Hírzárlat Varsóban

Publikálás dátuma
2018.06.09 07:30
Térdműtétről beszélnek hivatalosan, de egyesek hasnyálmirigyrákról suttognak FOTÓ: AFP/MACIEJ LUCZNIEWSKI
Fotó: /
Lengyelországban hetek óta a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski egészségi állapota a téma.

Bár Jaroslaw Kaczynski nem tölt be közjogi méltóságot, az államfő Andrzej Duda, a kormányfő pedig Mateusz Morawiecki, az ország eszmeiségét a kormánypárt elnöke határozza meg, ő hazája messze legbefolyásosabb embere. Ő dönt arról, ismét Dudát indítsák-e elnökjelöltnek, amint tavaly Kaczynski határozott arról is, hogy ne Beata Szydlo maradjon a miniszterelnöki bársonyszékben. Szintén a kormánypárt első embere áll az úgynevezett igazságügyi reform és egy sor demokráciaellenes intézkedés mögött.

Május elején rutinszerűnek mondott beavatkozást hajtottak volna végre Jaroslaw Kaczynskin. A hivatalos, a Jog és Igazságosság politikusai által hangoztatott verzió szerint a 69 éves politikus még 2017-ben, hegymászás során sérült meg. Hogy bizonyságát is adják ennek: Kaczynskit több ízben mankóval fotózták.

Csakhogy már a tavalyi év óta olyan értesülések láttak napvilágot orvosi és diplomáciai körökben, hogy ennél sokkal nagyobb a baj: Kaczynski pártelnököt rákkal, egyes hírek szerint hasnyálmirigyrákkal kezelik. Feltűnő, hogy amikor Lengyelország legbefolyásosabb politikusát május 4-én a varsói katonai kórházban vizsgálták, nem az ortopédián, hanem a nyelőcső-, gyomor- és bélproblémákkal foglalkozó osztályon vizsgálták lesipuskás fotósok felvételei szerint.

Sokan sejtelmesnek találták azt is: röviddel azelőtt, hogy felvették volna a kórházba Kaczynskit, Varsó Zoliborz nevű negyedében található otthonában látogatta meg őt Grzegorz Gielerak, a katonai kórház igazgatója. Meglehetősen szokatlan eljárás ez egy rutinszerűnek mondott beavatkozás előtt. Gielarak azzal indokolta a váratlan látogatást, hogy – mint mondta – Kaczynski édesanyja, a 2013-ban elhunyt Jadwiga kezelése óta jó barátság fűzi a kormánypárt elnökéhez.

Jaroslaw Kaczynski május 8-án feküdt be a kórházba, azóta egyetlen alkalommal sem jelent meg a nyilvánosság előtt. Egészségi állapotával kapcsolatban teljes hírzárlatot rendeltek el. A Gazeta Wyborcza című lap mindenesetre úgy értesült, hogy az állítólagos térdműtétre mind a mai napig nem kerítettek sort. Piotr Misilo liberális parlamenti képviselő május 30-án a varsói törvényhozásban, a szejmben tette fel a kérdést: igaz-e a hír, miszerint Kaczynski hasnyálmirigyrákban szenved. „Lengyelországnak joga van tudni, milyen az egészségi állapotnak örvend az az ember, aki az országot de facto kormányozza” – közölte.

Beate Mazurek, a PiS szóvivője szerdán ismételten kijelentette, hogy Kaczynskinek kizárólag térdproblémái vannak, s „néhány nap múlva visszatér az íróasztalhoz”. A német Süddeutsche Zeitung által megkérdezett térdspecialista azonban az egész eljárást igencsak különösnek tartja. „Még ha Kaczynski térdprotézist kapott is, nyolc nap múltán már megkezdhette volna a rehabilitációt, a titoktartást pedig semmi sem indokolná”. Sajátságos azonban az is, hogy a kórházból sem közöltek egyetlen felvételt sem. Amikor 2017 februárjában Beata Szydlo akkori kormányfő autóbalesetet szenvedett, négy nappal később már fotón mutatták, amint Kaczynski virágcsokrot adott át neki. Pawel Wronski publicista szerint az egész ügy azt mutatja, hogy Varsóba visszatértek a régi idők. Utalt arra, hogy a hivatalos kommunikáció szerint röviddel halála előtt Leonyid Brezsnyev, Jurij Andropov és Konysztanytin Csernyenko is „enyhe megfázással” küzdött.

