Trump folytatja kirohanásait

Publikálás dátuma
2018.06.11 10:48
Donald Trump röviddel azelőtt, hogy visszavonja a G7-ek zárónyilatkozatára adott támogatását. Fotó: SAUL LOEB / AFP
Fotó: /
Nem ült el a vihar, amelyet Donald Trump okozott a világ hét legfejlettebb országának csúcstalálkozóján. Az amerikai elnök már elutazása után vonta vissza a G7-ek zárónyilatkozatára adott támogatását. Az amerikai elnök azóta folyamatosan becsmérli Justin Trudeau kanadai kormányfőt, hétfőn azonban megtalálta az újabb bűnbakot Angela Merkel személyében.

Trump ezúttal ismét elővette a témát, hogy Németország milyen keveset fizet be az észak-atlanti szövetség kasszájába. „Németország a GDP egy százalékát (lassan) fizeti a NATO-nak, miközben mi négy százalékot egy sokkal nagyobb gazdaság által" – írta a Twitteren. „Gondolja bárki is, hogy ennek van értelme?" – kérdezte Trump.

Az Egyesült Államok finanszírozza a szövetség költségeinek jelentős részét, hogy biztosítsa más államok biztonságát. A többiek azonban „a költségek csak töredékét állják, és közben kiröhögnek bennünket" – írta az amerikai elnök. „Nagy anyagi áldozatot hozva védjük meg Európát, és még a kereskedelemben is igazságtalanul bánnak velünk" – írta Trump, majd mindenkit megnyugtatva hozzátette: „Most változás jön!".

Az amerikai elnök nem túlságosan diplomatikus megnyilvánulásai alapján arra lehet következtetni, hogy már szinte az egész világra megsértődött. Mindenki más hibás a G7-csúcs fiaskójáért, csak ő nem. Ez a hozzáállás nem túlságosan szerencsés a világ leghatalmasabb országának vezetőjétől. Merkelre amiatt orrolhatott meg, mert a német kancellár is élesen bírálta, hogy Trump visszavonta a G7-ek zárókommünikéjének támogatását. „A támogatás visszavonása a Twitteren természetesen kijózanító és némiképp lehangoló" – jelentette ki a kancellár vasárnap este az ARD televízió egyik talk show-jában. Hozzátette azonban, hogy a német szövetségi kormány tartja magát a dokumentumban foglaltakhoz.

Trump ismételten nekiment Trudeau kanadai kormányfőnek is, akit „szimulánsnak" nevezett. „Miért engedném meg az Egyesült Államok elnökeként más országoknak, hogy továbbra is jelentős kereskedelmi többletre tegyen szert velünk szemben, ha ennek magas és igazságtalan árát évtizedek óta a gazdáink, munkásaink, adófizetőink fizetik meg".

Trump nem kímélte az Európai Uniót sem, amely „151 milliárdos kereskedelmi többletet mondhat magáénak az Egyesült Államokkal szemben".

Szerző
2018.06.11 10:48

Felszálló utasszállító gázolt halálra egy férfit Oroszországban

Publikálás dátuma
2018.11.21 13:22

Fotó: AFP/ VASILY MAXIMOV
Az Athénba tartó gép a kifutópályán ütött el egy embert.
Utasszállító gázolt halálra egy férfit a Seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, a kifutópályán – mondta a TASZSZ hírügynökségnek a repülőtér PR-igazgatója. Szavai szerint az Athénba tartó repülőgép személyzete helyi idő szerint 20 óra 10 perckor jelentette a légi irányításnak az ütközést. Az elgázolt férfit azonosították, az esetről tájékoztatták a rendőrséget. A balesetben egy örmény férfi vesztette életét, akit a hírek szerint kitoloncoltak Spanyolországból, és a hazájába akartak vinni, ám megszökött.
2018.11.21 13:22

Ez az igazi rejtély: miért egy osztrák ékszerész furikázik a nagykövet luxusautójával

Publikálás dátuma
2018.11.21 13:17

Fotó: Wikimedia Commons/ Mr.choppers
Vajon milyen szívességért adja kölcsön évekre valaki sok tízmilliós járgányát (diplomata rendszámmal együtt) - ez a kérdés foglalkoztatja az osztrák sajtót.
A volt bécsi nagykövet autójaként azonosította a magyar külügyi tárca azt a mintegy 80 millió forintba kerülő Aston Martin Vanquisht, amit az egyik osztrák lap szúrt ki. A személygépkocsi nem a KKM tulajdona, a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta, határolódott el a luxusautótól a tárca és ki is lökte állományából a diplomatát, írja a hvg.hu. Csakhogy a Die Presse most azt írja: egy osztrák ékszerész használja az ominózus négykerekűt. Az persze önmagában jogos kérdés, honnan van pénze egy havi nettó 5-6000 eurós (mintegy 1,9 millió forint) fizetést húzó nagykövetnek 250 ezer eurós gépkocsira. És az sem érdektelen, hogy amennyiben egy nagykövet hivatali idejében, ám magánszemélyként vásárol ilyet, és kér rá diplomata-rendszámot, az nem tűnik fel a külügynek. De az igazi kérdés az: miért adja kölcsön évekig egy idegennek (diplomata-rendszámmal együtt.
 Az osztrák sajtó azt pedzegeti, lehet, hogy adó- és áfacsalási ügy áll a háttérben, a diplomaták ugyanis illetékmentesen vihetnek be gépkocsit abba az országba, ahol dolgoznak – cserébe viszont legalább három évig nem adhatják el a járművet. Az viszont kevéssé életszerű, hogy egy nagykövet ilyen, a funkciójához és fizetéséhez képest pitiáner ügybe bonyolódjék – néhány ezer vagy akár tízezer euróért nem érdemes ekkorát kockáztatni. Könnyen lehet, hogy a gyémánt- és ékszerkereskedőnek így fizettek az egyéb szolgálataiért.
2018.11.21 13:17