Putyin erősnek érzi országát

Publikálás dátuma
2018.06.08. 07:35
Fotó: AFP /Mikhael Klimentyev/Sputnik

Az orosz elnök nem hagyott kétséget afelől, hogy továbbra is meghatározó nagyhatalomnak tekinti országát. Vlagyimir Putyin ezúttal 16. alkalommal tartott olyan interaktív televíziós fórumot, amelyen több órán át válaszolt az állampolgárok kérdéseire. Ezúttal is magabiztos volt, amit erősített, hogy tavasszal - újabb hat évre - ismét megválasztották Oroszország elnökének.

Többek között megfenyegette Ukrajnát. Azt mondta, ha a jövő héten kezdődő labdarúgó-világbajnokság idején ukrán katonai "provokációk" történnek, azoknak súlyos következményük lehet Ukrajna államiságára. Bejelentette, hogy a tervezett ütemben zajlik a márciusban bejelentett új orosz fegyverrendszerek hadrendbe állítása. A korszerű rakéták és nukleáris fegyverek két éven belül használhatók lesznek. Közölte azt is, hogy Moszkva egyelőre nem tervezi fegyveres erőinek teljes kivonását Szíriából, és mindaddig ott is tartja őket, amíg az érdekei megkívánják. Egy kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy a harmadik világháború a civilizáció végét jelentené. Kitért arra is, hogy a regionális háborúk azért nem váltak globális konfliktussá, mert hadászati paritás van és a felek tartanak egymás kölcsönös megsemmisítésétől. Ha azonban az Egyesült Államok kilép a fegyverzetkorlátozási egyezményekből, az veszélyezteti ezt az egyensúlyt.

Putyin amúgy is szigorúan nyilatkozott Amerikáról. A nemrég bevezetett importvámokról az a véleménye, hogy nem mások, mint szankciók, amelyekre az európai országok nem számítottak. Utalt rá, hogy már évekkel ezelőtt arra figyelmeztette az európai országokat: az Egyesült Államok saját szabályait akarja rákényszeríteni más országokra, de akkor senki sem hallgatott rá. Hatástalannak nevezte az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat is és úgy vélte, végük lesz, ha nyilvánvalóvá válik, mennyire kontraproduktívak.

Szerző
Témák
Putyin

Teljesen sótlan a lengyel kormánypárt

Publikálás dátuma
2018.06.08. 07:34
Klaudia Jachira nem azzal vívta ki a kormány haragját, hogy demonstrál FOTÓ: AFP/MICHAL FLUDRA
A lengyel kormány eddig sem kivételes humorérzékéről volt ismert. Most azonban már konkrét jelét is adja annak, nemkívánatosnak tartja a kormány munkáján élcelődőket.

Bár azt már régóta lehet tudni, hogy Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke nem túl önkritikus személyiség és biztosan nem kedveli a kabinet politikusait kifigurázó szatírákat, sok humoristát ez a legkevésbé sem zavarta. A kabinetet kifigurázó szatíra legkedveltebb színtere a Youtube videomegosztó portálja. Rendkívül népszerűek például Klaudia Jachira videói. A műsorban papírból építi fel stúdióját, a háttérben pedig a nem éppen a függetlenségéről, elfogulatlanságáról ismert állami televízió, a TVP logója virít.

„Önök a lengyel televízió tavaszi programját látják. 6 óra: Jó reggelt a koprrupcióellenes hatósággal. 7 óra: Reggeli kihallgatással. 9 óra: Kiüríteni az államkasszát. 10 óra: kielégíteni a hittan tanárokat – műsor a fiatal nézők számára” – hangzik egy részlet Jachira programjából. Inkább azonban tragikomédia az, hogy 14 évvel Lengyelország uniós csatlakozása után népszerű szatírát lehet készíteni arról, mennyire a kormány szócsövévé vált az állami média.

A TVP intendánsa sem mulatott jót a szatírán. Arra hivatkozva perelte be a humoristát, hogy a bejátszásban a TVP logója látható. Indoklása szerint ezzel súlyosan megsértette a védjegyjogot. Jachir azonban úgy véli, teljesen nevetséges és légből kapott az ellene felhozott vád. „Az még a lengyel jogrendszerben is megengedett, hogy a szatírákban idegen logót használjunk fel. A TVP intendánsa szerint azonban nem szatíravideót készítettem. Meglátása szerint azért, mert nem nevettem a videóban…”

Jachira felvételeit csak az interneten lehet nyomon követni, csatornájának már mintegy 5000 előfizetője van – írja a tageschau.de portálja. Sosem számított azonban arra, hogy valaha is bíróság elé idézik majd. Arra pedig végképp nem gondolt, hogy akár két éves börtönbüntetéssel is sújthatják. "Mindig azt hittem, hogy 200 év óta a legboldogabb lengyel generációhoz tartozom, amely szabad világban élhet. De jött a PiS, s megsemmisített minden olyan értéket, amely oly fontos volt számomra” – mondta.

Szerző

Trump provokációja

Publikálás dátuma
2018.06.08. 07:32
FOTÓ: AFP/ODD ANDERSEN
Fagypontra kerülhet a német-amerikai viszony Richard Grenell nagykövet kijelentései miatt. A berlini sajtóban döbbenettel írnak Trump politikájának vadhajtásairól.