Kaczynski távollétének komoly politikai következményei vannak. Lényegében leállt a Brüsszel és Varsó közötti párbeszéd a lengyel igazságügyi reform miatt, amelynek nyomán megindult az országgal szembeni a nukleáris opciónak is nevezett 7-es cikkely szerinti eljárás. Más törvényjavaslatok elfogadását is felfüggesztették. Mint a Süddeutsche Zeitung megjegyezte, Morawiecki kormányfő még a lengyel posta vezetőjét sem válthatja le Kaczynski jóváhagyása nélkül.

Az utódjelölteket találgatják
A Gazeta Wyborcza, illetve a Polityka című lap már azt találgatja, ki lehet az elnök utóda. Bár hivatalos funkciója nincs, befolyása felbecsülhetetlen. Feltételezések szerint az új pártelnök egyik legfőbb bizalmasa, Joachim Brudzinski belügy-, vagy Mariusz Blaszczak védelmi miniszter lehet. A Wyborcza olvasói azonban azt remélik, Kaczynski után szétesik a lengyel kormánypárt.

2018.06.09 07:30

Orvosai szerint is megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:50

Fotó: AFP/Picture-Alliance/
Pjotr Verzilov már túljutott az életveszélyen, korábban ideiglenesen elvesztette látását, hallását és beszédképességét is.
 Valószínűleg megmérgezték a Pussy Riot orosz ellenzéki pop punk zenekar Berlinben kezelt aktivistáját, kezelőorvosai keddi tájékoztatása szerint nincs más magyarázat a tüneteire.    A Charité egyetemi klinika sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Pjotr Verzilov túljutott az életveszélyen, visszanyerte eszméletét, állapota javul. Tudata még nem tisztult ki teljesen, de várhatóan nem szenved maradandó károsodást - írja az MTI.
Tüneteit nagy dózisú méreg okozhatta, amely a belső szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszert támadta meg. Az anyagot még nem sikerült pontosan beazonosítani, és azt sem tárták még fel, hogy miként került a szervezetébe.
2018.09.18 15:50
Frissítve: 2018.09.18 16:19

"Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában"

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:09
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
„A kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”– mondta az orosz elnöknek.
Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása előtt – írja az MTI. A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat. „Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak” – mondta Putyinnak. Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és „örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat” – fogalmazott. A miniszterelnök közölte: azt nem mondhatni, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de „a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”, és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat. Orbán azt mondta, azzal a szándékkal érkezett Moszkvába Putyinhoz, hogy megköszönje az elmúlt években végzett munkát – amellyel a hanyatlást sikerült emelkedésre változtatni –, és hogy a fejlődésnek további távlatokat nyissanak a kereskedelemben, a beruházásokban, az energetikában, a mezőgazdaságban és a kultúrában. Az orosz elnök arról beszélt: Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában és a kétoldalú kapcsolatok sokoldalúan fejlődnek. Putyin méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült. Az orosz elnök szerint a kölcsönös beruházások szintje elérte a mintegy 1 milliárd dollárt és további befektetésekre van kilátás.
Orbán és Putyin utoljára júliusban tárgyalt, miután az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója nyilvánosan bejelentette: Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel. Orbán az egyoldalúan bejelentett találkozó előtt nem sokkal, a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot. 
2018.09.18 15:09
Frissítve: 2018.09.18 17:07