Feloszlatások és kilépések – Recseg a Jobbik

Publikálás dátuma
2018.06.11. 07:09
Vele együtt sokan csatlakoznak Toroczkai most alakuló szervezetéhez. Forrás: Dúró Dóra, Facebook
A tisztújításnál, majd az azt követő eseményeknél nálam is betelt a pohár – indokolta közösségi oldalán Ferenczi Gábor devecseri polgármester, volt országgyűlési képviselő, miért lép ki a pártból.

Felpörögtek az események, miután Toroczkai Lászlót, Ásotthalom polgármesterét az etikai bizottság kizárta a Jobbikból. Dúró Dóra parlamenti képviselő – akit az elnökség egyelőre eredménytelenül arra szólított fel, hogy adja vissza mandátumát – bejelentette, hogy akkor ő is kilép a pártból. Ugyanígy tett férje, Novák Előd is, valamint Szőcs Norbert, a párt Baranya megyei elnöke, Fazekas Gabriella, a Jobbik 2010-es terézvárosi polgármester-jelöltje és Dobi Zsolt, Csongrád megyei sajtófőnök.

A már idézett Ferenczi Gábor úgy látja, a ma létező Jobbik nem lehet alternatíva számára a nemzeti gondolat hiteles képviseletére. Nincs helye egy olyan közösségben, amelynek vezetői szerinte – tisztelet a kivételnek – nem a közösségért, hanem a közösségből élnek.

Pongrátz András közleményben szólította fel a Jobbik vezetőit, hogy a jövőben ne hivatkozzanak 2005-ben meghalt testvérére, Pongrátz Gergelyre (aki 1956-ban a Corvin köz parancsnoka volt). „Szegény Gergely bátyám forog a sírjában a vonásodás és Sneider Tamásék viselkedése miatt. A baloldallal együttműködő párt többé ne használja pártcélokra a lyukas zászlót, a Jobbiknak új szimbólumokat kell keresnie! Az ’56-osok zászlóját Toroczkai Lászlónak fogom átadni június 23-án Ásotthalmon, ahol várhatóan új politikai, nemzeti erő születik” – közölte Pongrátz András.

A kilépők száma tovább nőtt az elmúlt napokban, a náci-nyilas szellemiségű Kurucinfó készségesen ad teret az erről szóló híreknek. Juhász Szilárd önkormányzati képviselő Lőrinciben (Heves megye) nem csak egyedül hagyta el a pártot, hanem a teljes alapszervezet megszűnt. Ugyancsak megszűnt a lepsényi (Fejér megye) vagy például a bólyi (Baranya megye) szervezet is.

„Nem tudok olyan emberekkel közösséget vállalni (főleg ha azok a párt vezetői), akik nyugodtan és következmények nélkül elvehetik a Jobbik lelkét, hazugságnak nevezhetik azt, amire én és sok bajtársam az életünket tettük” – állapította meg Szabó Ákos, a Pest megyei nagykátai szervezet vezetője a kilépéséről beszámoló bejegyzésében.

A szintén kilépő Varga Ferenc Nógrádsápról (Nógrád megye) egyebek mellett ezt vetette a Jobbik vezetői szemére: „hídépítés ballib irányba, a cionista zsidók irányába mutatott megfelelési kényszer, a cigánybűnözés elleni harc és a Gárda mellőzése, az EU-ba való kapaszkodás”, továbbá „a jogos kritikát megfogalmazókkal szembeni koncepciós, primitív belső leszámolás”.

Ugyanakkor egyelőre nincs jele annak, hogy a Jobbik parlamenti frakciójából Dúró Dórán kívül más is azt tervezné, hogy csatlakozik a Toroczkai-féle új szerveződéshez.

Szerző

Program védi az úszópalántákat

Publikálás dátuma
2018.06.11. 07:04
Az edző nem alázhatja meg a fiatalt. FOTÓ: MTI/MARJAI JÁNOS

Új gyermekvédelmi programot dolgozott ki a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), a szöveg már olvasható a szervezet honlapján, de részletes bemutatását csak június 19-én tervezik. A program újdonsága, hogy a versenyszerűen sportoló gyerekek és fiatalok, a szüleik és a velük foglalkozó edzők számára is magatartási kódexet tartalmaz, amely felsorolja az egymással szemben elfogadott és javasolt beszédmódot, hozzáállást és tetteket. A kódex betartatására jelzőrendszert épít ki a szövetség, másrészt az erőszak minden formájának megszüntetését külön csapat segíti a szervezetben.

Hasonló anyag összeállítására eredetileg Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség akkori elnöke kérte fel Herczog Mária szociológust 2016 tavaszán, az úszóválogatott szexuális erőszak miatt botrányba keveredett és lemondott szövetségi kapitánya, Kiss László távozása után. A gyermekjogok legismertebb hazai szakembere a napokban úgy fogalmazott lapunknak, hogy az anyagot elkészítette, de az úszó szövetségben Bienerth Gusztáv elnökké választásával a kérdés lekerült a napirendről. Amint azt Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi felelőse a Népszavának most elmondta, valójában már ebben az időben is kapcsolatban állt egymással az akkor még az ő vezetése alatt működő UNICEF Magyarország budapesti irodája és a szövetség, de a program kidolgozását csak Wladár Sándor elnökké választása után vették elő komolyan, ma pedig már ő is a MÚSZ rendszerében dolgozik.

