Előfizetés

Vigyázzon, hogy ne legyen úszófüle!

Publikálás dátuma
2018.06.09. 16:14
Illusztráció: pexels.com
A strandolás kellemetlen velejárója lehet, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Megelőzéséről és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt.
Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Mitől lehet?
A köznyelvben úszófülként ismert otitis externa a hallójárat betegsége, amelynek kialakulásában a tartós nedvesség döntő szerepet játszik. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így a kórokozók könnyen megtelepedhetnek és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek.

Tünetei
A külsőfül gyulladása erős fájdalommal jár, amely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. Sok esetben a fül környéke is igen érzékeny lehet. Ezen kívül fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet előre haladott, súlyos hallójárat gyulladás esetén.

Kezelni kell!
Kezelés nélkül a fájdalom erősödése várható, így javasolt mielőbb orvoshoz fordulnunk, aki vizsgálat, a hallójárat kitisztítása után rendszerint gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel. A hatás szinte órákon belül jelentkezik, a fájdalom csökken. Bizonyos esetekben antibiotikum szedésére is szükség lehet, és fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények is javasoltak - mondta a fül-orr-gégész A betegség rendszerint néhány nap alatt meggyógyul, de fontos, hogy addig ne érje víz a fül területét.

Még jobb megelőzni
Mivel a betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a fül bőrének felázása, ezért ha fürdés, strandolás után úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, a fej oldalra fordításával és óvatos rázással igyekezzünk mielőbb eltávolítani. Rendszeresen sportolók, vagy akik hajlamosak a hallójárat gyulladásra, érdemes egyénileg készíttetett, pontosan illeszkedő füldugót használni.

A betegség kialakulásának kockázatát növelik a kisebb – gyakran helytelen fültisztítás közben keletkező – sérülések is, ezért fültisztító pálcika helyett paraffinolaj, vagy ahhoz hasonló speciális készítmény használata javasolt. Nem jó túl gyakran tisztítani, a fülzsír ugyanis fontos védelmi funkciót tölt be a fülben. Ne piszkáljuk a fület, mert felsérthetjük az érzékeny bőrt. És javasolt a fület védeni a kozmetikumoktól is, mert például a hajspray irritálhatja a bőrt - ajánlotta dr. Holpert Valéria.

Tüdőbaja lehetett az egyik őshüllőnek

Publikálás dátuma
2018.06.09. 12:10
Illusztráció: AFP
Tuberkulózis-szerű betegség nyomait azonosították egy 245 millió évvel ezelőtt élt tengeri hüllő megkövesedett maradványain lengyel és amerikai kutatók, akiknek eredményei jelentősen átírhatják a betegség első felbukkanására vonatkozó ismereteket.

A szakemberek a Royal Society Open Science című folyóiratban publikált tanulmányukban részletezik, hogy milyen vizsgálatokat végeztek a Proneusticosaurus silesiacus fosszíliáján, és miért vélik úgy, hogy az állat tuberkulózis-szerű betegségben szenvedett - írta az MTI a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálja alapján.

A tuberkulózis egy fertőző betegség, amelyet a Mycobacterium tuberculosis okoz. Ez leggyakrabban a tüdőt támadja meg, de esetenként a gerincet, az agyat és a veséket is megfertőzheti. A tuberkulózisos pácienseknél a bordákon is látható jelei vannak a betegségnek, általában apró hólyagok, kidudorodások formájában. A vizsgált ősmaradványt több mint száz évvel ezelőtt fedezték fel egy ásatási helyszínen a lengyel-cseh határnál lévő Gogolin kőfejtőnél. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az állat a mára kihalt Sauropterygia öregrendbe tartozott. Ezek a tengeri hüllők a mezozoikum idején éltek.

