójából távoznia kellett nyilatkozatai, illetve az amerikai elnök családját megbélyegző könyve miatt.

Személye a magyar kormánynak a botrányok ellenére is ideális volt (akár csak a meleg szélsőjobbos, pedofil gondolatokkal kacérkodó Milos Yiannopoulosé), így Bannont is meghívták a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet rendezvényére, Bannon közpénzből megszervezett előadására – állítólagos helyhiány miatt – az ellenzéki sajtó be sem juthatott, bár a programon sok hely maradt üresen; később pedig élő videóközvetítését is lekapcsolták.

10-ből 9 bretagne-i méh halott

Publikálás dátuma
2018.06.07. 16:50
Tüntető méhészek. Fotó: Franck CHAPOLARD / CrowdSpark
A francia méhészek szövetsége (UNAF) tüntetést szervez csütörtökön Párizsba, hogy így sarkallja végre lépésekre a kormányt a méhek drasztikus halálozása miatt - írja az Euronews. Az elmúlt harminc évben 3-5 százalékról 60-90 százalékra nőtt a méhek halálozási aránya Franciaországban. A problémát okozó növényvédő szerek tiltása viszont legkorábban másfél év múlva lép érvénybe.

A méhészek szerint a tömeges méhpusztulás oka a neonikotinoidos rovarirtók használata. Az ezekben alkalmazott vegyszer a méhek idegrendszerére is hat, lehetetlenné téve számukra a tájékozódást, és ezzel végső soron halálra ítéli őket.

A rovarirtók az 1990-es években elkezdődött tömeges alkalmazása előtt a méhek halálozási rátája 3-5 százalék körül járt. Idén ez a szám hatvan százalék - egyes régiókban azonban a 90 százalékot is elérheti. A méhészek szerint, bár az ország egészében rossz a helyzet, Bretagne a leginkább érintett régió: ott az idei tél után több, mint 20 ezer kaptár pusztult el.

A számok magukért beszélnek, de a méhészek szerint a nagyközönség még mindig nem tudja felmérni, ez mekkora kárt jelent a gyakorlatban.

Az európai parlament képviselője, a Zöld Yannick Jadot, aki maga is bretagne-i, a francia agrárminisztert hibáztatja a kialakult helyzetért, aki "tagadja a valóságot". A 2016-ban megszavazott, biodiverzitást védő törvény betiltotta ugyanis a neonikotinoidok használatát - de csak 2019 szeptember elsejétől, sőt, helyzettől függően akár 2020 július elsejéig is használhatják azt egyes cégek.

Az EU eközben három neonikotinoidot tiltott már be európai szinten - de csupán december elejétől lesz kötelező érvényű a tiltás.

Törvénytelen kampányfinanszírozás gyanújában Macron

Publikálás dátuma
2018.06.07. 15:48
Emmanuel Macron. Fotó: PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP
Benjamin Griveaux francia kormányszóvivő visszautasította csütörtökön azokat a vádakat, miszerint Emmanuel Macron rejtett módon kaphatott támogatásokat a tavalyi elnökválasztási kampányához azáltal, hogy kedvezményes áron kötött bérleti szerződéseket egyes rendezvényhelyszínekre - írja az MTI.

A Radio France közrádió, a Le Monde című napilap és a Médiapart tényfeltáró portál értesülései szerint a 2017-es elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron jelentős kedvezménnyel bérelte ki a párizsi Antoine színházat, a Bellevilloise nevű klubot vagy Lyonban egy hajót és más vidéki helyszíneket. A magánkézben lévő párizsi színházterem bérleti díjára például 75 százalékos kedvezményt kapott a Théatre Antoine tulajdonosától, Jean-Marc Dumontet-től, aki a kampányban nyíltan Macront támogatta. A Bellevilloise-nak 1200 euró bérleti díjat fizetett Macron kampánystábja, miközben a szocialista jelöltnek, Benoit Hamonnak ugyanitt 4800 euróba került egy este.

"Emmanuel Macron jelölt kampányszámláit az illetékes hatóságok jóváhagyták" - közölte a francia elnöki hivatal a francia hírügynökséggel, s nem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket. A kormányszóvivő sajtótájékoztatóján arra is emlékeztetett, hogy az esélyesnek számító elnökjelöltek közül Macron elszámolásán módosított a legkevésbé az ellenőrző bizottság (CNCCFP), mintegy 120 ezer eurós összegben. Az elnökválasztási kampányra a választási törvényben maximálisan engedélyezett 22,5 millió eurós összegből Emmanuel Macron 16 698 320 euró költséget jelentetett be kampánya után, amelyből 16 578 781 eurót fogadott el a bizottság.

Miután a Médiapart már májusban megírta, hogy a GL Events rendezvényszervező cég "rendkívüli kedvezményeket" adott Emmanuel Macron kampánystábjának, az illetékes hatóság május elején közleményben jelezte, hogy azok "elfogadhatók" voltak és nem minősülnek törvénytelen kampányfinanszírozásnak. Emmanuel Macron kampánystábjának tagjai pedig arra hivatkoztak, hogy a rendezvények és a helyszínek költségeire kért kedvezmények bevett és elterjedt szokás a politikai életben.