Előfizetés

A mese még szabad: megnyílt a 89. Könyvhét

Publikálás dátuma
2018.06.07. 20:52
Berg Judit beszédet mond a 89. Ünnepi Könyvhét megnyitóján Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Berg Judit író nyitotta meg az ünnepi könyvhetet és gyermekkönyvnapokat, expozéjában a mese felszabadító erejéről beszélt. Idén 86 kiadó több mint 300 kötetéből válogathat a közönség.

Megnyílt csütörtök délután a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvénye a Vörösmarty téren. A hétfőig tartó fővárosi programsorozatot Berg Judit, a népszerű Rumini-gyerekkönyvsorozat szerzője nyitotta meg.

Berg Judit beszédet mond a 89. Ünnepi Könyvhét megnyitóján Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Berg Judit beszédet mond a 89. Ünnepi Könyvhét megnyitóján Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Beszédében Berg emlékeztetett, a meseírók, pedagógusok, könyvtárosok és szülők közös feladata, felelőssége és szívügye a mai fiatalok olvasóvá nevelése, a gyerekirodalmat mégis gyakran tartják a felnőtt irodalom kisöccsének, „mintha a mese szó eleve azt sugalmazná, bagatell, nem kell komolyan venni”. Felidézte, hogy a 19. század végéig a mesék elsősorban a felnőtt közönségnek szóltak, a szájról szájra adott történetekben óriási tudásanyag gyűlt össze. 

A József Attila-díjas írónő hangsúlyozta,  „a mesét nem téveszti meg a látszat, a felszín; a mesét nem lehet félrevezetni, fanatizálni, a hiszékenységére apellálni. A mese nem fél. Elfogultság és mellébeszélés nélkül hordozza magában az igazságot." Berg szerint, ha gyerekként megtanultuk, hogy sosem szabad annyiban hagyni, felnőttként sem fogunk szó nélkül elmenni az igazságtalanság mellett. „A mesében minden megtörténhet, és meg is történik úgy, ahogy annak lennie kell, mert a mese szabad” - tette hozzá.

Az idei könyvhétre több mint 300 új kiadvány, 59 verses- és 71 prózakötet, 25 esszégyűjtemény, 22 irodalomtudományi, 21 történelmi munka, 11 szociológiai és filozófiai munka, nyolc művészeti album, 52 gyerek- és ifjúsági könyv, valamint négy antológia jelent meg – tudatta a távirati iroda.

A Vörösmarty téren több mint 180 kiállító, 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálatából válogathat a közönség, a dedikálások mellett könyvbemutatók, idegen nyelvű színpad, beszélgetések, zenés programok és a Diszlexiás, gyere ki! című installáció is várja az olvasókat.

A vonalakba sürített társadalomkritika - A sajtókarikatúra ünnepe

Publikálás dátuma
2018.06.07. 10:55
Forrás: World Press Cartoon/Facebook
Sok újdonságot hozott az idei World press Cartoon: a sajtóban megjelent karikatúrák Portugáliában megrendezett mustrájának történetében először, tizenhárom év után nő, az olasz Nardi nyerte el a fődíjat - informál az Euronews.

A szólásszabadságról szóló karikatúrája, amely a rajzolt publicisztika kategóriában szerepelt, elbűvölte a zsűrit, mondta a fesztiváligazgató António Antunes. Idén a World Press Cartoont megnyitották az interneten megjelent művek előtt is.

Az internetes publikáció komoly előnyökkel és hátrányokkal is jár. Rengeteg újság egyszerűen megszűnt, vagy már nincs nyomtatott változata. Van, ahol csökkentették a karikatúráknak szánt felületet. nem cenzúráról van szó, annál is rosszabb a helyzet. Ez egy kulturális probléma. Lassan elveszik a közéleti karikatúra hagyománya. Az internet persze nagyszerű, mert az egész világ potenciális közönség, de ha az internetre publikálsz, akkor nem mindig fizetnek ki - mondta a Nardi művésznéven alkotó karikaturista. 

Életműdíjjal ismerték el Augusto Cid portugál karikaturista ötven éves pályafutását.