A sportoló fiatalokkal szemben elkövetett erőszak elleni eredményes fellépésért nem sokkal a magyar botrányok után, 2017-ben az Európa Tanács is harcot indított. Pro Safe Sport nevű kezdeményezésükben is több magyar szakember vesz részt. Egyikük épp Herczog Mária, aki szerint a program képzési csomagja elkészült, reményei szerint hamarosan Magyarországra is eljut. Brüsszelben dolgozó munkatársunk, Halmai Katalin információi szerint a sportoló gyerekekkel szembeni erőszak vagy szexuális zaklatás elleni kampány idén április elején kezdődött, az UEFA és a FIFA támogatja a kezdeményezést. A felhíváshoz és a programokhoz kormányok, sportszövetségek, szervezetek, sportolók és edzők is csatlakozhatnak.

Témák
gyermekek úszás

Túl sok az áldozat

Publikálás dátuma
2018.06.11. 07:03
Az erőszak nem csak a nőket érinti. FOTÓ: Molnár Ádám.
A családon belüli erőszak áldozataiért szervezett emléksétát negyedik alkalommal tartották meg Budapesten. Kevesen csatlakoztak a szervezőkhöz.

A hatóságok szakszerűen, külföldi jó példák szerint járjanak el, ha családon belüli erőszak történik, ne az elkövető jogait, hanem az áldozat biztonságát helyezzék előtérbe – ilyen egyszerű, látszólag magától értetődő elvárásai vannak az Angyalhír Emlékséta résztvevőinek. Tegnap kora délután a Szent István-bazilika előtt demonstrálók fehér lufikat osztogattak,de feltűntek a NaNE Egyesület piros bábui is, amelyek egy-egy női áldozatnak állítanak emléket.

A rendezvényt Seres Barbara kezdeményezte, akinek fiát, a hathónapos Ádámot 2015. január 17-én a bántalmazó apja ledobta a negyedik emeleti körfolyosóról. A szervezők hangsúlyozták: a gyilkosságot megelőzően Barbara és édesanyja több alkalommal a hatósághoz fordult, de érdemi segítség nem érkezett. Az érintett hatóságoknál nem indult vizsgálat, az ügynek a mai napig nincs felelőse. A magyar áldozatvédelmi rendszer nem garantálja, hogy ne fordulhasson elő bármikor hasonló, megelőzhető tragédia.

„Hány áldozat kell még? Követeljük az isztambuli egyezmény ratifikációját és betartását!” – állt a Nőkért Egyesület molinóján. A külföldi jó példákat ugyanis az Európa Tanács áldozatvédelmi dokumentuma, a Magyarország által már aláírt, de még nem kihirdetett isztambuli egyezmény tartalmazza.

El nem tudjátok képzelni, milyen bátorság kell ahhoz, hogy a nők kiálljanak, és elmeséljék a velük történteket egy olyan országban, ahol még mindig az áldozatok szavát kérdőjelezik meg – hangsúlyozta Jaksity Kata televíziós műsorvezető. Pintér Marianna „erőszaktúlélő” kijelentette: Magyarországon ma legálisan lehet szexuális bántalmazást elkövetni, mert vannak ugyan törvényeink, de nem megfelelőek, és még azokat sem tartják be.

A rendezvényen többek között kollégánk, Csepelyi Adrienn is felszólalt: ezúttal nem újságíróként, hanem egy korábbi párkapcsolatában elszenvedett erőszak áldozataként mondott beszédet. Utolsó hozzászólóként Seres Barbara, akinek gyermeke most lenne négyéves, arra biztatta a jelenlévőket: „Mutassuk meg, hogy létezünk és van kiút!”

A demonstrálók a bazilikától az Andrássy úton át a Hősök terére indultak. „Az erőszakra nincs mentség!”, „A hallgatás is erőszak!” – skandálták. Az 50-60 felvonulóhoz mintegy húsz motoros is csatlakozott, a Szelíd Motorosok a Zaklatások Ellen nevű csoport tagjai.

Ahol a politikusnak semmi keresnivalója
A megszokottnál jóval hosszabb ideig, egy hónapon át tart a Budapest Pride programsorozat. A fesztivált Árvai Péter, a Prezi vezérigazgatója nyitotta meg pénteken este. Nagy előrelépésnek nevezte, hogy egyre több cég áll ki az LMBTQ emberek ügye mellett. Enyedi Ildikó filmrendező szerint ismét ott ágálnak a politikusok és általuk felheccelt emberek, ahol semmi keresnivalójuk: embertársaik hálószobájában, legintimebb döntéseiben. A hagyományos felvonulást július 7-én rendezik.

Szerző
Témák
család erőszak