Sánchez gondjai a katalánokkal

Publikálás dátuma
2018.06.11 07:37
Hiába Madrid gesztusa, Quim Torra ragaszkodik az önállósághoz. FOTÓ: AFP/JOSEP LAGO
Fotó: /

Az új, a szocialista Pedro Sánchez miniszterelnök által irányított spanyol kormány gesztusokat próbál tenni a katalánoknak, a madridi kabinet erőfeszítéseit azonban mindeddig nem koronázta sok siker. A kabinet legújabb javaslata értelmében átítnák az alkotmányt. Meritxell Batet területi politikáért felelős miniszter Barcelonában annak a véleményének adott hangot, a spanyol szeparatisták követeléseire nem lehet kizárólag azt reagálni, hogy tartsák magukat a spanyol alaptörvényhez. A tárcavezető szerint tárgyalásokat kell kezdeményezni az alkotmány reformjáról azzal a céllal, hogy Spanyolországot föderációvá alakítsák át. Mint fogalmazott, egy ilyen reform „mielőbb szükséges” lenne. Kifejtette, az új törvényeket megvalósíthatóaknak tartja, s mindenki érdekét szolgálnák.

Batet megjegyezte, hogy az eddigi „autonóm közösségek” struktúrája sikeres volt. Ez különböző mértékű autonómiát biztosít az egyes országrészek számára. Csakhogy az eddigi rendnek „némi renoválásra van szüksége” – tette hozzá. A miniszter azt közölte, a madridi kormány nem tartja kizártnak, hogy az új alaptörvényben teljesíti a katalánok egyes követeléseit. Egyebek mellett emelnék az infrastruktúrára szánt támogatásokat.

Kérdés, van-e egyáltalán esély egy alkotmánymódosításra. Az alaptörvény megváltoztatásához ugyanis kétharmados többségre lenne szükség a madridi törvényhozásban. Ettől azonban nagyon messze van a mostani kabinet, hiszen Pedro Sánchez, aki másfél hete, egy Mariano Rajoy elleni sikeres bizalmatlansági indítvány után ült a miniszterelnöki bársonyszékbe, kisebbségi kormány élén áll. Azért sem látszik reálisnak az alkotmánymódosítás, mertCiudadanos nevű tömörülés.

Az új katalán regionális elnök, Quim Torra állásfoglalásában elutasította a madridi javaslatot. Kifejtette, a katalán kormány továbbra is független állam megteremtésében gondolkodik. Ehhez pedig szerinte a szeparatisták meg is kapták a felkérést a választóktól a tavaly októberi népszavazás során. A függetlenség kihirdetése után Madrid vette át az irányítást Katalónia felett, Sánchez azonban pénteken lehetővé tette, hogy a pénzügyekben ismét a katalánok dönthessenek. Mint fogalmazott, a „politikai normalizálás jegyében” döntött így.

Szerző
2018.06.11 07:37

Orvosai szerint is megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:50

Fotó: AFP/Picture-Alliance/
Pjotr Verzilov már túljutott az életveszélyen, korábban ideiglenesen elvesztette látását, hallását és beszédképességét is.
 Valószínűleg megmérgezték a Pussy Riot orosz ellenzéki pop punk zenekar Berlinben kezelt aktivistáját, kezelőorvosai keddi tájékoztatása szerint nincs más magyarázat a tüneteire.    A Charité egyetemi klinika sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Pjotr Verzilov túljutott az életveszélyen, visszanyerte eszméletét, állapota javul. Tudata még nem tisztult ki teljesen, de várhatóan nem szenved maradandó károsodást - írja az MTI.
Tüneteit nagy dózisú méreg okozhatta, amely a belső szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszert támadta meg. Az anyagot még nem sikerült pontosan beazonosítani, és azt sem tárták még fel, hogy miként került a szervezetébe.
2018.09.18 15:50
Frissítve: 2018.09.18 16:19

"Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában"

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:09
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
„A kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”– mondta az orosz elnöknek.
Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása előtt – írja az MTI. A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat. „Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak” – mondta Putyinnak. Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és „örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat” – fogalmazott. A miniszterelnök közölte: azt nem mondhatni, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de „a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”, és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat. Orbán azt mondta, azzal a szándékkal érkezett Moszkvába Putyinhoz, hogy megköszönje az elmúlt években végzett munkát – amellyel a hanyatlást sikerült emelkedésre változtatni –, és hogy a fejlődésnek további távlatokat nyissanak a kereskedelemben, a beruházásokban, az energetikában, a mezőgazdaságban és a kultúrában. Az orosz elnök arról beszélt: Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában és a kétoldalú kapcsolatok sokoldalúan fejlődnek. Putyin méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült. Az orosz elnök szerint a kölcsönös beruházások szintje elérte a mintegy 1 milliárd dollárt és további befektetésekre van kilátás.
Orbán és Putyin utoljára júliusban tárgyalt, miután az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója nyilvánosan bejelentette: Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel. Orbán az egyoldalúan bejelentett találkozó előtt nem sokkal, a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot. 
2018.09.18 15:09
Frissítve: 2018.09.18 17:07