Richard Grenell éppen egy hónapja foglalta el németországi állomáshelyét az Egyesült Államok Berlinbe akkreditált nagyköveteként, ám már ezen rövid idő alatt jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy még hűvösebbé váljon az amerikai adminisztráció és a német kormány viszonya. A berlini és a washingtoni politikai élet egyes képviselői máris visszahívását követelik.

Önmagában már az is sokatmondó, hogy Grenell a szélsőjobboldali Breitbart honlapjának nyilatkozott. Még megdöbbentőbb volt azonban az, amit mondott. Kifejtette, az európai populista és konzervatív pártok megerősítését szorgalmazza. Kivételes dicséretben részesítette a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárttal (ÖVP) együtt kormányzó néppárti vezetőt, Sebastian Kurz osztrák kancellárt. Kifejtette, a „rocksztár Kurz” nagy támogatója.

Ez a kijelentés igen komoly udvariatlanságnak számít Németországban, ahol Angela Merkel kancellár éppen az ilyen európai politikai erők visszaszorításáért lép fel. A Fehér Ház megvédte Grenellt: „A nagyköveteknek jogukban áll, hogy kifejtsék véleményüket” - válaszolta Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra a kérdésre, hogy a diplomata Donald Trump amerikai elnök véleményét tolmácsolta-e. Hozzátette, a külképviselet-vezetők időnként olyan véleménnyel állnak elő, amelyet „az emberek vagy szeretnek, vagy nem”.

Megnyilatkozása azonban az amerikai demokraták körében is felháborodást keltett. „Ha Grenell nagykövet a továbbiakban nem tekint el a politikai nyilatkozatok közzétételétől, akkor haladéktalanul vissza kell hívni” - közölte a Twitteren Jeanne Shaheen demokrata szenátor. Hozzátette, a diplomatáknak nem az a dolga, hogy beavatkozzanak a helyi politikai életbe.

Ám nemcsak az Egyesült Államokban, Németországban is megdöbbentek Grenell eddigi fellépésén. Martin Schulz, a német szociáldemokraták volt elnöke a dpa hírügynökségnek elmondta, a nagykövet személye „tarthatatlan”, ezért "le kell váltani". Schulz utalt arra, hogy a nagykövet „ahelyett, hogy semleges álláspontot képviselne a vendéglátó országban, egy politikai mozgalom képviselőjeként lép fel”. A Balpárt egyenesen a nagykövet Németországból való kiutasítását követelte.

Klaus Scharioth Németország korábbi washingtoni nagykövete „teljességgel szokatlannak” nevezte Grenell kijelentéseit. Úgy foglalt állást, egy diplomatának nem csak saját hazája érdekeit kell képviselnie, hanem nyomon kell követnie, mi történik az adott országban, s arról jelentést kell készítenie kormányzata számára. Feladata az is, hogy hidakat építsen a két állam között. Átgondolatlannak nevezte, hogy beleszólt a vendéglátó állam belügyeibe.

Jürgen Chrobog egykor szintén német nagykövetként szolgált Washingtonban. A ZDF televízió reggeli műsorában elmondta, Grenell magatartása felelőtlen, s ennyire rosszul még egyetlen amerikai nagykövet sem kezdte diplomáciai szolgálatát Németországban. Kifejtette, súlyosan megsértette azt az alapszabályt, amely szerint egy nagykövet ne szóljon bele a vendéglátó ország belügyeibe. Ezért nehéz időszakot jósolt számára Németországban. Kemény szavakkal illette az amerikai diplomatát Frank Elbe, aki egykor Lengyelországban és Indiában szolgált német nagykövetként. Egy interjúban úgy foglalt állást, hogy Grenell átlépett egy határt. Szerinte az, amit a nagykövet képvisel „nem stílusváltás, hanem hadüzenet”.

Grenell, aki egykor a Fox Newsban kommentálta rendszeresen a világ eseményeit, szerdán a berlini külügyminisztériumban magyarázkodott. Vendéglátói tudtára adták: át kellene gondolnia németországi szerepét, mert ha így folytatja, nem lesz hatékony nagykövet. Ezt Andreas Nick, kereszténydemokrata parlamenti képviselő árulta el a Deutsche Wellének. Grenell mindenesetre igyekezett enyhíteni kijelentéseinek súlyán, azt közölte, nem örült az interjú visszhangjának, ugyanakkor "csodálattal tekint" Németországra.

A német-amerikai viszony amúgy is rendkívül feszült a Trump által bevezetett importvámok, illetve amiatt, mert az amerikai elnök folyvást sérelmezi, hogy Németország jóval többet exportál az Egyesült Államokba, mint amennyit importál. Grenell aligha segíti elő e viszony javítását.

Megdöbbent a német sajtó
A német sajtó döbbenettel szemléli, hogy Trump politikája miatt fagypontra került a két állam viszonya. A Handelsblatt ugyanakkor megállapítja: Berlinnek ügyes sem kell vetnie ezekre a provokációkra, Németország elég erős ahhoz, hogy elviselje "Trump agitátorának" magánakcióit. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a nagykövet úgy viselkedik, mint „a Boss”, azaz főnöke, Donald Trump.
A lap szerint nem ő az első nagykövet, aki nem érti meg Németországot, de az első, aki szolgálatát a populisták melletti harcként fogja fel. A tagesshau.de elfogadhatatlannak nevezte magatartását, s megállapítja: Trump éppen azért küldte Berlinbe, hogy a németeket provokálja. A Yahoo német kiadása pedig Grenellt a diplomácia "Sergio Ramosának" nevezte.