A teremtménynek hosszú nyaka, lapos koponyája és hosszú, lekerekített fogai voltak. A szakemberek figyelmét azonban az állat bordacsontjain lévő apró kitüremkedések keltették fel, amelyek nagyon hasonlítanak azokhoz, amelyeket a tuberkulózisos modern teremtményeknél látni. A felfedezést követően a kutatók azonnal elkezdték vizsgálni a dudorok lehetséges okait, úgy mint csonttörés, skorbut, gombás fertőzés, vagy akár rák. Miután ezeket sorra kizárták, a tuberkulózis maradt a legvalószínűbb ok. A kutatók szerint a dudorok tüdőgyulladás jelei is lehetnek, amelyet viszont tuberkulózis is okozhat.

A tanulmány megemlíti, hogy a Proneusticosaurust gyakran az ősidők fókájaként emlegetik, ami azért érdekes egybeesés, mert a ma élő tengeri állatok közül a fókák a leghajlamosabbak a tuberkulózisra. A mostani felfedezés jelentősen átírhatja a betegség történetét, ugyanis eddig egy 3 millió évvel ezelőtt élt erszényest tartottak az első ismert "tuberkulózisos betegnek".
A szakemberek ugyanakkor elismerik, hogy nincs olyan módszer, amellyel meg tudnák erősíteni eredményeiket, de úgy vélik, hogy a bordacsontokon lévő kitüremkedések erős bizonyítékként szolgálnak a fertőző betegségre.

Sörreform: Dobd a C-t!

H.M.
Publikálás dátuma
2018.06.09. 07:10
FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Az egész gyártási folyamatra kiterjedő megoldás nyerte a Heineken Hungária Dobd a C-t! elnevezésű innovációs versenyének döntőjét.

Dobd a C-t! címmel hirdetett innovációs versenyt Európa egyik legnagyobb, Magyarországon is jelentős gyártókapacitással rendelkező sörgyártója a termelési folyamatokhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére (a megméretés elnevezésében a C a szén vegyjelére utal). Az angol nyelvű, egy kidolgozási és egy prezentációs szakaszból álló, egyetemisták és főiskolások részére meghirdetett verseny döntősei a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál és Trash Art kiállításon mutatták be ötleteiket a kutatókból, oktatókból és vállalati szakértőkből álló zsűri előtt.

A versenyt Szabó Blanka, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, illetve a CEU-s Szabó Dániel közös projektje, a „360⁰-approach” nyerte, amely a sörgyártás összes részterületét és teljes folyamatát lefedve, a szabványoktól az alapanyag-előállításon át a szállítmányozásig mindent újragondolva kínál radikális üvegházgáz-csökkentést és költségmegtakarítást. Meggyőző előadásukban felhívták a figyelmet az újrahasznosítás kihívásaira is, kutatásaik alapján ugyanis a magyarok jelentős része csak alkalmanként, vagy soha nem gyűjti szelektíven a hulladékot. Az általuk kidolgozott megoldás nem csupán drasztikusan csökkentené a vállalat szén-dioxid kibocsátását, de jelentős költségmegtakarítást is jelentene, illetve arra ösztönözné a vásárlókat, hogy minél több üveget váltsanak vissza - írják.

- Azért is támogatom az ehhez hasonló kezdeményezéseket, mert a nagyvállalatok szén-dioxid kibocsátása egy olyan téma, amelyre sokan csak legyintenek, gondolván, hogy úgy sincs beleszólásuk. De itt most azt láttuk, hogy a Heinekennél tényleg meghallgatják a fiatalok véleményét - mondta a zsűri munkájában részt vevő Ürge-Vorsatz Diána. A CEU professzora szerint a pályázat arra példa, hogy az Y- (1980 és 1999 között születettek) és Z-generáció (2000 után születettek) bevonásával olyan újszerű, innovatív megoldások kerülhetnek felszínre, amelyeket nem feltétlenül tudnának maguktól reprodukálni a nagyvállalatok vezetői.

A győztes elképzelés olyannyira meggyőzte a szakembereket, hogy a nyertes páros a fődíj, az amszterdami utazás után részt vehet projektjük tényleges megvalósításában, vagyis a zöld projekt vállalati bevezetésében is.