Hatvan;Központi Nyomozó Főügyészség;Szabó Zsolt;Belize;

Polt: Van bizonyíték a belize-i offshore ügyben

„Okirati bizonyítékokat” kapott a Központi Nyomozó Főügyészség, tudatta Polt Péter legfőbb ügyész.

Váratlan választ kapott a fideszes ügyekben rendszerint nehezen mozduló ügyészségtől Tóth Bertalan szocialista képviselő, aki arra kérdezett rá Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy hol áll a nyomozás a korábban Szabó Zsolt államtitkár kapcsán a sajtóban felröppent, állítólagos offshore számla-ügyben.

Korábban, a választási kampány idején az azóta megszűnt Magyar Nemzet – perdöntő bizonyítékok nélkül – azt állította, hogy Szabó Zsolt hatvani fideszes képviselőhöz köthető egy belize-i offshore cégről, illetve a cég számláján 1,2 milliárd forintos vagyonról. Szabó akkor határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne World Joy Enterprise LTD. nevű belize-i céghez, és több lap mellett nálunk is helyreigazítást eszközölt.

Mint Polt Péter legfőbb ügyész Tóth Bertalannak adott válaszából kiderült: egy magánszemély feljelentést tett az ügyben, az Központi Nyomozó Főügyészség pedig április végén elindította az eljárást.

Polt válaszából nem derül ki, hogy pontosan kivel szemben nyomoznak. A főügyész annyi konkrétumot közöl, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás a gyanú, illetve, hogy az ügyészség időközben okirati bizonyítékokat is beszerzett.

Polt a levelében hangsúlyozza: a gyanú egyelőre nem megalapozott, hanem csak „egyszerű” gyanúról, ami alapján közjogi méltóságot – ilyen az országgyűlési képviselő is – betöltőkkel szemben nem lehet a mentelmi jog felfüggesztését kérni, illetve kényszerintézkedést sem alkalmazhatnak vele szemben.

A nyomozás határideje június 25., de ez nem jelenti feltétlenül az eljárás végét, hiszen a határidőt többször is meg lehet hosszabbítani, az eljárás így akár évekig is elhúzódhat.

A nyomozás belendülése azért érdekes, mert az ügy kirobbanásakor Tényi István és Schneider Tamás jobbikos képviselő hiába tett feljelentést tett a belize-i számla miatt, a Központi Nyomozó Főügyészség az Alfahír szerint akkor visszautasította az eljárás megindítását.

Az offshore-ügy előtt Szabó azzal került a hírekbe, hogy rossz viszonyban van Horváth Richárddal, Hatvan fideszes polgármesterével, és a belharcnak sajtóértesülések szerint Hatvan látta végül kárát, mivel elapadtak az ide érkező TOP-uniós források. A belviszály miatt még Lázár János, korábbi kancelláriaminiszter is megfeddte Szabó Zsoltot, és vizsgálatot rendelt el a TOP-pénzek elosztása miatt.