Védtelen gólyafiókákat támadott meg egy rétisas

Publikálás dátuma
2018.06.11. 12:26
Fotó: Kalocsa Béla

Felvette a gemenci erdő vadkamerája, ahogy egy rétisas megtámad egy védett gólyafészket a Gemenci erdőben. Először a Sugópart oldalán volt látható az, a Kalocsa Béla ornitológus által feltöltött videó, amely megörökítette, hogy a ragadozómadár előbb rátelepszik, majd megeszi a három gólyafiókát. A szakember elmondta, bár nem látszik, az egyik gólyaszülő majdnem két órán keresztül próbálta megvédeni a csemetéit, de elfáradt.

A madarászok korábban találtak már a Gemencben üres fészkeket sok tollmaradvánnyal, ezért is sejtették, hogy mindez megtörténhet, de eddig nem volt róla felvétel. Szakemberek szerint a szintén védett rétisas ritkán támad gólyákra, inkább halakkal táplálkozik, de most a folyók alig áradtak, így onnan kevesebb élelemhez jutott.

Mindkét madár védett és a Gemenci-erdő címerállata.

Szerző

Kérészrajzás a Tiszán - Fotók

Publikálás dátuma
2018.06.11. 10:47

Tiszavirágok (Polingenia longicauda) a Tisza tiszacsegei szakaszán 2018. június 10-én. A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom előtt még egész Európában előfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetők meg. A faj védett, állományát a vízszennyezés mellett veszélyezteti a folyómeder kikövezése is.

Szerző

Fő a biztonság - Rendőrök őrzik a kérészeket

A Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság - a társhatóságokkal együttműködve - a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködik a kérészek biztonsága felett az idén korábban kezdődő tiszavirágzás idején. A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett rovarfaj, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint.

A rendőrkapitányság munkatársai - a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel közösen - folyamatosan és visszatérően ellenőrzik a területet - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

A közlemény szerint a kérész már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján - főként a Körösökön - lelhető fel.
A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása. Engedély szükséges a gyűjtéséhez, a befogásához, az elejtéséhez és a birtokban tartásához is - hívták fel a figyelmet.

A védett rovar egyedének elpusztítója szabálysértést követ el, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg, vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt - írták.
Természetkárosítás miatt kell felelnie annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket - közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

Szerző