Idén is Donald Trump volt a karikaturisták fő témája, de jutott reflektorfény Vlagyimir Putyinnak és Kim Dzsong Unnak is.

PÁPAI GÁBOR RAJZA

PÁPAI GÁBOR RAJZA

A hazai mezőnyben vélhetőleg Orbán Viktor miniszterelnök adja a fő muníciót.

POSZT: a Katona József Színház a csúcstartó

Publikálás dátuma
2018.06.07. 07:47
Forrás: Facebook/POSZT
A baranyai megyeszékhelyen ma kezdődik a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Némi hiányokat mutató, mégis több érdekességet felvonultató versenyprogram, és sok kísérő rendezvény várja a posztolókat.

Az idei POSZT műsorfüzetében összegyűjtöttek néhány rekordot a találkozó történetéből. Kiderült például, hogy a legtöbb díjat, szám szerint harmincnégyet, eddig a Katona József Színház zsebelhette be. Most is van esélyük, hiszen két előadásukat is beválogatták a találkozó versenyprogramjába. A díjeső dobogón a második az Örkény Színház és a harmadik egy vidéki teátrum, a kaposvári Csiky Gergely Színház. Utóbbi két színház most nem szerepel a versenyprogramban. Ami a további rekordokat illeti a rendezői jelenlétet számon tartó kimutatásban Mohácsi János És Zsótér Sándor szerepel fej-fej mellett, mert mindkettőjüknek tizenhat produkcióját válogatták be a POSZT-ra és Mohácsi csupán egy díjjal nyert többet, mint Zsótér. Most egy Mohácsi-előadás indul az elismerésekért, Zsótér Sándor által színre vitt mű ezúttal nem versenghet a díjakért.

Ami egyébként a mostani versenyprogramot illeti, szintén rekord, legalábbis nem volt rá eddig példa, hogy egy darabot háromféle előadásban is lehet majd látni. A kaukázusi krétakör a Katona József Színház, a Nagyváradi Szigligeti Színház és a Miskolci Nemzeti Színház változatában szerepel a programban. Ami még újdonság, hogy négy határon túli magyar társulat is meghívást kapott a POSZT-ra, már mint a versenybe. A már említett nagyváradi mellett, a marosvásárhelyi, az újvidéki és székelyudvarhelyi együttes is jelen lesz a fesztiválon.

És ha már fesztivál, az előző évekhez hasonlóan ismét szerepelnek versenyen kívül is előadások a találkozón, elsősorban olyanok, amelyek szélesebb közönségréteget céloznak meg. De van közöttük egyetemi vizsgaprodukció, monodráma és önálló est is.

Fontos része a POSZT-nak a Nyílt Fórum, ahol új kortárs darabokat olvasnak fel, most többek között Drubina Orsolya, O, Horváth Sári, Lénárd Róbert, Totth Benedek, Maruszki Balázs, illetve több szerzőpáros, Kovács Dominik - Kovács Viktor, Maros András – Szálinger Balázs, Kurta Niké – Tési Dóra, műve mutatkozhat be a pécsi közönség előtt.

Kinek szól?
Évre évre felvetődik, kinek is szól a Pécsi Országos Színházi Találkozó. A szakmának, vagy inkább a pécsi nézőknek, netán mindkettő kategória képviselőinek?
Azt hiszem erre a régi dilemmára a mostani sorozat sem ad majd választ. Mindenesetre az tény, hogy a tizennyolc évessé lett sorozat nagy ambícióval indult, köszönhetően Jordán Tamásnak és munkatársainak. Igyekezett is mindenki részt venni rajta, aztán a politika és szakmai viták hullámai idei is begyűrűztek és talán nem túlzás azt állítani, hogy emiatt kissé viharvert lett a találkozó.
A fennmaradását azonban a látszólagos szakmai kiegyezés tartja egybe, vagyis a két szakmai szervezet és a város egységesen kitartott amellett, hogy Pécsett maradjon a fesztivál. A szakma prominenseiből létrejött tanácsadó testület legitimálta ezt a szándékot, igaz időközben például a Színházi Kritikusok Céhének képviselője kilépett a grémiumból.