Előfizetés

Lemondott a Waberer's két vezére

Publikálás dátuma
2018.06.08. 23:05
A Waberer's kamionjai. Képünk illusztráció Fotó AFP: Nicolas Maeterlinck / BELGA MAG / BELGA
Robert Knorr és Stephan Delacher is távozik a vállalati igazgatóság éléről.

Elnöki pozíciójáról lemondott, ugyanakkor az igazgatóság tagja marad Robert Knorr, a Waberer's igazgatóságának elnöke, a jelenlegi többségi tulajdonos képviselője, továbbá bejelentette távozását Stefan Delacher, az igazgatóság elnökhelyettese is - közölte a Waberer's International Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken. 

A közleményben kiemelték: az igazgatóság Gerard van Kesteren elnökké történő kinevezését javasolja, aki 2016 óta a testület független tagja.

Van Kesteren elmondta, megtiszteltetés elvállalni számára a társaság összes részvényesének képviseletét. Úgy fogalmazott, hogy megtesz minden tőle telhetőt a jelenlegi részvényárfolyam és a Waberer's általuk gondolt fair értéke közötti "különbség kezelése" érdekében.  Az elnökhelyettes pozíciójára Dániel Csanádot javasolja az igazgatóság, írja az MTI.

Dániel Csanád korábban már részt vett a Waberer's igazgatóságában, mint a jelenlegi többségi tulajdonos, a CEE Transport Holdco S.a r.l. (a Mid Europa Partners altal kezelt alap holding cége) képviselője.

A javaslatokról törtenő szavazáshoz a Waberer's rendkívüli közgyűlés összehívását tervezi augusztus végi időpontra.

A világon nincs még olyan neutronkutató labor, mint a martonvásári lesz

Publikálás dátuma
2018.06.08. 14:53
Illusztráció: Shutterstock
A világ első, részecskegyorsítón alapuló, optimalizált kompakt neutronforrást előállító laboratóriuma létesül a Fejér megyei Martonvásáron, az 1,8 milliárd forintos beruházáshoz 1,3 milliárd forint uniós forrást nyert a tulajdonos konzorcium - írja az MTI.

Olyan berendezést építenek, ami sokkal gyorsabb, nagyobb biztonsággal és lényegesen kisebb költségekkel lesz üzemeltethető, mint a ma használatos kutatóreaktorok - nyilatkozta a pénteki alapkőletételén Pétermann Csaba, a konzorciumot vezető Mirrotron Kft. Megjegyezte, hogy Amerikában és Japánban vannak hasonlók, de ilyen még nincs a világon. Az MTI kérdésére elmondta: a mai neutronforrások napi átlagos üzemeltetési önköltségi ára hatmillió forint, a martonvásári a tizede lesz.

Jelenleg a neutronforrásokat a kutatóreaktorokban hasadóanyaggal hozzák létre, ami drága, ám ebben a laboratóriumban nem használnak majd ilyet - mondta Pétermann. Kiemelte, hogy a kompakt neutronforrás új lehetőségeket kínál az iparban a kutatás-fejlesztés számára: anyaganalízisre és képalkotás céljára az építőipar, a gépipar és az autóipar lehet a fő felhasználója. A berendezés Mezei Ferenc akadémikus professzor, Széchenyi-díjas részecskefizikus három találmányára épül, ő a szakmai program vezetője és a cég többségi tulajdonosa. A fejlesztésben az MTA Energiatudományi Kutatóközpont lesz a partnerük.

A sajtóanyag szerint a Mirrotron Kft.-t 26 éve alapították, az akkori budapesti Központi Fizikai Kutatóintézetben elindított fejlesztésekből kinőtt spin-off cégként. Magánvállalkozásként elérte, hogy a világ valamennyi jelentős neutronkutatási laboratóriumába szállít műszereket, az elmúlt 10 évben ennek értéke elérte a 30 millió eurót.

A tájékoztatás szerint 2018 őszére elkészül a protongyorsítónak helyet adó épület, majd 2019 nyarán-őszén kezdődhet a gyorsító beszerelése és installálása, 2020 nyarán pedig az első üzemi próbák lesznek.

Zsíros megbízást nyert el Mészáros Lőrinc cége

Publikálás dátuma
2018.06.08. 14:33
Fotó: Népszava

1,3 milliárd forintos munkára szerződött Mészáros Lőrinc vasúti cége, az R-Kord Kft. a GYSEV Zrt.-vel – szúrta ki a 24.hu.

Az R-Kord a Porpác–Csorna szakaszon végzi el a vonal- és erősáramú kábel cseréjét, illetve a lejárt közmű- és közútkeresztezési engedélyek megújítását, amelyekhez terveket is készít. Nem mindent saját maga, az eredményhirdetésben 37 százalék erejéig valószínűsítik alvállalkozók, illetve harmadik személy bevonását. hirdetmény szerint a beruházás becsült értéke 1,4 milliárd forint volt, és 100 millióval ajánlott alá a Mészáros-birodalom tagja. A szerződést nyílt eljárásban pályáztatták, Mészárosék mellett ajánlatot tett a TÁVTÉK Kft. és a VASI FULL-TÁV Kft.